Skip to main content

ေရညွိပင္ရွည္ဟင္းခ်ိဳ


ေရညွိ.. seaweeds ၾကိဳက္ၾကလားဟင္။  ကၽြန္မကေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္တယ္။  ဒီတိုင္းလဲ သေရစာ အျဖစ္စားတယ္၊ ေက်ာက္ေက်ာသုပ္၊ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္.. ပင္လယ္ထဲက စားလို႔ရတဲ့အပင္အကုန္ၾကိဳက္တယ္။
ေရညွိလုိ႔ေခၚလား ေရေမွာ္ပင္ေခၚမလားမသိ။  အဆင္ေျပသလိုေခၚၾကရေအာင္။
ကိုးရီးယားကားေတြထဲမွာ ေမြးေန႔မွာ အထူးဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ေသာက္တဲ့ ေရညွိပင္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ကို ဒီတစ္ေခါက္ စမ္းျပီးဟင္းခ်ိဳခ်က္ျဖစ္တာေလး နဲ႔ အရသာေလးက အရမ္းမညွီဘဲ ေသာက္လို႔ ေကာင္းတဲ့ နည္းေလးတစ္မ်ိဳးေျပာျပမယ္ေနာ္။
ေရညွိထုပ္ကို ကိုရီးယားဆိုင္ေတြမွာ၀ယ္လို႔ရပါတယ္၊ အဲဒီအထဲက ကိုယ္လိုသေလာက္ ဆြဲထုတ္ ပီးေရစိမ္ထားပါ။  ေရညွိေတြကေျခာက္ေနေတာ့ ေရစိမ္တာခဏအတြင္းဘဲ ပြလာပီး အေရာင္ ေလးေတြက အစိမ္းရင့္ရင့္ေလးေတြအျဖစ္ေျပာင္းလာပါတယ္။  ဒါေၾကာင့္ ေရညွိစိမ္းေရာင္ဆို တာ  လူအေတာ္မ်ားမ်ားၾကိဳက္ၾကတာျဖစ္မယ္။ 
ကဲဟင္းခ်ိဳခ်က္ဖို႔လိုအပ္တာေတြကေတာ့

  • ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးေျခာက္ ကိုညက္ညက္ေထာင္း
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးလတ္ တစ္ျခမ္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
  • အမဲသား (သုိ႔) ၾကက္သား အတုံးေသးေသး အနည္းငယ္
  • Knorr တံုယမ္းအခဲ ၄ပံု ၁ပံု
  • ငါးငံျပာရည္အနည္းငယ္
  • ၾကက္သြန္မိတ္
  • ငရုတ္သီးေတာင့္ (၁) ေတာင့္ 
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးပြအနီ ညက္ညက္ ေထာင္းထားတာကိုထည့္ပါမယ္။
လႊာျပီးေသးေသးတံုးထားတဲ့ အမဲသား (သို႔) ၾကက္သားတံုးေလးေတြထည့္မယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းကိုထည့္၊ ဆားထည့္
တံုယမ္းအခဲ ေလးကိုထည့္ပါ၊  ငံျပာရည္နဲနဲထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားတဲ့ ေရညွိဖတ္စိမ္းစိမ္း ေလးေတြထည့္ပါ။  ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးပါထည့္ပါ...
ငရုတ္သီးစိမ္း တစ္ေတာင့္ ျခမ္းပီးထည့္လိုက္ပါအံုး...   ရွယ္ေရညွိဟင္းခ်ိဳေလးတစ္ခြက္ ရပါျပီ။

Comments

  1. ေရညွိဟင္းခ်ိဳေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး.. ရယ္ဒီမိတ္ေရညွိသုပ္ေတြပဲ စားဖူးတယ္..

    ReplyDelete
  2. ညီမေလးေရ
    ဂ်ပန္လိုေတာ့ wakame လို ့ေခၚတယ္. ၾကက္သြန္နီစီမ္းပါးပါးလီွးၿပီး ေနာက္ lettuce တို ့ဘာတို ့ ့သခြားသီးပါးပါးလီွး ၿပီးေတာ့ ၾကိဳက္ရာ dressing နဲ ့စားလည္းေကာင္းတယ္။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက ေရညိွေရေမွာ္ေတြက ဆံပင္ေကာင္းတယ္လို ့ေၿပာတယ္။သူတို႔ေတြ လည္း၀မ္းထဲမွာေနကတည္းက မိခင္ကစားလို ့လားေတာ့မသိဘူး ဂ်ပန္မေလးေတြ အေတာ္ ဆံပင္ေကာင္းတာလား။ ပင္လယ္စာစားရင္ ဆံပင္ေကာင္းလားမသိဘူးေနာ္ ....ရခိုင္ေတြ လည္း ဆံပင္ေကာင္းၾကတာပဲၾကည့္ပါလားေနာ္

