Pages

Monday, September 28, 2009

Fly back to Me တဲ့.. ဘယ္လိုလုပ္မတုန္း

အရင္အပတ္က ေမးလ္ထဲကို တစ္စံုတစ္ေယာက္ေသာသူပို႔လိုက္တဲ့ မူဗီ ဖိုင္ေလးပါ...
အစကေတာ့ ignore လုပ္ထားမလို႔ပါဘဲ... ေန႔လည္ထမင္းစားခ်ိန္ မေရာက္ေသးခင္ ေခါင္းေနာက္လို႔ ခဏ နားေနရင္နဲ႔ အဲဒီဖိုင္ေလးသြားကလစ္မိေတာ့ ပံုေလးေတြပါ..ပါလို႔ဆက္ၾကည့္လိုက္တယ္...
ေလးျဖဴသီခ်င္းဆို ကၽြန္မ တစ္ခါမွနားေထာင္တာမဟုတ္၊ ခံစားလို႔လဲမရ..ဒါေပမယ့္ ဒီဟာေလးေတာ့ ၾကည့္ရင္း နဲ႔ ထိုင္လဲရီ၊ ရီေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြပါလာ၀ိုင္းၾကည့္ သူတို႔ကေတာ့ ဘယ္နားလည္မလဲေလ... အဂၤလိပ္လို ေရးထားတာ ျမန္မာကဒါရိုက္ျပန္ေတာ့ သူတို႔အတြက္ အထူးဆန္းျဖစ္ေနတာေပါ့..
ကၽြန္မကလြဲလို႔ဘယ္သူက ခံစားႏိုင္မလဲေလ...ဒါေပမယ့္လုပ္ထားတဲ့ ပံုေလးသေဘာက်လို႔  ခ်စ္သူနဲ႔ အဆင္မေျပသူမ်ား၊ ခ်စ္သူကိုယ့္ကိုအလိုမက်ျဖစ္ေနသူမ်ား၊ ခ်စ္သူက ထားခဲ့သူမ်ား.... ၀မ္းသာ ၀မ္းနည္း ျပံဳးစိစိေလးျဖစ္ေအာင္္တင္ေပးလိုက္ပါသည္။


Sunday, September 27, 2009

ဆန္ေခါက္ဆြဲၾကက္သားျပဳပ္

ညေနပိုင္းေတြမွာ အျပင္ကမိုးကသဲၾကီးမဲၾကီးရြာ၊ မိုးစက္သံေတြဆူညံတာေၾကာင့္အိပ္ရာထဲ မွာေကြးေနရင္း ထမင္းခ်က္၊ဟင္းခ်က္ဖို႔ mood မလာတာေၾကာင့္ အျပဳပ္ေလးဘဲစားမယ္လို႔စဥ္းစားပီး ဆန္ေခါက္ဆြဲျပဳပ္စားဖို႔ ျပင္ဆင္လိုက္ပါတယ္။ ဆန္ေခါက္ဆြဲက တစ္ထုပ္၀ယ္ပီး တစ္၀က္တစ္ျပတ္သိမ္းထားရင္ေနာက္မစားျဖစ္ ေတာ့တာမ်ားလို႔ အပီးသတ္ဖို႔ၾကံစည္ရပါတယ္။
ဆန္ေခါက္ဆြဲ အနည္း ငယ္ (thai ကလာတဲ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္ကိုသံုးပါတယ္)
ေျမပဲဆန္ အစိမ္း ၇ ဆံ
ၾကြက္နားရြက္မႈိ အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ ၁ လုံး
မိႈလံုး (သို႔) အသားလံုး ၄ လံုး
မုန္လာထုပ္ျဖဴ အနည္းငယ္
ၾကက္ရင္အံုသား အေနေတာ္ ၃ တံုး
ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ မႊာ (ေတာက္ေတာက္စင္းဆီခ်က္သတ္ထားပါ)
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕

အိုးပူလာတာနဲ႔ ႏွမ္းဆီေလးနဲနဲထည့္ပါ။ ဂ်င္းကို ဓါးျပားရိုက္ပီး ေမႊးလာေအာင္နဲနဲေၾကာ္လိုက္ပါ။ ပီးရင္ေတာ့ ၾကက္ရင္အံုးသာ ၃ တံုးကိုထည့္ အေပၚယံအေရခြံတင္းသြားေအာင္နဲနဲဆက္ေမႊလိုက္ပါ။
ေရကို ၾကက္သားႏူးေလာက္တဲ့အတိုင္းတာထက္ ပိုထည့္ပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
ပီးရင္ေတာ့ ၾကြက္နရြက္မႈိ ပါးပါးညွပ္ထည့္၊ မုန္ညွင္းျဖဴေလးေတြထပ္ထည့္ပါ။
ဆီခ်က္သတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ပီး ဆူေနေအာင္ အနံ႕ေမႊးလာေအာင္ဆက္ေစာင့္ပါ။
အိုးထဲက ၾကက္သားတံုးေလးေတြလဲက်က္၊ မိႈနဲ႔ မုန္ညွင္းထုပ္ ေလးေတြက်က္ခါနီးေလာက္မွာ
အသားလံုး (သို႔) မႈိလံုးေလးေတြႏွစ္ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ၊ ပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ေဖာက္ပီးအကာသတ္သတ္
ဖယ္ထားပါ၊ အႏွစ္ကိုေတာ့ အိုးထဲအရင္ထည့္လိုက္ပါ။
ၾကက္ဥအကာကို ငရုတ္ေကာင္းျဖဴးပီး ေခါက္ထားပါ...ပီးရင္ ဟင္းရည္အိုးထဲ နဲနဲေလာင္းထည့္၊ ေမႊလိုက္ လုပ္ပါ။
ဆား၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ knorr ၾကက္သားခဲမႈန္႔နဲနဲ အခ်ိဳမႈန္႔အစားသံုးပါ၊ ငံျပာရည္နဲနဲေလးထည့္ဖို႔ မေမ့နဲ႔အံဳးေနာ္။

ဆန္ေခါက္ဆြဲကိုေတာ့ ျပဳပ္ပီး ေရစစ္ထားပါ။ စားခါနီးမွ စြပ္ျပဳပ္အရည္နဲ႔ ေရာစားရင္ရပါပီ။
အအီေျပေလးအတြက္ ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြပါးပါးလွီး ပီး သံပုရာရည္ထဲ ၂ နာရည္ေလာက္စိမ္ထား လိုက္ပါ။ အရသာလဲရွိ၊ အဟာရလဲျပည့္စံု၊ အားလဲရွိမယ့္ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္ေလးပါ။

ဆန္ေခါက္ဆြဲသုပ္

မေန႔ညေနက အြန္လိုင္းမွာ မမလုလု နဲ႔ ေလေပါ ေနရင္းနဲ႔ ညေနစာစားခ်င္စိတ္မရွိတဲ့အေၾကာင္းေျပာေတာ့ မမလု က ေခါက္ဆြဲသုပ္စားပါလားလို႔ အၾကံေပးတယ္။ သူလဲေခါက္ဆြဲသုပ္စားေနတာ အရမ္းေကာင္းတယ္ ရွလြတ္ ဆိုေတာ့ ကူးကူးက ဒီဘက္ကေနဗိုက္ဆာလွပီ.. မလုေရ ေခါက္ဆြဲသုပ္ဖို႔ ၾကက္သားမရွိဘူးဆိုေတာ့ သူက ၾကက္သားမလိုဘူး..ေျပာျပမယ္ဆိုပီး သုပ္နည္းေလးေျပာျပပါတယ္။ ကူးကူးထပ္အတြန္႔တက္ပါေသးတယ္.. ပဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္ရင္ ညွီမွာေပါ့... အဲဒီအနံ႕ၾကီး မၾကိဳက္ဘူး ဆိုေတာ့ မလု က ပုဇြန္ေျခာက္ေလးကို ဒယ္အိုးေလးနဲ႔ ေလွာ္လိုက္ေလ..ပိုေတာင္ေမႊးသြားေသးတယ္တဲ့။
ကဲဒီေတာ့ ေခါက္ဆြဲသုပ္ေလးလုပ္ဖို႔ စိတ္ကဆံုးျဖတ္ပီးသားျဖစ္သြားေရာ။ မမဂ်ာမုန္း လဲေခါက္ဆြဲေတြသုပ္ထားတာ အားရပါးရဘဲ။ အဲဒီကတည္းကစားခ်င္စိတ္က တစ္ဖြားဖြားေပၚေနတာ... ၀လာတာလဲ မဆန္းပါဘူး။ ဟင္းခ်က္တဲ့ဘေလာ့ေတြမွာဘဲ လိုက္က်င္လည္ေနတာကိုး။ ေခါက္ဆြဲသုပ္မယ္လုပ္မွ စပါဂတီလုပ္တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္က ပိုးတက္ေနပီ.. စားလို႔မရေတာ့ဘူး။ ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္အေျခာက္ပဲက်န္ေတာ့တယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ေလးသုပ္စားဖို႔ျပင္ဆင္လိုက္ပါတယ္။

