Pages

Tuesday, August 19, 2014

ပုဇြန္အပြေၾကာ္+မန္းၾကည္းခ်ဥ္ေရ


ပုဇြန္ တန္ပူရာေၾကာ္/အပြေၾကာ္ လုပ္စားၾကရေအာင္။  ကၽြန္မတို႔ျမန္မာအစားစားမွာေတာ့ ပုဇြန္ခြက္ေၾကာ္ကိုပိုပီး အကၽြမ္း၀င္ၾကမွာပါ။ ကူးကူး လဲ ၾကိဳက္တယ္။ ဒါေပမယ့္အရိုးရွင္းဆံုး၀န္ခံရရင္ေတာ့ မလုပ္တတ္ဘူးရယ္။
ကဲ..ညလယ္စာအပ်င္းေျပစားဖို႔ မူရင္းနည္းကိုအေျခခံပီး ကိုယ့္အၾကိဳက္အရသာထပ္မံထားတဲ့ ပုဇြန္ေၾကာ္ ေလးလုပ္နည္းကိုေျပာျပပါ့မယ္။
အရင္ဆံုးအခ်ဥ္ေရအတြက္
  • မန္းက်ဥ္းမွည့္
  • ငရုတ္သီးစိမ္း -၃ေတာင့္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂မႊာ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္တစ္၀က္
  • နံနံပင္အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္းကိုပါးပါးလွီး၊ ဆားထည့္ပီးေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ လီွးထားတဲ့ၾကက္သြန္မိတ္နဲ႔ နံနံပင္အနည္း ငယ္ကိုပါ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
မန္းက်ည္းမွည့္ကိုေရစိမ္ထားပီး.. အခ်ဥ္ေရကိုစစ္... ေထာင္းထားတဲ့ အေမႊး၊အစပ္စံု နဲ႔ ေရာေမႊ...
အေပ့ါငံျမည္းပီးေတာ့ ၾကက္သားမႈန္႔ သို႔ မိႈမႈန္႔ (ၾကိဳက္ရင္အခ်ိဳမႈန႔္)အနည္းငယ္ထည့္ပါ။  ဒါဆိုအခ်ဥ္ေရအဆင္သင့္ျဖစ္ပါပီ။
  1. ပုဇြန္ကိုေတာ့ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေၾကာရိုးေပၚကအခြံေတြကိုသာခြာပါ.. 
  2. အလယ္ေခ်းေၾကာင္းကိုေတာ့ သြားၾကားထိုးတံအခြ်န္ (သို႔) အကင္တံ အခၽြန္ေလးနဲ႔ ေၾကာလယ္ျဖန္ထိုးပီး ဆြဲ ထုတ္ပါ...
  3. ပုဇြန္အျမီးေလးကိုေတာ့ ခ်န္ထားပီး ကတ္ေၾကးနဲ႔ေဒါင္းျဖတ္ညွပ္ပီး ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ သို႔ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ ထည့္၊ ေရထပ္ျဖည့္ပီး အားလံုးနယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ထပ္ေဆးပါ။ ဒါဆို ပုဇြန္အညီွနံ႔ေလးေပ်ာက္သြားမွာျဖစ္သလို ေၾကာ္ဖို႔အတြက္ ပုဇြန္အရမ္းေကြးမေနေတာ့ပါဘူး။
  4. ေရစစ္ထားပီးေတာ့ စာရြက္ တစ္ရႈးေလးေတြနဲ႔ဖြပီးဖိသုတ္ေပးပါ.
  5. ပုဇြန္ဗိုက္ေအာက္ပိုင္းကို ဓါးေလးနဲ႔ ၄ ခ်က္ေအာက္ဖ်န္႔မြန္းေပးပါ...  
  6. ျပီးရင္ေတာ့ ပုဇြန္ေတြအေပၚမွာ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ နဲနဲ ျဖဴးပီး ခြက္ထဲမွာ ေျဖာင့္ေျဖာင္းေလးစီထည့္ထားလိုက္ပါ။
ေၾကာ္ဖို႔အတြက္ေတာ့
  • ဂ်ံဳမႈန္႔ (သို႔) အေၾကာ္မႈန္႔ ကို ခြက္တစ္ခုမွာထည့္ထားပါ။
  • ၾကက္ဥတစ္လံုးေခါက္ပီး ေနာက္ခြက္တစ္ခုမွာထည့္ပါ။
ဆီပူျပီဆိုရင္..
ပုဇြန္ေလးတစ္ေကာင္ကိုယူ...
ဂ်ံဳမႈန္႔ မွာလူး၊  ျပီးရင္ ေခါက္ထားတဲ့ၾကက္ဥ ေရမွာလူး၊ ေနာက္တစ္ေခါက္ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ျပီး ၾကက္ဥေခါက္ရည္... (၂ခါေလာက္ တန္ျပန္ လုပ္ပီးရင္)
ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္လို႔ရပါပီ..
နဲနဲအညိဳေရာင္သန္းလာပီဆိုရင္ ဆီစစ္ပီး စားဖို႔အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
လုပ္ရတာအရမ္းလြယ္ျပီးျမန္လဲျမန္ပါတယ္။
ကူးကူး စာေရးရွင္းျပတာ ပိုရွည္ပီး မကၽြမ္းက်င္လို႔ နားမလည္ရင္ ထပ္ေမးလို႔ရပါတယ္ရွင္။
အားလံုးဘဲ ပုဇြန္ေၾကာ္ခ်ိဳခ်ိဳ ၾကြ႔ပ္ၾကြပ္ေလး ကို ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ႔တို႔စားရင္ ေပ်ာ္ရႊင္ႏိုင္ၾကပါေစ။


