Pages

Saturday, March 26, 2011

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။
ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း)))
တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း))
သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္..
ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ...
ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႔လည္း ေကာင္းတယ္လို႔ ညီမ၀မ္းကြဲေလးက ေျပာျပပါတယ္။
  • ပိန္းစြယ္ကို အရင္းျဖတ္ျပီး ငရုတ္က်ည္ေပြးေလးနဲ႔ နဲနဲျပားေအာင္ထုျပီး ျဖတ္
  • ဒယ္အိုးထဲကို ေရနဲနဲထည့္ျပီးႏူးေအာင္အရည္တည္ပါ၊  ဆားနဲနဲထည့္ပါ။
  • ပိန္းစြယ္ေလးေတြနဲနဲႏြမ္းလာရင္ေတာ့ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ကိုပါထည့္၊ ေရထပ္ထည့္ပါ။
  • ႏွစ္မ်ိဳးလံုးႏူးအိလာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ႏိုင္ႏိုင္ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ လဲ ၂ မႊာေလာက္ေထာင္းထည့္ပါ။
  • ငပိစိမ္းစား (သို႔) ငါးငံျပာရည္နဲနဲထည့္ပါ။ ဆက္ေမႊပါ
  • ၾကက္သားခဲ ထည့္ပါ (အခ်ိဳမႈန္႔အစားသံုးတာပါ၊ အခ်ိဳမႈန္႔ၾကိဳက္သူမ်ား အခိ်ဳမႈန္႔သံုးႏိုင္ပါေၾကာင္း)
  • အားလံုးႏူးအိေအာင္ ေမႊျပီးရင္ေတာ့ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္း နဲ႔ ဆီကို ေနာက္ဆံုးမွ ထည့္ပါ။ 
  • ဆီထည့္ျပီးခ်က္ခ်င္းမေမႊပါနဲ႔အံုး.. ဆီစိမ္းနံ႔ရတတ္လို႔ပါ.. ဟင္းအိုး ဆူလာမွ ဆက္ေမႊပါ..
ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့ငံျမည္းျပီး ခ်လုိ႔ရပါျပီ။
ဒါကေတာ့ အင္မတန္အရသာရွိတဲ့ ခ်ဥ္စပ္ ပိန္းစြယ္ဟင္း တစ္ခြက္ပါ။


ကဲပိန္းစြယ္ဟင္းခါး အတြက္ေတာ့
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာ
  • ငပိစိမ္းစား 
  • ၾကက္သားခဲ 
  • ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔
  • ေရွာက္ရြက္ အနဲငယ္..
  • ပိန္းစြယ္ကို အရင္းျဖတ္ျပီး ငရုတ္က်ည္ေပြးေလးနဲ႔ နဲနဲျပားေအာင္ထုျပီး ျဖတ္ထားပါ။ 
  • ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ညက္ေထာင္းျပီးထည့္။
  • ငပိစိမ္းစားေလးနဲနဲထည့္၊ ၾကက္သားခဲေလးထည့္၊ ဆားထည့္
  • ျဖတ္ထားတဲ့ ပိန္းစြယ္ေလးေတြထည့္...  နဲနဲဆူေအာင္ထပ္တည္။
  • ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ႏိုင္ႏိုင္ထည့္ျပီးရင္ေတာ့ ေရွာက္ရြက္ေလးနဲနဲ ျဖတ္ထည့္လိုက္ပါ. 
ေကာင္းမွေကာင္း ..း)
ပိန္းစြယ္ /ပိတ္စြယ္

