Pages

Saturday, May 29, 2010

ေတာင္ေပၚခ်င္းေျပာင္းဖူးျပဳပ္

ကၽြန္မအေဖဘက္က အဖိုးက အိႏၵိယဘက္ကေန ျမန္မာျပည္ဆင္းလာျပီး စစ္လာကူတိုက္တဲ့အထဲမွာ ပါလာပီး အဖြားနဲ႕အိမ္ေထာင္က်ပါတယ္။ ႏွစ္ေယာက္စလံုး ျမန္မာျပည္ထဲ၀င္လာေတာ့ အဖြားအမ်ိဳးတစ္ခိ်ဳ႔ နဲ႔ ျမန္မာျပည္ႏိုင္ငံသားခံယူလိုက္တယ္။  ခ်င္းေတာင္/ဟားခါးမွာ အေျခက်ေနထိုင္ပီးေနာက္ မအူပင္ ျပီးေတာ့ ျပင္ဦးလြင္မွာ ႏွစ္ေယာက္လံုးေရွ႔ဆင့္ေနာက္ဆင့္ဆံုးသြားၾကတယ္။ 
အဲဒီေတာ့ ကၽြန္မအေမဘက္က အဖိုးဖြားေဆြမိ်ဳးေတြက ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာသားေတြမို႔  အစားစံုစားခဲ့ ဖူး သလို အေဖဘက္က အမ်ိဳးေတြဆီသြားလည္ရင္ ေတာင္ေပၚတက္ရျပန္တာမို႔ သူတို႔စားေလ့ရွိတဲ့အစာ ေတြလဲ ကၽြန္မခံုမင္ေနတတ္ျပန္တယ္။ 
မွတ္မွတ္ရရ ၁၉၈၈ အေရးခင္းေၾကာင့္ေက်ာင္းပိတ္ထားတဲ့အခ်ိန္ အေဖက အမ်ိဳးေတြဆီသြားလည္ၾကမယ္ ဆိုျပီး ခ်င္းေတာင္ကိုေခၚသြားပါတယ္။
မႏၱေလးကေနမံုရြာ.. မံုရြာ - ကေလး.. ကေလး - စီးရင္း   စီးရင္းက ေနတီးတိန္.. ဖလန္း  ဟားခါးထိ သြား လည္ၾကတယ္။ ကၽြန္မအရမ္းငယ္ေသးတယ္.. ညီမေလးက လမ္းေလွ်ာက္တတ္ခါစေလး..၊ ကၽြန္မက အေဖနဲ႔ ေတာင္တက္တဲ့ကားအမိုးေပၚမွာ ထိုင္တယ္။  
ငယ္ငယ္ကတည္းက အေဖက ဘယ္သြားသြားေခၚသြားလို႔ ကၽြန္မကို ေယာက်ာ္းေလးလို၀တ္ေပးေလ့ရွိ တယ္။ အဲဒီတုန္းက မဲဇာလမ္းလား..ဘာလား ေမ့သြားျပီ.. ဒျမေတြအရမ္းေသာင္းက်န္းတဲ့ေနရာေပ့ါ။
ကားသြားရင္ ႏွစ္စီး ဆီတန္းသြားရတယ္.. အဲဒီေတာၾကီးကိုျဖတ္ပီး ဖလန္းကို တက္တဲ့အခါေပါ့။
ပထမကား၊ ဒုတိယကား ကကၽြန္မတို႔မိသားစုပါတယ္၊ လမ္းမွာ အေရွ႔က ကားက စက္ဘာျဖစ္လဲမသိ အဲဒါနဲ႔ သူတို႕က အေရွ႔က သြားခိုင္းတယ္၊ အဲဒါနဲ႔ဘဲ ကၽြန္မတို႔စီးတဲ့ကား အေရွ႔အစီးျဖစ္သြားတယ္။
ညဘက္က ကားမီးေအာက္မွာ ကၽြန္မမွတ္မိသေလာက္ျမင္ကြင္းကေတာ့ တံတားတစ္ခု ေပၚမွာ သစ္ကိုင္းေတြ သစ္ခက္ေတြနဲ႔ ကာတားတယ္။ ဒျမေတြက ကၽြန္မတို႔ကားကို တားတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ကားဆရာ က ကားမွာပါလာတဲ့သူေတြကို ျမဲျမဲကိုင္ထားဖို႔ ေအာ္ပီး အရမ္းကိုေမာင္းတာ...  သူတို႔ေတြ ေနာက္က ေျပး လိုက္လာေသးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒုတိယအစီးက်န္ေသးတယ္ဆိုပီး အလြတ္ေပးလိုက္တယ္။
ဖလန္းေရာက္ေတာ့ ဒုတိယအစီးမွာ ေသြးအလိမ္းလိမ္းနဲ႔ ေက်ာင္းသားလူငယ္ေလးတစ္ေယာက္ ေခါင္းကို အခုတ္ခံလိုက္ရတယ္..  ပစၥည္းေတြလဲ ယူသြားတယ္၊ ေဆးရံုသယ္သြားၾကတယ္၊ ေနာက္ဘာျဖစ္လဲ ကၽြန္မလဲ မသိေတာ့ဘူး။  
သြားတဲ့တစ္လမ္းလံုးမွာ ကၽြန္မတို႔ ၃ ေယာက္လံုး နာမက်န္းျဖစ္တာတို႔ အနာတရျဖစ္တာတို႔မရွိလို႔ အေဖ အေမက အဲဒီအေၾကာင္းအခုထိ သတိရတိုင္း တစ္ဖြဖြေျပာေနတုန္းဘဲ။
ဟားခါးေရာက္ေတာ့ ကားရပ္တာနဲ႔ ထမင္းဆိုင္ထဲက လူေတြေျပးထြက္လာျပီး အိတ္ေတြလာသယ္၊ ထမင္း ေတြေကၽြးတာ... တယ္သေဘာေကာင္းပါလားမွတ္တယ္၊ ေနာက္ဆံုးေတာ့ အမ်ိဳးေတြကိုး..
အားလံုးေပ်ာ္ၾကတယ္၊ ေတြ႔ဆံုစကားေျပာ.. တစ္ျမိဳ႕လံုးနီးပါးစပ္လိုက္ အမ်ိဳးေတြခ်ည္း။
အဲဒီမွာ မာလာဖူး ဆိုတာ စစားဖူးတာ။  ေတာင္ေစာင္းေတြမွာ ပြင့္ေနတာေလးေတြလိုက္ခူးပီး ေၾကာ္စားတာ ေကာင္းမွေကာင္း။ ေတာင္တက္တဲ့တစ္လမ္းလံုး ဆိုင္ေတြမွာ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္နဲ႔..
ေျပာင္းဖူးကို အေစ့ေျခြ အေပၚက မာတင္းေနတဲ့ အခြံၾကည္ကို ခြာထြက္ေအာင္ လက္နဲ႔ဆံုၾကီးနဲ႔ ေထာင္းၾက တာ။  အခိ်ဳ႕ေတြကေတာ့ ေအာင္ေလာက္ ဆိုတဲ့ ပဲေစ့တစ္မ်ိဳးကို အပုပ္ခံထားတာနဲ႔ ေရာျပဳပ္တယ္။ အဲဒီအနံ႔ေတာ့ ကၽြန္မလံုး၀မခံႏိုင္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္တစ္ခါတစ္ေလ ခ်င္း နဲ႔ ကရင္ သူငယ္ခ်င္းေတြ ရန္ျဖစ္ရင္ နင္တို႔ ေအာင္ေလာက္ က...%^&&**^&&  နင္တို႔ ငပိကေရာ..ဘာညာ 0)(&&&^%%&&$  ဆိုပီး ေျပာၾက တယ္။  
ျပန္ေတြးၾကည့္ရင္ ျပံဳးခ်င္ခ်င္ရယ္။  အိမ္မွာလဲ ေတာင္ေပၚက လူၾကံဳရွိတိုင္း မာမီ့ကို ေျပာင္းဖူးေတြ ယူလာလာ ေပးတယ္။ ရံုးပိတ္ရက္ေတြ မိသားစုဆံုရင္ အိမ္မွာအျမဲျပဳပ္စားတယ္။ 
တစ္အိမ္လံုးအရမ္းၾကိဳက္ၾကတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဗူးညြန္႔ ပဲနီေတာင့္ရွည္ေတြနဲ႔ ေရာျပဳပ္တယ္။
ျပီးရင္ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား ေရာေထာင္းပီး  စားၾကတာဘဲ။ 
အခ်ိဳ႕ကေတာ့ အမဲသားနဲ႔ျပဳပ္စားတယ္။ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ေျပာင္းဖူးျပဳပ္စားရင္ ဂ်င္းျပားျပား လွီးျပီး ကိုက္စားတယ္။ 
ၾကာခဲ့ပါျပီ၊  ဒီအပတ္ဘုရားေက်ာင္းသြားေတာ့ ဒီမွာ ေက်ာင္းလာတတ္ေနတဲ့ ဆရာတစ္ေယာက္ ခ်င္းေတာင္ ျပန္ေတာ့ မေမ့မေလ်ာ့ ယူလာေပးတဲ့ ေျပာင္းဖူးတစ္ေယာက္တည္းျပဳပ္စားလိုက္တယ္။
အ၀ထိုင္စားတယ္၊ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မ စိတ္ၾကိဳက္၊ ဂ်င္းသတ္သတ္၊ ငရုတ္သီးနဲ႔ဆား သတ္သတ္ ခြဲေထာင္း ထားတာပါ။ အခ်ဥ္ေလးပါထည့္လိုက္ေသးတယ္။  
ဗူးညြန္႔ မရွိလို႔ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ နဲ႔စားလိုက္တယ္။ အဲဒါလဲေကာင္းတာဘဲ။  စိတ္၀င္စားရင္ ေတာင္ေပၚသား/သူ ေလးတစ္ေယာက္ ကိုေမးျမန္းပီး  ျပဳပ္စားေပေတာ့ရယ္။  
ရန္ကုန္မွာ ဆိုင္တစ္ဆိုင္ရွိတယ္ေျပာတယ္၊ တစ္ခါမွေတာ့မသြားခဲ့ဖူးဘူး။

