Pages

Sunday, November 29, 2009

ျမဴးစ္ ္ ္ ္ ္ (ခ) ရံုေလး သို႔

မနက္ကႏိုးႏိုးျခင္း ျမဴးစ္ ္ ္ ္ ဘေလာ့မွာ ႏႈတ္ဆက္တယ္ ေတြ႔လို႔ message ခ်န္ထားစရာေနရာလဲမရွိလို႔ပါ။

ျမဴးစ္ ္ ္ ္္ .. ဘာျဖစ္လဲေတာ့ ကူးကူးစ္ ္ အေသခ်ာမသိပါဘူး.. ဒါေပမယ့္ ျမဴးစ္ ္္  အဲလိုေနာက္ဆုတ္သြားဖို႔ မလိုပါဘူးေနာ္။ ျမဴးစ္ ္ ခ်စ္တဲ့ ဘေလာ့ေလးမွာ စိတ္ခ်မ္းသာတာေလးေတြေရးပီးဘယ္သူ႔ကို မွ အေႏွာက္ ယွက္ေပးတာမဟုတ္.. ကိုယ္မွန္ရာကိုယ္လုပ္ေနတာမို႔ စိတ္မေကာင္းမျဖစ္ပါနဲ႔...

ျမဴးစ္ ္ ္ေရးထာတာေတာ့ ကူးစ္ ေသခ်ာနားမလည္လို႔ ဘယ္ေလာက္ထိခံစားစိတ္ထိခိုက္မလဲဆိုတာ ကာယကံရွင္ ကိုယ္တိုင္သာသိမွာပါ.. ကူးစ္ ္ ္ကိုယ္ခ်င္းစာပါတယ္..

ဘေလာ့ေလးေတာ့မဖ်က္ပါနဲ႔.. ျမဴးစ္ ္ ္ စီေဘာက္ နဲ႔ ေကာမန္႔ျဖဳတ္ထားလို႔ရပါတယ္..

တစ္ခါတစ္ေလ... ေျဖာင့္ေျဖာင့္ေလးေလွ်ာက္လို႔မရတဲ့အခါေတြရွိတယ္..ျမဴးစ္ ္ ္ ေရ..က်မ္းစာထဲမွာ လူသားခ်ငး္ အျပစ္သားေတြခ်င္းမို႔ နားလည္ခြင့္လႊတ္ေပးပါလို႔ ကူးစ္ ္ ္တို႔သင္ၾကားခဲ့ရတယ္မဟုတ္လား..

ကိုယ္ကရိုးသားစြာေနထိုင္ေျပာဆိုတဲ့အခါ မေကာင္းတဲ့အျမင္နဲ႔ၾကည့္ရင္ မေကာင္းတာဘဲျမင္ေနမွာမို႔ လူ ေထာင္ေသာင္းေပါင္းမ်ားစြာရဲ႔ အျမင္ကိုလိုက္တည့္မတ္ေပးဖို႔ ကိုယ္တို႔မတတ္ႏိုင္ဘူးေလး..
အေကာင္းဆံုးက သူတို႔အတြက္ဆုေတာင္းေပးရံုဘဲရွိတယ္...
ကူးစ္ ္ ္ေျပာခ်င္တာက ဘာဘဲျဖစ္ခဲ့ျဖစ္ခဲ့.. ဘယ္ေလာက္အေျပာဆိုခံခဲ့ရေပမယ့္.. ကိုယ့္အတြက္ စိတ္ထိခိုက္ ေတြးမိတိုင္း၀မ္းနည္း ေအာင္ စိတ္ထဲမွာမွတ္မထားပါနဲ႔ေနာ္..
သူတို႔ကိုခြင့္လႊတ္ပီး ေမ့ပစ္လိုက္ပါ...ကိုယ့္ကိုထိခိုက္နာက်င္ေစတဲ့အရာမွန္မသမွ်ကို ေမ့ပစ္လိုက္တာ အေကာင္းဆံုးပါ..
ကိုယ္မွန္တယ္ဆိုရင္ ရဲရဲ၀ံ႕၀ံ႕ဆက္ေလွ်ာက္သြားပါ... ကိုယ္စိတ္ခ်မ္းသာလို႔ ဘယ့္သူမွမထိခိုက္ လုပ္ေနတဲ့ အရာတစ္ခု ဘာမဟုတ္တဲ့အထင္လြဲမႈေတြေၾကာင့္ ေပ်ာ္ရႊင္မႈတစ္ခါးေလးတစ္ခ်ပ္မပိတ္မိပါေစနဲ႔ေနာ္..