ဆန္ေခါက္ဆြဲကိုျပဳတ္
ၾကက္သြန္၊ျဖဴ၊နီ ငရုတ္သီးအနီေလးေတြပါ -ေတာက္ေတာက္စင္းပီး နႏြင္းမႈန္႔ထည့္ ဆီခ်က္လုပ္ (ဆီခ်က္ေတြခပ္ထားပီး)
ပုဇြန္ေျခာက္ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ ေျမပဲဆန္ေလးေတြ ထည့္ေလွာ္
ေဂၚဖီပါးပါးလွီးပီး ေရေဆးပီးစစ္ထား
ပဲမႈန္႔အက်က္
သံပုရာသီးေလး ၂လံုး (မန္က်ည္းမွည့္ရွိရင္ပိုေကာင္းမွာေနာ္.. ကၽြန္မမွာမန္က်ည္းမွည့္မရွိေတာ့လို႔)

မုန္႔ဖတ္က်က္ရင္ေတာ့ ဇကာထဲေရစစ္ပီး၊ ေရေအးေလးနဲ႔ထပ္ေဆးလိုက္ပါတယ္။ ပီးရင္ေတာ့ အဆာပလာေလးေတြ အကုန္ထည့္ပီး သမေအာင္ လက္နဲ႔စိတ္ၾကိဳက္နယ္ေပေတာ့။ ပီးရင္ေတာ့ ဟင္းခါးကိုစိတ္ၾကိဳက္ခ်က္ပီး တြဲစားပါေလ။
ေကာင္းမွေကာင္း... ကူးကူးေတာ့ ၾကက္သြန္ခ်ိဳခ်ဥ္ေလးပါတြဲစားလိုက္ပါတယ္ေလ...

ဒါက အစိမ့္ သုပ္

ဒါေလးကေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္သုပ္္္္



အသုပ္ဆို အကုန္ၾကိဳက္ပီး ေလာေလာဆယ္ ဘံုေပ်ာက္ေနတဲ့ ညီမေလး ေထာပတ္သီး နဲ႕ ကူးခ်စ္သူလဲ ပံုေလးငမ္းႏိုင္ပါေစေနာ္.. ဟိဟိ ေနာက္မွ ကိုယ္တိုင္သုပ္ေကၽြးမယ္။

Thursday, September 24, 2009

ပန္းပြဲေတာ္

ပန္းပြဲေတာ္တုန္းက ေတာင္ေပၚမွာတက္ရိုက္ထားတဲ့ ပံုေလးေတြကို ျပန္စုပီးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္.. ကဗ်ာေတာ့ ဆန္ခ်င္မွဆန္မယ္။ သဘာ၀ေတာ့က်မွာပါ။
ပန္းဆိုတာ လူေတြစိတ္ကို ေပ်ာ္ရႊင္ၾကည္ႏူးမ႕ႈေပးတဲ့ ဘုရားဆီကအလကားရတဲ့လက္ေဆာင္လို႔ ေျပာလို႔ ရေအာင္ကို စိတ္ခ်မ္းသာၾကည္ႏူးဖို႔ေကာင္းပါတယ္။

Tuesday, September 22, 2009

မုန္႔လံုးေလး ႏွင့္ မုန္႔ၾကာစိ

အရင္တစ္ခါမုန္႔လံုးေရေပၚလုပ္တုန္းက ဆန္မႈန္႔နဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုယ္တိုင္အမႈန္႔လုပ္ေတာ့သိပ္အဆင္ မေျပဘူး ျဖစ္ေနတာ။ အခုတစ္ခါေတာ့ ဆိုင္က ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ ၀ယ္ပီးလုပ္ေတာ့မွအေတာ္ ေလးဟန္က်တယ္။ မုန္႔ႏွစ္ၾကိတ္ဖို႔မလြယ္တဲ့သူေတြအတြက္လဲ လြယ္လြယ္နဲ႔ ျမန္ျမန္လုပ္စားႏိုင္တဲ့ မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ မုန္႔ၾကာစိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအကုန္လုပ္ႏုိင္ပါပီ။ Supermarket မွာ Rice flour နဲ႔ Glutinous Rice Flour ႏွစ္ထုပ္ ၀ယ္လိုက္ပါ။ ေပ်ာ့ေပ်ာ့ႏူးညံ့ညံ့ေလးစားခ်င္ရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ပိုထည့္ပါ၊
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ ၂ ခြက္၊ ဆန္မႈန္႔ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ပီး ေရနဲ႔သမေအာင္ေမႊပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အ၀တ္ပါးေလးထဲကိုထည့္ပီး ေလးတဲ့ဟာတစ္ခုခု ဖိထားပါ။ တစ္ညေလာက္ဆိုရပါပီ။ ေနာက္ေန႔မွာေတာ့ လံုးလို႔ ေကာင္းမယ့္အေနထားမုန္႔ႏွစ္စီးစီးေလးရေနပါပီ။ ၂။ ေရေႏြးပြက္ေအာင္တည္၊ မုန္႔ေလးေတြအေနေတာ္လံုးပီး ခ်က္ခ်င္းေရေႏြးအိုးထဲ ထည့္လိုက္ပါ၊ လံုးလိုက္ထည့္ လိုက္၊ မုန္႔လံုးေလးေတြ အေပၚကိုေပါေလာေပၚလာရင္ေတာ့ဆယ္ပီး ေရေအးထဲမွာခဏထည့္ထားပါ။ ၃။ ထညက္ခဲေလးေတြခြဲပီး ထည့္လံုးလို႔ရေပမယ့္ ကူးကူး ကေတာ့ အခ်ိန္မရတာတစ္ေၾကာင္း၊ ထညက္ခဲ လဲ နဲနဲဘဲက်န္ေတာ့တာမို႔ေခၽြတာေရးေလးလုပ္ရပါတယ္။ ထညက္ခဲကိုေထာင္း၊ အုန္းသီးဖတ္ေတြနဲ႔ ေရာေမႊ ပီး မုန္႔လံုးေလးေတြကို ထည့္လံုးပီးစားပါတယ္။ အရမ္းးးးး ကိုေကာင္းပါတယ္။ ႏူးညံ့ပီး အိေနတာ စားၾကည့္မွ သိမွာမို႔ စိတ္၀င္စားရင္ flour ေလးေတြ၀ယ္ပီးလုပ္ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