 ေပ်ာ္ရႊင္ျခင္းဆိုတာ ကိုယ့္ပိုင္ဆိုင္တဲ့လက္တစ္ကမ္းမွာရွိတဲ့ အရာေလးေတြနဲ႔လွပေအာင္ဖန္တီးပီး ခံစားတတ္ျခင္းဘဲ မဟုတ္ပါလားရွင္။




Saturday, August 16, 2014

ေပါင္မုန္႔သီး

 
Bread Fruit ကိုေတာ့သိႏွင့္ျပီးသားသူေတြရွိမွာပါ။ ျမန္မာၿပည္မွာေတာ့ အဲဒီအသီးရွိမရွိမသိဘူး။
ဖိလိပိုင္မွာေတာ့ ျခံထဲမွာအပင္ၾကီးေတြရွိေပမယ့္အသီးမေအာင္ဘူး။ supermarket ေတြမွာေတာ့ ေရာင္းတယ္..ေစ်းၾကီးလို႔တစ္ခါမွမ၀ယ္စားခဲ့ရတာ။
ဒီမွာေတာ့ Mexico ကသြင္းတဲ့အသီးေတြတစ္ေပါင္ကို ၂ ေဒၚလာ၊ တစ္ခါတစ္ေလ ၁ေဒၚလာခြဲနဲ႔ေရာင္းလို႔ ျမည္းၾကည့္ခ်င္တာလဲပါတယ္..  မေလးရွား နဲ႔ ၾသဇီက အလုပ္အတူလာလုပ္ၾကတဲ့ အန္တီေတြေျပာျပဖူးတာလဲရွိေတာ့ ကိုယ္တိုင္၀ယ္ပီးစမ္းၾကည့္ပါတယ္။
အရသာကေတာ့ေပါင္မုန္႔ခ်ိဳခ်ိဳေလးလိုဘဲ.. ကၽြန္မအတြက္ေတာ့ ကေလာဥ/ပီေလာပီနီဥ ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔တူတယ္။ အသီးကိုအလံုးလိုက္မီးဖိုထဲထည့္ဖုတ္စားၾကသလို၊ ျပဳတ္ပီးေတာ့ ဆီေလးနဲ႔ နဲနဲျပန္ေၾကာ္စားၾကတယ္..အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ျပဳတ္ပီးပါးပါးလွီး..အသုတ္လုပ္စားၾကတယ္..
အရသာကစိမ့္ျပီး စီးစီးေလးနဲ႔ခ်ိဳေတာ့အရမ္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
အခြံကိုခြာျပီးရင္ ထက္ျခမ္းျခမ္း...အလယ္ကအူတိုင္ေတြကိုအကုန္လွီးထုတ္ပစ္ဖို႔ေတာ့လိုပါတယ္..
မဟုတ္ရင္အနံစိမ္းရႊင္ရႊင္ေလးတစ္မ်ိဳးရမွာမို႔ ကၽြန္မတို႔ေတြအတြက္ခံတြင္းမေတြ႔ႏိုင္ပါဘူး။
ကၽြန္မကေတာ့ အေျမာင္းလိုက္လွီးပီး ေၾကြစကၠဴနဲ႔ထုပ္ပီး ၂၅၀ ဒီဂရီနဲ႔ ၄၅ မိနစ္ဖုတ္ပီး ဆီ၊ဆား ေလးနဲ႔ တို႔စားပါတယ္။  အာလူး၊ ကေလာဥ ေတြလိုစီးစီးေလးနဲ႔ခ်ိဳခ်ိဳေလးမို႔ စားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္။



 




**********@***********

 
Powered by Blogger