Tuesday, May 25, 2010

အနီရည္တစ္ခြက္ က်မ္းမာေရးအတြက္





 ျမန္မာမွာေတာ့ ႏိုကိုဥ လို႔ေခၚမလား။ Sugar beet (or) Beetroot ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးေပးျခင္း ျဖင့္ ထူးျခားတဲ့ အာနိသင္အက်ိဳးေက်းဇူးရႏိုင္တဲ့သူမ်ားကေတာ့....
၁။  သည္းေျခေက်ာက္တည္သူမ်ား နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္တတ္တဲ့သူမ်ား
၂။  အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း ႏွင့္အစာအိမ္ ေ၀ဒနာရွိသူမ်ား  (အထူးသျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္၊ ဆီးခ်ဳပ္)
၃။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာ ပံုမွန္မလာသူမ်ား၊ နာက်င္ကိုက္ခဲသူမ်ား ႏွင့္ သားအိမ္/မ်ိဳးဥအိမ္   အလံုးအၾကိတ္ရွိသူမ်ား
၄။  ေသြးတိုးေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား - ေသြးတိုးကုိ ၂၄ နာရီအတြင္း ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ျပန္ထိမ္းထားေပးႏိုင္။
၅။  ေသြးနီဥ အားနည္းသူမ်ား၊ ေသြးအားနည္းသူမ်ား နဲ႔
၆။ ကင္ဆာေရာဂါဆိုးကိုပါ  ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္တားဆီး ႏိုင္ျပီး ခႏၱာကိုယ္စြမ္းအင္ ျမွင့္တင္ေပး ႏိုင္သလို
၇။ အမ်ိဳးသမီးတို႔အၾကိဳက္ အသားရည္ပါ အျမဲစုိေျပ လွပေနေစသတဲ့။

အရင္က salad ထဲမွာ ျဖစ္ျဖစ္၊ ျပဳပ္စားတာျဖစ္ျဖစ္စားဖူးေပမယ့္ အစိမ္းသက္သက္ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ ျခင္းအက်ိဳးေက်းဇူးေတြသိလာတဲ့ေနာက္မွာ အရသာကိုေတြးပီးေတာ့ေတာင္မခံစားႏိုင္ပါဘူး။
ဟင္းႏုႏြယ္အရြက္ အျပင္းစားလို အနံ႔ဆိုးလို႔ပါ။  လွီးလိုက္ရင္ ေနရာတစ္ကာ နီရဲေနေတာ့တာ...
ေကာင္းပီ။  ဒါဆို ဘယ္လို လုပ္ေသာက္မလဲ.. လြယ္ပါတယ္။
ေအာက္မွာရွိတဲ့အသီးေတြနဲ႔ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့အရသာျဖစ္ေအာင္ ေရာထည့္ပီး ဘလန္ဒါနဲ႔ ၾကိတ္ေမႊလိုက္ရင္ က်မ္းမာေရးအတြက္ အင္မတန္အေထာက္ကူျပဳတဲ့ အနီသစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ရပါပီ။ 
ေနာက္ေဖးသြားတဲ့အခါနဲ႔ အေပါ့ပါးသြားတဲ့အခါ အေရာင္က အနီေရာင္ေျပာင္းသြားလို႔ လန္႔လဲ မသြားနဲ႔ အံုး။ တစ္ရက္ကို ေရသန္႔ဗူးလတ္တစ္ဗူးစာ ေလာက္ေသာက္ေပးရင္ လံုေလာက္ပါပီ။
  • ႏိုကို + ဌက္ေပ်ာသီး + ေထာပတ္သီး + ဖရဲသီး
  • ႏိုကို + ခါၾကက္ဥ + ပန္းသီး + သရက္သီး
  • ႏိုကို + ဌက္ေပ်ာသီး + သစ္ေတာ္သီး+ ပန္းသီး
  • ႏိုကို + ေထာပတ္သီး + သရက္သီး + ဒူးရင္းၾသဇာ
  • ႏိုကို+ လိုင္ခ်ိီးစ္ + သခြားေမႊး 
အဆင္ေျပသလို ရွိတဲ့အသီးေတြေရာထည့္ပီး ေမႊေသာက္ပါေလ..


 


Saturday, May 15, 2010

ကင္မ္ခ်ီ (Sandakuu Made)

ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ မျဖစ္မေန စမ္းသပ္ခ်င္ေနတဲ့ ကိုးရီးယားကင္မ္ခ်ီလုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
အရင္ဆံုး  ကိုးရီးယားစတိုးဆိုင္ကိုေျပးပီး ငရုတ္သီးမႈန္႔ သြား၀ယ္ရပါတယ္။
ဒီမွာေက်ာင္းလာတက္ေနတဲ့ကၽြန္မ ဆရာရဲ႔အမ်ိဳးသမီးက ကင္မ္ခ်ီအျမဲလုပ္ေပးတယ္၊ သူတို႔အိမ္နီးနားခ်င္းေတြ လဲ ကိုးရီးယားေတြမ်ားေတာ့ သူက ကင္မ္ခ်ီလုပ္တိုင္းကၽြန္မအတြက္ဗူးေလးနဲ႔ထည့္ေပးတယ္။
အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့သူလဲခါးနာလို႔ မလုပ္ႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ကၽြန္မက သူ႔ကိုဘယ္လုိလုပ္ရလဲေမးတိုင္း  အာ... မလုပ္နဲ႔ ဒီမွာလုပ္ေပးမယ္.. မပူနဲ႔ ဘယ္ေတာ့စားခ်င္လဲ..ဘဲေမးေလ့ရွိတယ္။ ကၽြန္မလဲ သူေနမေကာင္းေတာ့ အားနာေနတာတစ္ေၾကာင္း၊ အခုတစ္ေလာ ကင္မ္ခ်ီအရမ္းစားခ်င္တာတစ္ေၾကာင္း ကိုယ္တိုင္စမ္းသပ္ လုပ္ဖို႔ ့ျဖစ္လာေတာ့တာ။  မမလု ဆီမွာ ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းေရးထားေပးတယ္၊ သူ႔ဆီကေန အေျခခံအခ်က္လက္ေတြ သြားယူ၊ ပီးေတာ့ အင္တာနက္မွာ ဟိုရွာဒီရွာ နဲ႔ အလြယ္ဆံုးနဲ႔ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ အရသာေတြ႔မယ့္ပံုဆံမ်ိဳးျဖစ္ေတာင္ဖန္တီးယူလိုက္ပါတယ္။
  1. မုန္လာထုပ္ (၂)ထုပ္
  2. ခါၾကက္ဥ တစ္လံုး
  3. ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့ ငရုတ္သီးမုန္႔ ၂ဇြန္း
  4. ဆား ၾကမ္း (၂) ဇြန္း
  5. ငါးငံျပာရည္ အနဲငယ္
  6. ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ၾကီး (၁၀) ေတာင့္  (ၾကက္သြန္မိတ္လိုအပင္ၾကီးေတြအစား ငရုတ္သီးထည့္တာပါ)
  7. ပန္းသီး (၁ လံုးရဲ႔တစ္၀က္)
  8. သစ္ေတာ္သီး (၁လံုးရဲ႔တစ္၀က္)
  9. ၾကက္သြန္ ျဖဴ (၁)လံုး
  10. ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး အေနေတာ္
  11. ဂ်င္း (၃) တက္
ကဲ၊ အားလံုးစံုပီဆိုရင္ ကင္မ္ခ်ီ စလုပ္ပါေတာ့မယ္။
  1. မုန္လာထုပ္ကို တစ္လႊာခ်င္း ခြာထုတ္လိုက္ပီးေရစင္ေအာင္ေဆးပါမယ္၊ ပီးရင္ေတာ့ လက္ႏွစ္ဆစ္စာ လွီးျဖတ္ပီးေရစစ္ထားပါ။
  2. ဆားအၾကမ္း (ပင္လယ္ဆား) ကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ေဖ်ာ္ပီး လွီးထားတဲ့မုန္လာထုပ္ေတြထဲထည့္ပီးေတာ့ သမသြားေအာင္ ဖြနယ္လိုက္ပါတယ္၊  မုန္ညွင္းခ်ဥ္လို ဖ်စ္ညွစ္နယ္ဖို႔မလိုပါဘူး။
  3. အဲဒါပီးသြားရင္ေတာ့  ဆားရည္နဲ႔ေရာထားတဲ့မုန္ညွင္းေတြကို ၄ နာရီေလာက္ ထားပါ။(ကၽြန္မ ေန႔လည္စာ စားခ်ိန္ ၁၂-၁ နာရီၾကားမွာ လုပ္ပီး ထားခဲ့လိုက္တယ္၊ ညေန (၅) နာရီ အိမ္ျပန္ေရာက္မွ ေနာက္တစ္ဆင့္ ဆက္လုပ္ပါတယ္။)
  4. ႏွပ္ထားတဲ့ မုန္ညွင္းထုပ္ကို ေရနဲ႔ထပ္ေဆးလိုက္ပါတယ္၊ ဆားအရမ္းငံတယ္၊ ေရနဲ႔တစ္ခါေလာက္ထပ္ေဆး ရင္ရပါပီ။
  5. ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပီးထည့္ပါ။
  6. ငရုတ္သီးစိမ္းကို လိုသေလာက္အေနထားျဖတ္ပီးထည့္။
  7. ခါၾကက္ဥေလးေတြလဲ အခြံႏႊာ ပါးပါးေလးျခစ္ပီးထည့္။
  8. ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့ငရုတ္သီးမႈန္႔ကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပီးထည့္ပါ၊
  9. ငံျပာရည္နဲနဲထည့္ပါ၊ မွ်င္ငံျပာရည္ ပိုေကာင္းတယ္ေျပာပါတယ္၊ ဒီမွာေတာ့ ငါးငံျပာရည္ေလးဘဲ နဲနဲထည့္လိုက္ပါတယ္။ ႏွစ္ခုခြဲလုပ္တာ သတ္သတ္လြတ္အတြက္ ငံျပာရည္မပါဘူး။
  10. ပန္းသီး နဲ႔သစ္ေတာ္သီး တစ္၀က္ဆီ နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ေတြကို ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ပီး အဲဒီအေရ ပါ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။  
  11. အခုဆိုအားလံုးစံုသြားပါပီ၊ စပီး ဖြဖြေလးနယ္ပါ၊ မုန္လာထုပ္က အရမ္းၾကြပ္ပါတယ္၊ အရမ္းမြစိသြားလဲ စားလို႔ မေကာင္းေတာ့ဘူး။
    နယ္လို႔သမသြားရင္ေတာ့ အဖံုးေလလံုတဲ့ ဗူးၾကီးထဲထည့္ပီး (၂၄) နာရီ အျပင္မွာထားပါ၊  
  12. (၁၂) နာရီ နဲ႔တင္ စားၾကည့္လိုက္ေတာ့ ခ်ဥ္ေနပီ၊  မုန္လာထုပ္ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနဲ႔ အရသာေလးက တစ္မ်ိဳးေလး၊ ကိုယ္တိုင္လုပ္လို႔လားမသိ၊အရမ္းကိုေကာင္းတာ..း)



ထပ္ခ်ဥ္တာလိုေသးလို႔ (၂၄) နာရီအျပည့္အျပင္မွာထားလိုက္တယ္၊ ပီးရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထား လိုက္ပါေတာ့တယ္၊ ကဲ..လိုသလို ထုတ္စားလို႔ရပီေလ...
အပ်င္းေျပ ေခါက္ဆြဲျပဳပ္စားတာျဖစ္ျဖစ္၊ ခ်က္ရမွာပ်င္းလို႔ေခါက္ဆြဲျပဳပ္စားတာျဖစ္ျဖစ္ အအီေျပေလး ကင္မ္ခ်ီ၊ ဒါမွမဟုတ္ ငပိရည္နဲ႔ ခ်ဥ္ဘတ္အစား ဘဲ စားစား၊ ထမင္းစားရင္ အရန္ဟင္းအျဖစ္ဘဲစားစား.. ခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးမို႔ အၾကိဳက္ေတြ႔မွာ အမွန္ဘဲ။
ကၽြန္မခ်စ္သူလား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေကာင္းေကာင္းစားလဲရရက္နဲ႔ တစ္မင္ခ်ဥ္ေအာင္လုပ္ပီးစားတယ္ဆို ပီး ပြစိပြစိ လုပ္ေနေလရဲ႕။
ဒီေန႔ေတာ့ ထပ္ပီး  အတြန္႔တက္ျပန္တယ္၊ အခ်ဥ္လုပ္ထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီ သိုး/မသိုး ဘယ္လိုသိရမလဲ၊သြား ဖြင့္ၾကည့္အံုး ခ်ဥ္ေနရင္လႊင့္ပစ္လိုက္တဲ့.. ဟူးးးးးးးးးးးးးးးး  jungly ၾကြားမိတာ မွားတာဘဲ။

ကၽြန္မကေတာ့ ျမန္မာျပည္က ခ်ဥ္ဖတ္ကိုအၾကိဳက္ဆံုး... ဒါေပမယ့္က်မ္းမာေရးရႈေထာင့္ကၾကည့္ပီးေတာ့ ကိုးရီးယားခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ ေလာေလာဆယ္ ေက်နပ္ေနလိုက္အံုးမယ္.. 