မုန္႔ၾကာစိ အတြက္ေတာ့ မုန္႔လံုးတဲ့အခါ ေသးႏိုင္သေလာက္ေသးေအာင္လံုးလိုက္ရင္ရပါပီ။ ကူး လံုးထားတဲ့ အလံုး ေတြကေတာ့ ေသးလိုက္ၾကီးလိုက္ျဖစ္ေနပါတယ္ း)
လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့
ထညက္ခဲ ကန္ဇြန္းဥ ႏွစ္လံုး အုန္းသီး ဆားအနည္းငယ္ မုန္႔ လံုး ပိစိေလးေတြပါ။
ကန္ဇြန္းဥ ႏွစ္လံုးကို အတံုးေသးေလးေတြလွီးထား၊ တစ္ခ်ိဳ႕႕ ကို အျခစ္နဲ႔ ေသးေသးေလးရေအာင္ျခစ္ထား အုန္းသီးတစ္လံုးအရည္ညွစ္ထား၊ အုန္းဖတ္နဲနဲ သတ္သတ္ ဖယ္ထားပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္မွာ ကန္ဇြန္းဥ အတံုးေလးေတြအရင္ထည့္ျပဳပ္၊ ဆားနဲနဲထည့္ က်က္ေလာက္တဲ့အခ်ိန္မွာ အုန္းႏို႔ထည့္ ျခစ္ထားတဲ့ ကန္ဇြန္းဥမွ်င္ေလးေတြထည့္ ထညက္ကို အရည္က်ိဳပီး ဇကာေလးနဲ႔စစ္ထည့္ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြကိုေတာ့စားခါနီးမွ ပန္းကန္ထဲထည့္စားပါ။ ေကာင္းမွေကာင္း၊ အခ်ိဳအတြက္ေတာ့ ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို ထညက္အနည္းမ်ား ခန္႔မွန္းထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
သာကူေစ့ထည့္ၾကတယ္လို႔လဲေျပာပါတယ္။ ကူးကူး ကေတာ့ ကိုယ္ဘဲစားမွာမို႔ မထည့္ေတာ့ပါဘူး။
အဟာရလဲရွိ၊ အရသာလဲ စိမ့္ေနတာမို႔ ျမန္မာ့အစားစာ တမ္းတမ္းစြဲ ျဖစ္မယ္ဆိုလဲ ျဖစ္ေလာက္ပါတယ္။ း)
(မုန္႔ၾကာစိ recipie ေပးတဲ့ ဦးေလးၾကီး kkmg ေက်းဇူးပါ)




Sunday, September 20, 2009

ပ်ား ေသ


၀တ္ရည္ငမ္းလို႕ လမ္းမျမင္
ပြင့္ဖတ္လန္းလတ္ ငါ့ မသတ္
စံုးစံုးျမဳပ္မွ ငါ့အသက္
၀တ္ဆံအမ်ား ေလွာင္ရီႏွက္

Saturday, September 19, 2009

မႈိ မုန္႔

အရုိးသားဆံုး၀န္ခံရရင္ေတာ့လုပ္တုန္းကေတာ့ ဘိန္းမုန္႔ပါ။ ဘိန္းမုန္႔ဆိုတာလဲ ရန္ကုန္မွာတုန္းက တစ္ခါမွ ၀ယ္စားတာမဟုတ္ဘူး။ လမ္းေဘးမုန္႔ဆုိင္တန္းေတြနားျဖတ္မေလွ်ာက္ခ်င္တာ အစားေသာက္ေတြညစ္ပတ္ လို႔မဟုတ္ပါဘူး။ အဲဒီအေၾကာ္၊ အေညွာ္အနံ႕ေတြရရင္ေခါင္းက တစ္အားကုိက္ပီး နာလာလို႔ ေ၀းေ၀းေရွာင္ တာပါ။ စားခ်င္ရင္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္း အေထြးကိုေခၚပီး ၀ယ္ေပးပါလို႔ေတာင္းဆိုရပါတယ္။
ဒီရက္ပိုင္မွာဘိန္းမုန္႔အရမ္းစားခ်င္ေနတာေၾကာင့္ ပါလာတဲ့ဟင္းခ်က္စာအုပ္ေလးဖြင့္လိုက္ရွာပီး ဆန္ၾကမ္း နဲနဲသြား၀ယ္ပီး အမႈန္႔လုပ္ ထားပါတယ္။ ထညက္ေလး ၄ခဲေလာက္က်န္ေနေသးတာမို႔ ေရေႏြးနဲဲ႔ ၾကြက္မွီးတန္း ေအာင္ၾကိဳထားပါတယ္။

ဆန္ၾကမ္းမႈန္႔
ထမင္းၾကမ္းအနည္းငယ္
ဆားေဆာ္ဒါ
ထညက္
ႏွမ္းအနဲငယ္
ေျမပဲအစိမ္း
အုန္းသီးဆံ
ေထာပတ္ဆီအနည္းငယ္

ဘိန္းမုန္႔လုပ္ဖို႔ျပင္ဆင္ထားတာေတြအဆင္သင့္ျဖစ္ေနပါပီ။
ဆန္မႈန္႔ကိုအေရေဖ်ာ္၊ ထမင္းၾကမ္းလက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္နဲ႔ ေရာညက္ေအာင္ေမႊပီးမုန္႔ႏွစ္ဖတ္ရေအာင္
အ၀တ္ပါးမွာစစ္ထားပါတယ္။
ထညက္ၾကိဳထားတာလဲ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါပီ။ ေနာက္ေန႔မွာေတာ့
မုန္႔ႏွစ္ရည္ထဲကို၊ ဆားနဲနဲ၊ ေဆာ္ဒါနဲနဲနဲ႔ ထညက္ၾကိဳထားတဲ့အရည္ေလာင္းထည့္ပီး ေမႊပီး မကပ္တဲ့ဒယ္အိုး နက္နက္ေလးကိုအပူေပး၊ ေထာပတ္အနဲငယ္အိုးမွာသုတ္လိုက္ပီးေတာ့ ေဖ်ာ္ထားတဲ့မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ေလာင္းထည့္၊
ေျမပဲအစိမ္းေလးေတြကိုပါးပါးလွီးထည့္၊ ႏွမ္းေလးျဖဴးထည့္ပီး အဖုံးအုပ္ထားပါတယ္။
မုန္႔က်က္ေတာ့ (ေအာက္တြင္ရႈ) ဘိန္းမုန္႔မျဖစ္လာပါဘူး။ အေပၚယံအျဖဴဆန္မႈန္႔ေလးေတြတင္းေနပီး အလယ္မွာထညက္ရည္ေတြစုေနပါတယ္... အနားစေလးေတြနဲနဲကြဲသြားေတာ့ အိုးထဲကထုတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ မႈိပြင့္ ေလးလိုျဖစ္ေနပီး.. ေတာ္ေတာ္လွတယ္လို႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ခ်ီးၾကဴးလိုက္ပါတယ္ေလ။
ဘိန္းမုန္႔ကိုလဲေမ့သြားပီ။ မုန္႔ေလးကို အိမ္လာလည္တဲ့ အမၾကီးတစ္ေယာက္က မႈိနဲ႔တူတယ္တဲ့။
ေနာက္ေနာက္ထပ္လုပ္လဲ အဲလိုမုန္႔ေလးေတြဘဲရပါတယ္။ နဲနဲအေအးခံပီးစားၾကည့္ေတာ့ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး နဲ႔ အရသာလဲေကာင္းပါတယ္။ ေခ်ာင္းဆိုးေနလို႔ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြမထည့္ျဖစ္ဘူး။
မႈိမႈန္႔လို႔ ကၽြန္မနာမည္ေပးထားတဲ့ မုန္႔ၾကြပ္ေလးကို စိတ္၀င္စားရင္လုပ္ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အေပၚက ဆန္မႈန္႔ ျဖဴျဖဴေလးေတြက မႊားမႊားေလးျဖစ္ေနပီး ဖုတ္ထားတဲ့အရွိန္နဲ႔ ေမႊးေနေတာ့ မုန္႕ေလးအရသာကိုပိုဆန္းေနပီး အလယ္နားေရာက္ရင္ခ်ိဳပီး စီးစီးေလးျဖစ္ေနပါတယ္။

Friday, September 18, 2009

ဒူးရင္းသီး (အသီးမွာဘုရင္)


