Pages

Wednesday, July 29, 2009

ဗယာေၾကာ္ ပူပူေလး

ရန္ကုန္လမ္းေဘးမွာ ကုလားအကိုၾကီး/ဦးေလးၾကီးေတြ စင္ေလးနဲ႔ အိုးေလးနဲ႔ေၾကာ္ေရာင္းတဲ့ ဗယာေၾကာ္မြစိ ေလးေတြနဲ႔ ပါပရာေၾကာ္၊ ဆမူဆာပိစိ ေၾကာ္ေလးေတြအျမဲ၀ယ္၀ယ္စားခဲ့ဖူးတယ္။ သူတို႔ေၾကာ္ေနတဲ့ ဆီေတြ ဘယ္ႏွစ္ရက္ေလာက္ျပန္ေၾကာ္လဲ လဲစိတ္မ၀င္စားခဲ့သလို အခ်ဥ္ေရကိုေရသန္႔ဗူးၾကီးနဲ႔ထည့္ပီး ထားတာကို လဲ အားရပါးရေတာင္းပီး စားခဲ့ေသးတယ္။ အေၾကာ္ဆိုတာအခ်ဥ္ေရေလးနဲ႔မွ စားလို႔ေကာင္းတာကိုး။ ကိုယ္တိုင္ ေတာ့ အျဖစ္ရွိေအာင္မေၾကာ္တတ္ေပမယ့္ အေၾကာ္သည္ေဘးမွာထိုင္ပီး သူတို႔ေၾကာ္တာၾကည့္ေတာ့လြယ္ မလိုလိုဘဲ၊ ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္မွ တူးတဲ့ဟာကတူး၊ မက်က္တဲ့ဟာနဲ႔ ဆီေပါက္လို႔ထြက္ေျပးတာနဲ႔ အမ်ိဳးမ်ိဳးကိုျဖစ္ေန တာ။ ဒီတစ္ခါေတာ့ အဆင္သင့္အထုပ္ေလးနဲ႔ အဆင္ေျပေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
ပဲဗယာေၾကာ္ေလးလုပ္စားဖို႔အတြက္၀ယ္ထားတဲ့ေမႊးဘယာေၾကာ္အမႈန္႔ထုပ္ကိုေဖာက္၊ေရထည့္ပီးဇြန္းနဲ႔သမေအာင္ ္ေမႊပီး၊ ေရထဲမွာဘဲ(၁) နာရီေလာက္ႏွပ္ထားလိုက္တဲ့အခါ ဘယာေၾကာ္ပဲမႈန္႔ေတြလဲပြလာပီး အဆင္သင့္ျဖစ္လာပီ ဆိုရင္ေတာ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္အေျခာက္( အေျခာက္ဘဲရွိလို႔ပါ) ကိုညက္ေအာင္ေထာင္းထည့္ပါတယ္။ ဂ်င္းလဲနဲနဲ ေထာင္းထည့္ပါေသးတယ္။ အမႈန္႔က ရယ္ဒီမိတ္ဆိုေပမယ့္ဂ်င္းပါမပါမသိလို႔ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ဆားေလးအေနေတာ္ ထည့္ေမႊပီးဇြန္းေလးနဲ႔ခပ္၊ ဆီထဲထည့္ေၾကာ္ရံုပါဘဲ။ လြယ္တယ္ေနာ္၊ ရယ္ဒီမိတ္သံုးေတာ့အဲကလို..အဲကလို..
ကုလားပဲရွိတယ္ဆိုရင္လဲလုပ္ဖို႔မခက္ပါဘူးေနာ္
ကၽြန္မအရင္အေဆာင္မွာေနတုန္းကအမၾကီးတစ္ေယာက္ဆိုအျမဲလုပ္ေကၽြးေတာ့ သူလုပ္တာၾကည့္ထားတာ၊ ပဲကိုေရတစ္ညစိမ္၊ ေနာက္ေန႔ငရုတ္ဆံုမွာ ညက္ေအာင္ေထာင္း၊ ႕ဂ်င္း၊ ဆား၊ ပ်ဥ္းေတာ္ သိမ္အရြက္ထည့္ျပီးေထာင္း၊ ပီးရင္လက္နဲ႔ ဆုပ္လံုးပီးေၾကာ္လိုက္တာဘဲ.. ေျပာတာေတာ့လြယ္ပါတယ္။ ပဲေထာင္း ရတာမသက္သာလွပါဘူး။ း)
အခ်ဥ္ေရအတြက္ေတာ့လြယ္လြယ္နဲ႔အဆင္ေျပမယ့္
သံပုရာသီး (၁)လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴေတာက္ေတာက္စင္း
ဆား
ငရုတ္သီးစိမ္းအကြင္းလိုက္လွီး.. အားလံုးေရာလိုက္ရင္ ဘယာေၾကာ္ေလးနဲ႔တြဲစားဖို႔အဆင္သင့္ျဖစ္ပီေလ..

ပူတီနံရြက္ကဘယ္ကေရာက္လာလဲဆိုေတာ့ ျခံထြက္လို႔ေျပာရေအာင္ျခံလဲမရွိဘူး၊ ပန္းအိုးထဲထည့္စိုက္ထားတဲ့ ပန္းအိုးထြက္ ပါ။ ငရုတ္သီးလဲ အတူတူဘဲ.. ေရာစိုက္ထားတာ..

