ဒီမွာေတာ့ ဒန္႔သလြန္သီးပင္ေတြစိုက္ၾကတဲ့သူေတြအရမ္းမ်ားတယ္။ ေစ်းမွာေတာ့တစ္ခါတစ္ေလ ေတြ႔ရတတ္ ေပမယ့္ ေစ်းေန႔ေတြမွသာ ၾကိဳၾကား..ၾကိဳၾကားေရာင္းတယ္။ ဒန္႔သလြန္ရြက္က က်မ္းမာေရးအတြက္ ဘက္စံု ေကာင္းေတာ့ တစ္ခုခုခ်က္တိုင္းဒန္႔သလြန္ရြက္ေလးနဲနဲ ေနာက္ဆံုးမွာျဖဴးတတ္ၾကတယ္။
ကၽြန္မဒန္႔သလြန္ရြက္စားတာေတြ႔ေတာ့သူတို႔လန္႔သြားတယ္။ ျပဳပ္စားတယ္၊ ေၾကာ္စားတယ္။ သူမ်ားေတြ တစ္ စည္းကို ၃ခါေလာက္စားရင္ ကၽြန္မ ၃ စည္းကို တစ္နပ္တည္းစားတယ္။ အရြက္ဆိုအကုန္ၾကိဳက္..
ဒီကလူေတြအဲေလာက္ၾကိဳက္ၾကတဲ့ ဒီဒန္႔သလြန္ရြက္ကို မုန္႔လုပ္ပါတယ္.. recipe မရွိေပမယ့္ အနည္းဆံုးေတာ့ စားလို႔ေတာ့ရမွာဘဲဆိုျပီး မုန္႔ဖုတ္ၾကည့္တယ္။ ထံုးစံအတိုင္းစိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္လို႕ရပါသည္။
ရာသီဥတုကေဆာင္းတြင္း၀င္လာျပီ၊ ဒီဇင္ဘာျပန္ဖို႕ လက္မွတ္စီစဥ္ရင္းနဲ႔အိမ္ျပန္စားဖို႕တစ္ျပင္ျပင္ျဖစ္ေန ျပီ။ လက္မွတ္ကလဲခက္ခဲလိုက္တာ၊ ျပန္ခ်င္တဲ့ရက္ျပန္လို႕မရ။ အေ၀းက ျမန္မာေတြအကုန္ ဒီဇင္ဘာမ်ား အိမ္ျပန္ေနၾကသလားမွတ္ရတယ္။ အသက္ၾကီးတဲ့ အဘုိး၊ အန္တီ ေတြလဲ ဒီႏွစ္ျပန္ရင္မေတြ႔ရေတာ့ဘူး။ လူ႔အသက္တာရယ္ သစ္ရြက္ေလး လိုဘဲ။ တစ္ျဖဳတ္ျဖဳတ္နဲ႔ေၾကြေနလိုက္ၾကတာ။
အရင္အပတ္က အျပင္ထြက္ေတာ့ ခါတိုင္းျဖတ္ေနၾကလမ္းက ျမက္ရိုင္းပင္အၾကီးၾကီးေတြ ေတြ႔တိုင္း ဒီအပင္ၾကီးေတြေတာ္ေတာ့္ကို ရႈပ္တာဘဲ..ျခံထဲမွာ ပန္းပင္လဲမဟုတ္ကိုးလိုးကန္႔လန္႔နဲ႔ ေတြးေတြးမိခဲ့တဲ့ ျမက္ပင္ရိုင္းၾကီးေတြက ေဖြးေဖြးလႈပ္ေအာင္ပြင့္ေနလိုက္တာၾကတာ... တိမ္ေတြအလွနဲ႔ နင္လားငါလား ယွဥ္ေနလိုက္ၾကတာ... ပြင့္ခ်ိန္တန္ေတာ့ သူတို႔လဲ ေလာကၾကီးကိုတစ္ေထာင့္တစ္ေနရာကေန အလွဆင္ေပးသားဘဲ။
ကၽြန္မဒန္႔သလြန္ရြက္စားတာေတြ႔ေတာ့သူတို႔လန္႔သြားတယ္။ ျပဳပ္စားတယ္၊ ေၾကာ္စားတယ္။ သူမ်ားေတြ တစ္ စည္းကို ၃ခါေလာက္စားရင္ ကၽြန္မ ၃ စည္းကို တစ္နပ္တည္းစားတယ္။ အရြက္ဆိုအကုန္ၾကိဳက္..
ဒီကလူေတြအဲေလာက္ၾကိဳက္ၾကတဲ့ ဒီဒန္႔သလြန္ရြက္ကို မုန္႔လုပ္ပါတယ္.. recipe မရွိေပမယ့္ အနည္းဆံုးေတာ့ စားလို႔ေတာ့ရမွာဘဲဆိုျပီး မုန္႔ဖုတ္ၾကည့္တယ္။ ထံုးစံအတိုင္းစိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္လို႕ရပါသည္။
- ဒန္႔သလြန္ရြက္ တစ္စည္း ေျခြပီး ေရေဆး ေရေႏြးေလးနဲ႔နည္းနည္းေဖ်ာထားပါ။
- ဂ်ံဳ၊ ၾကက္ဥ အကာ(၃)လံုး၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ေထာပတ္တစ္ဇြန္း ေရာေမႊပါ။
- ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ဒန္႔သလြန္ရြက္ အနည္းငယ္ခါးပီး စိမ္းရႊင္ရႊင္အနံ႕နဲနဲရွိေနတဲ့အတြက္ သစ္ေတာ္သီး တစ္လံုးရဲ႕တစ္၀က္ကို ေရာထည့္ပီး ဘလန္ဒါနဲ႔ ေမြပါ..