အသီးတို႔ရဲ႕ဘုရင္လို႔တင္စားေခၚတဲ့ ဒူးရင္းသီးက အသီးေတြအားလံုးထဲမွာ ေရာဂါကုစားေပးတဲ့ ေဆးဘုရင္တစ္ပါး လို႔ေခၚဆိုႏိုင္ပါသတဲ့။
ဒူးရင္းသီး ကေတာ့ အနံ႕အင္မတန္ျပင္းထန္သေလာက္ မထင္ရေလာက္ေအာင္ ခ်ိဳပီးဆြဲေဆာင္မႈရွိတဲ့အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပီး အာရွတိုက္ကလူေတြေလာက္သာ အသိမ်ားၾကတဲ့အသီးတစ္မ်ိဳးပါ။ အနံ႔ကျပင္းထန္ပီး အနံ႕ဆြဲ က်န္ရစ္တတ္လို႔ မ်ားေသာအားျဖင့္ လူအမ်ားရွိတဲ့ ေနရာေတြမွာယူခြင့္၊ သယ္ေဆာင္ သြားခြင့္မရွိပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ ေဟာ္တယ္၊ ရထား၊ ကား၊ ေလယဥ္၊ ရံုး အစရွိတဲ့ေနရာေတြမွာ သယ္ေဆာင္ ခြင့္ပိတ္ပင္ထားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးအနံ႔ျပင္းပံုကေတာ့ ဘယ္လိုဖံုးဖံုး၊ အုပ္အုပ္ ခိုးသယ္လို႔ မရေလာက္ေအာင္ကိုဆိုးေပမယ့္ ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူမ်ားအတြက္ေတာ့ ဒူးရင္းသီးအနံ႕ေလးရတာနဲ႔ အလုိလို ေနရင္းမရရေအာင္ရွာပီး ေစ်းၾကီးေပး၀ယ္စားတတ္ၾကပါေသးတယ္။
ဒူးရင္းသီးရဲ႕ ေကာင္းလြန္းတဲ့အရသာ နဲ႔ အံ့ဖြယ္ေကာင္းတဲ့က်မ္းမာေရးအတြက္ ရရွိတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြက သူ႔ရဲ႕ျပင္းထန္ဆိုးတဲ့အနံ႕ကို ေမ့ပစ္ႏိုင္ေအာင္လဲ စြဲေဆာင္မႈရွိလွပါတယ္။ အျခားအသီးေတြနဲ႔ မတူတဲ့အခ်က္ ကေတာ့ ဒူးရင္းသီးက အပင္ေပၚမွာမမွည့္မခ်င္းတြယ္ေနပီး ေၾကြက်လာပီဆိုရင္ေတာ့ မွည့္ပီဆိုတဲ့ သေဘာကိုေဆာင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ၊ ဒူးရင္းသီးထြက္တဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာေနတဲ့ သူေတြကေတာ့ သူ႔ကို အသီးတို႔ရဲ႕ဘုရင္ လို႔ေခၚပါတယ္။ ႏွစ္သက္သူအမ်ားစုက အသီးမွည့္ခ်ိန္ ေရာက္တဲ့အခါ ဒူးရင္းပင္ေအာက္ေျခေတြကိုရွင္းလင္းပီး အသီးေတြေၾကြက်တဲ့အထိ တဲထိုးေနပီး မွည့္မွ ေၾကြက်တဲ့အသီးကို မရရေအာင္ေစာင့္စားတတ္ၾကပါတယ္။ သူတို႔ေတြကေတာ့ ဒူးရင္းသီးက အျခားအသီးေတြနဲ႔ မတူ ထူးျခားပီး က်မ္း မာေရးအတြက္အေထာက္အကူျပဳတဲ့အသီးလို႔ယူဆေနၾကလို႔ပါဘဲ။
ဒီေလာက္ေတာင္အမ်ားႏွစ္သက္ပီး ေစ်းၾကီးေပး၀ယ္စား၊ အမွည့္ေၾကြက်တာကိုတစ္ကူးတစ္က ေစာင့္စားေနရ ေလာက္ေအာင္ ထူးျခားတဲ့ဒူးရင္းသီးက ဘာမ်ားက်မ္းမာေရးအတြက္အေထာက္အကူျပဳသလဲၾကည့္ရေအာင္။

ကေလးမီးဖြားပီးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဒူးရင္းသီးအခြံကိုမီးရိႈ႕ျပာခ်ပီး လွ်က္စားမယ္ဆိုရင္ အလွ်င္ျမန္ျပန္လည္ အားျဖည့္က်မ္းမာလာ ေစပါတယ္တဲ့။
ေရာင္ရမ္းတာနဲ႔ အေရျပားေပၚမွာေပါက္တဲ့အနာေတြအတြက္လဲ ဒူးရင္းပင္ကအရြက္ကိုအရည္ညွစ္ေသာက္ရင္ ေရာင္ရမ္းတာသက္သာပီး အနာေတြလဲေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္တဲ့။
ေနာက္ဆံုးအဟာရဆိုင္ရင္ကၽြမ္းက်င္သူမ်ားေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္အရ ဒူးရင္းသီစားေပးျခင္းက ကိုလက္စထေရာ ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးပီး၊ ေသြးကိုလဲသန္႔စင္ေစတဲ့အျပင္ အသား၀ါျဖစ္ခ်င္းကိုလဲေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစတယ္၊ ပီးေတာ့ကိုယ္ပူပီးဖ်ားတာကိုလဲ သက္သာေစပါသတဲ့။
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ားအဆိုအရ ဒူးရင္းသီးစားျခင္းက ခၽြဲသလိပ္ကိုကင္းစင္ေစပီး အာခံတြင္းရွင္းေစပါတယ္တဲ့။
ဒါေတြကေတာ့ ဒူးရင္းသီမွာအေျမာက္မ်ားပါ၀င္တဲ့သံဓာတ္က ေသြးျဖဴဥေတြကိုထူးျခားတဲ့အာနိသင္စြမ္းအား ေပးပီး ကိုယ္ခႏၱာကို၀င္ေရာက္လာတဲ့ေရာဂါပိုးေတြကိုကူညီတိုက္ဖ်က္ေပးလို႔ပါဘဲ။
ဒါ့အျပင္ ဒူးရင္းသီးမွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ဓာတ္ (ဗီတာမင္ ဘီ၊ စီ နဲ႔အီး) ေတြပါ၀င္ပီး လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ဒူးရင္သီးမွာပါ၀င္တဲ့အခ်ိဳဓာတ္ပမာဏ anti oxidants ျမင့္မားမႈကို ဘယ္ရီသီးေတြေလာက္ အာနိသင္ရွိေၾကာင္း ႏႈိင္းယွဥ္ေနၾကပါပီ။ အဲဒီ anti oxidants ကေတာ့ အေျခေနအရပ္ရပ္ေၾကာင့္(ဥပမာေလထုညစ္ညမ္းတာ၊ ေဆးလိပ္ေငြ႔ရႈမိတာ) ထိခိုက္ပ်က္စီးလာရတဲ့ ခႏၱာကိုယ္ မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ ေလးေတြပ်က္ဆီးျခင္းကို ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။
ပိုစိတ္၀င္စားဖို႔ေကာင္းတဲ့အခ်က္ကေတာ့အသက္ရြယ္ေၾကာင့္ေျပာင္းလဲလာတဲ့အသားေရ ရင့္ေရာ္မႈကို ေလ်ာ့ပါး ေစပီး အရြယ္တင္ပီးႏုပ်ိဳေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္ပီး လန္းဆန္းဖ်တ္လတ္တဲ့အသားေရကိုလဲ ေပးစြမ္း ႏိုင္ပါေသတယ္တဲ့။
ဒူးရင္းသီးမွာပါ၀င္တဲ့ amino acids အမ်ိဳးအစားကေတာ့ Tryptophan ျဖစ္ပါတယ္။ Tryptophan ကေတာ့ serotonin ဆိုတဲ့(စိတ္ဓာတ္အတက္အက်နဲ႔ဆိုင္တဲ့) ဟိုမုန္းအနည္းမ်ားကိုျပဳလုပ္ထိမ္းသိမ္းေပးတဲ့ အက္စစ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ Serotonin ဆိုတဲ့ ဟိုမုန္းကေတာ့ လူ႔ခႏၱာကို္ယ္ ေပ်ာ္ရႊင္မႈ ၀မ္းနည္းမႈကို ညီေအာင္ ထိမ္းမွ်ေပးႏိုင္တဲ့ဟိုမုန္းတစ္မိ်ဳးပါ (ေအာက္တြင္ရႈ)
အဲဒီ ဟိုမုန္းဓာတ္နဲတဲ့သူေတြဆိုရင္ စိတ္တိုျမန္၊ ေဒါသထြက္ျမန္ပီး (ခ်စ္သူကိုတစ္ရက္ ၅လံုးေလာက္ ေကၽြးပစ္ ခ်င္ပါတယ္) တစ္ခါတစ္ေလ အရမ္းထိခိုက္ခံစားလြယ္၊ စိတ္ဓာတ္က်ေရာဂါလဲခံစားေနရတဲ့ သူမ်ားျဖစ္တတ္ ပါတယ္။
ဒီအခ်က္ေတြကို သိျပီးပီ ဆိုရင္ေတာ့ ဒူးရင္းသီးစားေပးျခင္းက ခႏၱာကိုယ္အတြက္ ညီညြတ္မွ်တေအာင္ အေထာက္ကူေပးႏိုင္ရံုသာမက လူသားေတြအတြက္ ေပ်ာ္ရႊင္သာယာေကာင္းမြန္တဲ့ လူသားမ်ားျဖစ္ေအာင္ လဲစြမ္းေဆာင္ေပးႏိုင္တာမို႔... ဒူးရင္းသီးစားၾကပါစို႔။

