Pages

Sunday, May 29, 2011

စိုက္ခင္း

ေျမဆြ၊ အပင္ပ်ိဳး၊ အပင္စိုက္ရတာ စိတ္၀င္တစားလုပ္ေနတာမို႔ပင္ပန္းတယ္မထင္ရဘူး ဒါေပမယ့္ ျခင္၊ ျဖဳတ္၊ ပုရြက္ဆိတ္ေတြကိုက္တာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ခံရတယ္....
ေနတိုင္းေရေလာင္းေပးေပမယ့္ မိုးရြာတာနဲ႔မတူဘူး။ သဘာ၀မိုးရြာရင္ေတာ့ အပင္ေတြ ျမန္ျမန္ထိုးတက္လာတယ္။  အပင္နဲ႔အတူ ျမက္ပင္ေတြေရာ သန္လာပါတယ္။  ကၽြန္မ ျခံေလးကိုတစ္ေယာက္တည္းအပင္ရိုင္းေတြရွင္းဖို႔ေတာ့မတတ္ႏိုင္သလိုအခ်ိန္လဲ မရွိ တာမို႔ တစ္လတစ္ခါ ျခံအလုပ္သမားတစ္ေယာက္ကိုေခၚရွင္းခုိင္းရတယ္။  အခုေတာ့ မုန္ညွင္း၊ ကိုက္လံ၊ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ပူတီနံ.. ေတြကေတာ့ စားလို႔ရေနျပီ။  တစ္ကယ္တမ္း ၾကီးလာေတာ့လဲ မစားရက္ပါဘူး.. ကိုယ္အပင္ပန္းခံ စိုက္ထား၊ ေန႔တိုင္းမပ်က္ ေရ သြားေလာင္း၊ ျခင္ကိုက္ခံျပီး ပ်ိဳးထားတဲ့အပင္ေတြမို႔။  ကန္ဇြန္းဥနီ၊ အ၀ါ ေတြလဲ စားလို႔ ရေနျပီ။  တစ္ခါတစ္ေလေတာ့ ျပဳပ္စားတယ္။  ခ်ဥ္ေပါင္ေတြထြားလာတာ၀မ္းအသာ ဆံုးဘဲ။  
ရံုးပေတသီးပင္ (ရံုးပေတသီးအေျခာက္တစ္ေတာင့္မာမီပို႔ေပးလို႔စိုက္ထားတာ)
 မုန္ညွင္းျဖဴ
 ရြက္စားမုန္လာ (ဒုတိယအသုတ္)
 ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ပထမဦးဆံုးအသီးေလး) ႏွင့္ အပင္
 ခ်ဥ္ေပါင္ (အရိုးျဖတ္စိုက္တာပါ၊  အေစ့နဲ႔စိုက္တဲ့အပင္ေတြ မၾကီးႏိုင္ေသးပါ)
 ပန္းသံပုရာ (ခ်ဥ္စုတ္ေနတာဘဲ၊ သံပုရာသီးအစားသံုးတာပါ)
 ပူတီနံ
 ကိုက္လံ
 မုန္လာဥနီ
 ခရမ္းကၽြတ္သီးပင္ (၂ပတ္သား)
 တိုင္၀မ္ကန္ဇြန္း
ျခံထဲမွာ တစ္ကယ္တမ္းလုပ္ျဖစ္တာ တနဂၤေႏြေန႔တစ္၀က္ပါ။အခုတစ္ေလာေတာ့ ျခံ လဲမရွင္းႏိုင္ေသးပါဘူး။ ပုခံုးနဲ႔လက္တစ္ျခမ္းက သိပ္လႈပ္မရလို႔ အနားယူေနရတယ္။
ဟင္းလဲ ေသခ်ာမခ်က္စားျဖစ္ေသးတာမို႔၊ ေနာက္မွဘဲ ဆက္တင္ေပးပါ့မယ္။
ဒါကေတာ့အရင္ (၂) ပတ္ေလာက္တံုးကပံုပါ။ 

Tuesday, May 10, 2011

ပဲပင္ေပါက္ ေဖာက္ရေအာင္


 