ျမဴးစ္ ္ ္ကို ညီမလိုလဲခ်စ္တယ္..သူငယ္ခ်င္းလိုလဲခင္တယ္..
ျမဴးစ္ ္ ္ အေပၚထိခိုက္ခံခဲ့ရတာေတြ ခြင့္လႊတ္ပီးေမ့ပစ္လိုက္ပါေနာ္..
ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္နဲ႔ စိတ္ခ်မ္းခ်မ္းသာသာေနပါျမဴးစ္ ္ ္ ္ ....

Thursday, November 26, 2009

ေဘာစကိုင္း တို႔စရာ

ကၽြန္မငယ္ငယ္တုန္းက မႏၱေလးမွာ မေမ့ႏိုင္တဲ့အရာေတြထဲမွာ ေဘာစကိုင္းသီးနဲ႔ သီးသီး ေပါ့..
သီးသီး ေျပာမွ ခ်စ္သူက အသဲသန္ျငင္းဖူးေသးတယ္။ ဘာလဲသီးသီး၊ အဲဒီအသီးမရွိဘူးဆိုပီးေတာ့ေလ.. မႏၱေလးမွာတုန္းကတစ္ပါတ္တစ္ခါဘုရားေက်ာင္းအျပီး လူၾကီးမိတ္ေဆြစံုၾကတဲ့အခါ သံရံုးမွာ အလုပ္လုပ္တဲ့လူပ်ိဳၾကီးဦးေလးတစ္ေယာက္က သီးသီးေထာင္း ပံုမွန္ ယူလာတတ္ပီးေတာ့ ျမိဳ႔သစ္က အန္ကယ္နဲ႔ အန္တီကေတာ့ ေဘာစကိုင္းသီးတို႔စရာ၊ နဲ႔ အျခားဟင္းလ်ာ ေတြယူလာေလ့ရွိတယ္။ အိမ္ကေတာ့ ဒိုင္ခံ ပဲကုလားဟင္းခ်က္တယ္.. ငါးေၾကာ္တယ္..   အခုလက္ရွိ

ကၽြန္မေနတဲ့ျခံထဲမွာ အပင္အျမင့္ၾကီးရွိတယ္.. သရက္ပင္ၾကီးေဘးမွာေပါ့.. အသီးေတြအမ်ားၾကီးသီးတယ္။ ရင့္တယ္၊ ေၾကြသြားတယ္.. အရမ္းႏွစ္သက္တာေတာ့မဟုတ္ေပမယ့္ အလြမ္းေျပစားၾကည့္ခ်င္ေနတာ...
အပင္ကေတာ္ေတာ္ျမင့္ေတာ့ ၀ါးျမင့္ျမင့္တစ္လံုးရွာပီး အသီးေလးေတြႏုေနတုန္းမေန႔ညက တစ္ခိုင္ႏွစ္ ခိုင္ခ်ဴလိုက္တယ္.. ငပိခ်က္ေလးနဲ႔ တို႔စားတာ ေကာင္းမွေကာင္း...
သရက္ကင္းေလးေတြလဲ ၃ လံုးေလာက္ေတြ႔လို႔ တစ္ခါတည္းခူးလာလိုက္တယ္...

ေဘာစကိုင္းရြက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာတုိ႔စားလဲအရမ္းေကာင္းတာပါ။ ဒါေပမယ့္ အညြန္႔ႏုေလးေတြခူးဖို႔ မလြယ္ တာေၾကာင့္ အသီးႏုေလးေတြနဲ႔ဘဲ ေက်နပ္လိုက္တယ္..

အရသာကေတာ့ ဒညင္းသီးနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ အဲေလာက္ေတာ့အနံ႕မျပင္းေပမယ့္ စားပီးရင္ ခံတြင္းမွာ အနံ႔နဲနဲ က်န္ခဲ့ပါတယ္... ကၽြတ္ကၽြတ္ေလးနဲ႔ တို႔စရာအျဖစ္အရမ္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္...
မေန႔ညေနက ေဘာစကိုင္းသီးႏုႏုေလးေတြတို႔စားရင္း မႏၱေလးျမိဳ႔သစ္ဖက္ကို ေရာက္သြားသလို ခံစား ၾကည့္ႏူး ေအာက္ေမ့မိပါေသးတယ္... 

