Pages

Sunday, June 19, 2011

ပဒဲေကာ ဒန္႔သလြန္ဟင္းခါး

ျခံထဲမွာတူးဆြရင္းနဲ႔ အျမစ္ဥေလးေတြ႔တယ္။ ဥေလးေတြက စိုေနေသးတယ္..ျပီးေတာ့ဂ်င္းနဲ႔လဲခပ္ဆင္ဆင္မို႔ ဂ်င္းထင္ျပီးေျမထဲျပန္ျမဳပ္ထားတယ္... လြန္ခဲ့တဲ့ ၁ လေလာက္ကေပါ့။ အခုတစ္ေလာမုန္တိုင္းခဏခဏ ၀င္တာေၾကာင့္မိုးေတြက ေတာ္ေတာ္သည္းတယ္။  အဲဒီညေလးေတြကအေညွာင့္ေပါက္အပင္ေလးေတာင္  ၾကီးလာပါေရာ။  ေစ်းမေရာက္ျဖစ္တာၾကာေတာ့အိမ္မွာ ဂ်င္းမရွိေတာ့တာနဲ႔ အပင္တစ္ပင္ ဆြဲႏႈတ္လာခဲ့တယ္ ဂ်င္းထင္ျပီး ပဲခ်က္မလို႔လုပ္တုံးအနံ႔ကတစ္မိ်ဳးေလးျဖစ္ေနတာမို႔..  အြန္လိုင္းမွာရွာရင္းနဲ႔ ပဒဲေကာပင္မွန္း သိ ရတယ္။ ဂ်င္းမျဖစ္လဲ၀မ္းသာတယ္။  ပဒဲေကာဆိုတာ ဒီမွာ၀ယ္လို႔ရတာမဟုတ္၊ပဒဲေကာပင္စည္ႏုႏုေလး   
ေတြ ငပိခ်က္ေလးနဲ႔တို႔စားအရမ္းေကာင္းတယ္။
အိမ္မွာဆိုရင္မာမီက ပဒဲေကာပင္ေလးေတြစိုက္ထားတယ္။ ေမာင္ေလးက သိပ္ၾကိဳက္၊  ထမင္းစားရင္ တို႔ တို႔ စားတတ္တယ္။  ကၽြန္မလဲစားတယ္.. တစ္ခါတစ္ေလေပါ့၊ ေမာင္ေလးလိုေတာ့ ထမင္းစားတိုင္း ပဒဲေကာ မရွာ တတ္ဘူး။ 
ျခံထဲမွာလဲအပင္ေလးေတြအမ်ားၾကီးဆက္ထြက္လာတာမို႔..  ေသခ်ာေျမဆြျပီးထားခဲ့တယ္။  တူးလာတဲံ  ပဒဲေကာဥကိုေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္စားမယ္လို႔ ညီမေလး၀မ္းကြဲကို ဖုန္းဆက္လွမ္းတိုင္ပင္ျပီးေတာ့ ဟင္းရည္ ခ်က္တာဟုတ္ပါျပီး၊ မုန္႔ဖတ္မွမရွိတာ... ဟုတ္လဲဟုတ္တယ္.. ဒီမွာ ထိုင္းကလာတဲ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲ အျပားနဲနဲ ေသးတဲ့ဟာကိုမုန္႔ဖတ္လုပ္စားရတာ။  အခုအဲဒီအျပားေသးေသးေတြမ၀င္ေတာ့ဘူး၊ ေကြးသယို လို ဆန္ျပားၾကီးေတြဘဲရွိေတာ့မယ္။  ဒါနဲ႔ဘဲ.. ဟင္းခါးခ်က္ျဖစ္တယ္။ 
ဒန္႔သလြန္ပင္အကိုင္းျဖတ္ျပီး စိုက္ထားတာ..အရြက္စားဖို႔ နီးနီးနားနားကိုယ့္အိမ္ေဘးမွာသြားခူးမယ္ေပါ့..
အရြက္ကမတက္လာဘူး..တက္လာတဲ့နဲနဲကေန အပြင့္ေတြပြင့္ အသီးေတြအရင္စသီးပါေလေရာ.. ဒါနဲ႔ ကိုယ္ စိုက္ထားတဲ့အပင္ေလးက ဒန္႔သလြန္သီးေလးေတြခူးလာျပီး ျခံထဲက မုန္လာပင္ေပါက္ေလးေတြပါေရာျပီး၊ ဟင္းခါးခ်က္ေသာက္တယ္။
  1. ပဒဲေကာ ပင္စည္ (သို႔) အျမစ္ဥ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏိုင္ႏိုင္
  3. ငရုတ္သီးစိမ္း (၃) ေတာင့္
  4. knorr ၾကက္သားခဲ ေလးပံုတစ္ပံု
  5. ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔
  6. ဒန္႔သလြန္သီး + မုန္လာပင္ေပါက္ (သို႔မဟုတ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ဟင္းသီးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး)
  7. ဆားအနည္းငယ္ 
  8. စိမ္းစားငပိ အနံ႔ေလးရတယ္ဆိုရံုေလာက္သာ.... 
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏိုင္ႏိုင္+ ငရုတ္သီးစိမ္း+ ပဒဲေကာင္ပင္စည္ကိုျဖတ္၊ ဒါမွမဟုတ္ အျမစ္ကို အခြံႏႊာျပီးညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ေရေႏြးဆူဆူထဲထည့္ျပီး knorr ၾကက္သားခဲေလးထည့္ပါ။ 
ဒန္႔သလြန္သီးကိုအရင္ထည့္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ဆက္တည္ပါ၊ ႏူးေလာက္မွ..စိမ္းစားငပိအနည္းငယ္၊ ဆားနဲ႔.. မုန္လာပင္ေပါက္ကိုအုပ္ျပီး.. ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ခတ္ပါ။
အခုတစ္ေလာအစားေသာက္ပ်က္ေနသူမ်ားအတြက္ေရာ.. ရႈးရွဲေသာက္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ပါ.. ထမင္းျမိန္ေစ မယ့္ ဟင္းခါးတစ္ခြက္ပါ။ 

