ဒီေန႔အိပ္ရာထတာစိတ္ကမၾကည္ဘူး။ အခုတစ္ေလာအလုပ္မ်ား၊ စိတ္ပင္ပန္းေတာ့ ရွိသမွ်အစားစာေတြ တရစပ္ စားတာနဲ႔ ဗိုက္ၾကီးကလဲ ပူ၊ ခါးလဲတုတ္၊ မာမီက vzo ကေနေတြ႔ေတာ့ ေယာက်ာ္းေတာင္မရေသးဘူး အဲေလာက္ ဗိုက္ပူေနရင္ဘယ္လိုလုပ္မလဲတဲ့ေလ။ ေလ့က်င့္ခန္းေလးလုပ္ဖို႔စဥ္းစားပါတယ္၊ လုပ္တဲ့အဆင့္ထိမေရာက္ခင္ အိပ္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္သြားလို႔ခက္ေနတာ။ ခ်စ္သူကေတာ့အားေပးရွာပါတယ္၊ သူလဲဗိုက္ပူတယ္တဲ့ အတူတူဘဲ ဆိုပီး ရီေနပါေသးတယ္။ အျပင္ထြက္ဆိုင္မွာစားရေအာင္လဲ ညေန ၆ နာရီ ရံုးကျပန္ေရာက္ရင္ ေမွာင္ရီသန္းေနပီ။ ျခံထဲလမ္းေလွ်ာက္ဖို႔ စိတ္ကူးရလိုက္ေပမယ့္ ျပန္ေရာက္တာနဲ႔ ဗိုက္ၾကီး ကဆာ၊ စားဖို႔ေသာက္ဖို႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္မလဲၾကံစည္တာနဲ႔၊ ေရမိုးခ်ိဳးပီး အျပင္လွမ္းၾကည့္လိုက္ရင္ မိုးစုန္းစုန္းခ်ဳပ္ေနပီေလ။ ဒီေတာ့ ထမင္းေလးစား tv ေလးၾကည့္ပီး မနက္ျဖန္မွေစာေစာထ ေျပးေတာ့မယ္ စဥ္း စားလိုက္ေပမယ့္ ႏႈိးစက္ဆူညံသံေၾကာင့္ႏိုးေတာ့ အခ်ိန္ကမိနစ္ ၃၀ ဘဲလိုေတာ့တယ္၊ အဲဒီအတြင္းမွာ ေရခ်ိဳး၊ အလွျပင္၊ အ၀တ္လဲပီး ေျပးမွ ရံုးကိုအခ်ိန္မွီေလးရယ္။ ရံုးမွာလဲ တစ္ေနကုန္ ထုိင္ေနတာ၊ မ၀ဘဲေနႏိုင္ ေတာ့ မလားေလ။ ခရီးသြားရင္လဲ အစားေသာက္ေကာင္းတဲ့ ေနရာဆို ၀ါးပီဘဲ။ ပင္ပန္းလို႔ ပိန္မလားမွတ္တယ္၊ ပို၀၀ လာလို႔ခက္ေနတာ။ အစားေသာက္ေတာ့ မေလွ်ာ့ႏိုင္ဘူးေလ... မခ်က္ဖူးေသးတာေတြ၊ မစားဖူးေသးတာ ေတြ နဲတာမွမဟုတ္တာ။ စားခ်င္တာေလးေတြ၊ စားသင့္တာေလးေတြလဲ ပ်က္လို႔မျဖစ္ဘူးမဟုတ္လား...