Tuesday, March 22, 2011

ဂ်ဴးျမစ္ဗူးသီးခ်ဥ္ေရဟင္း

ျမန္မာျပည္သြားတဲ့ဆရာတစ္ေယာက္က ကၽြန္မတြက္ဂ်ဴးျမစ္ေတြယူလာေပးတယ္၊ သတင္းစာန႔ဲ က်က်နန ကိုထုပ္ထားတာ။ သိပ္၀မ္းသာတာေပါ့ ဂ်ဴးျမစ္စားခ်င္ေနတာနဲ႔အေတာ္ဘဲေလ.. 
ဂ်ဴးျမစ္ရတာနဲ႔ စိတ္ကူးထဲမွာ ဟင္းေတြမ်ားၾကီးခ်က္ျပီးသား၊ ဂ်ဴးျမစ္သုပ္၊ ဂ်ဳးျမစ္ေထာင္း၊ ဂ်ဴးျမစ္ဆီျပန္၊ ဂ်ဴးျမစ္ တို႔စရာ.. အစံုပါဘဲ။  ဒါေပမယ့္ တစ္ေယာက္တည္းဆိုေတာ့ အကုန္မစားႏိုင္ဘူး၊ ဒီေန႔ေတာ့ ဂ်ဴးျမစ္ အနံံ႕ျပင္းရွရွ ေလးကို ဗူးသီးနဲ႔ေရာျပီးခ်ဥ္ေရခ်က္စားတယ္။
ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
  1. ဂ်ဴးျမစ္
  2. ဗူးသီး 
  3. ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ
  4. ဂ်င္း 
  5. နံနံပင္
  6. ငရုတ္သီးစိမ္း
  7. ငပိစိမ္းစား (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု၁ပံု)
  8. ဆား
  9. knorr ငါးအသားခဲ
ဂ်ဴးျမစ္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆး၊ တစ္ေခ်ာင္းျခင္းဆြဲထုတ္ျပီးေဆးပါ၊ ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္က်ည္ေပြ႔ေလးနဲ႔ ဇရစ္ရိုး ထုသလို အနည္းငယ္လိုက္ထုျပီးျဖတ္ထားပါတယ္။
ဂ်င္းနဲနဲ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ အျဖဴ၊ နံနံပင္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို ငရုတ္သီး စိမ္း အနီေတာင့္ေလးေတြနဲ႔ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါတယ္။
ဗူးသီး ကို ခပ္စိပ္စိပ္လွီးျပီး ငပိစိမ္းစားနည္းနည္း၊ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္၊  ဆီနဲနဲ၊ ဆားနဲ႔ knorr ငါးအသားခဲ ၄ပံု၁ပံု ေလးထည့္ျပီ အားလံုး သမေအာင္အရင္ေရာေမႊနယ္ျပီး တည္လိုက္ရံုပါဘဲ.

အစိမ္းနံံ႕ေလးေပ်ာက္မွ ေရထပ္ထည့္ျပီးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္လိုက္ရင္ေတာ့ အရသာ ျပင္းရွရွေလးနဲ႔.. ခ်ဥ္စပ္ ဂ်ဴးျမစ္ဗူးသီးခ်ဥ္ရည္တစ္ခြက္ရပါျပီ။
သိီရိမဂၤလာေစ်းက ဂ်ဴးျမစ္ပံုေလးပါတင္လိုက္တယ္။ မွတ္မိသြားေအာင္။ းP

