ကၽြန္မတို႔အဖြားရြာမွာေတာ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔လို႔ေခၚတဲ့ Fern ကို ဒီမွာလဲတစ္ခါတစ္ေလရတတ္ တယ္။ ေစ်းမွာ ေရာင္းတာကေတာ့ ေစ်းေန႔၊ မိုးတြင္းလိုအခ်ိန္မ်ိဳးမွာ အသည္တစ္သည္က လာေရာင္းေလ့ ရွိတယ္။ ေစ်းေန႔က တနဂၤေႏြမနက္ေစာေစာ မွ စံုတာမို႔ ထဖို႔ပ်င္းတဲ့ေန႔မ်ိဳးဆိုရင္ တစ္ပတ္လြတ္ေရာ။ အခုတစ္ေလာေခတ္စားေနတာ မွ်စ္ေတြ၊ အတံုးလိုက္ကိုခ်ေရာင္းတာ၊ ၁ ေဒၚလာဆို ၁တံုးရတယ္။ ၀ါးပိုး၀ါး မွ်စ္ဆို႔ၾကီးေတြ။ ျပန္ခုတ္ျဖတ္ရတာေတာ့မသက္သာလွဘူး။ ေကာက္ေကြးညြန္႔ကိုေတာ့ ျခံစိုက္စားတဲ့ ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္ လာလာေပးလို႔စားရတယ္။ အစိမ္းသက္သက္ ငပိခ်က္ေလးျဖစ္ျဖစ္၊ ငံျပာရည္ခ်က္ေလးနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ တို႔စားရင္ အရမ္း အရသာရွိတာမို႔ သူ႔ကို ရွိရင္လာေရာင္းပါလို႔ မွာထားတယ္။ လက္တစ္ဆုပ္စာ အစည္းတစ္စည္ကို .5 ေဒၚလာေလာက္ဘဲေပးရတယ္။ ၂၀၀၉ တံုးက ေစ်းမွာတစ္ခါရလို႔ သုပ္စားဖူး တယ္။ ေကာက္ေကြးညြန္႔သုပ္၊ ဒီတစ္ခါေတာ့ စာဘား (sabah) က အန္တီတစ္ေယာက္က သူတို႔ဆီမွာ ဘလေခ်ာင္နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္၊ anchovies နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ေၾကာ္စားၾကတယ္လို႔ေျပာျပလို႔ ခ်က္ခ်င္းဘဲ စမ္းၾကည့္ လိုက္တယ္။ ေကာင္းလြန္းလို႔ ကိုယ့္ version ေလးကိုဒီေပၚမွာ ထပ္တင္ထားလိုက္တယ္။
ေကာက္ေကြးညြန္႔ တစ္စီး
ငါးနီတူေျခာက္ အနည္းငယ္
ငပိစိမ္းစား နည္းနည္း.
တား အနည္းငယ္ ...
ၾကက္သြန္ နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္ပါ။
ငပိစိမ္းစားေလးနဲနဲထည့္ပါ။
ေမႊးလာရင္ ငါးေျခာက္ေလးေတြေရေဆး၊ ေရစစ္ျပီးထည့္။
ငါးေျခာက္ေလးေတြၾကြပ္လာပီဆိုရင္ေတာ့ ေရေဆးလွီးျဖတ္ထားတဲ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြထည့္ပါ။
ဆားထည့္လိုက္ျပီး မီးဖိုမီးကိုပိတ္လိုက္ပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ေမႊလိုက္ပါ.. အရြက္ေလးေတြစိမ္းစိမ္းေလးနဲ႔ ဒယ္အိုးအပူနဲ႔တင္က်က္သြား မွာပါ။
ထမင္းပူပူေလးရယ္... ေကာက္ေကြးညြန္႔ ငါးနီတူ ေၾကာ္ေလးရယ္... ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳေလးရယ္.. သိပ္ကို လိုက္ဖက္ပါတယ္။ စိတ္၀င္စားရင္၊ fern လဲ ရွိရင္.. ေၾကာ္စားၾကည့္ေနာ္။
ဒါကေတာ့ ခ်ိဳးဆိတ္ျပီးေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြပါ။
အသုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီမွာပါ။
ေကာက္ေကြးညြန္႔သုပ္
ေကာက္ေကြးညြန္႔ တစ္စီး
ငါးနီတူေျခာက္ အနည္းငယ္
ငပိစိမ္းစား နည္းနည္း.
တား အနည္းငယ္ ...