Friday, May 14, 2010

ပိႏၷဲသီးသုပ္ အုန္းႏို႔အႏွစ္ဆမ္း

ရြာအလြမ္းေျပပိႏၷဲသီးသုပ္စားရေအာင္။ 
ကၽြန္မအဖြားရြာမွာေတာ့ သြားလည္တိုင္း အဖြားရဲ႕ ေနာက္ေယာက်္ား အဖိုးက ပိႏၷဲသီးျပဳပ္ကို ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႔ သုပ္သုပ္ေကၽြးတယ္။ ဒီမွာေတာ့ သူတို႔ရိုးရာအစားစာထဲမွာ ပိႏၷဲသီးကိုအုန္းႏို႔နဲ႔ဂ်င္းနဲ႔ခ်က္တာ ခဏခဏေတြ႔ ရတယ္။  ကၽြန္မကေတာ့ ပႏၷဲသီးတစ္လံုးစိတ္ၾကိဳက္သြား၀ယ္၊ အခြံႏႊာ၊ အတံုးၾကီးၾကီး တံုးပီ ႏူးေအာင္ျပဳပ္လိုက္ တယ္။ အေစးေတြကေတာ့ေရွာင္မရဘူးေနာ္။  ဆီေလးေဆာင္ထား၊ လက္မွာေရာ၊ ထည့္ေဆးတဲ့ဇလံုမွာေရာ အေစးေတြကပ္ေနတယ္၊ ပိႏၷဲသီးက အခြံႏႊာတံုးထား နဲနဲေလသလပ္ရင္ ညိုလာတယ္။ ဒီကေရာင္းတဲ့အသီးေတြက သူတို႔ ပါးပါးလွီးထားပီးသား၊ ပီးေတာ့ ဘာအရည္နဲ႔ေဆး ထားလဲမသိျဖဴေဖြး ေနတာ။
ပိႏၷဲသီးျပဳပ္ထားတဲ့အတံုးေတြကို အေအးခံပီး ပါးပါးလွီး၊ ဒါမွမဟုတ္ လက္ေလးနဲ႔ႏႊာထားပါ။
ကၽြန္မေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြလဲေကၽြးမွာမို႔ ေသေသခ်ာခ်ာဓါးပါးေလးနဲ႔လွီးထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို ဆီခ်က္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးသတ္ထား၊ ဆီစစ္ထားပါ 
ေျမပဲေထာင္း
ငရုတ္သီးစိမ္း (၆) ေတာင့္
အုန္းႏို႔ စစ္စစ္ကို ၾကိဳပီး အႏွစ္ရေအာင္လုပ္ထား
ဆားအနဲငယ္..
သံလြင္ဆီအနဲငယ္  
အားလံုးသမေအာင္ေမႊပီး အုန္းႏို႔အႏွစ္ေလးပါအေပၚယံျဖဴးပီး ဇြန္းေလးနဲ႔ထပ္ေမႊလိုက္ပါ။
အုန္းႏို႔အႏွစ္ခ်ိဳပီးစိမ့္လို႔အခ်ိဳမႈန္႔မလိုေတာ့ဘူးေနာ္။
ကၽြန္မကေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔မပါရင္အရသာ မေလးဘူးခံစားရလို႔နဲနဲေလး ထည့္တယ္၊ ေလး-ငါး ပြင့္ေပါ့။
ဒါဆိုရင္ေတာ့ အရသာတစ္မ်ိဳးဆန္းတဲ့ ပိႏၷဲသီးသုပ္အုန္းႏို႔အႏွစ္စမ္းေလး ရပါပီ။
သူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္လဲအဆင္ေျပ၊ ကၽြန္မအတြက္လဲ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ေစမယ့္အရသာရပီမို႔  စိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္ပီး ျမိန္ရည္ရွက္ေရ စားသံုးႏိုင္ပါပီ။ 