Monday, July 27, 2009

ပဲ၀ါသီးစံုခ်ဥ္ေရ

ပဲ၀ါသီးစံုဟင္းအတြက္ေတာ့.
ပဲ၀ါေလးကိုေရ ၁ နာရီေလာက္စိမ္ထားေပးပါ..
ၾကိဳက္တဲ့အသီးႏွံထည့္လို႔ရပါတယ္။ ကူးကူးကေတာ့ရွိတာေလးနဲ႔ဘဲအဆင္ေျပေအာင္ခ်က္လိုက္ပါတယ္။
အားလံုးကိုအခြံႏႊာထားပါ။
ဘူးသီး
ခါၾကက္ဥ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခ၀ဲသီး
မန္းက်ဥ္းသီး
အားလံုးကိုလွီးျဖတ္ပီးေတာ့အိုးထဲထည့္ဆီသတ္ပါတယ္။ ေမႊးပီးနဲနဲႏြမ္းလာရင္ေတာ့ပဲ၀ါကိုထည့္... မီးေအးေအးနဲ႔ ေရစိမ္ပီးပြေနတဲ့ပဲ၀ါေလးေတြကိုအသီးရြက္ေပၚထပ္အုပ္လိုက္ပါတယ္။
ဂ်င္းကိုေထာင္းပီးေရညွစ္ထည့္ပါ၊ မန္က်ည္းသီးေရစိမ္ထားပီးအရည္ကိုအခ်ဥ္ၾကိဳက္သေလာက္ထည့္ပါ။
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ေလးလဲထည့္ဖို႔မေမ့နဲ႔အံုးေနာ္.. က်က္ခါနီးဆိုရင္ေတာ့ မဆလာေလးနဲနဲအုပ္လိုက္ပါ။
အရမ္းးးးး ကိုစားေကာင္းတဲ့ ပဲသီးစံုခ်ဥ္ေရေလးရပါပီ။ ပဲကအစိမ့္ ၊ အသီးႏွံေတြကလဲသဘာ၀အရသာကိုက ခ်ိဳတဲ့အတြက္ အအီေျပတဲ့ အခ်ဥ္ေလးဖက္ လိုက္မွေတာ့ ထမင္းျမိန္ပီေပါ့။


Wednesday, July 22, 2009

သစ္တိုသီးရာသီ

သစ္တိုသီးရာသီ ေရာက္လာပါပီ။ ကၽြန္မေနတဲ့ျခံထဲမွာသစ္တိုသီးပင္ေတြအမ်ားၾကီးရွိတယ္။ မိုးမိျပီးတဲ့သစ္တိုသီးေတြကခ်ိဳတယ္။ ခ်ိဳတယ္ဆိုေပမယ့္ခ်ိဳခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးေလးပါ။ အပင္ရဲ႕အရြက္ကိုၾကည့္ရတယ္၊ အရြက္မွာ အဖုထစ္ေတြနဲ႔ အသားပိုေတြတက္ ေနတဲ့အရြက္ေတြရွိတဲ့အပင္ဆိုရင္အသီးကပိုခ်ိဳတယ္။
ဒီေန႔လဲ အေညာင္းေျပလမ္းေလွ်ာက္ရင္းနဲ႔ သစ္တိုသီးပင္ေအာက္ကိုေရာက္သြားတယ္။ အသီးေတြမ်ားၾကီးဘဲ။ တစ္ခ်ိဳ႕ေတာ့မမွည့္ေသးဘူး။ မွည့္ပီးေၾကြက်ေနတဲ့အသီးေတြကစားလို႔ရပီ။ ျမက္ခင္းေပၚထိုင္ပီး အသီးေတြခြာစား တာ ဗိုက္က ကြီကြီ ေအာ္ေတာ့မွရပ္ေတာ့တယ္။ အပင္ေပၚကအသီးတစ္လံုးခူးစားၾကည့္တာ ခ်ဥ္စုပ္.. အခ်ဥ္ၾကိဳက္ တဲ့ ကၽြန္မေတာင္ ပါးက်ိန္းတယ္။
သစ္တိုသီးကိုအခြံႏႊာၿပီး အထဲကအႏွစ္ေတြမပါ၊ အသားဖတ္ေတြခ်ည္းငပိခ်က္ ခ်က္စားရင္ေကာင္းသလို၊ ဒီကစားေသာက္ဆိုင္တစ္ခ်ိဳ႕မွာေတာ့ အုန္းႏို႔နဲ႔ အခ်ိဳခ်က္ၾကတယ္။ super market မွာလဲ အသီးေရာင္းတဲ့ section မွာအခိ်န္မေရြး၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ ကူးကူးက ေတာ့အလကားရတဲ့အသီးမို႔ မ၀ယ္စားပါဘူး. ေၾကြက်ေနတာကိုဘဲသြားေကာက္စားပါတယ္။ ျခံထဲမွာ ကေလးလဲမရွိဘူး၊ အဲဒီအသီးကို တစ္ကူးတစ္က လာေကာက္စားေနၾကတဲ့သူလဲမရွိတာမို႔.. း)


Tuesday, July 21, 2009

ၾကက္ဟင္းခါးသီးပဇြန္ေၾကာ္

ဒီတစ္ခါေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးအေသးေလးေတြ(အခါးသီး) ေလးေတြကိုပဇြန္ေျခာက္ေလးေတြနဲ႔ေၾကာ္ထားပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆိုမွခါးမွာေပါ့လို႔ထင္ၾကပါသလား။ မခါးတဲ့အသီးေတြလဲရွိပါ့။ အခုေခတ္မွာလူေတြတီထြင္ထားတဲ့ အသီးေတြကထူးဆန္းပါေပ့။ အခါးသီးလဲမခါးႏိုင္ေတာ့သလို အေစ့ရွိတဲ့အသီးေတြလဲ အေစ့မပါေတြျဖစ္ကုန္ၾကတာ ေလ။ ပဇြန္ေျခာက္ေလးေတြကိုမေၾကာ္ခင္ေရေႏြးစိမ္ထားတာ အေကာင္ပိစိေလးကေန..အၾကီးၾကီးျဖစ္လာပါေရာ။
(ဘယ္သူမွမသိတဲ့လ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္ ဟိ)

