Skip to main content

ပုဇွန် တန်ပူရာကြော် မန်ကျည်းချဉ်ရေ


ပုဇွန် တန်ပူရာကြော်/အပွကြော် လုပ်စားကြရအောင်။  ကျွန်မတို့မြန်မာအစားစားမှာတော့ ပုဇွန်ခွက်ကြော်ကိုပိုပီး အကျွမ်းဝင်ကြမှာပါ။ ကူးကူး လဲ ကြိုက်တယ်။ ဒါပေမယ့်အရိုးရှင်းဆုံးဝန်ခံရရင်တော့ မလုပ်တတ်ဘူးရယ်။
ကဲ..ညလယ်စာအပျင်းပြေစားဖို့ မူရင်းနည်းကိုအခြေခံပီး ကိုယ့်အကြိုက်အရသာထပ်မံထားတဲ့ ပုဇွန်ကြော် လေးလုပ်နည်းကိုပြောပြပါ့မယ်။
အရင်ဆုံးအချဉ်ရေအတွက်

    မန်းကျဉ်းမှည့်
    ငရုတ်သီးစိမ်း -၃တောင့်
    ကြက်သွန်ဖြူ -၂မွှာ
    ကြက်သွန်မိတ် - အပင်တစ်ဝက်
    နံနံပင်အနည်းငယ်

ငရုတ်သီးစိမ်းကိုပါးပါးလှီး၊ ဆားထည့်ပီးထောင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ လှီးထားတဲ့ကြက်သွန်မိတ်နဲ့ နံနံပင်အနည်း ငယ်ကိုပါ ညက်အောင်ထောင်းပါ။
မန်းကျည်းမှည့်ကိုရေစိမ်ထားပီး.. အချဉ်ရေကိုစစ်... ထောင်းထားတဲ့ အမွှေး၊အစပ်စုံ နဲ့ ရောမွှေ...
အပေ့ါငံမြည်းပီးတော့ ကြက်သားမှုန့် သို့ မှိုမှုန့် (ကြိုက်ရင်အချိုမှုန့်)အနည်းငယ်ထည့်ပါ။  ဒါဆိုအချဉ်ရေအဆင်သင့်ဖြစ်ပါပီ။

    ပုဇွန်ကိုတော့ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ကြောရိုးပေါ်ကအခွံတွေကိုသာခွာပါ..
    အလယ်ချေးကြောင်းကိုတော့ သွားကြားထိုးတံအချွန် (သို့) အကင်တံ အချွန်လေးနဲ့ ကြောလယ်ဖြန်ထိုးပီး ဆွဲ ထုတ်ပါ...
    ပုဇွန်အမြီးလေးကိုတော့ ချန်ထားပီး ကတ်ကြေးနဲ့ဒေါင်းဖြတ်ညှပ်ပီး ပြောင်းဖူးကော်မှုန့် သို့ ကောက်ညှင်းမှုန့် ထည့်၊ ရေထပ်ဖြည့်ပီး အားလုံးနယ်ပြီး ရေစင်အောင်ထပ်ဆေးပါ။ ဒါဆို ပုဇွန်အညှီနံ့လေးပျောက်သွားမှာဖြစ်သလို ကြော်ဖို့အတွက် ပုဇွန်အရမ်းကွေးမနေတော့ပါဘူး။
    ရေစစ်ထားပီးတော့ စာရွက် တစ်ရှုးလေးတွေနဲ့ဖွပီးဖိသုတ်ပေးပါ.
    ပုဇွန်ဗိုက်အောက်ပိုင်းကို ဓါးလေးနဲ့ ၄ ချက်အောက်ဖျန့်မွန်းပေးပါ...  
    ပြီးရင်တော့ ပုဇွန်တွေအပေါ်မှာ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် နဲနဲ ဖြူးပီး ခွက်ထဲမှာ ဖြောင့်ဖြောင်းလေးစီထည့်ထားလိုက်ပါ။

ကြော်ဖို့အတွက်တော့

    ဂျုံမှုန့် (သို့) အကြော်မှုန့် ကို ခွက်တစ်ခုမှာထည့်ထားပါ။
    ကြက်ဥတစ်လုံးခေါက်ပီး နောက်ခွက်တစ်ခုမှာထည့်ပါ။

ဆီပူပြီဆိုရင်..
ပုဇွန်လေးတစ်ကောင်ကိုယူ...
ဂျုံမှုန့် မှာလူး၊  ပြီးရင် ခေါက်ထားတဲ့ကြက်ဥ ရေမှာလူး၊ နောက်တစ်ခေါက် ဂျုံမှုန့်၊ ပြီး ကြက်ဥခေါက်ရည်... (၂ခါလောက် တန်ပြန် လုပ်ပီးရင်)
ဆီပူထဲထည့်ကြော်လို့ရပါပီ..
နဲနဲအညိုရောင်သန်းလာပီဆိုရင် ဆီစစ်ပီး စားဖို့အဆင်သင့်ဖြစ်ပါပြီ။
လုပ်ရတာအရမ်းလွယ်ပြီးမြန်လဲမြန်ပါတယ်။
အားလုံးဘဲ ပုဇွန်ကြော်ချိုချို ကြွ့ပ်ကြွပ်လေး ကို ချဉ်စပ်စပ်လေးနဲ့တို့စားရင် ပျော်ရွှင်နိုင်ကြပါစေ။
ပျော်ရွှင်ခြင်းဆိုတာ ကိုယ့်ပိုင်ဆိုင်တဲ့လက်တစ်ကမ်းမှာရှိတဲ့ အရာလေးတွေနဲ့လှပအောင်ဖန်တီးပီး ခံစားတတ်ခြင်းဘဲ မဟုတ်ပါလားရှင်။





Comments

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...

ခါေႏြပိေတာက္ ၂၀၁၀

သၾကၤန္ရက္နီးလာပီေနာ္။ ပိေတာက္ပန္းမခ်စ္တဲ့မိန္းကေလးမ်ားရွိမလား။ ကၽြန္မေတာ့ခ်စ္တယ္။ ျမင္ရင္ကို စိတ္ထဲေအးျမေနတာ... အပင္ျမင့္ၾကီးမွာပြင့္ေနတဲ့ေရႊ၀ါေရာင္ပိေတာက္ေလးေတြ ေငးၾကည့္ရင္း ေလအသင့္မွာ ပိေတာက္နံ႕ေလးေ၀့လာမလားလို႔ ေခါင္းေမာ့ပီးရႈမိတာအခါခါပါ။ ေနာက္ေန႕မွာေတာ့ ပိေတာက္၀ါပြင့္ေလးေတြေၾကြပီး ေျမခေနတာေတြ ႏွေျမာတသစြာၾကည့္ရင္း.. ဘာလိုလိုနဲ႔ ႏွစ္ကူးျပန္ေတာ့မယ္ေလ.. ပန္းခ်စ္သူေတြအတြက္ ခါေႏြပိေတာက္ တစ္ေပြ႔တစ္ပိုက္ၾကည့္ႏိုင္ေအာင္ ပံုေလးေတြတင္ေပးလိုက္တယ္။ ဒီေန႔ညေနမွ ျခံထဲက အကိုင္းနိပ္တဲ့အပင္ကပြင့္ေနလို႔ အမ်ားၾကီးခူးလာခဲ့တယ္။ တစ္အိမ္လံုးပန္းအိုးေတြနဲ႔လိုက္ထိုးထားတယ္..သၾကၤန္ခ်ိန္ဆိုသူတို႔မပြင့္ေတာ့ဘူး။