Sunday, May 9, 2010

မာမီ ႏွင့္ ကၽြန္မ

ကၽြန္မအေမနဲ႔ရင္းရင္းႏွီးႏွီးေနေလ့မရွိဘူး။  ငယ္ငယ္ကတည္းကအက်င့္ျဖစ္ေနေတာ့။
ကၽြန္မေဆးရံုတက္ေနတဲ့အခ်ိန္ေတြ၊ ေနမေကာင္းျဖစ္တဲ့အခ်ိန္ေတြေတာ့ မာမီ့ကိုပိုသတိရတယ္။
ကၽြန္မခံစားေနရတာေတြသူၾကည့္ပီး အျမဲငိုေနေလ့ရွိတယ္။  တစ္ခါတစ္ေလ ပါးပါးကိုေျပာတတ္ေသးတယ္၊ ဗိုက္ထဲျပန္သြင္းထားလို႔ရရင္ သြင္းထားခ်င္ပါတယ္တဲ့။  း)
အဲဒါေမာင္ေလးနဲ႔ညီမေလးက ဒီေလာက္အေကာင္ၾကီးၾကီး ရွည္ရွည္ကိုဘယ္လိုျပန္ေခြေခါက္သြင္းမလဲလို႔ ျပန္ေျပာေလ့ရွိတယ္။
မာမီက သူနာျပဳဆရာမေတာ့မဟုတ္ဘူး၊ ဒါေပမယ့္ ေဆးအေၾကာင္း အကုန္နားလည္တယ္။ တစ္ခုခုျဖစ္ရင္ သူ႔ကိုေမးပီးေဆးေသာက္ရံုဘဲ။
သူဘယ္အခ်ိန္မွာစက္ခ်ဳပ္သင္ခဲ့လဲကၽြန္မမသိဘူး၊ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မတို႔အခုခ်ိန္ထိအ၀တ္စား သူခ်ဳပ္ေပးေန တုန္းဘဲ။ 
ရြာမွာေမြးပီး ျမိဳ႕မွာၾကီးေပမယ့္ စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ေမြးျမဴေရးအရမ္း၀ါသနာပါတယ္။  အိမ္မွာဆို ပန္းပင္၊ သစ္ခြပင္၊ သီးပင္စားပင္ေတြနဲ႔ ဘဲ/ၾကက္ေတြအမ်ားၾကီးဘဲ။ ေခြးေလးေတြလဲပါတယ္။
ညီမေလးကေတာ့ မာမီနဲ႔နဲနဲဆင္တူတယ္၊ ကၽြန္မကေတာ့ ပန္းေတြပြင့္ရင္လိုက္လိုက္ေျခြတတ္တယ္၊
ဖ်က္ဆီးေရးသမားေပါ့၊
မာမီက ရြာမွာေမြးေတာ့ ဘယ္လဘယ္ရက္ေမြးလဲသူမသိဘူး၊ ပါးပါးကေတာ့ ရြာမွာေရၾကီးတဲ့လေမြးတယ္ ဆိုပီးေနာက္ေလ့ရွိတယ္။
တရုတ္ေသြးႏြယ္တဲ့မာမီက အသားျဖဴတယ္၊ ကၽြန္မတို႔ေမာင္ႏွမ (၃)ေယာက္ကေတာ့ သူ႔ေလာက္မျဖဴဘူး။  
အသိမိတ္ေဆြေတြကေတာ့ သမီးႏွစ္ေယာက္အေမ့အလွကိုမမွီဘူးေျပာေနတုန္းဘဲ၊ ခုထိဘဲ။
ကၽြန္မ ေက်ာင္းပီး အလုပ္လုပ္တဲ့အခ်ိန္ထိ တစ္ခါမွေစ်းမသြားခိုင္းဖူးဘူး၊ လိုတဲ့အ၀တ္စားအသံုးေဆာင္ သူဘဲ ၀ယ္ေပးေလ့ရွိတယ္၊ ကၽြန္မလဲတစ္ခါတစ္ေလ လိုက္သြားတယ္၊ ဒါေပမယ့္ အေမေတြရဲ႔ထံုးစံ ေစ်းစစ္တာေတြ တစ္ဆိုင္၀င္တစ္ဆိုင္ထြက္ဆို ကၽြန္မက ဆက္မလိုက္ေတာ့ဘူး။
ခ်စ္သူက ေနာက္သလိုလိုနဲ႔ မာမီ့ကို ေျပာရမယ္၊ သမီးကိုေလာကၾကီးအေၾကာင္းဘာမွမသင္ေပးဘူးတဲ့ေလ။ 
တစ္ကယ္တမ္းေတာ့လဲဟုတ္တယ္၊ လိုေလေသးမရွိအကုန္လုပ္ေပးေတာ့ ကၽြန္မဘာဆိုဘာမွ မယ္မယ္ရရ မသိခဲ့သလို၊ စည္းကမ္းလဲတင္းက်ပ္လြန္းေတာ့ သူငယ္ခ်င္းလဲမရွိခဲ့ျပန္ဘူး၊ သူငယ္ခ်င္းရွိတာေလးနဲနဲက ေတာ့ သူဆင္ဆာျဖတ္ထားတဲ့သူေတြေပါ့။ အဲဒီသူငယ္ခ်င္းေတြကိုအစ ကူးကူး ကို ဒီလိုေျပာ၊ အဲဒါစားတာ ေတြ႔ရင္ မစားခိုင္းနဲ႔၊ ဟိုမသြားခိုင္းနဲ႔၊ မတဲ့ တဲ့အစာေတြစာရင္းက ဒီလို.. အဲဒါေတြေယာင္လို႔ေတာင္ မေကၽြး နဲ႔၊ စသည္ျဖင့္ အကုန္လိုက္ ထိမ္းခ်ဳပ္တတ္ပါေသးတယ္။
ေက်ာင္းတုန္းက ကၽြန္မဆီေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြကစာဆိုလဲ သူကအရင္ေဖာက္ဖတ္ပီးသား၊ ပီးမွ ေကာ္ ေလးနဲ႔ျပန္ကပ္ပီးကၽြန္မကိုေပးတတ္တယ္၊ အဲတုန္းကေတာ့ အရမ္းကိုစိတ္ဆိုးခဲ့တယ္၊ စကားမေျပာဘူး၊
ပီးေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြအဖြဲ႔လိုက္ အျပင္သြားၾကတယ္၊ Picnic ထြက္ၾကပီဆိုလဲ မလိုက္ခိုင္းဘူး၊
ကၽြန္မကေတာ့ ဘာမွမတတ္ႏိုင္ေတာ့အစာငတ္ခံဆႏၵျပပါတယ္၊  အိပ္ရာထဲေခြအိပ္ေနပီး ဘာမွမစားဘူး၊   ၁ရက္ ၂ရက္ဆိုရင္ေတာ့ မာမီကျပန္လာေခ်ာ့ပါတယ္၊ အဲဒါလဲမစားပါဘူး၊ ေနာက္ေတာ့ ဗိုက္အရမ္းစာေတာ့ မွ ထစားပါတယ္၊ ပီးရင္စကားမေျပာဘူး၊ တစ္ပတ္နီးပါဘဲ...
ေက်ာင္းတုန္းက အေဆာင္မွာေနေတာ့ အခန္းထဲက အိပ္ရာကအစ၊ အ၀တ္စားေတြ အသံုးေဆာင္ေတြ ေက်ာင္းမဖြင့္ခင္အကုန္လာျပင္ဆင္သြားေပးတယ္၊ ေက်ာင္းပိတ္လို႔ျပန္ခါနီးဆို အေဆာင္လိုက္လာပီး အကုန္ သိမ္းဆည္း လိုတာထုပ္ပိုးျပင္ဆင္ေပးပီး အိမ္ျပန္ေခၚသြားတယ္၊ သူငယ္ခ်င္းေတြက ကၽြန္မကို အားက်တယ္၊  သူတို႔လဲအဲလိုအေမမ်ိဳးလိုခ်င္သတဲ့။ ကၽြန္မကေတာ့ ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္လုပ္ခြင့္မရေတာ့ စိတ္ထဲမွာအင္တင္ တင္ရယ္၊  အဲဒီေနာက္ပိုင္းေတာ့ အက်င့္လိုလိုျဖစ္လာပီး မာမီမရွိရင္ ကၽြန္မဘာမွမလုပ္တတ္ေတာ့ဘူး။
အေဆာင္မွာေနတုန္း သူမ်ားေတြခ်က္တာေတြလုိက္ၾကည့္ပီး ဒီေႏြအိမ္ျပန္ရင္ေတာ့ အိမ္မွာ ခ်က္အုန္းမွ ဆိုပီး ေတးထားေပမယ့္ အိမ္ေရာက္လဲမီးဖိုေခ်ာင္ေပးမ၀င္ျပန္ေတာ့ ေနာက္ဆံုးထံုးစံအတိုင္း မာမီဟင္းခ်က္ေနတာ ေဘးကဘဲထိုင္ၾကည့္ရင္း အခ်ိန္ကုန္ျပန္တယ္..  မီးဖိုေခ်ာင္ကိစၥဆို ကၽြန္မကိုခိုင္းတာေတာ့ ပဲပင္ေပါက္ အျမစ္ေခၽြတာ၊  ဒါေတာင္ပါးပါးက အေ၇ွ႔က ကာဆီးကာဆီးလုပ္ေသးတယ္..  သူကလဲကၽြန္မကိုခိုင္းရင္ မၾကိဳက္ဘူး။ ေစာင္ေခါက္တာေတာင္မွ ေလးတဲ့ေစာင္အထူၾကီးေတြဆို မေခါက္ခိုင္းဘူး။
ေမာင္ေလးနဲ႔ညီမေလးကေတာ့ သူတို႔လြပ္လပ္သင့္သေလာက္ လြပ္လပ္ခဲ့ဖူးတယ္၊ အိမ္ကစၥေတြလဲ တတ္သင့္သေလာက္လုပ္ခဲ့ဖူးတယ္၊  ကၽြန္မကေတာ့ သိေပမယ့္ ဘာမွမလုပ္ခဲ့ရဘူး၊  အလိုလိုေနရင္းအိမ္မွာ အငယ္ဆုံးလိုျဖစ္ေနခဲ့တာ... အခုထိပါဘဲ။
တစ္ေယာက္တည္းေနတဲ့အခါေတာ့ အစံုပလံုခ်က္ျပဳပ္ေတာ့တာဘဲ.. ဒါေပမယ့္ အဆင္မေျပပါဘူး၊ ၁ ႏွစ္ေက်ာ္ ေက်ာ္ေလာက္မွ အက်င့္သားျဖစ္လာတာ.. အိမ္မွာ ကလားကာ တပ္တာကအစ၊ အိမ္တြင္းအျပင္ ဆင္ေတြ ကေမာက္ကမျဖစ္ေနတာ...  ညီမေလးလာလည္တုန္းက.. မာမီက ဖုန္းဆက္ပီး နင့္အမ အိက်ီေတြ ဘယ္လိုစီထည့္ထားေပး၊ ဘယ္ဟာက ဘယ္ေနရာ၊ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးပစၥည္းစီတာကအစ သူက လွမ္းခိုင္းေနပါ ေသးတယ္။
ကိုယ္တိုင္မလုပ္ခဲ့ရေပမယ့္ မာမီ ကအိမ္ေထာင္ရွင္မ ပီသ လြန္လြန္းးး လို႔.. ကၽြန္မလဲ အတုျမင္အတတ္သင္ အကုန္လိုက္လုပ္ေနတာဘဲ... 
ငယ္ငယ္ကေနအခုထိ မိဘစကားမလြန္ဆန္ရဲခဲ့ေပမယ့္ ခ်စ္သူရေတာ့ ခ်စ္လြန္းေတာ့လဲ ရည္းစားခိုးထား ရဲတဲ့သတၱိရွိေနျပန္တယ္.. 
ကၽြန္မဒီလ အိမ္အရမ္းျပန္ခ်င္တယ္.. ဘာေၾကာင့္မွန္းမသိ၊ ဖုန္းဆက္ရင္လဲ သမီးဖုန္းဖိုးအရမ္းကုန္မယ္ဆို ပီး စကားအျမန္လုေျပာေနတဲ့ မာမီ့ကိုေတြးရင္း စိတ္မေကာင္းလဲျဖစ္မိတယ္..
ကၽြန္မဆီကေနဖုန္းဆက္ရင္တစ္ကယ္လဲအရမ္းကုန္ပါတယ္၊ (၅) မိနစ္ေလာက္ရင္ ၅၀ ေလာက္သြားပီ။
ေမာင္ေလးကေတာ့ gtalk သံုးဖို႔သင္ထားေပးတာဘဲ.. ကို TZA ဘေလာ့က သူ႔မာမီ gtalk သံုးနည္း မွတ္စု စာအုပ္ေလးေတြ႔ေတာ့ မာမီ့ကိုပိုသတိရသြားတယ္။ 
အေမမ်ားေန႔မွာ သားသမီးေတြ မရိုးႏိုင္တဲ့ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်စ္ျပတဲ့၊ ဂရုစိုက္ျပတဲ့မိခင္ေတြအားလံုး က်မ္းမာ ၾကပါေစ။ 