    ReplyDelete
  3. ဟုတ္ကဲ့မမၾကည္ၾကည္.. အေတာ္ဘဲ.. မေန႔က ေတာင္ အိမ္ေဘးက အန္တီၾကီးက ေရညွိsalad လုပ္တတ္လားေမးေနတာ.. ကူးလဲမသိလို႔.. အခုမမေျပာတဲ့နည္းနဲ႔ သုပ္ၾကည့္အံုးမယ္..ေက်းဇူးပါမမ

    ReplyDelete
  4. ေရညွိေတာ႕ ၾကိဳက္တယ္
    ဘယ္လိုစားစား ေကာင္းတယ္

    ဆံပင္ေကာင္းတယ္ဆုိလို႔ ပိုၾကိဳက္တယ္
    ဟီး ဆံပင္ေတြ အရမ္းကၽြတ္ေနလို႕မို႕ ကတုံးျဖစ္ခါနီးေနျပီ
    ေရညွိမ်ားမ်ား စားမွ ...

    ReplyDelete
  5. ေရညွိစားျပီး တလြဲဆံပင္ေကာင္းေနရင္...ဒုကၡ..
    ေဘာ္ေဘာ္ ဂ်ပန္ေတြ ၾကည့္လိုက္ရင္ ထိပ္ေျပာင္ေတြခ်ည့္ပဲ....
    ဒါ ဆို..................အမေလး.....

    ReplyDelete
  6. ဟားဟား.... ကိုၾကီးေက်ာက္ေနာ္..
    ေပါက္ကရလာမေျပာနဲ႔... ဟားဟားဟားး

    ReplyDelete
  7. ေရညိႇေျခာက္ အခ်ပ္လိုက္ေလးေတြ စားရတာ သိတ္ႀကိဳက္တယ္ ကူးေရ၊ အဲလို ဟင္းခ်ိဳေတာ့ ခ်က္မစားဖူးေသးဘူး ညီမေရ....။ ကိုႀကီးေက်ာက္ ေကာ္မန္႔ဖတ္ၿပီး ရယ္လိုက္ရတာ ဟားဟား...:P

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...

ခါေႏြပိေတာက္ ၂၀၁၀

သၾကၤန္ရက္နီးလာပီေနာ္။ ပိေတာက္ပန္းမခ်စ္တဲ့မိန္းကေလးမ်ားရွိမလား။ ကၽြန္မေတာ့ခ်စ္တယ္။ ျမင္ရင္ကို စိတ္ထဲေအးျမေနတာ... အပင္ျမင့္ၾကီးမွာပြင့္ေနတဲ့ေရႊ၀ါေရာင္ပိေတာက္ေလးေတြ ေငးၾကည့္ရင္း ေလအသင့္မွာ ပိေတာက္နံ႕ေလးေ၀့လာမလားလို႔ ေခါင္းေမာ့ပီးရႈမိတာအခါခါပါ။ ေနာက္ေန႕မွာေတာ့ ပိေတာက္၀ါပြင့္ေလးေတြေၾကြပီး ေျမခေနတာေတြ ႏွေျမာတသစြာၾကည့္ရင္း.. ဘာလိုလိုနဲ႔ ႏွစ္ကူးျပန္ေတာ့မယ္ေလ.. ပန္းခ်စ္သူေတြအတြက္ ခါေႏြပိေတာက္ တစ္ေပြ႔တစ္ပိုက္ၾကည့္ႏိုင္ေအာင္ ပံုေလးေတြတင္ေပးလိုက္တယ္။ ဒီေန႔ညေနမွ ျခံထဲက အကိုင္းနိပ္တဲ့အပင္ကပြင့္ေနလို႔ အမ်ားၾကီးခူးလာခဲ့တယ္။ တစ္အိမ္လံုးပန္းအိုးေတြနဲ႔လိုက္ထိုးထားတယ္..သၾကၤန္ခ်ိန္ဆိုသူတို႔မပြင့္ေတာ့ဘူး။