အလြယ္ဆံုးနဲ႔အဟာရလဲရွိ၊ အရသာလဲ ျပည့္စံုတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ကို ကိုယ္တိုင္ေဖာက္ၾကည့္ ရေအာင္။
ေစ်းမွာ ပဲပင္ေပါက္၀ယ္စားသိပ္လြယ္တာေပါ့။ ေစ်းလဲေပါတယ္။ တစ္ထုပ္တစ္ထုပ္ဆိုအၾကီးၾကီးဘဲ... ပဲေစ့ေလးေတြကေနေဖာက္တဲ့ပဲပင္ေပါက္ကို သူတို႔ဘယ္လိုမ်ားလုပ္ၾကသလဲ သြားၾကည့္ဖူးသလား..
ေစ်းက ပဲပင္ေပါက္အသည္ေတြ သန္႔/မသန္႔ မသိတဲ့ေရေတြ အၾကိမ္ၾကိမ္ ေလာင္းေပး တစ္ရက္ႏွစ္ရက္ဆိုအပင္ေလးေတြေပါက္လာျပီ..အဲဒါကို ပလတ္စတစ္အိတ္အၾကည္ ေလးေတြထဲထည့္ျပီး ေရာင္းၾကတယ္။ ကိုယ္စားဖို႔၀ယ္ျပီးရင္လဲ ေရေဆးပစ္တာမို႔ ဘယ္လိုလုပ္သလဲဆိုတာကအေရးသိပ္မၾကီးဘူးမဟုတ္လား။
ကဲ..ဒါေပမယ့္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာစား၊ အစိမ္း သတ္သတ္ ငပိခ်က္နဲ႔ တို႔စရာ အျဖစ္စားစား၊ အသုပ္ထဲမွာဘဲသုပ္စားစား.. လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ကိုယ္တိုင္ ေဖာက္ တဲ့ပဲပင္ေပါက္က ပိုျပီးအရသာရွိသလို.. ဆီနဲနဲေလးနဲ႔ ေၾကာ္စားရင္အရသာေလးက တစ္မူထူးေနတာ လုပ္ဖူးတဲ့သူေတြသိမွာပါေနာ္...
ပဲပင္ေပါက္ကို မၾကာခဏစားေပးျခင္းကလဲခႏၱာကိုယ္မွာဘက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ တတ္တဲ့ ဆိုးက်ိဳးေတြကာကြယ္ေပးတယ္။
အရမ္းလဲလြယ္တဲ့နည္းလမ္းေလးေပမယ့္ မသိသူေတြရွိခဲ့ေသာ္၊ စိတ္၀င္စားသူမ်ားရွိခဲ့ ေသာ္ ပဲပင္ေပါက္ကိုယ္တိုင္ေဖာက္လို႔ရေအာင္ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပဲေစ့ေလးေတြ(mung beans)လက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ကို အေပါက္ပါတဲ့ပလတ္စတစ္ အိုးေလးထဲကိုထည့္ပါ။ (ကၽြန္မက ပန္းစိုက္တဲ့အိုးေလးသံုးပါတယ္။ ေအာက္မွာ အေပါက္ေသးေသး ေလး (၃) ေပါက္ေလာက္ပါတယ္)..
ျပီးရင္ေတာ့ ေရေလာင္းခ်ပါ.... တစ္ရက္ကို ၃-၄ ခါ သတိရတိုင္းေရေလာင္းေပးပါ။
အဖုံးေလးရွိရင္အုပ္ထားပါ.. မရွိလဲရပါတယ္.. ၂-၃ ရက္ဆို ပဲပင္ေပါက္ေလးေတြရွည္လာ ပါျပီ... အဆင္သင့္ခ်က္စားစား၊ အစိမ္းစားစား...
အရမ္းကိုအရသာရွိပါတယ္...
