Pages

Saturday, October 22, 2016

ပုဇြန္ခ ်ဥ္

ကြ ်န္မအန္တီေလးတစ္ေယာက္ကေျမာင္းျမတစ္ဖက္ကမ္းကြယ္လြမ္မွာေနပါတယ္။ေႏြေက ်ာင္းပိတ္ရက္ေတြ မွာရန္ကုန္ပုသိမ္သေဘၤာၾကီးစီးပီးေျမာင္းျမကိုသြားလည္တိုင္းသေဘၤာဆိုက္ဆိမ္းကမ္းနားေရာက္တစ္ဖက္ ကမ္းလွမ္းၾကည့္လိုက္ရင္အန္တီ့အိမ္ကိုတန္းျမင္ရပါတယ္။ဖုန္းဆက္အေၾကာင္းၾကားထားေတာ့သူတို႔ကလဲ လက္လွမ္းပီး လက္ျပ၊ ကၽြန္မတို႕ေမာင္ႏွမေတြကလဲသေဘၤာေပၚကေနခုန္ဆြခုန္ဆြလက္ျပပီးအရမ္းကို ေပ်ာ္ခဲ့ ရပါတယ္။ အထုပ္ပိုးေတြသယ္ပီး ကြယ္လယ္ဘက္ကို ကူးမယ့္ ကူးတို႕ေပၚ တက္၊ ေဗဒါအဆုပ္လိုက္ က ်ဴ ပင္ ျမစ္ျပဳတ္ပီး ေပါေလာေပၚေနတာေတြၾကားထဲက ကူးတို႕လက္တံႏွစ္ေခ်ာင္း လက္နဲ႕လွည့္ေလွာ္ရတဲ့ ေလွေလးေပၚကေန တစ္ဖက္ကမ္းကိုကူးၾက ပါတယ္။
အန္တီ့အိမ္ေရာက္တာနဲ႕ ပူေႏြးေႏြး ေပၚဆန္းေမႊးရယ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုတ္ေလးရယ္ စားရတဲ့အရသာ ကိုေတာ့တစ္သက္မေမ့ႏိုင္ပါဘူး။
အန္တီတို႕မိသားစုက မိသားစုအေမြ ဆန္စက္ပိုင္ရွင္ေတြမို႕ အေကာင္းဆံုး အညြန္႔ဆံုး ဆန္ေတြ အိတ္လိုက္ အိမ္ထဲမွာ ပံုထားတယ္။ အန္တီက ပါးခ်ိဳင့္ေလးႏွစ္ဖက္နဲ႕ အရမ္းေခ်ာတဲ့ သူ၊ တရုတ္ ေသြးမို႕အသားကလဲ ျဖဴ၀င္းေနတာပါ။ ခ်စ္သူနဲ႔ အထက္တန္းေက ်ာင္းသူဘ၀မွာ လိုက္ေျပးပီး သမီးေလးႏွစ္ေယာက္ ေတာင္ရေနပီး အိမ္ေထာင္ေရးလဲသာယာလွပါတယ္။
အန္တီေလးက ႏွစ္လံုးေရာဂါရွိတယ္ အမ်ိဳးသားကလဲသိပ္ဂရုစိုက္ေတာ့ စိတ္ခ်မ္းသာစရာ ေကာင္းလွေပမယ့္ ဆန္စက္က စာေရးမ တစ္ဦးနဲက အမိ်ဳးသားျဖစ္သူရဲ႕ ေဖာက္ျပန္မႈေၾကာင့္ ႏွစ္အတန္ၾကာ စိတ္ထိခိုက္မႈေတြနဲ႕ ဆံုးပါးသြားခဲ့ပါတယ္။
အဲဒီအမ်ိဳးသမီးကို ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ျမင္ေတြ႕ခဲ့ရတဲ့အခါ အသက္ငယ္ရြယ္သူပီပီ ဒီလို မဲျခဳပ္ျခဳပ္ ေျခာက္ကပ္ရုပ္ဆိုးလွတဲ့ အမ်ိဳးသမီးကိုမွအန္ကယ္ေလးက ငယ္ခ်စ္ မယားကိုပစ္ပီး ေဖာက္ျပန္ရလဲဆိုတာနားမလည္ခဲ့ပါဘူး။
ကၽြန္မေျပာခဲ့ဖူးသလိုႏွစ္သက္လွတဲ့အစားေသာက္တိုင္းဟာအမွတ္ရစရာအျဖစ္ပ်က္ေတြကေနအေျခခံလာပါတယ္။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပုဇြန္ခ်ဥ္ စားတိုင္း အန္တီေလးကို ျမင္ေယာင္မိသလို သတိရလြမ္းဆြတ္မိတယ္။
တစ္ဆက္တည္းမွာဘဲ အန္တီေလးလို အျဖစ္မ်ိဳး ဘယ္အိမ္ေထာင္သည္အမ်ိဳးသမီးမဆို မၾကံဳရပါေစ နဲ႕လို႕လည္းဆိုေတာင္းမိပါတယ္။
ကၽြန္မကေနဒါေရာက္ပီးေနာက္ပိုင္းမွာ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို အရမ္းစားခ်င္လို႕ အမ်ိဳး မ်ိဳး စမ္းသပ္ခဲ့ပါတယ္။ ပုဇြန္က အရမ္းကိုေစ်းၾကီးပါတယ္။ စမ္းၾကည့္လိုက္ မေအာင္ျမင္လိုက္နဲ႕ ေနာက္ဆံုးတစ္ခါေတာ့ ေအာင္ျမင္သြားတဲ့အတြက္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလး ကို ေအးတဲ့ေဒသမွာေနတဲ့ ကၽြန္မတို႕လိုအခ်ဥ္သုပ္ၾကိဳက္သူေတြအတြက္ ေ၀မွ ်လိုက္ပါတယ္။
ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္ဖို႕အတြက္
အခ်ဥ္တည္ထားထဲ့အရည္
ဆား
ထမင္းမာမာ
ဌက္ေပ်ာရြက္သို႕ ေျပာင္းဖူးအခြံ  ေျပာင္းဖူးအခြံသံုးဖို႕ကညီမေလးတစ္ေယာက္ ေဖ့ဘြတ္ကရွယ္ထား
တာေတြ႕လို႕ အရမ္းအဆင္ေျပသြာတယ္၊ ဒီမွာက ဌက္ေျပာရြက္ ကို ဖိလိပိုင္ကသြင္းတဲ့ ခဲထားတဲ့အထုပ္ကိုဘဲ၀ယ္သံုးရလို႕ပါ။)
ပုဇြန္ေခါငး္ျဖတ္သန္႔စင္ပီး သားအထုပ္ကို အေရေဖ်ာ္ပီး တစ္နာရီေလာက္ အခ်ဥ္တည္ထားတဲ့အရည္ထဲမွာ စိမ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ ေရစစ္လိုက္ပီး (ေရျပန္မေဆးပါဘူး) ထမင္းမာမာ ဆားနဲ႕ေရာနယ္ပီး ေျပာင္းဖူးရြက္ထဲထည့္ထုပ္၊ အထပ္ထပ္ထုပ္ပီး သေရကြင္းနဲ႔က ်စ္က ်စ္စီးထားလိုက္ပါတယ္။
အေပၚကေန ငရုတ္ဆံုလိုေလးတဲ့အရာနဲ႔ဖိတင္ထားပီး ၂ ရင္ဆို စားလို႔ရပါပီ။ သုပ္စားစား ေၾကာ္စားစား အရမ္းကို ထမင္းျမိန္ေစမယ့္အခ်ဥ္သုတ္ေလးပါ။
ကၽြန္မအတြက္ ဆန္အမာကေတာ့ ဘာစမာတီ (ဒန္ေပါက္) ထမင္းၾကမ္းနဲ႔လုပ္တဲ့အတြက္ ထမင္းေစ့ေလးေတြ အကုန္ေတြ႔ေနရေပမယ့္ ဆီထည့္ပီးသုပ္လိုက္တာနဲ႔ အႏွစ္ေလးေတြျဖစ္သြားပါတယ္။