ဂ်ဴးျမစ္

Saturday, March 19, 2011

ခ်ဥ္ေပါင္နီသီးေဖ်ာ္ရည္

ဒီတစ္ခါေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္သီးအေျခာက္ေလးေတြကိုေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ေသာက္ရေအာင္။  ငယ္ငယ္တုံးကလမ္းေဘး တြန္းလွည္းသယ္မွာေသာက္ဖူးတဲ့ဇီးေဖ်ာ္ရည္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ပါ။
ခ်ဥ္ေပါင္ပင္အရိုးေရာက္အရြက္ပါနီတဲ့အပင္ကိုေတြ႔ဖူးၾကလားမသိဘူး။ တစ္ခ်ိဳ႕ကအိမ္မွာအလွစိုက္ပန္းပင္ အေနနဲ႔စိုက္ၾကတယ္။ အဲဒီအပြင့္ေလးေတြေၾကြအသီးေတြသီးလို႔ရင့္လာရင္အထဲက အဆံကိုထုတ္ အခြံေလးေတြ ဘဲအေျခာက္ခံျပီးသိမ္းထားလို႔ရတယ္။ ေဖ်ာရည္လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုမွ အဲဒီခ်ဥ္ေပါင္သီးအေျခာက္ေလးေတြကို ေရေလးနဲ႔တစ္ခါေလာက္ေဆး၊ ဆားနဲနဲ (နည္းနည္းမွနည္းနည္း)ေလးထည့္ျပီးေရနဲ႔ျပဳပ္ပါမယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ အေအးခံ။ သၾကားရည္ထည့္၊ ေရခဲထည့္၊ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီးေဖ်ာ္ရံုပါဘဲ။ အေရာင္ေလးက လဲ နီနီရဲရဲေလးနဲ႔ ခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးေလး.. တစ္ခါေသာက္မိရင္ ၾကိဳက္သြားမွာေသခ်ာတယ္။ ရင္လဲေအးတယ္ရွင့္။
ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း ထိုင္းက အမၾကီးေဖ်ာ္တိုက္တာပါ။ စိတ္၀င္စားတဲ့သူမ်ားရွိရင္စမ္းၾကည့္လို႔ရေအာင္ တင္ေပး လိုက္ပါတယ္ေနာ္။

Tuesday, March 15, 2011

တစ္ႏိုင္စိုက္ခင္း

ဒီမွာေတာ့ ေစ်းမွာ ၀ယ္မရတဲ့အပင္ေတြ ျခံ၀င္း တစ္ေနရာမွာစိုက္ခင္းေလး ေတြလုပ္ျပီးစိုက္ ၾကတယ္၊ ႏိုင္ငံေပါင္းစံုကလူေတြအၾကိဳက္ျခင္းကလဲမတူၾကဘူး။ စိုက္ခင္းေလးေတြတစ္ခုနဲ႔တစ္ခု လိုက္ၾကည့္ရင္ ဘယ္ႏိုင္ငံသူရဲ႕စိုက္ခင္းလဲခန္႔မွန္းလို႔ရတယ္။ ကၽြန္မတစ္ေယာက္တည္း စိုက္တဲ့ စိုက္ခင္းေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ သူမ်ားစိုက္ထားတဲ့ကိုယ့္နားကအခင္းေတြပါ ပါတယ္ေနာ္. အထင္မၾကီးနဲ႔အံုး။ း))

နာနတ္သီး
ကညြတ္

 စပါးလင္
ဆူးပုပ္ (ထိုင္းကေန ကိုင္းျဖတ္ေလးေတြယူလာျပီးစိုက္ထားတာပါ၊ အညြန္႔ေလးေတြထြက္တဲ့ ေန႔တုန္းက ဒီကမၻာမွာအေပ်ာ္ဆံုးသူကိုယ္ေပါ့)..  ဟီးးးး
သေဘၤာသီးပင္
ခရမ္းေရာင္ညြန္႔ (အရသာက ဟင္းႏုႏြယ္လိုဒါေပမယ့္တစ္မ်ိဳး၊ ရန္ကုန္မွာေတာ့မစားဘူး အေစ့ဘဲ ကေလးေတြေဆာ့တာ.. ဒါေပမယ့္ဒီမွာေတာ့သူမ်ားစားၾကတယ္)
ခရမ္းသီးပင္
ပင္စိမ္း ႏွင့္ မုန္ညွင္းျဖဴ
 
မုန္ညွင္းစိမ္း / မုန္ညွင္းခါး
ကန္ဇြန္းရြက္
ၾကက္ဟင္းခါးသီး (ဂ်ပန္စိုက္ခင္း)
 
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ကန္ဇြန္းဥ ခင္း
မုန္လာဥ(ပါပူး၀ါး စိုက္ခင္း)
ဒန္႔သလြန္ (ဖိလိပီႏိုစိုက္ခင္း)
ဆလတ္ရြက္ (အေမရိကန္စိုက္ခင္း)
ခရမ္းသီး (SALMON ISLANDS စိုက္ခင္း)
 