အခ်ိဳ႕ကလဲ ပ၀ါပါးေလးအုပ္ေရဆြတ္ျပီးလုပ္ၾကပါတယ္။
ကၽြန္မေတာ့အခုတစ္ေလာ အစိမ္းစားတတ္တဲ့အက်င့္ကို က်င့္ေနတယ္..
မုန္လာရြက္ အစိမ္း၊ ကန္းဇြန္းအစိမ္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ရံုးပေတသီး၊ တမာရြက္.. အကုန္နီး ပါးအစိမ္းစားတယ္.. တစ္ခုေတာ့ရွိတာေပါ့..ျခံထြက္ မွ..ဒါမွမဟုတ္ organic ဆုိရင္ အစိမ္းစားတတ္တဲ့ အက်င့္က်င့္ေပး တာေကာင္း ပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြအစိမ္းစားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဆားနဲ႔အရင္စိမ္ထားေပးဖို႔မေမ့ ပါနဲ႔ေနာ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ပိုးေကာင္ဥေတြတြယ္ေနတာ ကိုယ္မျမင္ရဘူးေလ။
ေရေနြးနဲ႕စိမ္ရင္ပိုမေကာငး္လာ.း. ပိုးမ်ားေသမလားလုိ႕။
ReplyDeletehttp://phutarmite.blogspot.com/2011/05/blog-post_06.html
ReplyDeleteကူးကူးရဲ႕ တာလေပါဟငး္ ဓါတ္ပံုေတြ႕လုိက္လုိ႕ လာၿပတာ. . (ဖ်က္ခ်င္ရင္ဖ်က္လုိက္ပါ အိီေမလ္ပို႕မလု႕ိ အီးမလ္ရွာမေတ႕ြလုိ႕.)
ုkhinoomay77@gmail.com
ပဲပင္ေလးေတြတက္လာရင္ ေပ်ာ္ရတယ္ေနာ္။
ReplyDeleteမခင္ဦးေမရဲ႕ စာဖတ္စြမ္းအားကိုေတာ႔ တကယ္ခ်ီးက်ဴးမိတယ္
ReplyDeleteပဲပင္ေပါက္ကို ႏြမ္းေအာင္ မေၾကာ္ဘဲ မက်က္တက်က္ေၾကာ္တာၾကိဳက္တာ
သုပ္စားတာၾကိဳက္တယ္ အစိမ္းက်ေတာ႕ အနံ႔ရတယ္ထင္မိတယ္ စားရခက္သလားလို႕
ပဲေစ့ေလးေတြ ရိွတာ အေတာ္ပဲဗ်ာ... လက္တည့္စမ္းၾကည့္အံုးမယ္... အညာမွေတာ့ ပဲေစ့ကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး သဲထဲမွာ ထည့္အပင္ေဖာက္တာ ပဲျမင္ဖူးတယ္။ အစ္မေျပာသလိုေလးဆုိရင္ေတာ့ လြယ္တာပဲေနာ္။ ေက်းဇူးပါအစ္မ လက္တည့္စမ္းၾကည့္အံုးမယ္။ ပဲပင္ေပါက္ကိုေတာ့ အေတာ္ၾကိဳက္....
ReplyDeleteပဲပင္ေပါက္ ေဖာက္နည္းေလး အတြက္ ေက်းဇူး အစ္မကူးကူး။ စမ္းလုပ္ႀကည္႔လိုက္မယ္။ ပဲပင္ေပါက္ ႀကိဳက္တယ္။
ReplyDeleteမမခင္ဦးေမ... လင့္ခ္ အတြက္ေက်းဇူး.. ကူးကူး email.. mayllay@gmail.com
ReplyDeleteRose, ေရႊညာသားေလး..ေခ်ာနဲ႔ မမရွင္ေလး.. စိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္ပါေနာ္..
ကူးလဲ အခုမွသိရတာအရင္ကအရမ္းခက္မယ္ထင္ေနတာ....
အျခားပဲေစ့ေတြလဲေဖာက္လို႔ရတယ္ေျပာတယ္.. စမ္းၾကည့္ျပီးရင္ တင္ေပးမယ္ေနာ္...
