Skip to main content

ေကာက္ေကြးညြန္႔ ငါးနီတူေၾကာ္

ကၽြန္မတို႔အဖြားရြာမွာေတာ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔လို႔ေခၚတဲ့ Fern ကို ဒီမွာလဲတစ္ခါတစ္ေလရတတ္ တယ္။  ေစ်းမွာ ေရာင္းတာကေတာ့ ေစ်းေန႔၊ မိုးတြင္းလိုအခ်ိန္မ်ိဳးမွာ အသည္တစ္သည္က လာေရာင္းေလ့ ရွိတယ္။  ေစ်းေန႔က တနဂၤေႏြမနက္ေစာေစာ မွ စံုတာမို႔ ထဖို႔ပ်င္းတဲ့ေန႔မ်ိဳးဆိုရင္ တစ္ပတ္လြတ္ေရာ။  အခုတစ္ေလာေခတ္စားေနတာ မွ်စ္ေတြ၊  အတံုးလိုက္ကိုခ်ေရာင္းတာ၊  ၁ ေဒၚလာဆို ၁တံုးရတယ္။ ၀ါးပိုး၀ါး မွ်စ္ဆို႔ၾကီးေတြ။ ျပန္ခုတ္ျဖတ္ရတာေတာ့မသက္သာလွဘူး။  ေကာက္ေကြးညြန္႔ကိုေတာ့ ျခံစိုက္စားတဲ့ ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္ လာလာေပးလို႔စားရတယ္။  အစိမ္းသက္သက္ ငပိခ်က္ေလးျဖစ္ျဖစ္၊ ငံျပာရည္ခ်က္ေလးနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ တို႔စားရင္ အရမ္း အရသာရွိတာမို႔ သူ႔ကို ရွိရင္လာေရာင္းပါလို႔ မွာထားတယ္။  လက္တစ္ဆုပ္စာ အစည္းတစ္စည္ကို .5 ေဒၚလာေလာက္ဘဲေပးရတယ္။  ၂၀၀၉ တံုးက ေစ်းမွာတစ္ခါရလို႔ သုပ္စားဖူး တယ္။   ေကာက္ေကြးညြန္႔သုပ္၊ ဒီတစ္ခါေတာ့ စာဘား (sabah) က အန္တီတစ္ေယာက္က သူတို႔ဆီမွာ ဘလေခ်ာင္နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္၊ anchovies နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ေၾကာ္စားၾကတယ္လို႔ေျပာျပလို႔  ခ်က္ခ်င္းဘဲ စမ္းၾကည့္ လိုက္တယ္။  ေကာင္းလြန္းလို႔ ကိုယ့္ version ေလးကိုဒီေပၚမွာ ထပ္တင္ထားလိုက္တယ္။

ေကာက္ေကြးညြန္႔ တစ္စီး
ငါးနီတူေျခာက္ အနည္းငယ္
ငပိစိမ္းစား နည္းနည္း.
တား အနည္းငယ္ ...
ၾကက္သြန္ နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္ပါ။
ငပိစိမ္းစားေလးနဲနဲထည့္ပါ။
ေမႊးလာရင္ ငါးေျခာက္ေလးေတြေရေဆး၊ ေရစစ္ျပီးထည့္။
ငါးေျခာက္ေလးေတြၾကြပ္လာပီဆိုရင္ေတာ့ ေရေဆးလွီးျဖတ္ထားတဲ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြထည့္ပါ။
ဆားထည့္လိုက္ျပီး မီးဖိုမီးကိုပိတ္လိုက္ပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ေမႊလိုက္ပါ.. အရြက္ေလးေတြစိမ္းစိမ္းေလးနဲ႔ ဒယ္အိုးအပူနဲ႔တင္က်က္သြား မွာပါ။
ထမင္းပူပူေလးရယ္... ေကာက္ေကြးညြန္႔ ငါးနီတူ ေၾကာ္ေလးရယ္...  ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳေလးရယ္.. သိပ္ကို လိုက္ဖက္ပါတယ္။  စိတ္၀င္စားရင္၊ fern လဲ ရွိရင္.. ေၾကာ္စားၾကည့္ေနာ္။
ဒါကေတာ့ ခ်ိဳးဆိတ္ျပီးေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ေကြးညြန္႔ေလးေတြပါ။

အသုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီမွာပါ။
ေကာက္ေကြးညြန္႔သုပ္

Comments

  1. အိုး ေကာက္ေကြးညႊန္႕ဆိုတာ နာမည္ၾကားဖူးေနတာ ၾကာျပီ ဘယ္လိုမ်ိဳးမွန္းမသိဘူး
    ခုမွ ဋရင္ေကာက္မွန္းသိရတယ္
    ၾကိဳက္တယ္

    ReplyDelete
  2. အ့ဲဒီ အရြက္ ျမန္မာျပည္မွာ ရွိစဥ္ကလည္း မစားဖူးဘူး။ အခုေတာ့ ၀ယ္လို႔ရမွာ မဟုတ္ဘူး။ အရြက္စိမ္းစိမ္းဆို အကုန္ႀကိဳက္တယ္ း) စားခ်င္တာာ

    ReplyDelete
  3. ဋရင္ေကာက္ ေလးေတြ စားခ်င္လုိက္တာလြမ္းသြားျပီ

    ေဆာင္း

    ReplyDelete
  4. rose ေရ အဲဒီအရြက္ေတြကို ကခ်င္ျပည္နယ္ဘက္မွာ ဘဲ စားဖူးတာ ရန္ကုန္မွာ မရိွဘူး

    အခုေတာ့ ရန္ကုန္ထိ ေရာက္ေအာင္ ေရာင္းမေရာင္း မသိဘူး
    ေဆာင္း

    ReplyDelete
  5. ဟုတ္တယ္ အခ်ဳိ့ကလည္း ဍရင္ေကာက္ညႊန္ ့ လို ့ ေခၚတယ္ထင္တယ္..။ က်ေနာ္ ရွမ္းျပည္ေနတုန္းကေတာ့ အဲ့သာကို ေကာက္ေကာက္ညႊန္ ့ လုိ ေခၚပါတယ္။ အမုန္းကို စားဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သိပ္ေတာ့ ရိုးမသြားတဲ့ အရြက္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ အဲ..... ေတာထဲမွာ ကိုယ္တိုင္ ဆင္းခူးၾကည့္တဲ့ခါ ေက်ာက္လက္၀ါးညႊန္ ့ (ေတာက္တဲ့လက္၀ါးလားပဲ) နဲ ့ မွားခူးတတ္ၿပီး အဆိပ္ သင့္တဲ့ အရြက္ေတြ ျဖစ္ေနတတ္တာ ေၾကာင့္ သူမ်ား ခူးေပးတာနဲ ့ ေစ်းက ၀ယ္တာပဲ စားျဖစ္ပါတယ္။

    မကူးေရ..... လြမ္းထွာ ရွမ္းျပည္ကိုဗ်ာ။

    ReplyDelete
  6. ၾကိဳက္ျပီးသား ကူး ခ်က္တာဆိုု။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  7. အဲဒီအရြက္ေလးေတြကို ဟင္းခ်ိဳခ်က္စားျဖစ္တယ္ ေကာက္ေကြးမွန္းမသိဘူး။ ဒီတစ္ခါမွ ထပ္ခ်က္စားအုံးမယ္

    ReplyDelete
  8. အဲဒီအရြက္မိ်ဳးငယ္ငယ္တုန္းက စားဖူးတယ္...။ ရွမ္းျပည္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ေၾကာ္စားတယ္...။ မုန္ညင္းေစာလိုလဲ အရည္နဲ႔လုပ္စားၾကတယ္...။ ၾကိဳက္တယ္...။

    ReplyDelete
  9. ေကာက္ေကာက္ညြန္႔ကို တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး။ အဲလိုစိမ္းစိမ္းေလး ေၾကာ္ထားတာေလးကေတာ႔ စားခ်င္စဖြယ္။
    ငနီတူကို ဘာအရြက္နဲ႔ ေၾကာ္စားရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနၿပီ။ း)

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေၾကာင့္ မႈိေလးေတြနဲနဲတက္ေ

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