Saturday, May 8, 2010

ဆံတု

ကၽြန္မစာဖတ္တတ္တဲ့အရြယ္မွာ ေက်ာင္းအားတဲ့ရက္ေတြဆို စာအုပ္ဘဲသည္းမဲဖတ္တာ၊ ထမင္းေမ့ ဟင္းေမ့ဘဲ။  အက်င့္ျဖစ္သြားတာလဲပါမယ္။  အေမကအလုပ္သြား၊ အေဖလဲခရီးထြက္ေတာ့ မာမီက အျပင္မသြားခင္မွာစာအုပ္ေတြဌားထားေပးတယ္၊ မေဟာ္သထာ၊ ကာတြန္းစာအုပ္ေတြနဲ႔ ပံုျပင္စာအုပ္ေတြေပါ့။  ကၽြန္မငယ္ငယ္ မင္းသမီးအရမ္းျဖစ္ခ်င္တယ္၊ မင္းသမီးေတာင္မွ ခါးမွာအေတာင္ပံအေကာ့ေလးနဲ႔စင္ေပၚ ကတဲ့မင္းသမီးေပါ့။  ကာတြန္းစာအုပ္ေတြထဲက ျမန္မာ့သမိုင္းရာဇ၀င္ထဲက ဗာရာနသီမင္းတို႔၊ မင္းသမီး ေလးေတြကတာတို႔ ဆိုရင္အရမ္းကိုသေဘာက်တာ၊  ကၽြန္မတို႔ေနတဲ့အိမ္နားမွာ ေခ်ာင္းတစ္ခုရွိတယ္၊ ေဗဒါပင္ေတြအမ်ားၾကီးဘဲ။ အခ်ိဳ႔အပင္ေတြသူမ်ားလာဆြဲပီး သယ္သြားတဲ့အခါ ေခ်ာင္းစပ္နားမွာက်န္ခဲ့တဲ့အပင္ေတြက ေရနဲ႔မထိ အပင္ေသေတာ့ ေဗဒါပင္အျမစ္ ေတြလဲ ေျခာက္ပီး မသိရင္ ဆံပင္အတုလိုျဖစ္က်န္ခဲ့တယ္ေလ။
အဲဒါေတြကို မာမီမရွိရင္ ကၽြန္မသြားေကာက္၊ ပီးရင္ေတာ့ ဆံပင္အတုေတြလုပ္...သေဘာေတြအက်ၾကီးကို ၾကေနတာ.. ပီးရင္ ကၽြန္မရဲ႔အရုပ္မေတြမွာ ျမန္မာမင္းသမီးေတြလိုဆံပင္အရွည္ၾကီးေတြတပ္ေပး၊ ပိတ္စ ဟိုတစ္ပိုင္းဒီတစ္ပိုင္းကိုျဖတ္ ထမိန္အရွည္ၾကီးခ်ဳပ္၊ အျမီးရွည္ရွည္ေလးေပါ့.. 
မေန႔က ကၽြန္မ burmeseclassic မွာ က်ိဳက္ထီးရိုးဆံေတာ္ရွင္သမိုင္း ကားေတြ႔ေတာ့၀မ္းသာအားရ ၾကည့္မိ တယ္။ တစ္ကယ္ပါ၊ ျမန္မာကားဆို စိတ္သိပ္မ၀င္စားေပမယ့္ ျမန္မာ့ရာဇ၀င္သမိုင္းကားေတြ ကၽြန္မအရမ္း ၾကိဳက္တယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းကလဲၾကည့္ဖူးတယ္၊ အဲတုန္းက ခ်ယ္ရီသင္းနဲ႔ မင္းသားနာမည္မမွတ္မိေတာ့ ဘူး။ အရမ္းေကာင္းတယ္၊ လြန္ခဲ့တဲ့၁၀ ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ကၾကည့္ဖူးတဲ့ကားနဲ႔ဇတ္လမ္းေလးကို အခုထိ မွတ္မိ ေနတယ္။ သူမ်ားေမးလဲ အဲလိုဘဲျပန္ေျပာျပတာေပါ့။  မေန႔က ၾကည့္ေတာ့ အခုေခတ္ျပန္ရိုက္ထားတဲ့ ကားပါ။ ေ၀ဖန္တာေတာ့မဟုတ္ဘူး၊ ဒါေပမယ့္ အရင္ေလာက္မေကာင္းတာေသခ်ာတယ္.. အဲဒါနဲ႔ဘဲ ကၽြန္မ ရေသ့ ၾကီးဆံပင္ကိုေတြ႔ေတာ့ ငယ္ငယ္က ေဆာ့တဲ့ ေဗဒါပင္ေျခာက္ ဆံပင္လုပ္ခဲ့တာသတိရသြားတာ...
ဇတ္လမ္းေလးကေတာ့ေကာင္းတယ္.. အရင္တုန္းကဇတ္လမ္းနဲ႔ နဲနဲေတာ့လြဲသြားတာေပါ့..  ရိုက္မယ့္ရိုက္ ယုတၱိရွိေအာင္ ရိုက္ရင္ အရမ္း ေကာင္းမွာဘဲလို႔စဥ္းစားမိတယ္။
ငယ္ငယ္ကၾကည့္တဲ့ကားမွာတုန္းကေတာ့ဆံတုေတြလဲ ဒါ့ထက္အမ်ားၾကီးေကာင္းတယ္..  ဒါေတာင္ ဆယ္စုႏွစ္ ေက်ာ္ခဲ့ပီ.. သမိုင္း၀င္ကားေတြရိုက္တဲ့အခါ အရည္ေသြးနဲ႔ သံုးတဲ့ အ၀တ္အစားအေဆာင္ေယာင္ ေတြ ဘာေၾကာင့္မ်ားမတိုးတက္လာလဲလို႔စဥ္းစားမိတယ္..  ျဖစ္ေစခ်င္တာပါ။  အခုေတာ့ ေခါင္းေပၚ ျဖစ္သလို အမဲဆံတုၾကီး (ဆံပင္နဲ႔ေတာင္မတူ) စြပ္ထားပီး ဘာလို႔မ်ား ေငြေၾကးကုန္က်ခံရိုက္လဲဆိုတာေတာ့ ဥဏ္မမွီ လို႔မစဥ္းစားေတာ့ဘူး၊ ဇတ္ကားထဲက ဇတ္လမ္းဇတ္သြားေလးရယ္၊ ကိုယ္စိတ္၀င္စားတဲ့အေၾကာင္းမို႔လို႔ ရယ္ ပီးတဲ့အထိစိတ္၇ွည္လက္ရွည္ၾကည့္မိတယ္.. ဒါေပမယ့္အဲဒီဆံတုၾကီးဘဲ မ်က္လံုးထဲ၀င္၀င္လာတာေၾကာင့္.. 
တိုက္ဆိုင္ေတာ့ ဘုရားေက်ာင္းသြားတယ္.. အဲဒီ ဆံပင္အတုၾကီးကိုဘဲ မ်က္လံုးထဲစြဲေနတယ္..
ကိုယ့္နားပတ္၀န္းက်င္မွာရွိတဲ့သူေတြကလဲ ဆံပင္ေတြက အတုၾကီးေတြလားေအာက္ေမ့ရတယ္..
ေဗဒါပင္အျမစ္ေျခာက္ဆံတုရယ္၊ ဇတ္လမ္းထဲက ဆံတုၾကီးရယ္၊ အျပင္မွာေတြ႔ခဲ့တဲ့ ဆံပင္အစစ္ေတြရယ္..
အားလံုးခပ္ဆင္ဆင္ရယ္..  ဘာရယ္မဟုတ္..တိုက္ဆိုင္မႈေတြမ်ားလြန္းလို႔။