(ဒူးရင္းသီးအရမ္းၾကိဳက္တ့ဲကၽြန္မအတြက္ အန္တီတစ္ေယာက္လက္ဆင့္ကမ္းေပးလိုက္တဲ့ ဒူးရင္းသီးအေၾကာင္း ကို အဆင္ေျပသလိုဘာသာျပန္ေပးလိုက္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕က်မ္းမာေရးဆိုင္ရာေ၀ါဟာရေတြ ျမန္မာလိုမေခၚတတ္ လို႔ အဂၤလိပ္လို ဘာသာျပန္ကိုေအာက္မွာတင္ထားေပးပါတယ္။ အျခားအသီးေတြအေၾကာင္းလဲ အလ်င္း သင့္သလိုတင္သြားပါမယ္)
ကၽြန္မတို႔တစ္အိမ္လံုးဒူးရင္းသီးအရမ္းၾကိဳက္တယ္။ အိမ္မွာေနတုန္းက ဒူးရင္းသီးေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ ပါးပါးက ေမာ္လ ျမိဳင္ထိဆင္းပီး သူ႔သူငယ္ခ်င္းေတြဒူးရင္းျခံမွာ ကိုယ္တိုင္လိုက္၀ယ္ပီး အိတ္လိုက္ကို ရထားနဲ႕သယ္သယ္လာ တတ္ပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာေတာ့ ဒူးရင္းသီးကအရမ္းေစ်းၾကီးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မ လခထုတ္တာနဲ႔ သူငယ္ခ်င္း အေထြးနဲ႔ ေျပး၀ယ္စားတာဒူးရင္းသီးဘဲ။ ဘယ္ေနရာေရာက္ေရာက္ဒူးရင္းသီးေတြ႔တာနဲ႔ မျဖစ္ျဖစ္ ေအာင္၀ယ္စားတတ္ေသးတယ္။ တစ္ေခါက္ ဒူးရင္းသီး၀ယ္လာပီး လံုေအာင္အထပ္ထပ္ပိတ္ပီး၊ MRT စီးတာ၊ ရထားတြဲထဲမွာဟိုတစ္ေယာက္သူ႔မ်က္ႏွာၾကည့္၊ ဒီတစ္ေယာက္ ဟိုလူ႔မ်က္ႏွာၾကည့္နဲ႔ ဘယ္သူသယ္လာမွန္း မသိ၊ ကိုယ္ကလဲခပ္တည္တည္နဲ႔ ဟိုလူ႔ၾကည့္လိုက္၊ ဒီလူ႔ၾကည့္လိုက္နဲ႔ မသိရင္ ကိုယ္ဘဲတရားခံမဟုတ္သလို လိုနဲ႔၊ ရထားတြဲထဲအနံ႕က သင္းေနေရာ၊အဖမ္းမခံရလို႔ေတာ္ေသးတယ္။
ေသြးတိုးရွိတဲ့ကၽြန္မ ဒူးရင္းသီးေတြ႔တိုင္း ကိုင္ၾကည့္ပီးျပန္ျပန္ခ်၊ ပီးရင္ေတာ့ လွည့္ၾကည့္လွည့္ၾကည့္ လုပ္တတ္ လို႔ ရံုးက အမၾကီးမ်ားက ဒူးရင္းသီးစားလို႔ရတဲ့အေၾကာင္း၊ သူ႔မွာပါ၀င္တဲ့ အဆီဓာတ္က က်မ္းမာေရးအတြက္ အေထာက္ကူျဖစ္ေၾကာင္း အေထာက္ထားနဲ႔ရွာေဖြေပးၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တန္ေဆးလြန္ေဘးမို႔ ေသြးတိုး သမားေတြ အမ်ားၾကီးထိုင္စားပါလို႔ေတာ့အားမေပးပါဘူးေနာ္၊ နဂိုစားေနၾကအစားထဲက ဆားဓာတ္ပါ ၀င္တဲ့ ပမာဏေတြေရာ၊ ဒူးရင္းသီးအမ်ားၾကီးစားလိုက္လို႔ တက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ အားလံုးေပါင္းသြားလို႔ ျဖစ္လာတဲ့ ဆိုးက်ိဳးမို႔ နဲနဲေတာ့ ဆင္ျခင္ၾကေပါ့ေနာ္။ ဒူးရင္းသီးစားပီးရင္ မင္းကြတ္သီးျဖစ္ျဖစ္ အျခား ေအးတဲ့အသီး ျဖစ္ ျဖစ္တြဲစားဖို႔ေတာ့ မေမ့ပါနဲ႔အံုး။

Antioxidants are substances that may protect your cells against the effects of free radicals. Free radicals are molecules produced when your body breaks down food, or by environmental exposures like tobacco smoke and radiation. Free radicals can damage cells, and may play a role in heart disease, cancer and other diseases.

Antioxidant substances include

  • Beta-carotene
  • Lutein
  • Lycopene
  • Selenium
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin

Serotonin: A hormone, also called 5-hydroxytryptamine, in the pineal gland, blood platelets, the digestive tract, and the brain. Serotonin acts both as a chemical messenger that transmits nerve signals between nerve cells and that causes blood vessels to narrow.

Changes in the serotonin levels in the brain can alter the mood. For example, medications that affect the action of serotonin are used to treat depression.

Tryptophan is an amino acid needed for normal growth in infants and for nitrogen balance in adults. It is an essential amino acid, which means your body cannot produce it -- you must get it from your diet.

