Skip to main content

အသည္းေ၀ဒနာရွင္အတြက္ အစားေသာက္မ်ား

ကၽြန္မဌားလာတဲ့စာအုပ္ေလးထဲက အစားေသာက္ဇယားေလးကို တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ နည္းနည္းေတာ့ တူတာေလးေတြ ေရာထည့္ထားေပးတယ္။ ပထမဆံုးကေတာ့ ကိုၾကီးေက်ာက္ လဲစိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္ လို႕ ရေအာင္ပါ။ ဒီအစားေသာက္ေတြကေတာ့ ေဆးေနရာအစားထိုးဖို႔မဟုတ္ပါဘူး။ (ေျပာသာေျပာတာ လင့္ခ္ ဖို႔သြားၾကည့္ေတာ့ သူက ပိုစ့္အသစ္ေတာင္တက္... အသည္းခြဲဇတ္လမ္းေလးေရး အလြမ္းေတြ ေ၀ေန တယ္)

အသည္းေရာဂါသည္ေတြအ၀ါနဲ႔ကင္းလို႕မရဘူး၊ ေရႊဖရံုသီး၊ သေဘၤာသီး အစရွိတဲ့အ၀ါေရာင္ အသီးေတြ စားေပးရမယ္။
ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားနဲ႔ ျဖစ္ေနတဲ့သူမ်ားကေတာ့ ကယ္လိုရီအမ်ားၾကီးပါတဲ့အစာ၊ ပရိုတင္း အမ်ားၾကီးပါတဲ့ဟာ နဲ႕ အဆီနဲနဲစားေသာက္တဲ့အက်င့္ကိုလုိက္ေပးရမွာျဖစ္ျပီးေတာ့ တတ္ႏိုင္သေလာက္ အသီးရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုသာ စားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ၾကာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အစားေသာက္ေတြတတ္ႏိုင္သေလာက္ ေရွာင္ရပါမယ္။
အသည္း၀ါ၊ နဲ႔အသည္းေရာဂါသည္ေတြလဲ သိပ္မကြဲျခားဘဲ ကယ္လိုရီပမာဏမ်ားမ်ားပါ၀င္တဲ့အစာနဲ႕ အဆီနဲနဲ အစားေသာက္ကို ေလ့က်င့္စားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ဖို႕အတြက္အဓိက ကေတာ့ ဗီတာမင္ ေအ နဲ ဘီ ပါ၀င္တဲ့အစာေတြမ်ားမ်ားစား ေပး ပါ။ အဲဒါေတြကေတာ့..

Vitamin A ျမင့္မားေသာပမာဏပါ၀င္သည့္အစားအစာမ်ား..
အ၀ါေရာင္အသီးအႏွံမ်ား ( သရက္သီးမွည့္၊ သေဘၤာသီးမွည့္)၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ အသီးအရြက္ ( အစိမ္းရင္ေရာင္ရွိေသာ အရြက္မ်ားမ်ားႏွင့္အသီးရြက္မ်ားႏွင့္ မုန္လာဥနီ၊ ဖရံုသီး အစရွိသည့္အ၀ါေရာင္ အသီးႏွံမ်ား)၊ ငါးၾကီးဆီ
Vitamin B
ေပါင္မုန္႔ (ဂ်ံဳၾကမ္း)၊ Cheese ဒိန္ခဲ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏို႕၊ မႈိ၊ အခြံမာ အေစ့မ်ား (သီဟိုေစ့၊ ေျမပဲဆံ၊ ငါးေပါက္သီးဆံ၊ သစ္ၾကားသီး၊ ရင္ကြဲေစ့)၊ ထမင္း.. ဆန္လံုးတီး
ဒါကေတာ့ ေန႕စဥ္စားေသာက္ရမယ့္ အခ်ိန္ဇယားနဲ႔အစားစာေတြ (၃)ရက္စာနမူနာပါ။ အမ်ိဳးစားတူတဲ့ အသီးေတြ နဲ႔ ဟင္းအမယ္ေတြ စိတ္ကူးရွိသေလာက္လဲလွယ္ခ်က္စားလို႔ရပါတယ္။