Wednesday, May 5, 2010

ငရုတ္သီးေတာင့္ရွည္ပဲပုပ္အစာသြပ္

သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ပို႔ေပးလိုက္တဲ့ရွမ္းပဲပုပ္ျပားအေျခာက္ေလးေတြနဲ႔ ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ၾကီးေတြနဲ႔ ခ်က္ဖို႔အၾကံရတာေၾကာင့္အေကာင္ထည္ေဖာ္ၾကည့္တယ္။
ငရုတ္ပြၾကီးေတြကိုအစာသြပ္တာစားဖူးတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့စပ္စပ္ စိမ့္စိမ့္ေလးျဖစ္ေအာင္ ဒီငရုတ္သီးအစိမ္း ေတာင့္ရွည္ေတြနဲ႔ဘဲ ပဲပုပ္ညက္ညက္အစာသြပ္ဖို႔ၾကံစည္လိုက္တယ္။
ငရုတ္ေတာင့္ရွည္ေတြဒီမွာေတာ့ႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္၊ တစ္မ်ိဳးကအရမ္းစပ္တယ္၊  အခုသံုးတဲ့တစ္မ်ိဳးကေတာ့သိပ္မ စပ္ဘူး။ အခြံလဲထူေတာ့ ခ်က္လိုက္ရင္အရသာေလးကတစ္မ်ိဳးေလး..စားလို႔ေကာင္းတယ္။
အထဲကအႏွစ္အတြက္ေတာ့ ရွမ္းပဲပုပ္ျပားေတြ ေရနဲ႔စိမ္ထားပီး ပါးပါးလွီးထားတယ္။ သတ္သတ္လြတ္ သမား ေတြအတြက္လဲအဆင္ေျပာတာေပါ့။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႔ဂ်င္းကို ညက္ညက္ေထာင္းပီး ဆီသတ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ထည့္ပီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုညက္ညက္ၾကိတ္ပီးထည့္ေမႊပါတယ္။
ပီးရင္ေတာ့ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ပဲပုပ္ေတြထည့္ေမႊ၊ အေပါ့ငံအတြက္ ဆားသင့္ေတာ္ရံုထည့္၊
ပဲပုပ္ခ်က္ထားတာေၾကေလာက္ပီဆိုရင္ေတာ့
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေတြကိုေရေဆးပီးအညွာေခၽြ၊ ႏွစ္ပိုင္းပိုင္းပီးအလံက အေစ့နဲ႔အူတုိင္ကိုထုတ္ပစ္ပါ။
ပီးရင္ေတာ့ ပဲပုပ္ထဲထည့္ေရာေမႊလိုက္ပါ.. ပဲပုပ္ေတြ ငရုတ္သီးအျခမ္းထဲအလိုလို၀င္သြားပါလိမ့္မယ္။
နဲနဲႏြမ္းေလာက္ပီဆိုရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းပဲပုပ္အစာသြပ္..ျပင္းျပင္းရွိန္းရွိန္းေလးရပါပီ။
အမ်ားၾကီးမစားပါနဲ႔ အေၾကာတက္မယ္..ေသြးတက္မယ္..
အၾကာၾကီးအထားခံလို႔ နဲနဲစီစားလို႔ရပါတယ္။

Tuesday, May 4, 2010

ဘာလီ အက အလွ

ဘာလီရဲ႕ေနာက္ဆံုးညစာေလးကိုေတာ့ ဘာဘီအကအလွေလးနဲ႔ ႏႈတ္ဆက္ခဲ့ပါတယ္။
သူတို႔ေတြကတဲ့အထဲမွာေတာ့ မ်က္လံုးဟိုေရႊ႔ဒီေရႊ႕နဲ႔ကတာ စိတ္အ၀င္စားဆံုးဘဲ..
ညဖက္ဆိုရင္ေတာ့ေၾကာက္ဖို႔ေကာင္းမွာ... လႈပ္ေနေတာ့ပံုေတြမျငိမ္ဘူးျဖစ္သြားတယ္။


Saturday, May 1, 2010

Tanah-lot Temple ဘာလီ

Karisna ကေနျပန္အထြက္မွာေတာ့ ကားက Tanah-lot Temple ဆီဦးတည္လိုက္ပါတယ္။
အဲဒီေရာက္ေတာ့ ကားေမာင္းသမားကေျပာပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြဆို ဗိုက္နာတတ္တဲ့ရက္မ်ိဳးနဲ႔တိုက္ဆိုင္ ရင္ temple ကိုမသြားပါနဲ႔တဲ့။  အႏၱရာယ္မ်ားတယ္ဆိုပါတယ္။  အထဲကိုလမ္းေလွ်ာက္သြားတယ္။
လမ္းတစ္ေလွ်ာက္ေဘးဆိုင္ခန္းေတြအမ်ားၾကီးဘဲ။  ေစ်းလဲအရမ္းသက္သာတယ္။ အဲဒီနားေရာက္ေတာ့ temple က ပင္လယ္အစပ္နားမွာ ေဆာက္ထားတာ၊  စကားပန္းေလး ပန္ေပးတဲ့ေနရာေပါ့။
ကၽြန္မရိုက္တဲ့ပံုေလးကမွာဖ်က္မိလို႔ ပံုကို ဒီက ခဏ ယူသံုးပါတယ္။ 
အ၀င္နားမွာ လူေတြ၀ိုင္းေနလို႔သြားၾကည့္တာ လင္းႏို႔အၾကီးၾကီးေတြ႔တယ္၊ ေဇာက္ထိုးေနေနတာ၊ ဌက္ေပ်ာသီး ပန္းကန္လဲအနားမွာခ်ထားတယ္၊ သူ႔ကိုေကၽြးရင္စားတယ္၊ သူ႔ပံုက ပ်င္းေနတဲ့ပံုဘဲ။
အစားစားပီး လွ်ာကထုတ္ေသးတယ္။ ကၽြန္မက အေကာင္ေတြလွ်ာထုတ္တာေတြ႔ရင္အသည္းယားတယ္။ သူ႔ လွ်ာကိုသြားဆြဲထားေတာ့ ျပန္သြင္းလို႔မရဘူး၊  ခဏပါ၊ ပီးေတာ့ ျပန္လႊတ္ေပးလုိက္တယ္.. း)