ငရုတ္သီးေတာင့္ရွည္ (ကိုးရီးယားစိုက္ခင္း)

ပင္စိမ္း (အင္ဒိုစိုက္ခင္း)
 
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအၾကီးစား (ကေနဒါစိုက္ခင္း)
မုန္လာဥနီ 
 
ေရႊဖရံုသီး
ဖရဲသီး
ျပီးရင္ေတာ့ေဟာဒီလိုတို႔စရာလုပ္ျပီးစားလိုက္တာပါဘဲ။

Wednesday, March 9, 2011

ေစ်းဆစ္ျခင္းပညာ

ကၽြန္မငယ္ငယ္ကတည္းက ပထမဆံုးမာမီ၀ယ္ခိုင္းတဲ့ဟာက ဆီပါ။  ဆီတစ္ပုလင္းကို ၅၀၀ က်ပ္၊ ပိုက္ဆံ ၅၀၀ ေပးရင္ဆီတစ္ပုလင္းရတယ္။  ပိုက္ဆံေပးလိုက္ရံုဘဲ. မခက္ခဲ့ဘူး။
၁၀ တန္းေအာင္တကၠသိုလ္စတက္ေတာ့ အေဆာင္မွာေနတယ္၊ လိုတဲ့ပစၥည္းေတြအကုန္ မာမီက၀ယ္ပို႔ ေပးတယ္၊ သူလဲ ၂ လေနတစ္ခါလာတယ္။ အဲေတာ့ မုန္႔၀ယ္စားတာကလြဲ အသံုး ေဆာင္ေတြမ၀ယ္တတ္ ခဲ့ဘူး။
ေနာက္ဆံုးႏွစ္အေရးေပၚလိုအပ္တာေလးေတြေတာ့ ဆိုင္မွာသြားေစ်းေမး၀ယ္လိုက္တာဘဲ။  သူငယ္ခ်င္းေတြေစ်းဆစ္ေနရင္ သိပ္ရွက္တာဘဲ.. သူတို႔နားကေနခြာခြာထြက္သြားခဲ့ဖူးတယ္။
ကၽြန္မကေတာ့ လိုခ်င္တယ္ဆို ေစ်းေမးတယ္၊ ကိုယ္မတတ္ႏိုင္ရင္မ၀ယ္ဘူး၊ ကိုယ္တတ္ႏိုင္တယ္ ဆိုလဲ ေစ်းမဆစ္ေတာ့ဘဲ ၅ က်ပ္ ၁၀ ပိုေပးရလဲ၀ယ္လိုက္တာဘဲ.
ဒါေပမယ့္အဲဒီအက်င့္ကလက္ေတြ႔မက်ပါဘူး...  ေက်ာင္းျပီးေတာ့ ရန္ကုန္ကိုျပန္လာတယ္..  မာမီက ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေစ်းသစ္က အန္တီၾကီးဆိုင္မွာ အမ်ိဳးသမီးအသံုးေဆာင္ေတြ လိုက္လိုက္၀ယ္ ေပးတယ္. သူ႔ေနာက္လိုက္ သူေစ်းဆစ္ေနရင္ ကၽြန္မမွာ ဆိုင္ရွင္ကိုအားနာေနတာ..မ်က္ႏွာ ဘယ္နားထား ရမွန္းမသိေအာင္ဘဲ။
အန္တီၾကီးကလဲသေဘာေကာင္း... အေနာ..အေနာ..သမီးေလးေခၚလာတာကိုး..ဖိုးမူ...ခ်စ္စရာ ေလး အန္တီေစ်းေလွ်ာ့ေပးမွာေပါ့ဆိုပီး (နဲနဲ) ေလွ်ာ့ေပးတယ္.. မာမီက သေဘာေတြက်လို႕။ သြားတိုင္းကၽြန္မကို ေခၚေခၚသြားတယ္။ကၽြန္မစဥ္းစားတယ္.. ေစ်းေရာင္းသူနဲ႔၀ယ္သူ နဲနဲေလး တင္..