Tuesday, November 24, 2009

ခရမ္းသီးၾကပ္တိုက္ ႏွပ္

ခရမ္းသီးၾကိဳက္တဲ့သူမ်ားအတြက္ပါ။ အရင္တစ္ပတ္က (၁)နာရီေလာက္ေ၀းတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေစ်းကို ေရာက္သြားခဲ့တယ္။ ရန္ကုန္မွာဆိုရင္ေတာ့ သိရိမဂၤလာေစ်းလိုမ်ိဳးေပါ့.. ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ အမ်ားၾကီး ေသခ်ာသပ္သပ္ရပ္ရပ္စီပီးေရာင္းေနတာ။ ဒီမွာေဆာင္းတြင္းဆို အသီးရြက္က ရွားလာပီေလ။ ဒါနဲ႔ ခရမ္းသီးေတြ လဲလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြ႔တာမို႕၀ယ္လာခဲ့ပါတယ္.. ျပန္ေရာက္ပီးလဲ မခ်က္ျဖစ္ဘူး။ ခရမ္းသီးကို ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားရင္ တစ္ျဖည္းျဖည္းအေရာင္ေျပာင္းလာပီးေတာ့ ပုပ္သြားတယ္..အျခားသီးႏွံေတြနဲ႔ မတူဘူး။ မပုပ္ရင္လဲ ေျခာက္သြားတယ္။ ဒါေၾကာင့္တစ္မ်ိဳးစမ္းၾကည့္ဖို႔စဥ္းစားပီ အရမ္းလဲေျခာက္မသြားၾကပ္တိုက္သေလာက္ေလး အပူေပးပီ နဲနဲအေရခြံေလးေတြေျခာက္သြားေအာင္ကင္ထားလိုက္ပါတယ္..  တစ္ပတ္ေက်ာ္မွ မွခ်က္ျဖစ္တာပါ..

ရိုးရိုးခရမ္းသီးႏွပ္ပံုစံမ်ိဳး..
ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဆီသတ္
ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔နဲ႔
ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔
ခရမ္းသီးၾကပ္တိုက္ထားတာေလးေတြထည့္ပီး၊ ငါးငံျပာရည္လဲနဲနဲျဖန္းပီး ဆားအခ်ိဳမႈန္႔သင့္တင့္ေအာင္ ထည့္ပီးခ်က္လိုက္တာပါ..
နဲနဲႏူးသြားေအာင္ေရေလးထည့္ခ်က္ပါ..အရသာကေတာ့ဘယ္လိုကြာလဲဆိုတာ ခ်က္စားမွသိမွာေနာ္..
ကူးကူးေတာင္ ရိုးရိုးအစိမ္းခ်က္တာထက္ကိုပိုအရသာေတြ႔ေနလို႔ ခက္ေနပီ.. း)

လိုအင္ၾကံဆနည္းလမ္းရဆိုပါေတာ့ေလ.. း)

Monday, November 23, 2009

Unique Plan for Holidays!



Wednesday, November 18, 2009

ဒီဇင္ဘာအလွ/အလြမ္း

(စႏၵကူးေရးခ်င္တာက)
ဒီဇင္ဘာလကိုခ်စ္တတ္တဲ့သူမ်ားအတြက္ တစ္ကူးတစ္ကရိုက္ပို႔ထားေပးတဲ့ ပံုေလးေတြတင္ေပးလိုက္ ပါတယ္။ ညီမေလးက ဒီဇင္ဘာမွာေမြးတယ္၊ မာမီနဲ႔ပါးပါး ဒီဇင္ဘာမွာ မဂၤလာေဆာင္တယ္..
ဒီဇင္ဘာတိုင္းမိသားစုေတြျပန္စံုၾကတယ္...
ရံုးပိတ္ရက္ေတြလဲအမ်ားၾကီး...လက္ေဆာင္ေတြလဲအမ်ားၾကီးရသလို.မရွိဆင္းရဲသားေတြကိုလဲ ကိုယ့္မွာ ရွိတာေလးကို အကုန္နီးပါးျပန္ေ၀မွ်ျဖစ္တဲ့ပံုမွန္လေလးေပါ့....
(ဆက္ဖတ္ရန္)
အလုပ္အမ်ားဆံုးလလို႔ေျပာလို႔ရသလို..
ဒီဇင္ဘာလရဲ႔ေအးစိမ့္တဲ့အရသာကိုလဲခ်စ္တယ္...
ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ေလေအးေအးေတြကိုလဲခ်စ္တယ္...
မိသားစုရဲ႔ေႏြးေထြးမႈကိုလဲလြမ္းတယ္...
ခ်စ္သူ႔ရဲ႕စိုးရိမ္ပူပန္တဲ့အၾကည့္ ကိုလဲ တမ္းတတယ္...
ဒီႏွစ္ခရစၥမတ္ပါတီကိုေတာ့ အသက္နဲ႔အလိုက္ dress code အေရာင္ေတြသတ္မွတ္ထားတယ္...
ကၽြန္မအသက္နဲ႔ဆိုေတာ့ အစိမ္းေရာင္က်တယ္...
blue christmas လုိ႔ လြမ္းေရာင္သန္းပီး အလွဆင္ထားတဲ့ ခရစၥမတ္သစ္ပင္ အျပာေရွ႕မွာ အလြမ္းကဗ်ာ ဆန္မယ့္အေရးမွာ..အခုေတာ့ အစိမ္းေရာင္၀တ္ပီး ခဏစိမ္းကားေနရအံုးမယ့္နမိတ္မ်ားလား..ေနာ္။