သတိထားေရွာင္သင့္ေသာအရာမ်ား
၁။ အခ်ိဳအလြန္ကြံ်စားျခင္း
၂။ အဆီမ်ားေသာအသားႏွင့္ကိုယ္တြင္းကလီစာအသားမ်ား
၃။ အသား/ငါးအေရခြံမ်ား
၄။ ခရင္မ္မ်ားေသာ ဒိန္ခဲမ်ား
၅။ ကြဲ်ႏို႕၊ ႏို႔ဆီ
၆။ ေထာပတ္သီး
၇။ fried chips, French fries ႏွင့္အျခားဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ေၾကာ္ထားေသာအစားမ်ား
၈။ အမဲရိုးစြပ္ျပဳပ္
၉။ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္၊ အရက္ႏွင့္မူးယစ္ေစေသာအရာမ်ား၊ ဆိုဒါပါ၀င္ေသာအရည္မ်ား ႏွင့္ ကိုလာ
၁၀။ အုန္းႏို႕ပါ၀င္ေသာအခ်ိဳပြဲမ်ား

http://www.usefulusability.com/7-reasons-why-you-can%E2%80%99t-sell-usability/ (photo credited)

Comments

  1. ဟုတ္တယ္ေနာ္..ကူးကူး..
    ၾကာရွည္ခံေအာင္လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ
    ေလွ်ာ့စားရမွာ..။
    ခုေခတ္ၾကိးမွာ မလြယ္ပါဘူးေလ..။

    ေပါက္

    ReplyDelete
  2. Thank u ကူးကူးေရ...
    ကိုၾကီးေက်ာက္လဲ အစားအေသာက္ ဂရုျပန္စိုက္ေနရတယ္..နဲနဲမွားတာနဲ႔ ေျခေထာက္ေတြ ေယာင္လာတာပဲ..
    ခက္တာက ဒီမွာက အသီးအရြက္ေတြကလဲ အကုန္ frozen လာတာ

    ReplyDelete
  3. ေက်းဇူးအမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္ ကူးကူးေလးေရ႕ ႕ ႕
    တစ္ေန႕ကုိ အနည္းဆံုး သံုးၾကိမ္ စားေသာက္ေနရတာမုိ႕ ဒါေလးေတြ သိထားေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးျပဳေစတာေပါ့ေနာ္။
    ခ်စ္တဲ့
    မမလု

    ReplyDelete
  4. အ၀ါေရာင္ရွိတဲ႕အသီးေတြအကုန္ၾကိဳက္တယ္
    မ်ားမ်ားလဲ စားဦးမယ္
    ေက်းဇူးေနာ္

    ReplyDelete
  5. မွ်ေဝတာ ေက်းဇူးပါ ကူးေရ..

    ReplyDelete
  6. ျမန္မာျပည္ထဲမွာ ဘုတ္ဆံုမလို ရယ္ဒီမိတ္ဟင္းခ်က္မႈန္ ့ ေတြ ေပၚလာပီးေနာက္ပိုင္း အသည္း ကင္ဆာေတြ မ်ားလာ တယ္ .... Research လုပ္ၾကရင္သိပ္ေကာင္း မွာပဲ.. ခုေတာ့ အသီးမ်ားမ်ား စားၿပီး ေနရမွာေပါ့... (ဘီယာေလးနဲ ့ .... အဟိ)

    ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဗဟုသုတရလုိ ့ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဗ်ာ...

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...

ခါေႏြပိေတာက္ ၂၀၁၀

သၾကၤန္ရက္နီးလာပီေနာ္။ ပိေတာက္ပန္းမခ်စ္တဲ့မိန္းကေလးမ်ားရွိမလား။ ကၽြန္မေတာ့ခ်စ္တယ္။ ျမင္ရင္ကို စိတ္ထဲေအးျမေနတာ... အပင္ျမင့္ၾကီးမွာပြင့္ေနတဲ့ေရႊ၀ါေရာင္ပိေတာက္ေလးေတြ ေငးၾကည့္ရင္း ေလအသင့္မွာ ပိေတာက္နံ႕ေလးေ၀့လာမလားလို႔ ေခါင္းေမာ့ပီးရႈမိတာအခါခါပါ။ ေနာက္ေန႕မွာေတာ့ ပိေတာက္၀ါပြင့္ေလးေတြေၾကြပီး ေျမခေနတာေတြ ႏွေျမာတသစြာၾကည့္ရင္း.. ဘာလိုလိုနဲ႔ ႏွစ္ကူးျပန္ေတာ့မယ္ေလ.. ပန္းခ်စ္သူေတြအတြက္ ခါေႏြပိေတာက္ တစ္ေပြ႔တစ္ပိုက္ၾကည့္ႏိုင္ေအာင္ ပံုေလးေတြတင္ေပးလိုက္တယ္။ ဒီေန႔ညေနမွ ျခံထဲက အကိုင္းနိပ္တဲ့အပင္ကပြင့္ေနလို႔ အမ်ားၾကီးခူးလာခဲ့တယ္။ တစ္အိမ္လံုးပန္းအိုးေတြနဲ႔လိုက္ထိုးထားတယ္..သၾကၤန္ခ်ိန္ဆိုသူတို႔မပြင့္ေတာ့ဘူး။