Friday, July 17, 2009

ေကာက္ေကြးညြန္႔သုပ္

ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြကိုေရေႏြးေဖ်ာပီးသုပ္စားရေအာင္...
ေကာက္ေကြးညြန္႔ကိုအဖြားတို႔ရြာေရာက္ရင္တို႔စရာအျဖစ္ခဏခဏစားဖူးေပမယ့္ရန္ကုန္မွာေရာ၊ဒီေရာက္ကတည္းကပါတစ္ခါမွမစား
ျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။တနဂၤေႏြေန႔ကေစ်းထဲေရာက္ေတာ့အညြန္႔ေကာက္ေကာက္ေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔လို႔၀ယ္လာပါတယ္။ ေကာက္ေကြးညြန္႔ဟုတ္မဟုတ္အရင္သူမ်ားကိုေမးခဲ့ေသးတယ္။သူငယ္ခ်င္းကဟုတ္တယ္အဲဒါfernတဲ့။ေရေႏြးေဖ်ာတို႔စားဖို႔စဥ္းစားမိ
ေပမယ့္တို႔စရာဆိုတာလဲငပိခ်က္ေလး၊ငံျပည္ခ်က္ေလးနဲ႔မွျမိန္တာမို႔သုပ္စားဖို႔ဆံုးျဖတ္လိုက္ပါတယ္။ေရေႏြးကိုပြက္ပြက္ဆူေအာင္
တည္ထားပီးအညြန္႔ေတြကိုေရေသခ်ာေဆးေၾကာအေနေတာ္ခ်ိဳးဆိတ္ျပီးေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတဲ့အထဲကိုဆားနဲနဲထည့္လိုက္ပီးအရြက္
ေတြကိုပါထည့္လိုက္ပါတယ္။ဇြန္းနဲ႔နဲနဲေမႊလိုက္ပီးရင္ေတာ့စိမ္းစိမ္းအေနထားမွာဘဲခ်က္ခ်င္းမီးဖိုကခ်ပီးေရေတြသြန္ပစ္လိုက္ပါတယ္။
ေရအမ်ားၾကီးမထည့္တာပိုေကာင္းပါတယ္။ဟင္းသီးရြက္အဟာရလဲမေပ်ာက္ေတာ့ဘူးေပါ့။ျပီးရင္ဇကာနဲ႔ေရစစ္ထားလိုက္ပါ။
အသုပ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ၾကက္သြန္ဆီခ်က္
ေျမပဲေထာင္း
ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီး
သံပုရာသီးတစ္လံုး
ဆားအနည္းငယ္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး(ၾကိဳက္ရင္)တစ္လံုးေလာက္ဆိုရပါပီ။
လြယ္လဲလြယ္၊ျမန္လဲျမန္တဲ့ အရြက္စိမ္းခ်ဥ္စပ္အသုပ္ေလးတစ္ပြဲပါ။
အားလံုးေရာနယ္အပီး...ေကာက္ေကြးညြန္႔

Wednesday, July 15, 2009

အခ်ဥ္ကဲမဲ့ခ်ဥ္ေပါင္ငပိခ်က္

အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြအတြက္ကေတာ့အခ်ဥ္ကိုမပါရင္ထမင္းမျမိန္တာအမွန္ပါ။ဒီေန႔ေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္ငပိခ်က္ ေလးအေၾကာင္းေရးပါမယ္။ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မရွိတဲ့ေနရာမို႔ကၽြန္မခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေလးေတြေနာက္ကပန္းျခံထဲမွာပ်ိဳးထားတာ (၃)ပင္ဘဲအသက္ရွင္က်န္ရစ္ပါတယ္။အဲဒီအပင္ေလးေတြကေတာ့ေတာ္ေတာ္သန္တယ္။အညြန္႔အရြက္ေတြခူးလဲ ဟင္းတစ္ခြက္စာရတာမို႔ မညီမညာေပါက္ေနေပမယ့္မႏုတ္ရက္ေသးဘူး။
၁။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္လက္တစ္ဆုပ္စာေလးကိုပိုခ်ဥ္သြားေအာင္အရင္က်ိဳလိုက္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္က်ိဳတာကိုေတာ့အားလံုး သိၾကမွာပါ။ ေရေလးနဲနဲနဲ႔ႏြမ္းရိသြားေအာင္က်ိဳပီးခပ္ထားလိုက္ပါ။
၂။ ပီးရင္ေတာ့ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ဂ်င္းနဲနဲ ကို အေရာင္ တင္ျပင္းျပင္းနဲ႔ဆီသပ္လိုက္ပါတယ္။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုးကိုေတာက္ေတာက္စင္းပီးဆီသတ္ထားတဲ့အိုးထဲကိုထည့္ လိုက္ပါ။
၄။ ျပီးတာနဲ႔ ငံျပာရည္နဲနဲထည့္၊ စိမ္းစားငပိတစ္ဇြန္းထည့္၊ အားလံုးႏြမ္းသြားပီးေမႊးၾကိဳင္ေနပီဆိုရင္ေတာ့
၅။ က်ိဳ ထားတဲ့ခ်ဥ္ေပါင္ ကိုပါထည့္လိုက္ပီး ဆီျပန္ေအာင္ခ်က္ပါ။ အစပ္အတြက္ အာ၀ါးသီးတစ္လံုးအပိုပါပါတယ္။ အားလံုးအခ်ဥ္ကဲတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ငပိခ်က္ေလးနဲ႔ထမင္းျမိန္ၾကပါေစ...