ကဲဒီေတာ့ ဒီေန႔ ဒီလို ခ်က္ျဖစ္တာေလးျပန္ပီး ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။
တန္းပဲ Tempe လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဒိုနီးရွား လူမ်ိဳးေတြရိုးရာစာ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္နဲ႔ တူပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္က အနံ႕ ျပင္းပီး အရသာ ေလးေလးပင္ပင္ရွိေပမယ့္၊ သူတို႔ ဟာကေတာ့ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ဆားလဲမငံပါတယ္။ အရင္က ေတာ့ သူတို႔ဆီမွာလဲ ပဲပုပ္ရွိမွန္းမသိပါဘူး။ ဒီက အင္ဒိုေတြအစားေသာက္ကိုခဏခဏစားဖူးေပမယ့္ သူတို႔က ကၽြန္မအနံ႔မၾကိဳက္မွာစိုးလို႔မေကၽြးဘူး။ ေနာက္မွ ကိုအန္ဒီ့ ဘေလာ့မွာ Tempe အေၾကာင္းေရးထားလို႔ သူတို႔ကိုေမးေတာ့ သူတို႔က ရွိတဲ့အေၾကာင္းနဲ႔ ဆိုင္မွာေရာင္းတာထက္ သူတို႔ကိုယ္တိုင္လုပ္တာ ပိုလတ္ဆတ္ ေၾကာင္း၊ ဒါနဲ႔ပဲ စားျဖစ္ခဲ့တာပါ။ အရသာကစိမ့္စိမ့္ေလးမို႔ ကၽြန္မလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ထုပ္ ၀ယ္၀ယ္ထားတယ္။ ပဲျပားလုိအတုံးေလးေတြတံုးပီး ဒီတိုင္ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတယ္၊ ေသးေသးတံုးပီး ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္သလိုမ်ိဳး ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတာပဲ။ စြပ္ျပဳပ္ေတြမွာလဲထည့္ၾကတယ္၊ ဟင္းခ်ိဳလဲလုပ္လို႔ ရတယ္။ စားပီးရင္းစားခ်င္၊ အရန္ဟင္းအျဖစ္ အျမဲကိုစားေနေတာ့တာ အခုထိပါဘဲ။ ကိုအန္ဒီ ကိုေက်းဇူးထပ္ တင္လိုက္တယ္။ သူေရးထားတဲ့ ဘေလာ့ ပိုစ့္ရွာမရေတာ့လို႔ လင့္ခ္ မေပးေတာ့ဘူး။
ပဲကိုေရစိမ္ပီး၊ တေဆးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေရာထားပီး ႏွစ္ရက္ေလာက္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ရာသီဥတုအေနထားမွာ ထားရင္ တန္းပဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ တေဆးကလဲ သူတို႔ႏိုင္ငံထုတ္ tempe အတြက္ သီးသန္႔အထူးလုပ္ထား တဲ့ တေဆး (yeast) လို႔ေျပာပါတယ္။ ကူးကူးကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးရတာနဲ႔ အတုံးေလးေတြ လွီး ပီး ငရုတ္သီး စပ္စပ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားလိုက္ပါတယ္။ တစ္ပတ္စာေပါ့။ အနံ႔လဲမျပင္းသလို စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းလို႔ မစားဖူးေသးတဲ့ သူေတြကို ထပ္ပီးလမ္းညႊန္လိုက္ပါတယ္ေနာ္...
ကဲဒီေတာ့ ဒီေန႔ ဒီလို ခ်က္ျဖစ္တာေလးျပန္ပီး ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။
တန္းပဲ Tempe လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဒိုနီးရွား လူမ်ိဳးေတြရိုးရာစာ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္နဲ႔ တူပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္က အနံ႕ ျပင္းပီး အရသာ ေလးေလးပင္ပင္ရွိေပမယ့္၊ သူတို႔ ဟာကေတာ့ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ဆားလဲမငံပါတယ္။ အရင္က ေတာ့ သူတို႔ဆီမွာလဲ ပဲပုပ္ရွိမွန္းမသိပါဘူး။ ဒီက အင္ဒိုေတြအစားေသာက္ကိုခဏခဏစားဖူးေပမယ့္ သူတို႔က ကၽြန္မအနံ႔မၾကိဳက္မွာစိုးလို႔မေကၽြးဘူး။ ေနာက္မွ ကိုအန္ဒီ့ ဘေလာ့မွာ Tempe အေၾကာင္းေရးထားလို႔ သူတို႔ကိုေမးေတာ့ သူတို႔က ရွိတဲ့အေၾကာင္းနဲ႔ ဆိုင္မွာေရာင္းတာထက္ သူတို႔ကိုယ္တိုင္လုပ္တာ ပိုလတ္ဆတ္ ေၾကာင္း၊ ဒါနဲ႔ပဲ စားျဖစ္ခဲ့တာပါ။ အရသာကစိမ့္စိမ့္ေလးမို႔ ကၽြန္မလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ထုပ္ ၀ယ္၀ယ္ထားတယ္။ ပဲျပားလုိအတုံးေလးေတြတံုးပီး ဒီတိုင္ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတယ္၊ ေသးေသးတံုးပီး ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္သလိုမ်ိဳး ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတာပဲ။ စြပ္ျပဳပ္ေတြမွာလဲထည့္ၾကတယ္၊ ဟင္းခ်ိဳလဲလုပ္လို႔ ရတယ္။ စားပီးရင္းစားခ်င္၊ အရန္ဟင္းအျဖစ္ အျမဲကိုစားေနေတာ့တာ အခုထိပါဘဲ။ ကိုအန္ဒီ ကိုေက်းဇူးထပ္ တင္လိုက္တယ္။ သူေရးထားတဲ့ ဘေလာ့ ပိုစ့္ရွာမရေတာ့လို႔ လင့္ခ္ မေပးေတာ့ဘူး။
ပဲကိုေရစိမ္ပီး၊ တေဆးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေရာထားပီး ႏွစ္ရက္ေလာက္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ရာသီဥတုအေနထားမွာ ထားရင္ တန္းပဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ တေဆးကလဲ သူတို႔ႏိုင္ငံထုတ္ tempe အတြက္ သီးသန္႔အထူးလုပ္ထား တဲ့ တေဆး (yeast) လို႔ေျပာပါတယ္။ ကူးကူးကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးရတာနဲ႔ အတုံးေလးေတြ လွီး ပီး ငရုတ္သီး စပ္စပ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားလိုက္ပါတယ္။ တစ္ပတ္စာေပါ့။ အနံ႔လဲမျပင္းသလို စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းလို႔ မစားဖူးေသးတဲ့ သူေတြကို ထပ္ပီးလမ္းညႊန္လိုက္ပါတယ္ေနာ္...
