ပဲညိဳလံုးရွည္ရွည္ေလးေတြ (kidney beans) ကအဟာရလဲရွိသလိုစားရင္လဲစိမ့္ေနတာမို႔ ကၽြန္မေတာ့အရမ္းကိုၾကိဳက္ပါတယ္။ အခ်ိန္ယူပီး ေရစိမ္ထားရတာရယ္၊ အၾကာၾကီးျပဳပ္ေနရတာရယ္၊ ျပဳပ္ထားရင္ အဖံုးဖံုးမွ ပဲေလးေတြက လံုးေဖာင္းပီး တင္းတင္းေလးျဖစ္ေနတာမို႔ အဖံုးေပၚကေရေတြ တစ္စက္စက္ က် ေနလို႔ မီးဖိုညစ္ပတ္တာရယ္..အဲဒါေလးေတြကေတာ့ သီးခံရတာေပါ့ေလ။
အသင့္စားလို႔ရေအာင္ ဗူးထဲထည့္ထားတဲ့ ဟာေတြကေတာ့အခ်ိန္ကုန္သက္သာပီးျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ခ်က္စားႏိုင္တဲ့ အတြက္ တစ္ခါေလမ်ား စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ရင္ အသင့္စားဗူး ေလးေတြဘဲ၀ယ္ပီးခ်က္စားလိုက္တယ္။
ဒီညေနကေတာ့ မိႈအလံုးေလးေတြ (ဗူးထဲမွ)ေလးေတြနဲ႔႔ပါ ေရာခ်က္ပီး စားဖို႔စီစဥ္ထားတဲ့အတြက္စိတ္ကူးေပါက္တာနဲ႔ မိႈနဲ႔ ပဲညိဳ ဗူး ေတြကိုေဖာက္ထားပီး အရည္ေလးနဲ႔တစ္မ်ိဳး၊ ဟင္းမယ္တစ္ဖြယ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
အသင့္စားဗူးထဲက မိႈလံုးေလးေတြကိုထုတ္ပီး၊ အထဲကေရေတြသြန္ပစ္ပါတယ္၊ ျပီးရင္ အေနေတာ္လွီးထားပါ။
ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြေတာက္ေတာက္စင္းထည့္ပီး လွီးထားတဲ့မႈိေလးေတြ အနားတင္းပီး ညိဳလာ ေအာင္ေၾကာ္ပီးရင္ေတာ့ သပ္သပ္ခပ္ထားလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကိုဆီသတ္ပီးရင္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္နဲနဲခပ္လိုက္ပီး (အအီေျပေအာင္ခ်ဥ္ေပါင္ခံ) ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေလးနဲနဲကိုထည့္ ႏြမ္းတာနဲ႔ အသင့္စားဗူးထဲက ပဲညိဳလံုးရွည္ေတြကိုလဲ အရည္ေတြစစ္ထုတ္ပီး ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ခ်က္လိုက္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား/အခ်ိဳမႈန္႔ သင့္ေတာ္သေလာက္ထည့္ပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လိုက္ရင္ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္နဲ႔ ပဲ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ တို႔အားလံုးအရသာ သမေနပါပီ။ အိုးခ်ခါနီးေလးမွာေတာ့ ေၾကာ္ထားတဲ့မိႈေလးေတြကိုထည့္ပီး လံုးလိုက္ပါ။ ဟင္းအေနနဲ႔စားဖို႔ ေျခာက္ေျခာက္ေလးတစ္ခြက္စာခ်က္ ပီး အရည္နဲ႔စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေႏြးအနဲငယ္ထပ္ထည့္ပီးဆူေအာင္တည္လိုက္ရင္ရပါပီ။
ကူးစ္္ ္္္ ္ ကေတာ့ မနက္ပိုင္းမွာ tortilla ေလးနဲ႔စားလို႔ရေအာင္အရည္ေလးနဲ႔ပါ ခ်က္ထားလိုက္ပါတယ္။ (နံျပား စားခ်င္ေသာ္လည္း မရွိတဲ့ဘ၀ ေတာ္တီလာနဲ႔သာေျဖသိမ့္ရ) ။
အသင့္စားလို႔ရေအာင္ ဗူးထဲထည့္ထားတဲ့ ဟာေတြကေတာ့အခ်ိန္ကုန္သက္သာပီးျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ခ်က္စားႏိုင္တဲ့ အတြက္ တစ္ခါေလမ်ား စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ရင္ အသင့္စားဗူး ေလးေတြဘဲ၀ယ္ပီးခ်က္စားလိုက္တယ္။
ဒီညေနကေတာ့ မိႈအလံုးေလးေတြ (ဗူးထဲမွ)ေလးေတြနဲ႔႔ပါ ေရာခ်က္ပီး စားဖို႔စီစဥ္ထားတဲ့အတြက္စိတ္ကူးေပါက္တာနဲ႔ မိႈနဲ႔ ပဲညိဳ ဗူး ေတြကိုေဖာက္ထားပီး အရည္ေလးနဲ႔တစ္မ်ိဳး၊ ဟင္းမယ္တစ္ဖြယ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
အသင့္စားဗူးထဲက မိႈလံုးေလးေတြကိုထုတ္ပီး၊ အထဲကေရေတြသြန္ပစ္ပါတယ္၊ ျပီးရင္ အေနေတာ္လွီးထားပါ။
ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြေတာက္ေတာက္စင္းထည့္ပီး လွီးထားတဲ့မႈိေလးေတြ အနားတင္းပီး ညိဳလာ ေအာင္ေၾကာ္ပီးရင္ေတာ့ သပ္သပ္ခပ္ထားလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကိုဆီသတ္ပီးရင္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္နဲနဲခပ္လိုက္ပီး (အအီေျပေအာင္ခ်ဥ္ေပါင္ခံ) ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေလးနဲနဲကိုထည့္ ႏြမ္းတာနဲ႔ အသင့္စားဗူးထဲက ပဲညိဳလံုးရွည္ေတြကိုလဲ အရည္ေတြစစ္ထုတ္ပီး ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ခ်က္လိုက္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား/အခ်ိဳမႈန္႔ သင့္ေတာ္သေလာက္ထည့္ပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လိုက္ရင္ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္နဲ႔ ပဲ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ တို႔အားလံုးအရသာ သမေနပါပီ။ အိုးခ်ခါနီးေလးမွာေတာ့ ေၾကာ္ထားတဲ့မိႈေလးေတြကိုထည့္ပီး လံုးလိုက္ပါ။ ဟင္းအေနနဲ႔စားဖို႔ ေျခာက္ေျခာက္ေလးတစ္ခြက္စာခ်က္ ပီး အရည္နဲ႔စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေႏြးအနဲငယ္ထပ္ထည့္ပီးဆူေအာင္တည္လိုက္ရင္ရပါပီ။
ကူးစ္္ ္္္ ္ ကေတာ့ မနက္ပိုင္းမွာ tortilla ေလးနဲ႔စားလို႔ရေအာင္အရည္ေလးနဲ႔ပါ ခ်က္ထားလိုက္ပါတယ္။ (နံျပား စားခ်င္ေသာ္လည္း မရွိတဲ့ဘ၀ ေတာ္တီလာနဲ႔သာေျဖသိမ့္ရ) ။
ေအာ္ ဘ၀တူေတြပါကူးကူးရယ္
ReplyDeleteတို႔ေတြလည္း tortilla နဲ႔သာ ေျဖသိမ္႔ေနရပါတယ္
တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ ဒီေန ့ေတာင္ ေစ်းမွာ kidney bean ေတြ့ခဲ့တယ္။ အခ်ိန္ကုန္တာေၾကာင့္ ၿပန္ထားခဲ့တယ္။ ready made ဘူးေလးဝယ္စားဦးမွဘဲ။ ဒီမွာ နံၿပားေတာ့ရွိတယ္ ၿမန္မာႏိုင္ငံကလို မေကာင္းဘူး :((
ReplyDeleteတို႔လည္း kidney ပဲ အရမ္းၾကိဳက္တယ္
ReplyDeleteေနာက္ေတာ႔ စားပါမ်ားလြန္းလို႔လား မသိဘူး..တာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတာဆိုေတာ႔ chemical ေတြလည္း ပါမွာေပါ႔ေလ..ခဏခဏစားလြန္းေတာ႔ ေလေတြပြၿပီး ဗိုက္အၿမဲတင္းေနလို႔ အခုေတာ႔ နားထားတယ္ိိ
အဲ့ဒီပဲ စိမ္းမသိဘူး.. မကူး.. လုိက္ရွာၾကည့္လုိ္က္ဦးမယ္... ခ်က္မယ္ကြ ဒီအပါတ္..
ReplyDeleteမွုိလံုးနဲ ့ပဲညိဳ soup ကဆိမ့္ေနမွာဘဲေနာ္...
ReplyDeleteစားခ်င္စဖြယ္ေလးေတြေနာ္..း)
ReplyDeleteKidney Bean ျပဳတ္ကေရေကာခမ္းရဲ ့လား။ေရေဘာေလာနဲ ့ စားမေကာင္းဘူးေနာ္။
ReplyDeleteေမာင္ခ်စ္အုန္းေဖ... ေရးထားတာမဖတ္တာသိသာတယ္.. စိတ္မေကာင္းစရာ.. အဟြတ္ ဟြတ္
ReplyDeleteလက္ရာကိုၾကိဳက္ေတာ႔ဆိုက္ဆိုက္ေရာက္လာရျပီေပါ႔ရွင္။
ReplyDeleteဒီေန႔ဟင္းလည္းအားလံုးအၾကိုက္ေတြပဲ။
အားလံုးစားျပစ္လိုက္တယ္ကူးကူးေရ။
လက္ရာကိုၾကိဳက္ေတာ႔ဆိုက္ဆိုက္ေရာက္လာရျပီေပါ႔ရွင္။
ReplyDeleteဒီေန႔ဟင္းလည္းအားလံုးအၾကိုက္ေတြပဲ။
အားလံုးစားျပစ္လိုက္တယ္ကူးကူးေရ။
တခါမွ မစားဖူးဘူး ကူးကူးေရ...
ReplyDeleteစကားမစပ္ မကူးေရ..စားေတာ္ပဲနဲ႔ စားေဆာ္ဒါကို ဒီကဆိုင္ေတြမွာ ဘယ္လိုေမးျပီး
ReplyDelete၀ယ္ရမလဲခင္ဗ်ာ။ စားေတာ္ပဲဆိုတာလဲ ဘယ္လို
မ်ိဳးမွန္း ကြ်န္ေတာ္မမွန္းမိဘူးျဖစ္ေနတယ္။
Anonymous ေရ... စားေတာ္ပဲ က ကူးကူးေနတဲ့ ေနရာမွာလဲမရွိပါဘူး..အခုခ်က္ထားတဲ့ပဲက Kidney bean ပါ.. ျမန္မာလိုမေခၚတတ္ဘူး.. salt soda/baking powder/baking soda... အစရွိ ပြေစမယ့္ဟာေတြကိုေတာ့ေမး၀ယ္လို႔ ရပါတယ္။.. း)
ReplyDelete