ခ်စ္သူ႔လက္ရာ



စာေရးတာကိုမၾကိဳက္တဲ့၊ ဘေလာ့ဖတ္တာစိတ္မ၀င္စားတဲ့၊ ညည အင္တာနက္တစ္ခြင္သေ၀ထိုးေနတာမၾကိဳက္တဲ့ခ်စ္သူက ကၽြန္မ၀ါသနာကိုေဘးမဲ့ေပးလိုက္ပီးေနာက္မွာ ထပ္ဆင့္တိုးလာတာက သူကိုယ္တိုင္ ေရာက္တဲ့ေနရာမွာ အစားေသာက္ပံုနဲ႔ပန္းပံုေလးေတြရိုက္လာေပးပါတယ္။ မ်က္ႏွာတည္တည္နဲ႔ email ထဲမွာပံုေတြပို႔ထားတယ္လို႔ ရုတ္တရက္စကားျဖတ္ေျပာပီး.. အျခားအေၾကာင္းေတြကို စကားလႊဲသြားပါတယ္။ း)

Monday, July 13, 2009

ေထာပတ္သီးေရခဲမုန္႔

ေထာပတ္သီးေပၚခ်ိန္ေရာက္လာျပန္တဲ့အခါ၊ ေထာပတ္သီးမွည့္ကို ပလိန္းထိုင္စားတယ္။ နံနက္စာအေနနဲ႔ေပါင္မုန္႔ နဲ႔သုတ္စားတယ္။ အခြံနားကပ္ေနတဲ့ေထာပတ္သီးအသားဖတ္ေတြေခ်ပီးေတာ့မ်က္ႏွာမွာလိမ္းတယ္။ ေထာပတ္သီး ေဖ်ာ္ရည္လုပ္တယ္။ အသုပ္ထဲထည့္သုပ္တယ္။ စံုေနေအာင္လုပ္စားပါတယ္။ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ေထာပတ္သီးကေတာ့ ခဲထားရင္လဲ ၁-၂ ရက္သာအထားခံတာမို႔ေရွရွည္စားလို႔ရေအာင္စီမံကိန္းခ်ရပါတယ္။ ဒီေတာ့ေထာပတ္သီးေရခဲမုန္႔ လုပ္ထားဖို႔စိတ္ကူးရလိုက္ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးေရခဲမုန္႔လုပ္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ၾကက္ဥအႏွစ္၊သၾကား၊ႏြားနို႔နဲ႔ ႏို႔ဆီအသင့္ရွိ တာမို႕ Nestle Cream တစ္ဗူးဘဲ၀ယ္စရာလိုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးကိုအသားေတြခပ္ထုပ္ပီးရင္ေတာ့ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ သၾကား၊ ႏြားႏို႔ ( readymade) နဲ႔ ႏို႔ဆီ ဘလန္ဒါ ထဲထည့္ပီး ကိုသင့္တင့္ေအာင္ ထည့္ပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္သမေအာင္ေမႊထားလိုက္ ပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ခြက္ၾကီးၾကီးတစ္လံုးမွာေလာင္းထည့္ထားပီးေတာ့ ခရင္မ္ ကိုတစ္ဗူးလံုးထည့္ၿပီး ၾကက္ဥေမႊနဲ႔ အတံနဲ႔ ေမႊပါေလေတာ့.. အားလံုးအရမ္းသမသြားပီဆိုရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာ ေအာက္အကန္႔ထဲမွာ (၄) နာရီေလာက္ထည့္ ထားလိုက္ပါ။ နဲနဲစီးပီးပ်စ္လာပီဆိုရင္ေနာက္တစ္ေခါက္ထပ္ထုပ္ၿပီး နာနာထပ္ေမႊရပါတယ္။ ေမႊလို႔ႏွံ႕ပီးနဲနဲပြလာရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာအေပၚထပ္ (ခဲတဲ့ေနရာမွာ) ထည့္ထားလိုက္ပါေတာ့.. စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္ အျပင္ခဏထုတ္ထား၊ သိပ္မၾကာဘူး.. ဇြန္းေလးနဲ႔ ခပ္စား.. ေအးျမျမနဲ႔ ေထာပတ္သီးအႏွစ္ျပည့္၀ ပီးစိမ့္ေနတဲ့ ေရခဲမုန္႔ေလး..စိတ္တိုင္းက်ၾကမွာပါ..
(ကၽြန္မသံုးတဲ့ Nestle cream က vanilla အနံ႕ေလးပါပါတယ္။ Almond အေစ့ေလးေတြလဲ ေနာက္ဆံုးမွာ ထည့္ေမႊထားပါတယ္။ )


စုဘူး ကပံုတင္ေပးပါေျပာလို႔ cream ဗူး ပံုပါတင္လိုက္တယ္..

