Skip to main content

မႈိလံုး ပဲညိဳ စြပ္ (soup)/ဟင္း

ပဲညိဳလံုးရွည္ရွည္ေလးေတြ (kidney beans) ကအဟာရလဲရွိသလိုစားရင္လဲစိမ့္ေနတာမို႔ ကၽြန္မေတာ့အရမ္းကိုၾကိဳက္ပါတယ္။ အခ်ိန္ယူပီး ေရစိမ္ထားရတာရယ္၊ အၾကာၾကီးျပဳပ္ေနရတာရယ္၊ ျပဳပ္ထားရင္ အဖံုးဖံုးမွ ပဲေလးေတြက လံုးေဖာင္းပီး တင္းတင္းေလးျဖစ္ေနတာမို႔ အဖံုးေပၚကေရေတြ တစ္စက္စက္ က် ေနလို႔ မီးဖိုညစ္ပတ္တာရယ္..အဲဒါေလးေတြကေတာ့ သီးခံရတာေပါ့ေလ။
အသင့္စားလို႔ရေအာင္ ဗူးထဲထည့္ထားတဲ့ ဟာေတြကေတာ့အခ်ိန္ကုန္သက္သာပီးျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ခ်က္စားႏိုင္တဲ့ အတြက္ တစ္ခါေလမ်ား စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ရင္ အသင့္စားဗူး ေလးေတြဘဲ၀ယ္ပီးခ်က္စားလိုက္တယ္။
ဒီညေနကေတာ့ မိႈအလံုးေလးေတြ (ဗူးထဲမွ)ေလးေတြနဲ႔႔ပါ ေရာခ်က္ပီး စားဖို႔စီစဥ္ထားတဲ့အတြက္စိတ္ကူးေပါက္တာနဲ႔ မိႈနဲ႔ ပဲညိဳ ဗူး ေတြကိုေဖာက္ထားပီး အရည္ေလးနဲ႔တစ္မ်ိဳး၊ ဟင္းမယ္တစ္ဖြယ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
အသင့္စားဗူးထဲက မိႈလံုးေလးေတြကိုထုတ္ပီး၊ အထဲကေရေတြသြန္ပစ္ပါတယ္၊ ျပီးရင္ အေနေတာ္လွီးထားပါ။
ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြေတာက္ေတာက္စင္းထည့္ပီး လွီးထားတဲ့မႈိေလးေတြ အနားတင္းပီး ညိဳလာ ေအာင္ေၾကာ္ပီးရင္ေတာ့ သပ္သပ္ခပ္ထားလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကိုဆီသတ္ပီးရင္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္နဲနဲခပ္လိုက္ပီး (အအီေျပေအာင္ခ်ဥ္ေပါင္ခံ) ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေလးနဲနဲကိုထည့္ ႏြမ္းတာနဲ႔ အသင့္စားဗူးထဲက ပဲညိဳလံုးရွည္ေတြကိုလဲ အရည္ေတြစစ္ထုတ္ပီး ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ခ်က္လိုက္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား/အခ်ိဳမႈန္႔ သင့္ေတာ္သေလာက္ထည့္ပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လိုက္ရင္ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္နဲ႔ ပဲ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ တို႔အားလံုးအရသာ သမေနပါပီ။ အိုးခ်ခါနီးေလးမွာေတာ့ ေၾကာ္ထားတဲ့မိႈေလးေတြကိုထည့္ပီး လံုးလိုက္ပါ။ ဟင္းအေနနဲ႔စားဖို႔ ေျခာက္ေျခာက္ေလးတစ္ခြက္စာခ်က္ ပီး အရည္နဲ႔စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေႏြးအနဲငယ္ထပ္ထည့္ပီးဆူေအာင္တည္လိုက္ရင္ရပါပီ။
ကူးစ္္ ္္္ ္ ကေတာ့ မနက္ပိုင္းမွာ tortilla ေလးနဲ႔စားလို႔ရေအာင္အရည္ေလးနဲ႔ပါ ခ်က္ထားလိုက္ပါတယ္။ (နံျပား စားခ်င္ေသာ္လည္း မရွိတဲ့ဘ၀ ေတာ္တီလာနဲ႔သာေျဖသိမ့္ရ) ။

Comments

  1. ေအာ္ ဘ၀တူေတြပါကူးကူးရယ္
    တို႔ေတြလည္း tortilla နဲ႔သာ ေျဖသိမ္႔ေနရပါတယ္

    ReplyDelete
  2. တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ ဒီေန ့ေတာင္ ေစ်းမွာ kidney bean ေတြ့ခဲ့တယ္။ အခ်ိန္ကုန္တာေၾကာင့္ ၿပန္ထားခဲ့တယ္။ ready made ဘူးေလးဝယ္စားဦးမွဘဲ။ ဒီမွာ နံၿပားေတာ့ရွိတယ္ ၿမန္မာႏိုင္ငံကလို မေကာင္းဘူး :((

    ReplyDelete
  3. တို႔လည္း kidney ပဲ အရမ္းၾကိဳက္တယ္
    ေနာက္ေတာ႔ စားပါမ်ားလြန္းလို႔လား မသိဘူး..တာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတာဆိုေတာ႔ chemical ေတြလည္း ပါမွာေပါ႔ေလ..ခဏခဏစားလြန္းေတာ႔ ေလေတြပြၿပီး ဗိုက္အၿမဲတင္းေနလို႔ အခုေတာ႔ နားထားတယ္ိိ

    ReplyDelete
  4. အဲ့ဒီပဲ စိမ္းမသိဘူး.. မကူး.. လုိက္ရွာၾကည့္လုိ္က္ဦးမယ္... ခ်က္မယ္ကြ ဒီအပါတ္..