(ဆက္ဖတ္ရန္)

Tuesday, November 17, 2009

ပဂ်ီေသြး (ေခၚ) အုန္းဆံ

ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္က မႏၱေလးမွာေနတယ္။ ျခံ၀င္၀င္ျခင္းေထာင့္မွာ အုန္းပင္အိုၾကီးတစ္ပင္ရွိတယ္။ ကၽြန္မ မွတ္မိသေလာက္အရြယ္မွာတင္ အပင္ကအျမင့္ၾကီးနဲ႔ အသီးေတြေ၀ေ၀သီးေနပီေလ။
အဲတုန္းကမႏၱေလးမွာအုန္းသီးရွားတယ္ထင္တာဘဲ၊ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ေတာ္ရံုဆိုအုန္းသီးမစားရဘူး။ ပြဲေတြ ဘာေတြရွိရင္ေတာ့ ေစ်းခ်ိဳမွာ အုန္းသီးသြား၀ယ္ရတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ မိုးသည္း ေလျပင္းတိုက္လို႔ အုန္းသီးေျခာက္မ်ားေၾကြက်ရင္ မိုးေရထဲေျပး၀ိုင္းေကာက္ၾကတာဘဲ။
ကၽြန္မအံုးသီးေတာ့အရမ္းၾကိဳက္တယ္... အုန္းေရလဲၾကိဳက္တယ္.. အုန္းသားဖတ္ေတြကို ထညက္ခဲေလးနဲ႔ ဒီတိုင္း ထိုင္စားလဲၾကိဳက္တယ္၊ အုန္းသီးႏုႏုေလးေတြလဲၾကိဳက္တယ္.. အၾကိဳက္ဆံုးက အုန္းဆံ.. ပဂ်ီေသြး လို႔ ေခၚတယ္ထင္တာဘဲ...

ဒါေၾကာင့္အုန္းသီး၀ယ္တိုင္း အပင္ေပါက္ေလးပါတဲ့ဟာေရြးေရြး၀ယ္တယ္.. ေဖာ့နဲ႔တူတယ္..ဘာအရသာမွလဲ မရွိဘူး လို႔ ေျပာၾကတယ္.. ၾကိဳက္တဲ့သူကေတာ့ ၾကံဖန္ၾကိဳက္တာဘဲမဟုတ္လား..
ႏွစ္တိုင္းအိမ္ျပန္ခါနီးဆို မာမီက အုန္းသီးေတြ၀ယ္ပီး အပင္ေပါက္လာေအာင္ေဖာက္ထားတတ္တယ္။ အရင္ကဆို အလွစိုက္ထားတဲ့အုန္းပင္ေသးေသးေလးေတြလဲ အကုန္ဆြဲႏုတ္ပီး အထဲကအဆန္လိုက္ရွာပီး စားတာဘဲ... အခုေတာ့ အုန္းသီးေပါတဲ့ကၽြန္းမွာေနေတာ့ အရမ္းအဆင္ေျပတယ္.. အုန္းသီးပိစိကေန... အပင္ေပါက္တဲ့အထိ..အုန္းေရခ်ိဳကေန...ရွာလကာရည္ျဖစ္တဲ့အထိ... အခ်ဥ္ေဖာက္ပီး မူးေအာင္ေသာက္ တဲ့အေရထိ ၀ယ္လို႔ရတယ္...
သိတဲသူေတြမ်ားရွိမလား ဘယ္လိုေခၚလဲေမးၾကည့္ပါေသးတယ္.. တစ္ေယာက္တစ္မ်ိဳးေျပာလို႔ အုန္းသီးထဲ က အဆန္ကို ပဂ်ီေသြးလို႔ ေခၚသလား..ဘယ္လိုေခၚလဲသိရင္လဲ ေျခရာေလးခ်န္ခဲ့ပါအံုး...
ကူးကူးလို အုန္းသီးထဲကအဆံကို ႏွစ္ႏွစ္သက္သက္ ၾကိဳက္တဲ့သူေတြမ်ားလဲ ရွိအံုးမလားေတာ့မသိ...