Thursday, July 9, 2009

မႏၱေလးမုန္႔တီသုပ္+ဟင္းခါး

မႏၱေလးမွာေနတုန္းကေတာ့မုန္႔တီကိုႏွစ္ႏွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္စားခဲ့ဖူးေပမယ့္ရန္ကုန္ေျပာင္းပီးကတည္းကမစားျဖစ္တာၾကာ ေနပီ။ အရသာကစိတ္တိုင္းမက်ဘူးျဖစ္ေနတာပါ။ ကၽြန္မျမန္မာျပည္ကထြက္လာေတာ့ဟင္းခ်က္စာအုပ္ႏွစ္အုပ္ မာမီက၀ယ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ တစ္အုပ္ကသတ္သတ္လြတ္၊ တစ္အုပ္ကေတာ့ မလြတ္၊ မုန္႔တီဖတ္ကိုျမင္ရဖို႔ အိမ္မက္ေတာင္မမက္ရဲပါဘူး၊မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ေတာင္အေျခာက္ထုပ္ကိုအသဲသန္ရွာ၀ယ္ရတဲ့ေတာမွာေနရေတာ့။ Spagettiလုပ္တဲ့ေခါက္ဆြဲလံုးေလးေတြကိုမ်က္စိက်ေနတာၾကာပီ၊အရသာကလဲမုန္႔တီဖတ္ကိုေပါ့ေတာ့ေတာ့ရယ္ ဆိုေတာ့ သူ႔ကိုဘဲျပဳပ္ပီးမုန္႔ဖတ္လုပ္လိုက္ပါတယ္။ မုန္တီသုပ္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ စာအုပ္ကိုလွန္ရပါတယ္။ မႏၱေလး မုန္႔တီသုပ္တဲ့... နည္းအတိုင္းမွန္ခ်င္မွမွန္မယ္၊ အစာပလာေတြေတာ့အကုန္စံုမယ္ထင္တာဘဲ။ ပဲပင္ေပါက္ေတာ့မရွိလို႔မထည့္ျဖစ္ေပမယ့္ပဲပင္ေပါက္အစားၾကက္သြန္မိတ္အၾကီးစားအပင္ေတြလွီးထည့္ပါတယ္။ မုန္႔တီအတြက္ကေတာ့
ၾကက္သြန္ဆီခ်က္
ပဲမႈန္႔
ၾကက္သား
သံပုရာရည္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္
ငရုတ္သီးမႈန္႔
နံနံပင္ (ၾကိဳက္ရင္)
ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ပါ။
၁။ ေခါက္ဆြဲကိုျပဳပ္ထားပီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအၾကီးတစ္လံုးကိုပါထည့္ျပဳပ္ထားလိုက္ပါတယ္။
၂။ ဆီခ်က္သတ္ဖုိ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကိုအခြံႏႊာပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၃။ ၾကက္သားကိုေတာ့ အရိုးေတြကို ဟင္းခါးအိုးထဲထည့္ျပဳပ္လိုက္ပီး၊ အသားေတြကိုေတာ့ ခ်န္ထားပါတယ္။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအခြံႏႊာလို႔ရပီဆိုရင္ အိုးထဲကထုတ္ပီးအခြံႏႊာေတာက္ေတာက္စင္းထားပါတယ္။
၅။ ဆီခ်က္အရင္သတ္လိုက္ပီးေတာ့ခြက္ထဲထည့္ထားပါတယ္။ က်န္တဲ့ဆီနဲ႔ၾကက္သားကုိထည့္လံုးလိုက္ပီး
၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ငံၿပာရည္နဲ႔သတ္သတ္ထပ္ဆီသတ္လိုက္ပါတယ္။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပီဆိုရင္ေတာ့ ဟင္းခါးအိုးအတြက္ျပင္ဆင္ရပါတယ္။ ျမန္မာျပည္က ဟင္းဂလာ အရြက္လို႔ေခၚမလား၊ (ၾကက္သဟင္းရြက္လို႔ c-box မွာျပင္သြားေပးတယ္.. ေက်းဇူး) အရသာကေတာ့ခပ္ဆင္ဆင္ပါ.. ေအာက္တြင္ရႈ ေရေႏြးအိုးပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းတာကိုထည့္လိုက္ပါတယ္၊
၂။ စိမ္းစားငပိအနည္းငယ္နဲ႔ ငံျပာရည္ခပ္လိုက္ ပီး ဆားအခ်ိဳမႈန္႔အရသာသင့္တင့္ေအာင္ထည့္၊
၃။ အရြက္ေတြကိုေနာက္ဆံုးမွာထည့္လိုက္ပါတယ္။ ျပီးရင္
၄။ ငရုတ္ေကာင္းေလးထပ္ခပ္လိုက္အံုး... ရႈးရွဲအစပ္ျပင္းျပင္းနဲ႔ဟင္းခါးအဆင္သင့့့္ျဖစ္ပါသည္။
ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကိုေရစစ္ပီး၊ခြက္ထဲထည့္၊ၾကက္သား၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီခ်က္၊ၾကက္သြန္ဆီခ်က္၊ပဲမႈန္႔၊သံပုရာရည္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္မိတ္အားလံုးေရာပီးသမေအာင္ေမႊပီးရင္ မုန္႔တီသုပ္နဲ႔ဟင္းခါး စားလို႔ ရပါပီ။ ကၽြန္မထိုင္စားတာ တစ္ပန္းကန္လံုးကုန္ပါတယ္။ း)