- ဒန္႔သလြန္သီးနဲ႔ မုန္႔သားအကုန္ေရာထည့္ေမႊပါ..
- ျပီးရင္ေတာ့ မီး ၂၂၀ ဒီဂရီနဲ႔ မိနစ္ ၂၀ ဖုတ္ပါ..
- ဒန္႔သလြန္ရြက္ မုန္႔ရပါျပီ။
ရာသီဥတုကေဆာင္းတြင္း၀င္လာျပီ၊ ဒီဇင္ဘာျပန္ဖို႕ လက္မွတ္စီစဥ္ရင္းနဲ႔အိမ္ျပန္စားဖို႕တစ္ျပင္ျပင္ျဖစ္ေန ျပီ။ လက္မွတ္ကလဲခက္ခဲလိုက္တာ၊ ျပန္ခ်င္တဲ့ရက္ျပန္လို႕မရ။ အေ၀းက ျမန္မာေတြအကုန္ ဒီဇင္ဘာမ်ား အိမ္ျပန္ေနၾကသလားမွတ္ရတယ္။ အသက္ၾကီးတဲ့ အဘုိး၊ အန္တီ ေတြလဲ ဒီႏွစ္ျပန္ရင္မေတြ႔ရေတာ့ဘူး။ လူ႔အသက္တာရယ္ သစ္ရြက္ေလး လိုဘဲ။ တစ္ျဖဳတ္ျဖဳတ္နဲ႔ေၾကြေနလိုက္ၾကတာ။
အရင္အပတ္က အျပင္ထြက္ေတာ့ ခါတိုင္းျဖတ္ေနၾကလမ္းက ျမက္ရိုင္းပင္အၾကီးၾကီးေတြ ေတြ႔တိုင္း ဒီအပင္ၾကီးေတြေတာ္ေတာ့္ကို ရႈပ္တာဘဲ..ျခံထဲမွာ ပန္းပင္လဲမဟုတ္ကိုးလိုးကန္႔လန္႔နဲ႔ ေတြးေတြးမိခဲ့တဲ့ ျမက္ပင္ရိုင္းၾကီးေတြက ေဖြးေဖြးလႈပ္ေအာင္ပြင့္ေနလိုက္တာၾကတာ... တိမ္ေတြအလွနဲ႔ နင္လားငါလား ယွဥ္ေနလိုက္ၾကတာ... ပြင့္ခ်ိန္တန္ေတာ့ သူတို႔လဲ ေလာကၾကီးကိုတစ္ေထာင့္တစ္ေနရာကေန အလွဆင္ေပးသားဘဲ။
အဲဒီျမက္ရိုင္းေတြေရာမုန္ ့လုပ္စားဦးမွာလားဟင္။
ReplyDeleteKuu kuu !!
ReplyDeletemake snack from grass flowers.
မုန္ ့လာစားပါတယ္။ ဟုတ္တယ္ညီမေရ ဒီဇင္ဘာမွာ
ReplyDeleteလက္မွတ္ေတာ္ေတာ္ၾကပ္တယ္။
အိမ္ျပန္ အေတြးေလးနဲ ့ေပ်ာ္ေနၿပီလား။
ျမက္ပြင့္ကေန မုန့္လုပ္တာရွိတယ္... ေကာက္လႈိင္းဒီမုန္ ့ ထင္တယ္.. အပြင့္က ေဗဒါေရာင္ ျမက္ေတာ့ထဲမွာ ေပါက္တယ္.. ျမက္ပင္နဲ ့ပဲတူတယ္...
ReplyDeleteဒန္ ့သလြန္ရြက္ေၾကာ္ေတာ့ႀကိဳက္တယ္.. ဒန့္သလြန္ မုန္ ့ ေတာ့ မစားဘူးေသးဘူး..
ထူးဆန္းေထြလာ ဒန္႕သလြန္မုန္႕
ReplyDeleteစားခ်င္စရာေလး
ျမက္ရိုင္းပင္ၾကီးက ရႈပ္တယ္ထင္ရေပမဲ႕ ခုလိုက် လွလိုက္တာ
ဓာတ္ပံုထဲမွာ တိမ္နဲ႕ အျပိဳင္ တကယ္ကိုလွပါတယ္..
ၾကံဳဖူးေပါင္ဗ်ာ..ဒန္႔ဒလြန္ရြက္မုန္႔တဲ့..
ReplyDeleteအဆန္းေလးဘဲ။ အရြက္ဆို တို့လဲမၾကိဳက္တာ ရွားတယ္
ReplyDeleteThanks for dropping by and I would love to try this recipe.
ReplyDelete