ဒါဘဲဗိုက္မျပည့္ေပမယ့္ ႏွစ္သက္တဲ့အစာတစ္ခုမို႔ အမွတ္တရ တင္ထားလိုက္ပါတယ္။

Sunday, November 15, 2009

မွ်စ္ ေထာင္း

ေဆာင္းတြင္း၀င္လာပီမို႔ ရက္ေဟာင္းေတြေၾကြ၊ ရြက္ရင့္ေတြ နီ၀ါေရာင္ေျပာင္းလို႔ တစ္ေဆာင္းသစ္ျပန္ပီေပါ့။
မိုးတြင္းပိုင္းသာ အသီးႏွံေပါေပမယ့္ ေဆာင္းတြင္းက်ေတာ့ အသီးရြက္နဲနဲပါးသြားတယ္။
အရင္အပတ္က supermarket မွာ မွ်စ္ေလးေတြထုတ္ထားတာေတြ႔လို႔၀ယ္လာတယ္၊ စိတ္ထဲ တစ္ထင့္ထင့္ ရယ္။ ဒီကမွ်စ္ေတြမ်ား ၀ါးကိုပါးပါးလွီးထားသလားေအာက္ေမ့ရေအာင္ ရင့္မာလွပါတယ္။
အိမ္ေရာက္ေရာက္ျခင္းဖြင့္ၾကည့္ေတာ့ မွ်စ္ေလးေတြက အရမ္းမဟုတ္ေတာင္ အေနေတာ္ေလာက္ႏုေနေတာ့ အရမ္းကိုေပ်ာ္သြားတယ္။ ကားေပၚမွာလဲမဖြင့္ရဲဘူး။ အနံ႔က သင္းလႈိင္ေနတာ။
ဒီကေန ၂နာရီေလာက္ကားစီးရတဲ့ ေနရာမွာ ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ဆရာမတစ္ေယာက္ အိမ္ကို လာလည္ေတာ့ အဲဒီေန႔မွာ မွ်စ္တာလေပါ့ေလးခ်က္ထားတာနဲ႔ၾကံဳေတာ့ သူ႔ကိုေကၽြးလိုက္တယ္။
သူကအရမ္းစားလို႔ေကာင္းတာဘဲတဲ့ သူတို႔ဘက္မွာေတာ့ မွ်စ္မေရာင္းဘူး မွ်စ္အရမ္းၾကိဳက္တယ္ လို႔ ေျပာပါတယ္။ ေအးေလ.. ဒါနဲ႔ဘဲ ကူးလဲ မွ်စ္ကိုဘယ္လိုရွာပံုေတာ္ဖြင့္ရသလဲ ဆိုတဲ့ဇတ္လမ္းအစက ေန ျပန္ခင္းရျပန္ပါတယ္။ ဒီတစ္ေခါက္ေတာင္ ကံေကာင္းစြာ မွ်စ္ေလးတစ္ထုတ္ရတာပါ။
က်န္ေနတဲ့တစ္၀က္ကိုေတာ့ ေက်ာင္းအလြမ္းေျပ၊ အေရွ႔ေတာင္တိုင္းက ကရင္သူငယ္ခ်င္းမေလးေတြ အလြမ္းေျပ ေထာင္းစားဖို႔ စီစဥ္လိုက္ပါတယ္။
ေရခဲေသတၱာထဲက ငရုတ္သီးစိမ္းေတြလိုက္ရွာေတာ့ ေျခာက္ေနပီ၊ ဒါနဲ႔ဘဲ ပန္းရံုေတြၾကားငရုတ္ပင္ကို လိုက္ရွာပီး ငရုတ္သီးစိမ္းလိုက္ခူးရပါတယ္။
မွ်စ္ကိုေရေႏြးပူပူ မွာထပ္ေဖ်ာလိုက္ပါတယ္။ 
ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၂ ေတာင့္
မွ်င္ငပိ (ထမင္းစားဇြန္း ၄ပံု ၁ပံုစာ)
ေျမပဲေၾကာ္ အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂ မႊာ)
ၾကက္သြန္နီ (၁ ျခမ္း)
ဆားအနဲငယ္နဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔အနည္းငယ္ဆိုရပါပီေနာ္။ 