အခုေလာေလာဆယ္ ပဲပုပ္အစိုလုပ္ၾကည့္ေနတယ္.. ပ်က္တာ ၄ ခါရွိပီ..မေအာင္ျမင္ေသးလို႔.. း))
ကူးေရ..အသံမၾကားလိုု ့ေနမွေကာင္းရဲ ့လားဘိုု ့ေတြးေနမိတာ။
ReplyDeleteအိမ္မွာတုုန္းကေဖါက္ဖူးတယ္။ ေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္။ အိမ္မွာလုုပ္တုုန္းကအခြံေလးေတြေဆးရတာေတာ့နဲနဲအခ်ိန္ေပးရသလိုုဘဲ။
iora.. ဟုတ္တယ္..အခုတစ္ေလာ အလုပ္မ်ားေနတာေရာ.. ကိုယ့္ကိစၥမဟုတ္တာေရာ ရႈပ္ေနတာနဲ႔...
ReplyDeleteအခြံေလးေတြက ေရ ႏွစ္ခါေလာက္ေဆးရင္ ကၽြတ္သြားတယ္..
သူ႔အလိုလိုေလ.. တစ္ခုႏွစ္ခုေလာက္ဘဲက်န္တယ္... အဲဒါလဲစားရင္ ေဘးမျဖစ္ပါဘူး။ ပိုေတာင္ေကာင္းေသးတယ္.. ဗီတာမင္အျပည့္ဘဲေလ..
ပဲပင္ေပါက္ ေဖာက္ခ်င္ေနတာနဲ႔အေတာ္ပဲ ။ ေက်းဇူးေနာ္ ကူးကူးေရ။ ပဲပုတ္လဲစိတ္၀င္စားတယ္
ReplyDeleteေဖာက္ၾကည္႔ဦးမယ္။ လက္တစ္ဆုတ္စာဆို ေတာ္ေတာ္ရတာကလား။ အဲဒီပဲအစိမ္းေလးေတြေတာ႔ ေတြ႔ေတြ႔ေနတာ။ ဒီမွာ ပဲပင္ေပါက္လဲ ေစ်းၾကီးသဗ်။
ReplyDeleteအမေရ ညီမ ပဲပုပ္အစို စမ္းတာ အဆင္ေျပတယ္။ ပဲကို တညေလာက္ေရစိမ္တယ္။ ေနာက္ေန႕ မနက္ေရာက္ေတာ့ ေရစစ္။ အိုးတလံုးထဲမွာ နူးေနေအာင္ျပဳတ္။ ပဲႏူးသြားေတာ့ စကာကံုးထဲမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္း ပဲျပဳတ္ထားတာထည့္ အုပ္ထားျပီး အေပၚက ပုလင္းနဲ႔ ဖိထားလိုက္တယ္။ ၃၊၄ ရက္ၾကာေတာ့ ပဲကပုတ္ေနျပီ အခၽြဲေလးေတြ ကပ္ေနျပီေလ။ အဲဒီေတာ့မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ခ်က္ နံနံပင္ေလးအုပ္ အရမ္းေကာင္းတာပဲ။
ReplyDeleteI've mung beans and will try it.Thanks for sharing.
ReplyDeleteGyidaw
I've done it successfully Kuu Kuu.Thanks.
ReplyDeleteGD
Congrats!!! Anonymous...
ReplyDeleteဟိုင္း.. မကူး ... ဒီဆိုဒ္ေလးကိုေတြ ့လို ့ဖတ္ၿပီးၿပီးခ်င္းပဲ.. ေတြ ့ရာ ပလတ္စတစ္ပံုး တစ္ခုကို အေပါက္ေဖာက္ၿပီး ညတြင္းခ်င္းပဲ လက္တည့္စမ္းလိုက္တာ ၃ ၊ ၄ ရက္ေနေတာ့အေကာင္အထည္ေတာ့ေပၚပါတယ္... ဒါေပမယ့္ မကူး တင္ထားတဲ့ ဓာတ္ပံုထဲကလိုေတာ့ မရဘူးဗ်ာ.. ထြက္လာတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ေလးေတြက ေသးေသးေလးေတြ.. ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဆိုတာ အႀကံဥာဏ္ေပးပါဦး...
