ကၽြန္မဌားလာတဲ့စာအုပ္ေလးထဲက အစားေသာက္ဇယားေလးကို တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ နည္းနည္းေတာ့ တူတာေလးေတြ ေရာထည့္ထားေပးတယ္။ ပထမဆံုးကေတာ့ ကိုၾကီးေက်ာက္ လဲစိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္ လို႕ ရေအာင္ပါ။ ဒီအစားေသာက္ေတြကေတာ့ ေဆးေနရာအစားထိုးဖို႔မဟုတ္ပါဘူး။ (ေျပာသာေျပာတာ လင့္ခ္ ဖို႔သြားၾကည့္ေတာ့ သူက ပိုစ့္အသစ္ေတာင္တက္... အသည္းခြဲဇတ္လမ္းေလးေရး အလြမ္းေတြ ေ၀ေန တယ္)
သတိထားေရွာင္သင့္ေသာအရာမ်ား
အသည္းေရာဂါသည္ေတြအ၀ါနဲ႔ကင္းလို႕မရဘူး၊ ေရႊဖရံုသီး၊ သေဘၤာသီး အစရွိတဲ့အ၀ါေရာင္ အသီးေတြ စားေပးရမယ္။
ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားနဲ႔ ျဖစ္ေနတဲ့သူမ်ားကေတာ့ ကယ္လိုရီအမ်ားၾကီးပါတဲ့အစာ၊ ပရိုတင္း အမ်ားၾကီးပါတဲ့ဟာ နဲ႕ အဆီနဲနဲစားေသာက္တဲ့အက်င့္ကိုလုိက္ေပးရမွာျဖစ္ျပီးေတာ့ တတ္ႏိုင္သေလာက္ အသီးရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုသာ စားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ၾကာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အစားေသာက္ေတြတတ္ႏိုင္သေလာက္ ေရွာင္ရပါမယ္။
အသည္း၀ါ၊ နဲ႔အသည္းေရာဂါသည္ေတြလဲ သိပ္မကြဲျခားဘဲ ကယ္လိုရီပမာဏမ်ားမ်ားပါ၀င္တဲ့အစာနဲ႕ အဆီနဲနဲ အစားေသာက္ကို ေလ့က်င့္စားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ဖို႕အတြက္အဓိက ကေတာ့ ဗီတာမင္ ေအ နဲ ဘီ ပါ၀င္တဲ့အစာေတြမ်ားမ်ားစား ေပး ပါ။ အဲဒါေတြကေတာ့..
Vitamin A ျမင့္မားေသာပမာဏပါ၀င္သည့္အစားအစာမ်ား..
အ၀ါေရာင္အသီးအႏွံမ်ား ( သရက္သီးမွည့္၊ သေဘၤာသီးမွည့္)၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ အသီးအရြက္ ( အစိမ္းရင္ေရာင္ရွိေသာ အရြက္မ်ားမ်ားႏွင့္အသီးရြက္မ်ားႏွင့္ မုန္လာဥနီ၊ ဖရံုသီး အစရွိသည့္အ၀ါေရာင္ အသီးႏွံမ်ား)၊ ငါးၾကီးဆီ
Vitamin B
ေပါင္မုန္႔ (ဂ်ံဳၾကမ္း)၊ Cheese ဒိန္ခဲ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏို႕၊ မႈိ၊ အခြံမာ အေစ့မ်ား (သီဟိုေစ့၊ ေျမပဲဆံ၊ ငါးေပါက္သီးဆံ၊ သစ္ၾကားသီး၊ ရင္ကြဲေစ့)၊ ထမင္း.. ဆန္လံုးတီး
ဒါကေတာ့ ေန႕စဥ္စားေသာက္ရမယ့္ အခ်ိန္ဇယားနဲ႔အစားစာေတြ (၃)ရက္စာနမူနာပါ။ အမ်ိဳးစားတူတဲ့ အသီးေတြ နဲ႔ ဟင္းအမယ္ေတြ စိတ္ကူးရွိသေလာက္လဲလွယ္ခ်က္စားလို႔ရပါတယ္။
သတိထားေရွာင္သင့္ေသာအရာမ်ား
၁။ အခ်ိဳအလြန္ကြံ်စားျခင္း
၂။ အဆီမ်ားေသာအသားႏွင့္ကိုယ္တြင္းကလီစာအသားမ်ား
၃။ အသား/ငါးအေရခြံမ်ား
၅။ ကြဲ်ႏို႕၊ ႏို႔ဆီ
၆။ ေထာပတ္သီး
၇။ fried chips, French fries ႏွင့္အျခားဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ေၾကာ္ထားေသာအစားမ်ား
၈။ အမဲရိုးစြပ္ျပဳပ္
၉။ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္၊ အရက္ႏွင့္မူးယစ္ေစေသာအရာမ်ား၊ ဆိုဒါပါ၀င္ေသာအရည္မ်ား ႏွင့္ ကိုလာ
၁၀။ အုန္းႏို႕ပါ၀င္ေသာအခ်ိဳပြဲမ်ား
http://www.usefulusability.com/7-reasons-why-you-can%E2%80%99t-sell-usability/ (photo credited)
http://www.usefulusability.com/7-reasons-why-you-can%E2%80%99t-sell-usability/ (photo credited)
ဟုတ္တယ္ေနာ္..ကူးကူး..
ReplyDeleteၾကာရွည္ခံေအာင္လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ
ေလွ်ာ့စားရမွာ..။
ခုေခတ္ၾကိးမွာ မလြယ္ပါဘူးေလ..။
ေပါက္
Thank u ကူးကူးေရ...
ReplyDeleteကိုၾကီးေက်ာက္လဲ အစားအေသာက္ ဂရုျပန္စိုက္ေနရတယ္..နဲနဲမွားတာနဲ႔ ေျခေထာက္ေတြ ေယာင္လာတာပဲ..
ခက္တာက ဒီမွာက အသီးအရြက္ေတြကလဲ အကုန္ frozen လာတာ
ေက်းဇူးအမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္ ကူးကူးေလးေရ႕ ႕ ႕
ReplyDeleteတစ္ေန႕ကုိ အနည္းဆံုး သံုးၾကိမ္ စားေသာက္ေနရတာမုိ႕ ဒါေလးေတြ သိထားေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးျပဳေစတာေပါ့ေနာ္။
ခ်စ္တဲ့
မမလု
အ၀ါေရာင္ရွိတဲ႕အသီးေတြအကုန္ၾကိဳက္တယ္
ReplyDeleteမ်ားမ်ားလဲ စားဦးမယ္
ေက်းဇူးေနာ္
မွ်ေဝတာ ေက်းဇူးပါ ကူးေရ..
ReplyDeleteျမန္မာျပည္ထဲမွာ ဘုတ္ဆံုမလို ရယ္ဒီမိတ္ဟင္းခ်က္မႈန္ ့ ေတြ ေပၚလာပီးေနာက္ပိုင္း အသည္း ကင္ဆာေတြ မ်ားလာ တယ္ .... Research လုပ္ၾကရင္သိပ္ေကာင္း မွာပဲ.. ခုေတာ့ အသီးမ်ားမ်ား စားၿပီး ေနရမွာေပါ့... (ဘီယာေလးနဲ ့ .... အဟိ)
ReplyDeleteဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဗဟုသုတရလုိ ့ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဗ်ာ...