ပထမဦးဆံုး ငရုတ္သီးစိမ္းကုိညက္ေနေအာင္ ဆားနဲ႔ေရာေထာင္းပါမယ္။

ေျမပဲေၾကာ္ေတြ ကိုပါ ညက္ေအာင္ထည့္ေထာင္းပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ ဆက္ေထာင္းပီး 
မွ်င္ငပိကို မီးနဲနဲဲျပပီး ထည့္ေထာင္းပါ
ၾကက္သြန္နီထည့္ဆက္ေထာင္းမယ္
ပီးရင္ေတာ့ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့မွ်စ္ေတြကိုေရစစ္ပီး ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ အနည္းငယ္ေလာက္သာ ထပ္ထည့္ ေမႊပီး ငရုတ္ဆံုထဲကို စိတ္ၾကိဳက္ ထည့္ေထာင္းပါေလ..
သတိထားေနာ္.. မ်က္စိစင္မယ္.. အဖတ္ေတြလဲ ငရုတ္ဆံုအျပင္လွ်ံက်တတ္ပါေသးတယ္..လက္ေလးနဲ႔ ကာထား။
ေထာင္းပီးပီဆိုရင္ေတာ့ မေမ့မေလွ်ာ့ သံပုရာသီးေလးညွစ္လိုက္မွာ မွ်စ္ေထာင္းအရသာပိုမိုေပၚလြင္လာ မွာေနာ္။   ကဲ ဒီညေတာ့ မွ်စ္ေထာင္းေလးနဲ႔ ထမင္းျမိန္အံုးမွာေသခ်ာတယ္။

ေနာက္ေန႔ေတာ့ ေပါက္ကရစားတယ္ဆိုပီး အႏုနည္းနဲ႔ အဆူခံဖို႔ ျပင္ဆင္ရပါအံုးမယ္။ :P

Friday, November 13, 2009

ကင္ဆာ ႏွင့္ ဒူးရင္းၾသဇာ

ကၽြန္မတုိ႔ရံုးႏွစ္ပတ္လည္အစည္းေ၀းအတြက္ ႏိုင္ငံအသီးသီးကတက္ေရာက္လာတဲ့ ကုိယ္စားလွယ္ေတြ ထဲမွာ တစ္ေယာက္ကၽြန္မေတြ႔ေတာ့ ေတာ္ေတာ္အံ့အားသင့္သြားတယ္။ ဒီႏွစ္စမွာဘဲ ေဆးစစ္တဲ့အခါ ကင္ဆာလို႔အေျဖထြက္ပီးကၽြန္မတို႔တစ္ေတြစိတ္မေကာင္းျဖစ္ေနခဲ့တာပါ။ အခုျပန္ေတြ႔ေတာ့ လန္းဆန္းက်မ္းမာတက္ၾကြေနေတာ့ စကားစျမည္ေျပာရင္းနဲ႔ ေဆးနည္းေလးတစ္ခုရလာတာကို ေ၀မွ်ျခင္လို႔ပါ။