Tuesday, September 15, 2009

မႈိလံုး ပဲညိဳ စြပ္ (soup)/ဟင္း

ပဲညိဳလံုးရွည္ရွည္ေလးေတြ (kidney beans) ကအဟာရလဲရွိသလိုစားရင္လဲစိမ့္ေနတာမို႔ ကၽြန္မေတာ့အရမ္းကိုၾကိဳက္ပါတယ္။ အခ်ိန္ယူပီး ေရစိမ္ထားရတာရယ္၊ အၾကာၾကီးျပဳပ္ေနရတာရယ္၊ ျပဳပ္ထားရင္ အဖံုးဖံုးမွ ပဲေလးေတြက လံုးေဖာင္းပီး တင္းတင္းေလးျဖစ္ေနတာမို႔ အဖံုးေပၚကေရေတြ တစ္စက္စက္ က် ေနလို႔ မီးဖိုညစ္ပတ္တာရယ္..အဲဒါေလးေတြကေတာ့ သီးခံရတာေပါ့ေလ။
အသင့္စားလို႔ရေအာင္ ဗူးထဲထည့္ထားတဲ့ ဟာေတြကေတာ့အခ်ိန္ကုန္သက္သာပီးျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ခ်က္စားႏိုင္တဲ့ အတြက္ တစ္ခါေလမ်ား စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ရင္ အသင့္စားဗူး ေလးေတြဘဲ၀ယ္ပီးခ်က္စားလိုက္တယ္။
ဒီညေနကေတာ့ မိႈအလံုးေလးေတြ (ဗူးထဲမွ)ေလးေတြနဲ႔႔ပါ ေရာခ်က္ပီး စားဖို႔စီစဥ္ထားတဲ့အတြက္စိတ္ကူးေပါက္တာနဲ႔ မိႈနဲ႔ ပဲညိဳ ဗူး ေတြကိုေဖာက္ထားပီး အရည္ေလးနဲ႔တစ္မ်ိဳး၊ ဟင္းမယ္တစ္ဖြယ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
အသင့္စားဗူးထဲက မိႈလံုးေလးေတြကိုထုတ္ပီး၊ အထဲကေရေတြသြန္ပစ္ပါတယ္၊ ျပီးရင္ အေနေတာ္လွီးထားပါ။
ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြေတာက္ေတာက္စင္းထည့္ပီး လွီးထားတဲ့မႈိေလးေတြ အနားတင္းပီး ညိဳလာ ေအာင္ေၾကာ္ပီးရင္ေတာ့ သပ္သပ္ခပ္ထားလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကိုဆီသတ္ပီးရင္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္နဲနဲခပ္လိုက္ပီး (အအီေျပေအာင္ခ်ဥ္ေပါင္ခံ) ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေလးနဲနဲကိုထည့္ ႏြမ္းတာနဲ႔ အသင့္စားဗူးထဲက ပဲညိဳလံုးရွည္ေတြကိုလဲ အရည္ေတြစစ္ထုတ္ပီး ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ခ်က္လိုက္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား/အခ်ိဳမႈန္႔ သင့္ေတာ္သေလာက္ထည့္ပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လိုက္ရင္ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္နဲ႔ ပဲ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ တို႔အားလံုးအရသာ သမေနပါပီ။ အိုးခ်ခါနီးေလးမွာေတာ့ ေၾကာ္ထားတဲ့မိႈေလးေတြကိုထည့္ပီး လံုးလိုက္ပါ။ ဟင္းအေနနဲ႔စားဖို႔ ေျခာက္ေျခာက္ေလးတစ္ခြက္စာခ်က္ ပီး အရည္နဲ႔စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေႏြးအနဲငယ္ထပ္ထည့္ပီးဆူေအာင္တည္လိုက္ရင္ရပါပီ။
ကူးစ္္ ္္္ ္ ကေတာ့ မနက္ပိုင္းမွာ tortilla ေလးနဲ႔စားလို႔ရေအာင္အရည္ေလးနဲ႔ပါ ခ်က္ထားလိုက္ပါတယ္။ (နံျပား စားခ်င္ေသာ္လည္း မရွိတဲ့ဘ၀ ေတာ္တီလာနဲ႔သာေျဖသိမ့္ရ) ။