Thursday, June 9, 2011

ငါးမြေၾကာ္ခ်ဥ္စိမ့္

ငါးေၾကာ္လို႔လိုတိုရွင္းေျပာလို႔ရပါတယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ စားၾကည့္ရင္းနဲ႔ အရသာကို ပံုေဖာ္ ရင္းနဲ႔ေခါင္းစဥ္ရွည္သြားတယ္ဆိုပါစို႔။
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာငါးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္၀ယ္ျပီး fillet လႊာခိုင္း ဒါမွမဟုတ္လႊာျပီးသားကို၀ယ္ပါ။
ငါးအရိုးနဲ႔ ေခါင္းကိုေတာ့ ခ်ဥ္ေရဟင္းျဖစ္ျဖစ္၊ ဟင္းခ်ိဳ၊ဟင္းခါး ခ်က္ေသာက္ဖို႔ဖယ္ထား လို႔ရပါတယ္။
အိမ္မွာမာမီက ငါးေျခာက္ေတြဆိုရင္ ေသခ်ာထုေထာင္းျပီးျပန္ေၾကာ္ေပးရင္ မြျပီး ကြ်ပ္ ေနတာ၊ စားလို႔အရမ္းေကာင္းတယ္....  အဲဒါကေနအေျခခံတယ္ဆိုပါေတာ့..
ငါးအသားလႊာကို ထုဖို႔ၾကံလိုက္တိုင္း အသားဖတ္ေတြစင္ထြက္ကုန္တယ္... 
ဒီတစ္ခါေတာ့ ငါးအသားလႊာေလးကို ေရစင္စင္ေဆး၊ ေရစစ္ျပီး ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဘက္ မွာ Tupperware အဖံုးဖြင့္ျပီးတစ္ညသိပ္ထားလိုက္ပါတယ္။  ေနာက္ေန႔ ေန႔လည္ ေလာက္ဆိုရင္ ငါးအသားလႊာ အသားအျခမ္းက အေပၚယံေလး ေတြမဆိုစေလာက္ညိဳပီး တင္းေနပါလိမ့္မယ္။
အခုလိုအေျခေနဆိုရင္ေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္ထုေထာင္းပါေလ...  ငရုတ္က်ဥ္ေပြ႔ေလး နဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္၊ meat tenderizer tool နဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္..ထုေပးပါ၊ ဆားနဲနဲ၊ ငရုတ္ေကာင္းနဲနဲျဖဴးပါ၊ ငါးအေရခြံအပိုင္းကိုလဲ လွန္ျပီးထိန္းထုေပးပါ...  ငါးအသားတံုးက ပံုမပ်က္ရွိေနမွာပါ၊ ဒါေပမယ့္အထဲကအသားေတြေတာ့အေတာ္ေၾကေနျပီ။ 
ဒယ္အိုးအျပားထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ငါးကိုထည့္ေၾကာ္ပါ၊ ျပီးရင္ေတာ့ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ ထားပါ။
အေပၚယံတင္းေနေပမယ့္ အတြင္းကိုဖဲ့ၾကည့္လိုက္ရင္ မြေနတဲ့ငါးအသားေၾကာ္နဲ႔ တြဲဖက္မယ့္ အႏွစ္ေလးနဲနဲခ်က္ပါမယ္။
အႏွစ္အတြက္ေတာ့..
ၾကက္သြန္နီ /ျဖဴ
ဂ်င္း အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးနီေတာင့္ (၃) ေတာင့္ 
ဆားအနည္းငယ္ 
ဒိန္ခ်ဥ္ပ်စ္ပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း(၁)ဇြန္း
ဒိန္ခ်ဥ္ကိုဖယ္ထားျပီး က်န္တဲ့အမယ္အားလံုးကိုသမေအာင္ေမႊ ေထာင္းထားပါမယ္။  ငါးေၾကာ္ထားတဲ့ဆီကို စစ္ျပီး ဖယ္ထားမယ္။ ျပီးရင္ေတာ့လက္က်န္ဆီေလးနည္းနည္း နဲ႔.. သမေအာင္ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္အႏွစ္ကိုဆီသတ္ပါမယ္၊ ေမႊးလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ပ်စ္ပ်စ္တစ္ဇြန္း ထည့္ေမႊပါမယ္။.. ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ၊ မဆလာၾကိဳက္ရင္ထည့္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ နံနံပင္ေလးၾကိဳက္ရင္လဲထပ္အုပ္လိုက္ပါအံုး။
ငါးၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ေပၚမွာ တင္ျပီး အႏွံ႕သုတ္ေပးလိုက္ပါ။ 
ဒါဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးျပီးၾကြပ္မြေနတဲ့ ငါးေၾကာ္ခ်ဥ္စပ္ေျခာက္ေျခာက္ေလးတစ္ပြဲရပါျပီ... 
ဟင္းပြဲကိုလွလွပပမျပင္အားတဲ့အတြက္အရွိအတိုင္းဘဲရိုက္ျပီးတင္ထားလိုက္ပါတယ္။ အရသာက ၈၀% မို႔.. က်န္တဲ့ ၂၀% ျဖည့္ျပီးၾကည့္ေပးလိုက္ပါေနာ္.. း)))

 
Powered by Blogger