အခုတစ္ေလာ ကင္ဆာ ဆုိတာနဲ႔ လူေတြကလန္႔ေနၾကပါပီ။ ခီမိုသြင္းရတာနဲ႔ မိသားစု၀င္ေတြစိတ္ပင္ပန္းၾကတာနဲ႔ ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားတာ နဲ႔ ဒါေၾကာင့္ ကၽြန္မတို႔ရံုးက အန္တီဆိုရင္ သူ႔ကင္ဆာျဖစ္တာသူမ်ားကိုမသိေစခ်င္ဘူး၊ သူမ်ားေတြသူ႔ကိုေသလူလို႔ ၾကည့္ေနတဲ့အၾကည့္ေတြမခံႏိုင္ဘူးဆိုပီးရင္ဖြင့္ရွာပါတယ္။ ကၽြန္မ ရဲ႔ အခ်စ္ဆံုး ၾကီးၾကီး လဲ ကင္ဆာနဲ႔ဆံုးသြားသလို အမလိုခင္မင္ပီးခ်စ္ရတဲ့ ေရွ႔ေနမမ တစ္ေယာက္လဲ ကင္ဆာနဲ႔ ဘ၀ဆံုးသြားရရွာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ကၽြန္မတို႔မိသားစုနဲ႔ ႏွစ္အိမ္တစ္အိမ္လိုျဖစ္ေနတဲ့ မိုးေကာင္းက အန္တီနဲ႔အန္ကယ္လဲ ကင္ဆာနဲ႔ဘဲဆံုးပါးသြားၾကတယ္။ အရင္ကေတာ့ ပန္းခါး ဆိုတာအရမ္းကုိ နာမည္ၾကီးတယ္။ ပန္းပင္အေျခာက္ေလးေတြကိုေရေႏြးၾကမ္းလိုလုပ္ေသာက္ရတာပါ၊ အရမ္းကိုခါးေတာ့ ကၽြန္မေတာင္စမ္းေသာက္ၾကည့္ပီးတြန္႔သြားတာနဲ႔ မေသာက္ျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ခီမိုသြင္းထားတဲ့လူနာေတြဆို ခံတြင္းထဲဘာထည့္ထည့္အရသာမရွိေတာ့ဘူး။ အရမ္းလဲသနားဖို႔ေကာင္းပါတယ္။ 
ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေနသူမ်ားအတြက္သတင္းေကာင္းပါ။
အရသာလဲမဆိုးတဲ့ဘဘာ၀အသီးပင္ရဲ႔အရြက္ကုိျပဳတ္ေသာက္ရံုတင္နဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းသက္ သာေစတာ ကၽြန္မမ်က္စိေရွ႔မွာတင္ ၄ ေယာက္ေလာက္ေတြ႕ခဲ့လို႔ ရဲရဲၾကီးမွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
ေဆးပညာအေၾကာင္းအစံုလင္နားမလည္ေပမယ့္ ခီမိုသြင္းတာ ကင္ဆာ cell အေကာင္းေရာအဆိုးပါသတ္ပစ္ တာျဖစ္ပီး ဒီဒူးရင္းၾသဇာအရြက္ျပဳတ္ရည္ရဲ႕ အာနိသင္ကေတာ့ ကင္ဆာ ဆဲလ္ ခ်ည္းသတ္သတ္ကိုသာ သတ္ပစ္တယ္လို႔ ရွင္းျပပါတယ္။
ကၽြန္မညီမေလးေက်ာင္းက ပေရာ္ဖက္ဆာကေတာ့ လူတိုင္းေတာ့ ေပ်ာက္ႏိုင္မွာမဟုတ္ဘူး၊ တစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ ကင္ဆာျဖစ္ပံုအမ်ိဳးစားျခင္းမတူသလို ခႏၱာကိုယ္က တုံ႕ျပန္ပံုျခင္းလဲမတူႏိုင္ပါဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မအၾကံေပးျခင္တာကေတာ့ အနည္းနဲ႔အမ်ား ေပ်ာက္သြားသည္ျဖစ္ေစ သက္သာသြားသည္ျဖစ္ေစ အႏၱရယ္မရွိတာမို႔ စမ္းေသာက္ၾကည့္ၾကဖို႔တိုက္တြန္းပါရေစ။ ကိုယ္နဲ႔သိတဲ့ မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္း ေဆြမ်ိဳးသားျခင္းမ်ားမွာလဲ ကင္ဆာေရာဂါရွိတဲ့သူမ်ားရွိရင္ ထပ္ဆင့္ ေ၀ဌေပးၾကပါ ေနာ္။ ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြ စစ္တဲ့အခါတိုးတက္မႈရွိမရွိကို သိလာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။


ဒူးရင္းၾသဇာလို႔ ျမန္မာျပည္မွာေခၚတဲ့အသီးကုိ သိၾကမယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္။
အဲဒီအသီးပင္ရဲ႔အရြက္ ကိုျပဳပ္ေသာက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ေဆးနည္းကေတာ့
အရြက္ (၂၀) ရြက္ ကို ေရ ၆-၈ ခြက္ထည့္ပီး မီးေအးေအးနဲ႔ (၂) နာရီၾကာေအာင္တည္ရပါမယ္။
တစ္ရက္ကို (၃) ခါ ႏွစ္ခြက္စီ ေသာက္ပါ
(၅)ရက္ေသာက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
လိုအပ္ရင္  ဆက္ေသာက္သြားလို႔ရပါတယ္။ အသီးလဲၾကိဳက္တတ္ရင္ရန္ဖန္ရံခါစားေပးပါ။

ကင္ဆာေရာဂါရွိသူမ်ား၊ အသိမိတ္ေဆြအမ်ိဳးထဲမွ ေရာဂါရွိသူမ်ားကုိ သဘာ၀ေဆးျဖစ္တာေၾကာင့္ ေဘးဥပဒ္မသင့္မွာမို႔ စမ္းၾကည့္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္းၾကပါေနာ္။
သက္သာေပ်ာက္ကင္းသြားတယ္ဆိုရင္ ...ကိုယ့္အတြက္အျမတ္ပါဘဲ...