Wednesday, July 8, 2009

အပ်ိဳၾကီးတို႔ထင္ျမင္ခ်က္

ငယ္ငယ္တုန္းကဖတ္ဖူးတဲ့ ပံုျပင္ေလးတစ္ခုပါ..
အပ်ိဳၾကီးႏွစ္ေယာက္ ကြပ္ပ်စ္မွာထိုင္စကားေျပာေနရင္း... အမွတ္တစ္မဲ့ ေအာ္ပီးေျပးေနတဲ့ ၾကက္မနဲ႔ သူ႔ေနာက္ကို လိုက္ေနတဲ့ ၾကက္ဖတစ္ေကာင္ကို ၾကည့္မိသတဲ့...
ေယာက်္ားေတြမ်ား..ေၾကာက္ဖို႔ေကာင္းတယ္.. ေ၀းေ၀းေရွာင္ေျပးေနတာေကာင္းတယ္ လို႔ တစ္ေယာက္ကမွတ္ခ်က္ ခ်တယ္...
က်န္တဲ့တစ္ေယာက္ကလဲ သေဘာတူေထာက္ခံတယ္တဲ့...
အဲဒီအခ်ိန္မွာဘဲ ၾကက္မေလးက ေျပးရင္းနဲ႔ ကားလမ္းမေပၚေရာက္သြားျပီး အရွိန္နဲ႔လာတဲ့ကားတစ္စီး တိုက္မိပီး ဆန္႔ငင္ငင္နဲ႔ေသသြားသတဲ့...
အပ်ိဳၾကီးတစ္ေယာက္ကေျပာတယ္..ေတြ႔လား...ၾကက္ဖလိုက္တာအမိခံမယ့္အစား...အေသခံလိုက္တာပိုေကာင္းတယ္ လို႔... ဆိုပီး... က်န္တစ္ေယာက္ကလဲ စိတ္ပါလက္ပါ... ေခါင္းတစ္ညိတ္ညိတ္နဲ႔ေထာက္ခံပါသတဲ့...........
အမွန္ေတာ့.....
ေျပးေနတဲ့ ၾကက္မေလးက... ငါဟန္လုပ္ပီးေတာ့သူေျပးေနတာ.. ငါေျပးတာ နဲနဲမ်ားျမန္ေနမလား.. လို႔စဥ္းစားေနခဲ့သတဲ့....
လိုက္ေနတဲ့ၾကက္ဖ က... ေျပးေလ... ငါေအးေဆးလိုက္ရံုဘဲ.. မမိလဲ.. ေနာက္တစ္ေကာင္ေပါ့... လို႔စဥ္းစား ေနခဲ့သတဲ့.... တဲ့ေလ...

Sunday, July 5, 2009

ၾကက္ေကာင္လံုးကင္

ၾကက္သား native ၾကက္ဆိုပဲ supermarket မွာေတြ႔လို႔၀ယ္လာပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္အသားခ်က္စားေလ့ မရွိေပမယ့္ဒီလိုၾကက္မ်ိဳးကရခဲတယ္။အျပန္လမ္းတစ္ေလွ်ာက္မွာၾကက္ကာလသဟင္းခ်က္စားရင္ေကာင္းမလား။ ၾကာဇံခ်က္ဘဲလုပ္ရင္ေကာင္းမလား၊ ၾကက္ေၾကာ္...ၾကက္တစ္ေကာင္နဲ႔စိတ္ကူးေတြကအမ်ားၾကီး.. ျမဴးစ္ ္ ္လိုၾကက္ကခ်င္ခ်က္ ေလးေရာေကာင္း မလား...နဲ႔အေတြးေပါင္းမ်ားစြာ.. ကားအေကြ႔ ၾကက္ကင္ေတြေရာင္းတဲ့ဆိုင္ ကိုမ်က္စိေရာက္သြားေတာ့ ၾကက္ကင္စားမယ္ဆိုပီးဆံုးျဖတ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္ကင္ဆိုင္ဒီကေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား က၀က္သားနဲ႔တြဲကင္လို႔တစ္ခါမွမ၀ယ္စားျဖစ္ဘူး။ စားခ်င္တာေတာ့ၾကာပါပီ။ တစ္ခါမွလဲမကင္ဖူးပါဘူး။ ပထမဆံုး အၾကိမ္စမ္းသပ္တဲ့သေဘာပါ။ ၾကက္ကင္အတြက္ အဓိကက်တဲ့ အႏွစ္ကိုေတာ့ ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက်အရသာတိုင္း ရေအာင္စပ္ပါတယ္။
အႏွစ္အတြက္ေတာ့.. ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီး အနီေတာင့္ (အေစ့မပါ)ကို ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ထားပါတယ္။ ဲဲျပီးရင္ေတာ့...ခြက္ေလးထဲထည့္ပီး၊ မဆလာ၊ ငရုတ္ေကာင္း ပါထည့္ျပီး ရွလကာရည္နဲနဲထည့္ေမႊပါတယ္။ ဆားနဲနဲနဲ႔ ငါးငံျပာရည္ကိုထပ္ထည့္ၿပီး သမေနေအာင္ေမႊ၊ ဆီလဲနဲနဲထည့္ပါတယ္။ အႏွစ္အဆင္သင့္ျဖစ္ပီဆိုရင္ေတာ့ ေရစင္ေအာင္ေဆးထားတဲ့ၾကက္ေကာင္လံုးကုိအႏွစ္ရည္ေတြသုတ္လိမ္း ျပီး၊ ဗိုက္ထဲမွာလဲအႏွစ္ေတြကိုထည့္လိုက္ပီးရင္ေတာ့၊ ဖုတ္မယ့္ခြက္ထဲကို ေငြေရာင္စကၠဴခံံျပီး ၾကက္ေကာင္လံုး ကိုထည့္၊ အေပၚကေန သံလြင္ဆီေလးကိုလိုက္သုတ္၊ ငရုတ္ေကာင္းေလးျဖဴးေပးပီးရင္ေတာ့ ၁၈၀ ဒီဂရီနဲ႔ ၁နာရီ ေလာက္ၾကာေအာင္ ဖုတ္ရပါတယ္။ နဲနဲကၽြတ္ကၽြတ္ေလးၾကိဳက္ေတာ့ ၁နာရီ ၁၅မိနစ္ေလာက္ထားလိုက္ပါတယ္။
ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ့ၾကက္ကင္အနံ႔ကတစ္အိမ္လံုးကိုပ်ံ႕ေနပါေတာ့တယ္။ အရသာကိုအရမ္းျမည္းခ်င္လို႔ ပူေနတာ ကို မေစာင့္ဘဲ ဖဲ့စားၾကည့္ပါတယ္။ ၾကက္အေရခြံကၾကြပ္ရြေနပီးအရသာကလဲ စိမ့္ေနေအာင္ကိုေကာင္းလွပါတယ္။ အသားကိုစားၾကည့္ေတာ့ ပါးစပ္ထဲမွာ အေရေပ်ာ္သြားသလိုဘဲဆိုသလို.. အရမ္းကိုစားေကာင္းတယ္။ ငတ္ေနတာ ၾကာလို႔လားေတာ့မသိပါ။ စိတ္၀င္စားရင္ကူးကူးနည္းအတိုင္းစမ္းၾကည့္လို႔ရပါတယ္။ း)