အခ်ဥ္တည္ထားတဲ့အရည္ - ဒါကေတာ့ မုန္ညွင္း သို႔မဟုတ္ တစ္ခုခုကို အခ်ဥ္တည္ထားပီး အရည္ျပန္စစ္ယူထားတဲ့အရည္ပါ။  ဒီမွာရာသီဥတုကေအးေတာ့ ပုဇြန္ကို မူရင္းအခ်ဥ္ တည္နည္းအတိုင္းဆိုရင္ အူ သြားတတ္လုိ႕ ပါ။ 

ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ကို ပ်စ္ပ်စ္ၾကဳိပီးေတာ့ ဆားအသင့္တင့္ထည့္ပီး မုန္လာရိုး (သို႔) ပန္းေဂၚဖီအရိုးတန္ထည့္စိမ္ထားတာပါ.  ၂ ရက္ေလာက္ေနရင္ အရည္က ်ဲလာပီးခ်ဥ္သြားတဲ့အခါ စိမ္ထည့္ထားတဲ့အရြက္ အရိုးေတြျပန္ထုတ္ပီးအခ်ဥ္ရည္ကို ေရစစ္ယူထားတာပါ။ အခ်ဥ္တည္ထားတဲ့အရည္ကိုေတာ့ အလြယ္ကူျပန္ သံုးလို႔ရေအာင္ ဖန္ပုလင္း (သို႔) ၀ိုင္ပုလင္းထဲမွာ ထည့္ပီး ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထား လိုတဲ့အခါ ထုတ္သုံးရံုပါဘဲ။


 
Powered by Blogger