    ReplyDelete
  5. မွုိလံုးနဲ ့ပဲညိဳ soup ကဆိမ့္ေနမွာဘဲေနာ္...

    ReplyDelete
  6. စားခ်င္စဖြယ္ေလးေတြေနာ္..း)

    ReplyDelete
  7. ခ်စ္အုန္းေဖSeptember 15, 2009 at 9:53 PM

    Kidney Bean ျပဳတ္ကေရေကာခမ္းရဲ ့လား။ေရေဘာေလာနဲ ့ စားမေကာင္းဘူးေနာ္။

    ReplyDelete
  8. ေမာင္ခ်စ္အုန္းေဖ... ေရးထားတာမဖတ္တာသိသာတယ္.. စိတ္မေကာင္းစရာ.. အဟြတ္ ဟြတ္

    ReplyDelete
  9. လက္ရာကိုၾကိဳက္ေတာ႔ဆိုက္ဆိုက္ေရာက္လာရျပီေပါ႔ရွင္။
    ဒီေန႔ဟင္းလည္းအားလံုးအၾကိုက္ေတြပဲ။
    အားလံုးစားျပစ္လိုက္တယ္ကူးကူးေရ။

    ReplyDelete
  10. လက္ရာကိုၾကိဳက္ေတာ႔ဆိုက္ဆိုက္ေရာက္လာရျပီေပါ႔ရွင္။
    ဒီေန႔ဟင္းလည္းအားလံုးအၾကိုက္ေတြပဲ။
    အားလံုးစားျပစ္လိုက္တယ္ကူးကူးေရ။

    ReplyDelete
  11. တခါမွ မစားဖူးဘူး ကူးကူးေရ...

    ReplyDelete
  12. စကားမစပ္ မကူးေရ..စားေတာ္ပဲနဲ႔ စားေဆာ္ဒါကို ဒီကဆိုင္ေတြမွာ ဘယ္လိုေမးျပီး
    ၀ယ္ရမလဲခင္ဗ်ာ။ စားေတာ္ပဲဆိုတာလဲ ဘယ္လို
    မ်ိဳးမွန္း ကြ်န္ေတာ္မမွန္းမိဘူးျဖစ္ေနတယ္။

    ReplyDelete
  13. Anonymous ေရ... စားေတာ္ပဲ က ကူးကူးေနတဲ့ ေနရာမွာလဲမရွိပါဘူး..အခုခ်က္ထားတဲ့ပဲက Kidney bean ပါ.. ျမန္မာလိုမေခၚတတ္ဘူး.. salt soda/baking powder/baking soda... အစရွိ ပြေစမယ့္ဟာေတြကိုေတာ့ေမး၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။.. း)

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...

ခါေႏြပိေတာက္ ၂၀၁၀

သၾကၤန္ရက္နီးလာပီေနာ္။ ပိေတာက္ပန္းမခ်စ္တဲ့မိန္းကေလးမ်ားရွိမလား။ ကၽြန္မေတာ့ခ်စ္တယ္။ ျမင္ရင္ကို စိတ္ထဲေအးျမေနတာ... အပင္ျမင့္ၾကီးမွာပြင့္ေနတဲ့ေရႊ၀ါေရာင္ပိေတာက္ေလးေတြ ေငးၾကည့္ရင္း ေလအသင့္မွာ ပိေတာက္နံ႕ေလးေ၀့လာမလားလို႔ ေခါင္းေမာ့ပီးရႈမိတာအခါခါပါ။ ေနာက္ေန႕မွာေတာ့ ပိေတာက္၀ါပြင့္ေလးေတြေၾကြပီး ေျမခေနတာေတြ ႏွေျမာတသစြာၾကည့္ရင္း.. ဘာလိုလိုနဲ႔ ႏွစ္ကူးျပန္ေတာ့မယ္ေလ.. ပန္းခ်စ္သူေတြအတြက္ ခါေႏြပိေတာက္ တစ္ေပြ႔တစ္ပိုက္ၾကည့္ႏိုင္ေအာင္ ပံုေလးေတြတင္ေပးလိုက္တယ္။ ဒီေန႔ညေနမွ ျခံထဲက အကိုင္းနိပ္တဲ့အပင္ကပြင့္ေနလို႔ အမ်ားၾကီးခူးလာခဲ့တယ္။ တစ္အိမ္လံုးပန္းအိုးေတြနဲ႔လိုက္ထိုးထားတယ္..သၾကၤန္ခ်ိန္ဆိုသူတို႔မပြင့္ေတာ့ဘူး။