ဖုတ္/ကင္ရန္အဆင္သင့္အႏွစ္ရည္

Friday, July 3, 2009

သရက္သီးတစ္လံုး..ငါ

ငါ အသီးေလး တစ္လံုးမွန္းစသိခါစက
ေမာင္ႏွမေတြအမ်ားၾကီး..သူငယ္ခ်င္းေတြလဲအမ်ားၾကီး...
အမိေျမကေမြးထုတ္လိုက္တဲ့အပင္ၾကီးမွာ
တြဲလဲ ဟီးေလးခိုလို႔
ေလတိုက္တိုင္း အညွာတံၾကိဳးေလးက ႏြဲယိမ္းလို႔
အပူပင္မဲ့ေပ်ာ္ခဲ့လိုက္ရတာ....

ေအးစက္စက္အရည္ေတြ ငါတို႔ကိုယ္ေပၚက်
ေလျပင္းထဲကဖုန္မႈန္႔ေတြတစ္ဇြတ္ထိုး တိုးေ၀ွ႔လာေတာ့
ငါတို႔ေမာင္ႏွမေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား
တစ္ဖုတ္ဖုတ္နဲ႔ က်ေၾကြသြားလိုက္တာ
မျမင္ရက္လို႔...ရပ္ပါေတာ့ ေလျပင္းမုန္တိုင္းရယ္လို႔
ဆုေတာင္းတာကလြဲ... ဘာမ်ားတတ္နိုင္ခဲ့မွာလဲ...

ငါတို႔မိခင္အပင္ၾကီးေဘးမွာရွိတဲ့ ေဘာစကိုင္းပင္အုိၾကီးက
ငါ့တို႔ကိုျပံဳးၾကည့္တယ္...
သားသမီးေတြကိုႏိုင္ေအာင္တာ၀န္မယူႏိုင္တဲ့
အပင္မ်ိဳးမွာမွသီးရသလားတဲ့...
ေဘာစကိုင္းသီးေတြမ်ား... ေလဘယ္ေလာက္တိုက္တိုက္
သစ္ကိုင္းမက်ိဳးက်မခ်င္း၊ ေၾကြတဲ့အသီးမွမရွိတာပဲေလ...

ခဏခဏေအာ္ငိုရလြန္းေတာ့..ေနာက္ပိုင္းမွာ ကိုယ့္ေနရာမွာသာကိုယ္
ရေအာင္မွီတြယ္ရင္း... မ်က္စိစုံမွိတ္ေနလိုက္ရတာ
ငါလဲတစ္ေန႔ ငါ့ေမာင္ႏွမေတြမ်ားလို
ေအာက္ကိုေဇာက္ထိုးက်.. လမ္းမာမာအုတ္ေက်ာက္ေပၚ
အရွိန္နဲ႔ ငါ့အသားေတြဖဲ့စင္... ကားဘီးမ်ားေအာက္ပ်ားပ်ား၀ပ္ေရာက္ႏိုင္တာဘဲ..

ငါေတာ္ေတာ္သန္မာလာတယ္။ ေတာ္ရံုေလျပင္းေလာက္ေတာ့
က်န္တဲ့အသီးေတြနဲ႔အတူ.. ဒဏ္ခံႏိုင္လာတယ္...
ငါ့ရင္မွာလဲအနီေရာင္ေလးသန္းသလို... သူတို႔ေတြမွာလဲ
ေၾကးနီေရာင္ေလးေတြသန္းလို႔.....
ေအာက္ကျဖတ္ျဖတ္ေလွ်ာက္သြားတဲ့
ေျခႏွစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ စကားေအာ္ေျပာခြင့္ရွိတဲ့သူေတြက
ငါတို႔ကိုခဏခဏေမာ့ၾကည့္တယ္...
လက္ညိႈးနဲ႔လဲထိုးျပၾကတယ္...
ငါတို႔ကေတာ့သူတို႔လို စကားေျပာခြင့္လိုင္စင္မရွိေပမယ့္
ေပ်ာ္လို႔..ေမာ္လို႔... ဂုဏ္ယူလို႔....
အာာားးးးးးးး.....
ဟဲ့ဘာလဲ...ငါလန္႔သြားတယ္...
မဲမဲတုတ္တုတ္ပ်ားတစ္ေကာင္
ငါ့ညီေလးတစ္ေကာင္ကိုယ္ေပၚတက္ထိုင္ၿပီး အသားေတြကိုေဖာက္ ေသြးစုပ္ေနလိုက္တာမ်ား
ငါတို႔ေတြ၀ိုင္းေအာ္..
ဒီခ်ိန္မွာေလျပင္းက်ပါေစလို႔ ငါဆုေတာင္းမိတယ္
မိုးေလျပင္းျပင္းလာရင္ ဒီမဲတုတ္တုတ္ေတြ ေလနဲ႔လြင့္ပ်ံသြားတတ္တယ္ေလ..
မၾကာပါဘူး... အစုလိုက္အအံုလိုက္ေရာက္လာပီး... ငါတို႔အားလံုး...
ေသြးေတြအစုပ္ခံရပါေကာ...
ဒါကလဲငါတို႔ဘ၀ရဲ႕အစိတ္ပိုင္းလို႔သတ္မွတ္လိုက္ပီး...ဆက္ရွင္သန္ဖို႔ၾကိဳးစားရင္း
ငါတို႔ကိုယ္လံုးေတြလဲ ေရႊေရာင္၀င္းလို႔...