Sunday, September 13, 2009

ၾကက္ကာလသားဟင္းႏွင့္တိုဟူးသုပ္

ၾကာသပေတးေန႔က Health Director ကေၾကျငာတယ္။ ေန႔လည္ ၁း၄၅ မွာ ဆပ္ျပာမႈန္႔ကိုယ္တိုင္ဘယ္လို လုပ္ရသလဲ၊ အျပင္မွာ၀ယ္တာထက္ကိုယ္တိုင္လုပ္တဲ့ေကာင္းက်ိဳးေတြဘာညာေျပာပီး ဒီကနာမည္ ၾကီးဆပ္ျပာ ကုမၸဏီကလူေတြ လာေရာက္ျပသမွာမို႔ စိတ္၀င္စားရင္လာတက္ႏိုင္ေၾကာင္း ကၽြန္မလဲစပ္စပ္စုစု ေယာင္လည္လည္ နဲ႔ ခန္းမနားအျပင္ကေနေခ်ာင္းၾကည့္မလို႔ ေခါင္းေဖာ္လိုက္တာနဲ႔ သူမ်ားေတြေတြ႔ပီး ၀ိုင္းေခၚတာ နဲ႔ အားနာပါးနာ ဆက္ထိုင္ေနလိုက္ပါတယ္။ စာရြက္ေတြလာေ၀ေတာ့ယူလိုက္တယ္။ ဆပ္ျပာမႈန္႔ ကို ဘယ္လိုအခ်ိဳးစားနဲ႔ ေရာစပ္ရသလဲ၊ ဘာေတြပါလဲ။ ပီးေတာ့ အ၀တ္ေလွ်ာ္ပီး အ၀တ္ေတြေပ်ာ့ေျပာင္းေမႊးၾကိဳင္ သြားေအာင္ သံုးတဲ့အရည္လုပ္နည္း fabric softener ေနာက္ေတာ့ ပန္းကန္ေဆးဆပ္ျပာရည္။ တစ္၀ိုင္းကို ေလး ေယာက္ခြဲပီးလုပ္ၾကတယ္၊ လက္အိပ္ေတြစြပ္၊ မ်က္ႏွာဖံုးေတြတပ္၊ ကၽြန္မလဲနဲနဲစိတ္၀င္စားသြားေတာ့ လုပ္ျပေန တဲ့ ေခါင္းေဆာင္ခံုနားကပ္ပီး အေသခ်ာလိုက္မွတ္ပီး သူလုပ္တာၾကည့္ေတာ့ အမႈန္႔ေတြ ႏွာေခါင္းထဲ၀င္သြားတယ္ ထင္တာဘဲ။ ေခ်ာင္းတဟြတ္ဟြတ္ဆိုးပီး ျပန္ထြက္ လာပါတယ္။ အဲဒီေန႔ကစျပီး ေခ်ာင္းဆိုးပီး ညပိုင္းမွာ အဖ်ားတက္တာ အခုထိပါဘဲ။ (စိတ္၀င္စားတဲ့သူရွိရင္ အေၾကာင္းၾကားခဲ့...လုပ္နည္းေျပာျပမယ္... အဟြတ္..ဟြတ္)
ေဆးဆိုင္မွာေတာ့ ေဆးသြား၀ယ္တာဘဲ၊ ေသာက္ေတာ့ေသာက္တာဘဲ.. မေပ်ာက္တာမေပ်ာက္တာဘဲ... အခုတစ္ေလာ ပြဲေတြ ဆက္တိုက္ ျဖစ္ေနလို႔ ေနမေကာင္းမျဖစ္ခ်င္တာေတာ့အမွန္ဘဲ။ ကိုယ္မွမခ်က္ရင္ လာခ်က္ေပးမယ့္သူလဲ မရွိ။ အဲလိုအခ်ိန္မ်ိဳးဆို သူငယ္ခ်င္းေဟာင္းၾကီး အရမ္းသတိရတယ္။ သူကေတာ့ ပူပူမွာေပ်ာ္ေနပီေပါ့။ ေနမေကာင္းရင္ေဆးသြားေျပး၀ယ္ခိုင္း၊ ထမင္း စားမေကာင္းရင္ ဟင္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္ပီးလာပို႔ခိုင္း...အရင္တုန္းကသိပ္ကိုဟန္က်ေနတာ။ ေက်ာင္းက ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ားလဲ ကၽြန္မၾကိဳက္ႏိုးႏိုး ခ်ဥ္ေပါင္ နဲ႔ ပဲပုပ္ေလး ေၾကာ္ေပးလိုက္၊ မွ်စ္ေလးေၾကာ္ပို႔ေပးလိုက္ နဲ႔ ဂရုစိုက္ၾကပါတယ္။ အိမ္ကေရာက္တဲ့ဟင္းေတြလဲ ရွိေနေတာ့ အဆိုးၾကီးေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။
ဒီအပတ္ရံုးပိတ္ရက္မွာေတာ့ ျမန္မာအဖြဲ႕ ႏွစ္ေယာက္တစ္ပိုင္း အထူးအစီစဥ္ရွိေတာ့ ကၽြန္မဟင္းမခ်က္လို႔မရေတာ့ပါဘူး။ အားလံုးကုိယ့္ တာ၀န္ နဲ႔ ကိုယ္ခ်က္ၾကေတာ့ ကၽြန္မလဲ ဟိုၾကည့္ဒီၾကည့္နဲ႔ ဘာခ်က္ရမယ္စဥ္းစားေနတုန္း ၄ ၾကိမ္ေျမာက္ ၾကိဳထား တဲ့ တိုဟူး (နဲနဲေတာ့အဆင္ေျပလာပါပီ) ကိုေတြ႔ေတာ့ သုပ္ပီးယူသြားမယ္လို႔ ေနာက္တစ္မ်ိဳး လိုက္ရွာရင္းနဲ႔ ေရခဲ ေသတၱာအေပၚမွာေတာင့္ေနတဲ့ ၾကက္သားေတြက်န္ေသးတာေတြ႔လို႔ ၾကက္သားနဲဗူးသီးေလးေရာပီး ကာလသားဟင္းစပ္စပ္ေလး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။
ၾကက္ကာလသားဟင္းကိုေတာ့ အေဖနဲ႔သားမ်ား ဇတ္ကားၾကည့္ဖူးသူတိုင္း သေရက်ၾကမွာပါေနာ္။ ကၽြန္မလဲ ငယ္ငယ္တုန္းက အဲဒီကားလာရင္ အရမ္းသေဘာက်တာ၊ မင္းသားေတြေခ်ာတာေရာ (ခ်စ္စရာမပါ)၊ ဇတ္လမ္း ေလးေရာ၊ အထူးသျဖင့္ သူတို႔ေတြအရမ္းဗိုက္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ညြန္႔၀င္းက ၾကက္ကိုခုတ္ထစ္ပီး ဗူးသီးေရာ ပီး ကာသသားးဟင္းေလးခ်က္ထားတာ.. ညီအကိုေတြ၀မ္းဟားဟာနဲ႔၀ိုင္းတီးၾကတဲ့အခန္းကို အၾကိဳက္ဆံုးပဲ။
ပထမဦးဆံုး ၾကက္သားကိုအတံုးေလးေတြအေနေတာ္ထပ္ တံုးလိုက္ပီးေတာ့ ဆားနဲ႔နယ္ထားပါတယ္။
ၾကက္က ခဲေနတာဆိုေတာ့ ႏုမႏု မခန္႔မွန္းတတ္လို႔ ဗူးသီးကို ၾကက္သားက်က္ခါနီးမွထည့္ဖို႔ ဆံုးျဖတ္ထားပါတယ္။
မိုးေမွ်ာ္ငရုတ္သီးနီ ၁၀ ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴ/နီ၊ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္၊ အားလံုးကိုညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါတယ္။
ဲပီးရင္ေတာ့ ဆားနဲ႔နယ္ထားတဲ့ၾကက္သားတံုးေတြနဲ႔ အားလံုးေရာပီး၊ နႏြင္းနဲနဲ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔နဲနဲ၊ ဆီနဲနဲ နဲ႔ ငံျပာေရေလးပါထပ္ေလာင္း ထည့္ပီး အားရ ပါးရနယ္ပီး မီးဖိုေပၚတင္ထားလိုက္ရံုပါဘဲ...
ၾကက္သားထဲကအေရနဲ႔တင္လံုးပီးခ်က္ပါ၊ ပီးရင္ေတာ့ၾကက္သားႏူးခါနီးမွာ ဗူးသီးေလးေတြ လွီးထည့္ပီး ေနာက္တစ္ဆူစာ ထပ္တည္လိုက္ရင္ေတာ့ ေမႊးၾကိဳင္ သင္းေနတဲ့ ၾကက္ကာလသားဟင္းစပ္စပ္ေလး ရပါပီ။
ဒီတစ္ခါခ်က္တာေတာ့ လက္မွန္းနဲနဲ အဆင္ေျပသြားတယ္၊ အရသာကလဲ ေကာင္း၊ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ အရမ္း ကို အရသာရွိတဲ့ ၾကက္သားနဲ႔ဗူးသီးကာလသားခ်က္ေလးပါ။ ေကာင္းလြန္းလို႔ ထင္တာဘဲ.. း) ကၽြန္မေတာင္ ၁တံုးဘဲ စားလိုက္ရပါတယ္။

တိုဟူးက်ိဳတာ ဒါနဲ႔ဆို ၄ ခါေျမာက္ပါ။ ဇြဲမေလွ်ာ့ေသးပါဘူး။ ဒီတစ္ခါေတာ့ နဲနဲျဖစ္လာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေအး သြားတဲ့အခါ ခဲပီး စီးစီးေလး ျဖစ္မေနဘူး၊ နဲနဲဖြယ္တယ္တယ္နဲ႔။ ဒါေပမယ့္အရသာေတာ့ မဆိုးဘူးေကာင္းတယ္။ ကုလားပဲကို ေရတစ္ညစိမ္၊ ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေအာင္ၾကိတ္ပီး နႏြင္းနဲနဲထည့္က်ိဳတာပါ။
တိုဟူးသုပ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
တိုဟူး အေနေတာ္လီွးထားပီး
ေဂၚဖီပါးပါးလွီး (မထည့္လဲ ဒီတိုင္းသုပ္စားလဲေကာင္းပါတယ္၊ အမ်ားနဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ တိုဟူးနဲနဲခိုတာေပါ့ းP)
မန္းက်ဥ္းမွည့္ရည္
ေရွာက္ရြက္ (ဒီမွာေတာ့မရွိလို႔ သံပုရာအရြက္အႏုေလးသြားခူးပီးလွီးထည့္လိုက္ပါတယ္၊ မဆိုးပါဘူး )
ၾကက္သြန္ဆီခ်က္ နဲ႔
ႏွမ္းေလွာ္ ...တို႕ကို အရသာသင့္တင့္ေအာင္ သုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။

Thursday, September 10, 2009

ခရမ္းသီး အုမၼလက္ Omelet

ခရမ္းသီးၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ ေနာက္တနည္းေလးလုပ္စားၾကည့္ဖို႔ ေ၀ဌလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
ပထမဦးစြာ ခရမ္းသီးကုိ ဖုတ္ပါတယ္။ ovan နဲ႔ ဖုတ္ရင္ မိနစ္ ၃၀ ၊ ၁၆၀ ဒီဂရီ ေလာက္ဆိုရပါပီ။
အေအးခံပီး အခြံႏႊာ၊ ခရမ္းသီးဖုတ္ အသားေမႊးေမႊးေလးေတြကို ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ထားပါ။
ပီးရင္ေတာ့ ဆား၊ ၾကက္သြန္နီ ေတာက္ေတာက္စင္း၊ ငရုတ္သီးအနီေလးေတြပါးပါးလွီးထည့္၊ ၾကက္ဥတစ္လံုး ေခါက္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ နံနံပင္ (လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ရွိရင္ပိုေကာင္းမွာပါ၊ ဒီမွာေတာ့ ထိုင္းက လာတဲ့ ပုလင္းနဲ႔ အထားခံေအာင္လုပ္ထားတဲ့) ကို ထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ေလးျဖဴးပီး ေမႊပါ.. အားလံုးညက္ပီဆိုရင္
ေတာ့ ဒယ္အိုးျပားျပားေလးထဲကို ဆီနဲနဲထည့္ ပီး ဒယ္အိုး ႏွံ႕သြားေအာင္ ေ၀့ လိုက္ပါ..
ပီးရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ခရမ္းသီးကို ထည့္ပီး အျပားလိုက္ရေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ပီးရင္ေတာ့စားလို႔ရပါပီ။
ခရမ္းသီးကို အတြန္႔တက္ပီး ဖုတ္တာ က ေၾကာ္ပီးစားတဲ့အခ်ိန္မွ ျပဳပ္တာနဲ႔ အရသာကြာတာကို သတိထားမိမွာပါ။ ခရမ္းသီးဖုတ္ ကအရမ္းေမႊးတာ... အားလံုးေရာနယ္ ေၾကာ္ပီးတဲ့အခါေတာ့ ရိုးရိုး ၾကက္ဥ အုမၼလက္ Omelet ေၾကာ္ထက္..ပိုကဲထူးပီး ေကာင္းေနတာအမွန္ပါပဲ။ စိတ္၀င္စားရင္လုပ္စားၾကည့္ေနာ္။