နဲနဲေလး ေလွ်ာ့ေပးရလိုက္မွ ပိုေက်နပ္ၾကတာလား။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေစ်းေရာက္တယ္.. ၾကိဳက္ရင္၀ယ္လိုက္တာဘဲ..ေစ်းၾကီးလြန္းရင္ေတာ့ ျပန္လွည့္ ထြက္ခဲ့ တယ္၊  ပထမဆံုးေစ်း၀ယ္ထြက္တံုးက အာလူးေစ်းၾကီးလို႔ တစ္လံုးဘဲ၀ယ္ျပီး ဆားေစ်းေပါလို႕ ၂ ပိသာေလာက္၀ယ္လာတယ္..  မာမီက စိတ္ပ်က္လို႔ ဘာမွေျပာဘူး။
အဲလိုနဲ႔ ကၽြန္မေစ်း၀ယ္တိုင္းကေမာက္ကမျဖစ္တယ္..  ဒါေၾကာင့္ စူပါmarket ဘဲ သြားတယ္။ ပိုက္ဆံရွိလြန္းလို႔မဟုတ္ ေစ်းမဆစ္ရဲ ေစ်းဆစ္ရမွာအားနာတဲ့ ေမြးရာပါေရာဂါေၾကာင့္။
ဒီကိုေရာက္ေတာ့ ေစ်းမဆစ္လို႔မရေတာ့ဘူး၊ စစ္ကူေခၚရေအာင္ အိမ္က လူေတြတစ္ေယာက္မွ မရွိ။ သူငယ္ခ်င္းဆိုတာလဲ အျမဲကိုယ္နဲ႔လိုက္ႏိုင္တာမဟုတ္ဘူး။
ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္းကလဲ ကၽြန္မလို ေစ်းဆစ္ရမွာေၾကာက္တဲ့သူျဖစ္ေနတာ.
ေစ်းအရမ္းတင္မွန္းသိေတာ့မဆစ္လဲမရဘူး..
တစ္ရက္သူက ေစ်းသည္ကိုေမးတယ္..  "what is your last price?" တဲ့...  တစ္ခါတည္းတန္း ေမးေတာ့ ေစ်းသည္ကေၾကာင္ျပီး... ကၽြန္မက ေအာ္ရီတယ္...
ကၽြန္မသိသြားျပီ.. ေလွ်ာ့ပါ ေလွ်ာ့ပါလို႕ သနားစရာအသံနဲ႔ေျပာေနစရာမလိုသလို..
သင့္တင့္တဲ့ေစ်းကိုလဲခန္႔မွန္း ေစ်းသည္ကိုေျပာျပီး ေစ်း၀ယ္သူမေလွ်ာ့ႏိုင္လွည့္ထြက္ရဖို႕လဲမလို..
သူလဲအဆင္ေျပ..ကိုယ့္ အားနာတဲ့ေရာဂါနဲ႕လဲ အဆင္ေျပမယ့္.. ေနာက္ဆံုးေစ်းတစ္ခါတည္း တန္းေမး ေတာ့တာဘဲ...   လူတိုင္းက အဲလိုေမးခြန္းေမးေလ့မရွိလို႕ အခ်ိဳ႕ေစ်းသည္ေတြက ေၾကာင္ ေတာင္ေတာင္ျဖစ္သြားသလို အခ်ိဳ႕ ကလဲ နဲနဲစဥ္းစားျပီးမွ ရီျပီး.. ေစ်းေလွ်ာ့ ေျပာလာတယ္။
အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ "what is your last price" နဲ႔အဆင္ေျပေနပါေၾကာင္း... း))))
ေနာက္နဲနဲၾကာရင္ေတာ့ technique ေျပာင္းရမယ္ထင္ပါ့။

 
Powered by Blogger