Thursday, November 12, 2009

Pre- Christmas



သဇင္ဥေကာင္တာ က ပံုေလးေတြပို႔ေပးလို႔တင္လိုက္ပါတယ္။
အရုပ္ေလးေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ပံုကိုအၾကိဳက္ဆံုးဘဲ...
ခရစၥမတ္တစ္ႏွစ္ထက္တစ္ႏွစ္ပိုကဗ်ာဆန္လာတယ္..
ဒီႏွစ္ေတာ့ ကူးကူးအတြက္ ေတာ့ blue christmas ပါဘဲ..

Monday, November 2, 2009

မယ္ဇလီဖူးသုပ္

တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေက်ာ္ ၂ရက္ သန္းေခါင္းေက်ာ္ပီမို႔..ေဆးေပါင္းခေအာင္ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေကၽြးပါမယ္။


ကူးသူငယ္ခ်င္းေတြအကုန္လံုး blogger ညီမေလးမ်ား၊ အမမ်ားအားလံုး ေမြးေန႔အတြက္လာဆုေတာင္းအား ေပးၾကလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ ကူးလဲ ရန္ကုန္မွာေနတုန္းကေတာ့ ရန္ဖန္ရန္ခါ မယ္ဇလီဖူးသုပ္စားေလ့ ရွိေပမယ့္ ရက္အတိက်နဲ႔ေတာ့မစားဖူးပါဘူး။ ဒီတစ္ခါေတာ့ လူၾကံဳေရာက္မယ့္ရက္နဲ႔အဆင္ေျပေနလို႔ မာမီက တစ္ကူးတစ္က လွမ္းပို႔ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဘယ္အခ်ိန္အတိက်လဲဆိုတာေတာင္ပါလာေသးတယ္။ ႏို၀င္ဘာ (၂)ရက္ေန႔ ညသန္းေခါင္ေက်ာ္ ၁း၁၅မိနစ္တိတိမွာစားရမယ္ဆိုပဲ။
ေလယဥ္ႏွစ္ဆင့္စီးလာရတဲ့ မယ္ဇလီဖူးေလးေတြက အနံ႔ေလးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေနလို႔ ေရေအးနဲ႔စိမ္ထားလိုက္ပါတရ္။ ညေနေတာ့ ေရပြက္ပြက္ထဲထည့္ေဖ်ာပီးအဖူးေလးေတြကိုေခၽြထားလိုက္ပါတယ္။
မေန႔ညေနကေတာ့ မမလုလုဘေလာ့ မွာ မယ္ဇလီဖူးသုပ္နည္းေလးေရးထားေပးပီးပါပီ။
ကူးအတြက္ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္ေလးသုပ္ဖို႔အတြက္ရိုးရိုးေလးဘဲျပင္ဆင္ထားလိုက္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ဆီခ်က္
ေျမပဲေထာင္း
ပဲမႈန္႔
ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔
အခ်ဥ္နဲနဲပါ... (မန္က်ည္းမွည့္ေလးနဲ႔ဆိုပိုေကာင္းမွာ) အခ်ဥ္ညွစ္ရင္အခါကိုပို ဆြေပးသလိုခါးလာ တတ္ပါတယ္။ အခါးအရမ္းၾကိဳက္တဲ့ကၽြန္မအတြက္ေတာ့အဆင္ေျပပါတယ္။
အားလံုးေရာပီးသမေအာင္နယ္လိုက္ရင္ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေလးရပါပီ..
အခ်ိဳ႕ေတြလုပ္စားျဖစ္ခ်င္မွျဖစ္မယ္၊ အလြမ္းေျပေလးျဖစ္ခ်င္ျဖစ္မယ္၊ ဒီညမယ္ဇလီဖူးသုပ္ေလးမစားျဖစ္ခဲ့ရင္ေတာင္ ေဆးေပါင္းခပီး က်မ္းမာ ရႊင္လန္းၾကပါေစေနာ္။

ကူးကူးေမတၱာပို႔ဆုေတာင္းေပးလိုက္ပါတယ္... း)

စားပီးရင္ ရန္ကုန္ပြဲေစ်းတန္းလည္းလိုက္ခဲ့အံုး..
(ဓာတ္ပံုတစ္ကူးတစ္က လိုက္ရိုက္ေပးတဲ့ ဦးေလးလူပ်ိဳၾကီးေက်းဇူးပါ၊ ဒီ၀ါကၽြတ္မွာလဲ သူမကၽြတ္ေသးဘူးရယ္ ဟီဟိ)

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

 
Powered by Blogger