Thursday, September 3, 2009

အင္ဒို ပဲပုပ္ (tempe)

ဒီေန႔အိပ္ရာထတာစိတ္ကမၾကည္ဘူး။ အခုတစ္ေလာအလုပ္မ်ား၊ စိတ္ပင္ပန္းေတာ့ ရွိသမွ်အစားစာေတြ တရစပ္ စားတာနဲ႔ ဗိုက္ၾကီးကလဲ ပူ၊ ခါးလဲတုတ္၊ မာမီက vzo ကေနေတြ႔ေတာ့ ေယာက်ာ္းေတာင္မရေသးဘူး အဲေလာက္ ဗိုက္ပူေနရင္ဘယ္လိုလုပ္မလဲတဲ့ေလ။ ေလ့က်င့္ခန္းေလးလုပ္ဖို႔စဥ္းစားပါတယ္၊ လုပ္တဲ့အဆင့္ထိမေရာက္ခင္ အိပ္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္သြားလို႔ခက္ေနတာ။ ခ်စ္သူကေတာ့အားေပးရွာပါတယ္၊ သူလဲဗိုက္ပူတယ္တဲ့ အတူတူဘဲ ဆိုပီး ရီေနပါေသးတယ္။ အျပင္ထြက္ဆိုင္မွာစားရေအာင္လဲ ညေန ၆ နာရီ ရံုးကျပန္ေရာက္ရင္ ေမွာင္ရီသန္းေနပီ။ ျခံထဲလမ္းေလွ်ာက္ဖို႔ စိတ္ကူးရလိုက္ေပမယ့္ ျပန္ေရာက္တာနဲ႔ ဗိုက္ၾကီး ကဆာ၊ စားဖို႔ေသာက္ဖို႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္မလဲၾကံစည္တာနဲ႔၊ ေရမိုးခ်ိဳးပီး အျပင္လွမ္းၾကည့္လိုက္ရင္ မိုးစုန္းစုန္းခ်ဳပ္ေနပီေလ။ ဒီေတာ့ ထမင္းေလးစား tv ေလးၾကည့္ပီး မနက္ျဖန္မွေစာေစာထ ေျပးေတာ့မယ္ စဥ္း စားလိုက္ေပမယ့္ ႏႈိးစက္ဆူညံသံေၾကာင့္ႏိုးေတာ့ အခ်ိန္ကမိနစ္ ၃၀ ဘဲလိုေတာ့တယ္၊ အဲဒီအတြင္းမွာ ေရခ်ိဳး၊ အလွျပင္၊ အ၀တ္လဲပီး ေျပးမွ ရံုးကိုအခ်ိန္မွီေလးရယ္။ ရံုးမွာလဲ တစ္ေနကုန္ ထုိင္ေနတာ၊ မ၀ဘဲေနႏိုင္ ေတာ့ မလားေလ။ ခရီးသြားရင္လဲ အစားေသာက္ေကာင္းတဲ့ ေနရာဆို ၀ါးပီဘဲ။ ပင္ပန္းလို႔ ပိန္မလားမွတ္တယ္၊ ပို၀၀ လာလို႔ခက္ေနတာ။ အစားေသာက္ေတာ့ မေလွ်ာ့ႏိုင္ဘူးေလ... မခ်က္ဖူးေသးတာေတြ၊ မစားဖူးေသးတာ ေတြ နဲတာမွမဟုတ္တာ။ စားခ်င္တာေလးေတြ၊ စားသင့္တာေလးေတြလဲ ပ်က္လို႔မျဖစ္ဘူးမဟုတ္လား...
ကဲဒီေတာ့ ဒီေန႔ ဒီလို ခ်က္ျဖစ္တာေလးျပန္ပီး ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။
တန္းပဲ Tempe လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဒိုနီးရွား လူမ်ိဳးေတြရိုးရာစာ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္နဲ႔ တူပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္က အနံ႕ ျပင္းပီး အရသာ ေလးေလးပင္ပင္ရွိေပမယ့္၊ သူတို႔ ဟာကေတာ့ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ဆားလဲမငံပါတယ္။ အရင္က ေတာ့ သူတို႔ဆီမွာလဲ ပဲပုပ္ရွိမွန္းမသိပါဘူး။ ဒီက အင္ဒိုေတြအစားေသာက္ကိုခဏခဏစားဖူးေပမယ့္ သူတို႔က ကၽြန္မအနံ႔မၾကိဳက္မွာစိုးလို႔မေကၽြးဘူး။ ေနာက္မွ ကိုအန္ဒီ့ ဘေလာ့မွာ Tempe အေၾကာင္းေရးထားလို႔ သူတို႔ကိုေမးေတာ့ သူတို႔က ရွိတဲ့အေၾကာင္းနဲ႔ ဆိုင္မွာေရာင္းတာထက္ သူတို႔ကိုယ္တိုင္လုပ္တာ ပိုလတ္ဆတ္ ေၾကာင္း၊ ဒါနဲ႔ပဲ စားျဖစ္ခဲ့တာပါ။ အရသာကစိမ့္စိမ့္ေလးမို႔ ကၽြန္မလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ထုပ္ ၀ယ္၀ယ္ထားတယ္။ ပဲျပားလုိအတုံးေလးေတြတံုးပီး ဒီတိုင္ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတယ္၊ ေသးေသးတံုးပီး ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္သလိုမ်ိဳး ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတာပဲ။ စြပ္ျပဳပ္ေတြမွာလဲထည့္ၾကတယ္၊ ဟင္းခ်ိဳလဲလုပ္လို႔ ရတယ္။ စားပီးရင္းစားခ်င္၊ အရန္ဟင္းအျဖစ္ အျမဲကိုစားေနေတာ့တာ အခုထိပါဘဲ။ ကိုအန္ဒီ ကိုေက်းဇူးထပ္ တင္လိုက္တယ္။ သူေရးထားတဲ့ ဘေလာ့ ပိုစ့္ရွာမရေတာ့လို႔ လင့္ခ္ မေပးေတာ့ဘူး။
ပဲကိုေရစိမ္ပီး၊ တေဆးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေရာထားပီး ႏွစ္ရက္ေလာက္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ရာသီဥတုအေနထားမွာ ထားရင္ တန္းပဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ တေဆးကလဲ သူတို႔ႏိုင္ငံထုတ္ tempe အတြက္ သီးသန္႔အထူးလုပ္ထား တဲ့ တေဆး (yeast) လို႔ေျပာပါတယ္။ ကူးကူးကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးရတာနဲ႔ အတုံးေလးေတြ လွီး ပီး ငရုတ္သီး စပ္စပ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားလိုက္ပါတယ္။ တစ္ပတ္စာေပါ့။ အနံ႔လဲမျပင္းသလို စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းလို႔ မစားဖူးေသးတဲ့ သူေတြကို ထပ္ပီးလမ္းညႊန္လိုက္ပါတယ္ေနာ္...

 
Powered by Blogger