ReplyDeleteေက်ာ္လင္း..ေရ
ReplyDeleteေရမွန္မွန္ေလးေလာင္းေပးရဲ႕လား.. အခြင့္သာရင္သာသလိုေရပံုမွန္ေလာင္း ေပးေနာ္။
ပဲေစ့ေတြလဲ အမ်ားၾကီးမထည့္နဲ႔အံုး... မ်ားရင္ၾကပ္ပီးေတာ့ ပိစိေလးေတြဘဲ ထြက္လာမွာ..
မကူးေရ.... ေရလဲ မွန္မွန္ေလာင္းပါတယ္.. ပဲေစ့ေလးေတြကိုလဲ က်ပ္ေနေအာင္မထဲ့ပါဘူး.. ပထမ တစ္ေခါက္ က အဖံုးမပိတ္ပဲစမ္းၾကည့္တာ..ခု ဒုတိယ တစ္ေခါက္ကို အဖံုးပိတ္ၿပီး စမ္းႀကည့္ေတာ့ ပဲပင္ေပါက္ေလးေတြက ရွည္ေတာ့ရွည္လာပါရဲ ့..ဒါေပမယ့္ ပင္စည္က မရွည္ပဲ အၿမစ္က ပင္စည္ထက္ပိုရွည္လာလိုု ့အဆင္မေၿပၿပန္ဘူး.. ခဏခဏ နားပူနားဆာ လုပ္မိတဲ့ အတြက္ ေဆာရီးပါ မကူးေရ..
ReplyDeleteက်ေနာ္တို ့ဆီမွာ ပဲပင္ေပါက္မရွိေတာ့ ခုေလာက္ထိ အသဲအသန္ ေမးေနရတာကို စိတ္မဆိုးပါနဲ ့ေႏွာ...
ReplyDeleteဟီးဟီး... ရပါတယ္..
ReplyDeleteဘယ္လိုအၾကံျပန္ေပးရမွန္းမသိဘူး.... အျမစ္လဲစားေနာ္.. အဲဒါ အဟာရအျပည့္ရွိတယ္.. အပင္ထက္စာရင္..
အ၀တ္စိုေလးနဲ႔အုပ္ၾကည့္ပါလား..
မကူး ေရ.. ခုထိပဲပင္ေပါက္ ကို မမုန္းႏိုင္ေအာင္ ေဖာက္ၿပီးစားေနတုန္းပဲ... ပဲပင္ေပါက္ေဖာက္တိုင္း မကူး ကို အရမ္းသတိရတယ္ဗ်... :)
ReplyDeleteဟုတ္ကဲ့ပါ ေမာင္ေလးေက်ာ္လင္း.. အဆင္ေျပတယ္ဆိုရင္၀မ္းသာပါတယ္..
ReplyDeleteပဲေစ့ေလးေတြကို ေရနဲ႔ တစ္ရက္ေလာက္စိမ္ျပီးေဖာက္ရင္ ပဲပင္ေပါက္ေလး ေတြ ပိုတုတ္လာတယ္..
ဟုတ္ကဲ့...မကူးေရ..ေက်းဇူးပါဗ်ာ..
ReplyDeleteGreetings! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone4. I'm trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.
ReplyDeleteIf you have any suggestions, please share. Cheers!
Here is my web-site ... ford ranger
Fabulous, what a weblog it is! This webpage gives helpful data to us,
ReplyDeletekeep it up.
Also visit my homepage :: Ranger Forum
Thanks million Sandakuu ... Can't wait to see my sprouts coming out..
ReplyDelete