စားခ်င္စရာေလးကူးကူးရဲ့။ ငရုတ္သီးေတာင့္ေလးနဲ့ခ်က္စားလဲေကာင္းမွာဘဲ။
ReplyDeleteမစားဖူးဘူး။:((
စားလို႔ေကာင္းတယ္.. ႏို႔ခဲ လိုမ်ိဳး..စိမ့္စိမ့္ေလး..
ReplyDeleteဘယ္လိုလုပ္စားစား အစိမ္႔ေလးဆိုေတာ႔ စားေကာင္းမွာေသခ်ာတယ္.... ကူးကူးခ်က္တာေလးကေတာ႔ ပိုစားေကာင္းမွာေပါ႔
ReplyDeleteအဲဒီပဲပုပ္က ဒုိ႕ဖက္မွာ ၀ယ္လုိ႕ေတာ့ မရဘူး၊ ဒါေပမဲ့
ReplyDeleteမွတ္ေတာ့ ထားပါတယ္။ အားေပးလ်က္။
ႏုိ႔ခဲလုိမ်ဳိးဆုိေတာ႔ ႀကိဳက္တယ္။ အခ်ဳိကလဲြရင္ က်န္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိေတာ႔ႀကိဳက္ပါတယ္။
ReplyDeleteပဲပုပ္လိုရယ္၊ ဆိမ္႔တယ္ဆိုေတာ႔ ႀကိဳက္မွာပါ။ လုပ္ထားတာလည္း စားခ်င္စရာပဲ။
ReplyDeleteဗိုက္ပူအဖြဲ႕ဖြဲ႕ၾကမယ္ေလ........:P
ReplyDeleteကူကူးးးးစ ္ ္ ္ ္္
ReplyDeleteပဲပုပ္အရမ္းၾကိဳက္တာပဲသိလား
ျမန္မာျပည္မွာဆို ဗိုက္မပူရင္ ေခတ္မမွီဘူးဆို
ဟုတ္ဖူးလားဟင္
ဒါဆိုကူးေလးက ေခတ္မွီတာေပါ့ေနာ္
ကူးကူးေရ
ReplyDeleteတို ့လဲ မန္ဘာ၀င္မယ္ေနာ္။ ဗိုက္ပူအဖြဲ ့ထဲ ။
း)
ေၾကြးစပ္ျပီးျပီေနာ္။
ျပီးေတာ့ ကူးကူးတင္ထားတာေလးလဲစားခ်င္တယ္။ စိမ့္တယ္ဆိုလို ့
း)
ခ်စ္သူေတြမ်ားေနၿပီ ဟိဟိ။
ReplyDeleteထငိသားဘဲ.နားလည္မယ္မထင္ဘူးလုိ႕။ ရွင္းၿပရမယ္ဆုိရင္ “ဟုိပိုစ္မွာလဲ ခ်စ္သူကလေလ. ဒီပိုစ္မွကလည္း ခ်စ္သူကေလ နဲ႕ ခ်စ္သူအေႀကာငး္ထည္႕ေၿပာတာမ်ားေနၿပီလုိ႕ အတင္းလာေၿပာတာပါ။
ReplyDelete