အလြယ္ဆံုးနဲ႔အဟာရလဲရွိ၊ အရသာလဲ ျပည့္စံုတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ကို ကိုယ္တိုင္ေဖာက္ၾကည့္ ရေအာင္။
ေစ်းမွာ ပဲပင္ေပါက္၀ယ္စားသိပ္လြယ္တာေပါ့။ ေစ်းလဲေပါတယ္။ တစ္ထုပ္တစ္ထုပ္ဆိုအၾကီးၾကီးဘဲ...  ပဲေစ့ေလးေတြကေနေဖာက္တဲ့ပဲပင္ေပါက္ကို သူတို႔ဘယ္လိုမ်ားလုပ္ၾကသလဲ သြားၾကည့္ဖူးသလား..
ေစ်းက ပဲပင္ေပါက္အသည္ေတြ သန္႔/မသန္႔ မသိတဲ့ေရေတြ အၾကိမ္ၾကိမ္ ေလာင္းေပး  တစ္ရက္ႏွစ္ရက္ဆိုအပင္ေလးေတြေပါက္လာျပီ..အဲဒါကို ပလတ္စတစ္အိတ္အၾကည္ ေလးေတြထဲထည့္ျပီး ေရာင္းၾကတယ္။  ကိုယ္စားဖို႔၀ယ္ျပီးရင္လဲ ေရေဆးပစ္တာမို႔ ဘယ္လိုလုပ္သလဲဆိုတာကအေရးသိပ္မၾကီးဘူးမဟုတ္လား။
ကဲ..ဒါေပမယ့္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာစား၊ အစိမ္း သတ္သတ္ ငပိခ်က္နဲ႔ တို႔စရာ အျဖစ္စားစား၊ အသုပ္ထဲမွာဘဲသုပ္စားစား.. လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ကိုယ္တိုင္ ေဖာက္ တဲ့ပဲပင္ေပါက္က ပိုျပီးအရသာရွိသလို.. ဆီနဲနဲေလးနဲ႔ ေၾကာ္စားရင္အရသာေလးက တစ္မူထူးေနတာ လုပ္ဖူးတဲ့သူေတြသိမွာပါေနာ္...
ပဲပင္ေပါက္ကို မၾကာခဏစားေပးျခင္းကလဲခႏၱာကိုယ္မွာဘက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ တတ္တဲ့ ဆိုးက်ိဳးေတြကာကြယ္ေပးတယ္။
အရမ္းလဲလြယ္တဲ့နည္းလမ္းေလးေပမယ့္ မသိသူေတြရွိခဲ့ေသာ္၊ စိတ္၀င္စားသူမ်ားရွိခဲ့ ေသာ္ ပဲပင္ေပါက္ကိုယ္တိုင္ေဖာက္လို႔ရေအာင္ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပဲေစ့ေလးေတြ(mung beans)လက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ကို အေပါက္ပါတဲ့ပလတ္စတစ္ အိုးေလးထဲကိုထည့္ပါ။  (ကၽြန္မက ပန္းစိုက္တဲ့အိုးေလးသံုးပါတယ္။ ေအာက္မွာ အေပါက္ေသးေသး ေလး (၃) ေပါက္ေလာက္ပါတယ္)..
ျပီးရင္ေတာ့ ေရေလာင္းခ်ပါ....  တစ္ရက္ကို ၃-၄ ခါ သတိရတိုင္းေရေလာင္းေပးပါ။
အဖုံးေလးရွိရင္အုပ္ထားပါ.. မရွိလဲရပါတယ္.. ၂-၃ ရက္ဆို ပဲပင္ေပါက္ေလးေတြရွည္လာ ပါျပီ...  အဆင္သင့္ခ်က္စားစား၊ အစိမ္းစားစား...
အရမ္းကိုအရသာရွိပါတယ္...
အခ်ိဳ႕ကလဲ ပ၀ါပါးေလးအုပ္ေရဆြတ္ျပီးလုပ္ၾကပါတယ္။
ကၽြန္မေတာ့အခုတစ္ေလာ အစိမ္းစားတတ္တဲ့အက်င့္ကို က်င့္ေနတယ္..
မုန္လာရြက္ အစိမ္း၊ ကန္းဇြန္းအစိမ္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ရံုးပေတသီး၊ တမာရြက္.. အကုန္နီး ပါးအစိမ္းစားတယ္.. တစ္ခုေတာ့ရွိတာေပါ့..ျခံထြက္ မွ..ဒါမွမဟုတ္ organic ဆုိရင္ အစိမ္းစားတတ္တဲ့ အက်င့္က်င့္ေပး တာေကာင္း ပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြအစိမ္းစားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဆားနဲ႔အရင္စိမ္ထားေပးဖို႔မေမ့ ပါနဲ႔ေနာ္။  တစ္ခါတစ္ေလ ပိုးေကာင္ဥေတြတြယ္ေနတာ ကိုယ္မျမင္ရဘူးေလ။

 
Powered by Blogger