ေရွာင္...ေရွာင္...
ေအာက္ကသစ္ကိုင္းေျခာက္ေတြနဲ႔လွမ္းပစ္ပီး ငါတို႔ကိုေခၽြခ်ေနပီ....
ငါ့ညီအကိုတစ္ခ်ိဳ႕ တည့္တည့္မွန္လို႔ ဘုတ္ကနဲ႔ျပဳတ္က်
ေလျပင္းလို အထိန္းမကြပ္မရွိေျခြတာမဟုတ္ေတာ့
ျငင္ျငင္သာသာ အခင္းေပၚက်
အလိုအလို...
အေရခြံကိုဆြဲခြာ... သြားၾကီးေတြနဲ႔အသားေတြကိုကိုက္..
ေအာင္မေလးေလး... ငါ ဒီလိုဘ၀ၾကီးနဲ႔ေတာ့
အဆံုးမသတ္ပါရေစနဲ႔......

တစ္ရက္.. ငါ့ကိုတစ္သက္လံုး ထိမ္းကိုင္ထားတဲ့
အညွာတံၾကီးက
မင္းအခ်ိန္တန္ပီ.. သြားေတာ့တဲ့...
ႏိုး..ႏိုးး... ငါ့ကိုအပင္ေပၚမွာဆက္ေနခြင့္ေပးပါ...
ငါေအာက္မဆင္းပါရေစနဲ႔...
သူေျပာတယ္..မင္းသြားသြားမသြားသြားး
ငါ့တာ၀န္အရလႊတ္ခ်ရေတာ့မွာဘဲ..... တဲ့...
ငါေအာက္ကိုငံု႔ၾကည့္ေတာ့ ျမက္ခင္းျပင္တစ္၀က္...
ေက်ာက္မာလမ္းတစ္၀က္..
ငါ့ကိုေျခြခ်လိုက္တဲ့အခ်ိန္ေလမေ၀ွ႔ရင္ ငါဘ၀ဟာ....
တစ္ကယ္ေတာ့ ငါ့ကိုကံၾကမၼာကမ်က္ႏွာသာနဲနဲေပးသလားမသိ
ငါေျမၾကီးေပၚက်ေျခြဖုိ႔ အခ်ိန္ေရာက္တဲ့အခါ
ေလျပင္းေလးကအနဲငယ္တိုက္ေနခဲ့တယ္...
ငါအမ်ားၾကီးကံေကာင္းခဲ့တယ္...
ေလအေ၀ွ႔မွာျမက္ခင္းျပင္အထက္ ဘုတ္ ကနဲ႔က်တယ္..
အျမင့္ကအရွိန္နဲ႔ ျမက္ခင္းျပင္က အေပၚကၾကည့္ေတာ့သာ
အိေနမယ္ေနတာ... မာတယ္ဗ်ာ..
ကိုယ္တစ္ျခမ္းကြဲသြားတယ္..
ထံုးစံအတိုင္း ပ်ားမဲတုတ္ေတြလာပီး ဟိုထိုးဒီဆြ
သူ႔တို႔ဒဏ္ခံရတာေတာ့ရိုးေနပီ....
ဒီရက္ပိုင္းမိုးေတြအရမ္းးးး ရြာတယ္..
လမ္းသြားလမ္းလာေတြလဲမရွိဘူး...
ငါ့အေရခြံေတြလဲတစ္ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ပုပ္အဲ့ ပီး
ငါ ျမက္ပင္ေတြၾကား ေျမရင္အပ္လို႔ ေနရာေလးတစ္ခု
ရေနပီ...
ငါ့အသည္းထဲက...ယားက်ိက်ိနဲ႔ ထြက္လာတဲ့အေညွာင့္
တစ္ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ သန္မာလို႔... အခုဆိုအရြက္ေလးေတြေတာင္
ေ၀ဆာေနေပါ့....
ငါအပင္ၾကီးျဖစ္တဲ့အထိရွင္သန္ပါ့မလာ...
တ၀ီး၀ီးနဲ႔လာတဲ့စက္ၾကီး ျမက္ေတြရိတ္ရင္း
ငါ့ကိုပါဦးလာခ်ိဳးသြားမလား.....
ေျခႏွစ္ေခ်ာင္း ကေလးေတြ... သေဘၤာဖိနပ္ေတြစီးပီး
ငါ့ကိုဖိေခ်သြားမလား...ငါမသိဘူးး...
ငါရွင္သန္ရပ္တည္ေနတာ..ေနရာမွန္မွဟုတ္ရဲ႕လား....
ငါမစီမံဘဲေရာက္လာတဲ့ငါ့ဘ၀
ေနရာမွန္မွန္ မမွန္မွန္..
ရွင္ႏိုင္ခြင့္ရွိသေလာက္ရွင္ခြင့္ရွိေအာင္
သာငါေျမာ္လင့္တယ္...


ႈြံႈြ

 
Powered by Blogger