ၾကက္သြန္ နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္ပါ။
ငပိစိမ္းစားေလးနဲနဲထည့္ပါ။
ေမႊးလာရင္ ငါးေျခာက္ေလးေတြေရေဆး၊ ေရစစ္ျပီးထည့္။
ငါးေျခာက္ေလးေတြၾကြပ္လာပီဆိုရင္ေတာ့ ေရေဆးလွီးျဖတ္ထားတဲ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြထည့္ပါ။
ဆားထည့္လိုက္ျပီး မီးဖိုမီးကိုပိတ္လိုက္ပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ေမႊလိုက္ပါ.. အရြက္ေလးေတြစိမ္းစိမ္းေလးနဲ႔ ဒယ္အိုးအပူနဲ႔တင္က်က္သြား မွာပါ။
ထမင္းပူပူေလးရယ္... ေကာက္ေကြးညြန္႔ ငါးနီတူ ေၾကာ္ေလးရယ္... ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳေလးရယ္.. သိပ္ကို လိုက္ဖက္ပါတယ္။ စိတ္၀င္စားရင္၊ fern လဲ ရွိရင္.. ေၾကာ္စားၾကည့္ေနာ္။
ဒါကေတာ့ ခ်ိဳးဆိတ္ျပီးေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြပါ။
အသုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီမွာပါ။
ေကာက္ေကြးညြန္႔သုပ္
အိုး ေကာက္ေကြးညႊန္႕ဆိုတာ နာမည္ၾကားဖူးေနတာ ၾကာျပီ ဘယ္လိုမ်ိဳးမွန္းမသိဘူး
ReplyDeleteခုမွ ဋရင္ေကာက္မွန္းသိရတယ္
ၾကိဳက္တယ္
အ့ဲဒီ အရြက္ ျမန္မာျပည္မွာ ရွိစဥ္ကလည္း မစားဖူးဘူး။ အခုေတာ့ ၀ယ္လို႔ရမွာ မဟုတ္ဘူး။ အရြက္စိမ္းစိမ္းဆို အကုန္ႀကိဳက္တယ္ း) စားခ်င္တာာ
ReplyDeleteဋရင္ေကာက္ ေလးေတြ စားခ်င္လုိက္တာလြမ္းသြားျပီ
ReplyDeleteေဆာင္း
rose ေရ အဲဒီအရြက္ေတြကို ကခ်င္ျပည္နယ္ဘက္မွာ ဘဲ စားဖူးတာ ရန္ကုန္မွာ မရိွဘူး
ReplyDeleteအခုေတာ့ ရန္ကုန္ထိ ေရာက္ေအာင္ ေရာင္းမေရာင္း မသိဘူး
ေဆာင္း
ဟုတ္တယ္ အခ်ဳိ့ကလည္း ဍရင္ေကာက္ညႊန္ ့ လို ့ ေခၚတယ္ထင္တယ္..။ က်ေနာ္ ရွမ္းျပည္ေနတုန္းကေတာ့ အဲ့သာကို ေကာက္ေကာက္ညႊန္ ့ လုိ ေခၚပါတယ္။ အမုန္းကို စားဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သိပ္ေတာ့ ရိုးမသြားတဲ့ အရြက္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ အဲ..... ေတာထဲမွာ ကိုယ္တိုင္ ဆင္းခူးၾကည့္တဲ့ခါ ေက်ာက္လက္၀ါးညႊန္ ့ (ေတာက္တဲ့လက္၀ါးလားပဲ) နဲ ့ မွားခူးတတ္ၿပီး အဆိပ္ သင့္တဲ့ အရြက္ေတြ ျဖစ္ေနတတ္တာ ေၾကာင့္ သူမ်ား ခူးေပးတာနဲ ့ ေစ်းက ၀ယ္တာပဲ စားျဖစ္ပါတယ္။
ReplyDeleteမကူးေရ..... လြမ္းထွာ ရွမ္းျပည္ကိုဗ်ာ။
ၾကိဳက္ျပီးသား ကူး ခ်က္တာဆိုု။
ReplyDeleteအုုိင္အိုုရာ
အဲဒီအရြက္ေလးေတြကို ဟင္းခ်ိဳခ်က္စားျဖစ္တယ္ ေကာက္ေကြးမွန္းမသိဘူး။ ဒီတစ္ခါမွ ထပ္ခ်က္စားအုံးမယ္
ReplyDeleteအဲဒီအရြက္မိ်ဳးငယ္ငယ္တုန္းက စားဖူးတယ္...။ ရွမ္းျပည္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ေၾကာ္စားတယ္...။ မုန္ညင္းေစာလိုလဲ အရည္နဲ႔လုပ္စားၾကတယ္...။ ၾကိဳက္တယ္...။
ReplyDeleteေကာက္ေကာက္ညြန္႔ကို တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး။ အဲလိုစိမ္းစိမ္းေလး ေၾကာ္ထားတာေလးကေတာ႔ စားခ်င္စဖြယ္။
ReplyDeleteငနီတူကို ဘာအရြက္နဲ႔ ေၾကာ္စားရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနၿပီ။ း)