 ဒါေတြကေတာ့ temple နားကရႈခင္းတစ္ခ်ိဳ႕ပါ။

အယံုၾကည္ေတာ့မရွိဘူး။ ဒါေပမယ့္ စည္းကမ္းကိုေတာ့ေလးစားလိုက္နာသင့္တယ္ထင္တာဘဲ။ ကၽြန္မအေရွ႔မွာ ေလွခါးထစ္ေတြဆင္းရင္းနဲ႔ အသားလြတ္ေခ်ာ္လဲက်တဲ့ အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္ေတြ႔တယ္။  သူတို႔အဖြဲ႔ကလူေတြပ်ာယာခတ္ပီး အနားက လူေတြလဲလာ၀ိုင္းမၾကတယ္။ သူ႔ေျခေထာက္ကို၀ိုင္းႏွိပ္ေပး ေနတာ။ အဲဒါနယ္ခံလူေတြေရာ.. ကၽြန္မအနားကပ္သြားစပ္စုလိုက္ေသးတယ္၊ မထင္မွတ္ေလာက္ေအာင္ ေျခေထာက္ၾကီးကေယာင္ကိုင္းပီး လံုးမမေထာက္ႏိုင္ေတာ့ဘူး၊  ဒါနဲ႔အနားက အင္ဒိုတစ္ေယာက္က နယ္ခံ ေတြေျပာတာဘာသာျပန္ေပးတယ္၊  အဲလိုျဖစ္ေနရင္မလာပါနဲ႔လို႔ အတန္တန္သတိေပးရက္နဲ႔ မယံုသလို ဟာသလုပ္တာကိုးတဲ့။  အဲလို...
ကၽြန္မလဲအယံုၾကည္မရွိဘူး၊ဒါေပမယ္သူမ်ားတစ္ခုခုသတိေပးရင္ေတာ့ ေလးစားသမႈနဲ႔လိုက္နာတတ္တယ္။ ကၽြန္မတို႔အဖြဲ႕ထဲက ႏွစ္ေယာက္ေလာက္ လိုက္ခ်င္တာေတာင္ကားေပၚက်န္ရစ္ခဲ့တယ္။

ေ၀ဟင္ေပၚမွ ဘာလီကိုရႈစားျခင္း

လိပ္ကၽြန္းကေနျပန္ေရာက္ေတာ့ ပင္လယ္ကမ္းေျခနားက စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာခဏနားပီး ထမင္းစားၾက တယ္။  အားလံုးျပင္ဆင္ထားပီးသားဆိုေတာ့ ၀င္စားလိုက္ရံုဘဲ။ ဟင္းေတြကလည္းအမ်ားၾကီး၊ ထမင္းကလဲ ပူပူ ေႏြးေႏြးနဲ႔။ ေနပူပူသဲေသာင္ျပင္က ေလေအးေအးေတာ့တိုက္ေသးတယ္။ ထမင္းစားေသာက္ပီးလို႔ အသီးေဖ်ာ္ ရည္ေလးနဲ႔ ခဏအနားယူတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ ကၽြန္မတို႔အဖြဲ႔ထဲကလူေတြက ကမ္းေျခက water sports ေတြေဆာ့ ၾကပါတယ္။ ဆားငံေရေၾကာက္တာေၾကာင့္သူမ်ားေတြကိုဘဲေငးေနရတာေပါ့ေလ။
ဒါဘဲ ကၽြန္မ ေဘာ့စ္က ေလထီးနဲ႔မိုးေပၚမွာ လြင့္ေနတာျပပီး အဲဒါစီးမလားတဲ့။  ကၽြန္မက No... thanks!..
ေၾကာက္လို႔မဟုတ္ဘူးေလ၊ လိပ္ကၽြန္းကျပန္လာေတာ့ ေျခေထာက္ကသဲေတြနဲ႔ ေရျပန္ေဆးရတာနဲ႔ သဲမႈန္မႊား ေတြကုိယ္မွာကပ္ရင္ allergic ျဖစ္တာ ေၾကာင့္ၿငိမ္ေနတာ.. ေနာက္ဆံုးေတာ့ သူမ်ားအတင္း တိုက္တြန္း တာနဲ႕ေကာင္းကင္ေပၚေရာက္သြားပါတယ္။

အဲဒီက အကိုၾကီးေတြက ျပန္အဆင္းမွာ လက္အိတ္အျပာကိုဆြဲ..အနီလက္နဲ႔အျပာကိုဆြဲ..
တစ္ခ်ိဳ႔က ဘာမွမဆြဲနဲ႔.. ေနာက္ဆံုးေတာ့ ကိုယ္လုပ္ခ်င္ရာလုပ္လိုက္တယ္။ ေရထဲကို ေစာက္ထုိး landing လုပ္ခါနီးဘဲ.. း) သူတို႔ကက ပုပုေလးေတြ၊ ဟီး... ကိုယ္ဘဲရွည္တာလား သူတို႔ပုလားေတာ့မသိဘူး၊ အနားလာရပ္ရင္ ေခါင္းက ရင္ဘတ္နားမွာဘဲ းP
အေပၚေရာက္ေတာ့ ဘာလီကၽြန္းေလးကိုအေပၚစီးအကုန္ေတြ႔ရတယ္။ အေပၚမွာ ေလေတြတိုက္ေနမယ္ ထင္တာ ေလအရမ္းျငိမ္ေနတယ္။ ေပ်ာ္စရာၾကီးပါ။  အဲဒီအေပ်ာ္အတြက္ ရင္းလိုက္ရတာ အျပန္တလမ္း လံုး allergic ျဖစ္တာပါ။ း)


အဲဒီကေနျပန္အထြက္မွာေတာ့ Krisna ကိုေရာက္သြားတယ္၊ ပူလိုက္အိုက္လိုက္တာေလ၊ ေခၽြးေတြ စီးက်တယ္။ အထဲက air con မရွိဘူး၊ ေလေအးေပးတဲ့ပန္ကာေတြေလာက္သာ မႏိုင္ဘူး။  ေစ်း၀ယ္ဖုိ႔ ေရာက္ လာေပမယ့္ ပူလိုက္လြန္းတာေၾကာင့္ဘာမွထိခ်င္ကိုင္ခ်င္စိတ္မရွိခဲ့ဘူး။ ကလစ္၀ယ္တယ္၊ ေမာင္ေလးမွာ လိုက္တဲ့ဟာေလးေတြ၀ယ္တယ္။ ပီးေတာ့ ကားေပၚျပန္တက္ထိုင္ေနေတာ့တာ။သူတို႔ေျပာတာေတာ့ ေစ်းစစ္ ဖို႔မလိုဘူး၊ ေစ်းေတာ္တဲ့ေနရာတဲ့၊ ဒါေပမယ့္ သြားမယ့္သူမ်ားသတိေပးလိုက္မယ္၊ အဲဒီေနရာမွာ၀ယ္တာထက္ ဟိႏၵဴဘုရားေက်ာင္းက ေစ်းလမ္းမမွာ၀ယ္တာအမ်ားၾကီးပိုသက္သာပါတယ္။ အရမ္းပူလြန္းတာေၾကာင့္ အိက်ီ လဲခ်င္လို႔ ဘာလီတံဆိပ္ေလးပါတဲ့ အိက်ီပါးပါးေလးေတြ ၂ထည္၀ယ္တယ္။ ကားေပၚအရင္ဆံုးေျပးတက္၊ တံခါးပိတ္ပီး အိက်ီလဲ။  အဲဒီေန႔က အပူကို အခုထိမွတ္မိတယ္။  ကၽြန္မအေၾကာက္ဆံုးရာသီဥတု က ပူအိုက္ ေနတာကိုပါ။ 

 
Powered by Blogger