ပိန္းရိုး/ပိန္းရြက္ဟင္းေလးပါ။
ကၽြန္မရန္ကုန္မွာေနတုန္းကေတာင္ငူဖက္ကသူေတြလာရင္ ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္လုပ္
ထားတာယူယူလာေပးတယ္။ ခူလာမူ လို႕ေခၚတယ္။ တစ္ကယ္ေတာ့ကၽြန္မသိသေလာက္
ကရင္စကားအရဆိုရင္ေတာ့ ခူလာ=ကုလား မူ = မ ကုလားမ ေပါ့။ ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္
လွမ္းၿပီးဘယ္လိုလုပ္ထားလဲေတာ့မသိဘူး။အဲဒါကိုေရေႏြးေလးနဲ႕စိမ္..ေရစစ္ၿပီးၾကက္သြန္
ၿဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္နဲ႕ေထာင္း။ပဲဟင္းေလးနဲ႔မ်ားစားလိုက္ရရင္ထမင္းၿမိန္လိုက္သည္ၿဖစ္ၿခင္း။
႔႔ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္လုပ္ထားေတာ့မဲမဲေလးေတြၿဖစ္ေနလို႔ခူလာမူလို႕ေခၚတာလဲၿဖစ္ႏိုင္တယ္။
မေန႔ကေတာ့သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕မိန္းမကပိန္းရြက္၊ပိန္းရိုးကိုခ်က္လာလို႔ကၽြန္မခူလာမူ
ကိုတန္းၿပီးသတိရမိတာပါ။ပိန္းရြက္၊ပိန္းရိုးကိုခ်က္တာမဟုတ္ဘူး က်ိဳတာ၊မသိရင္ေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္
ရြက္အတိုင္းဘဲ။
၁။ စားလို႕ရတဲ့ပိန္းအရြက္နဲ႔အမွ်င္ေတြခြာထားတဲ့ပိန္းရိုးေတြကိေရစင္စင္ေဆးရပါတယ္။
၂။ ပိန္းရိုးကိုအိုးထဲကိုထည့္အုန္းႏို႔ရည္ကိုထည့္ၿပီးပိန္းရိုးနူးၿပီးေပ်ာ္လာသည္အထိက်ိဳပါတယ္။
၃။ ပိန္းရြက္မ်ားကိုထပ္ထည့္ၿပီး
၄။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္မ်ားမ်ားလွီးၿပီးထည့္ပါ။
၅။ ဆီအနဲငယ္၊ ဆား+ အခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ၿပီးအားလံုးႏြမ္းက်ေနေအာင္ထပ္က်ိဳပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့စားလို႔ရပါၿပီ။ ဘာအရသာလဲဆိုတာေတာ့ရွင္းၿပရခက္ေပမယ့္တစ္ခါစားမိတဲ့သူေနာက္
တစ္ခါထပ္စားခ်င္တာေတာ့မလြဲဧကန္ပါ.. ကၽြန္မဆိုထမင္းေတာင္မစားေတာ့ဘူး။ ပိန္းအုန္းႏို႕ဟင္း
ကိုဘဲထိုင္စားေနတာ. အုန္းႏို႕ဆုိေပမယ့္ပိန္းရိုးနဲ႔ေရာက်ိဳလိုက္ေတာ့အုန္းအနံ႔ကအရမ္းမၿပင္းပါဘူး။
အားလံုးသမေရာေမႊၿပီးစိမ့္ေနတာပါ။
ကၽြန္မရန္ကုန္မွာေနတုန္းကေတာင္ငူဖက္ကသူေတြလာရင္ ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္လုပ္
ထားတာယူယူလာေပးတယ္။ ခူလာမူ လို႕ေခၚတယ္။ တစ္ကယ္ေတာ့ကၽြန္မသိသေလာက္
ကရင္စကားအရဆိုရင္ေတာ့ ခူလာ=ကုလား မူ = မ ကုလားမ ေပါ့။ ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္
လွမ္းၿပီးဘယ္လိုလုပ္ထားလဲေတာ့မသိဘူး။အဲဒါကိုေရေႏြးေလးနဲ႕စိမ္..ေရစစ္ၿပီးၾကက္သြန္
ၿဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္နဲ႕ေထာင္း။ပဲဟင္းေလးနဲ႔မ်ားစားလိုက္ရရင္ထမင္းၿမိန္လိုက္သည္ၿဖစ္ၿခင္း။
႔႔ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္လုပ္ထားေတာ့မဲမဲေလးေတြၿဖစ္ေနလို႔ခူလာမူလို႕ေခၚတာလဲၿဖစ္ႏိုင္တယ္။
မေန႔ကေတာ့သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕မိန္းမကပိန္းရြက္၊ပိန္းရိုးကိုခ်က္လာလို႔ကၽြန္မခူလာမူ
ကိုတန္းၿပီးသတိရမိတာပါ။ပိန္းရြက္၊ပိန္းရိုးကိုခ်က္တာမဟုတ္ဘူး က်ိဳတာ၊မသိရင္ေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္
ရြက္အတိုင္းဘဲ။
၁။ စားလို႕ရတဲ့ပိန္းအရြက္နဲ႔အမွ်င္ေတြခြာထားတဲ့ပိန္းရိုးေတြကိေရစင္စင္ေဆးရပါတယ္။
၂။ ပိန္းရိုးကိုအိုးထဲကိုထည့္အုန္းႏို႔ရည္ကိုထည့္ၿပီးပိန္းရိုးနူးၿပီးေပ်ာ္လာသည္အထိက်ိဳပါတယ္။
၃။ ပိန္းရြက္မ်ားကိုထပ္ထည့္ၿပီး
၄။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္မ်ားမ်ားလွီးၿပီးထည့္ပါ။
၅။ ဆီအနဲငယ္၊ ဆား+ အခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ၿပီးအားလံုးႏြမ္းက်ေနေအာင္ထပ္က်ိဳပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့စားလို႔ရပါၿပီ။ ဘာအရသာလဲဆိုတာေတာ့ရွင္းၿပရခက္ေပမယ့္တစ္ခါစားမိတဲ့သူေနာက္
တစ္ခါထပ္စားခ်င္တာေတာ့မလြဲဧကန္ပါ.. ကၽြန္မဆိုထမင္းေတာင္မစားေတာ့ဘူး။ ပိန္းအုန္းႏို႕ဟင္း
ကိုဘဲထိုင္စားေနတာ. အုန္းႏို႕ဆုိေပမယ့္ပိန္းရိုးနဲ႔ေရာက်ိဳလိုက္ေတာ့အုန္းအနံ႔ကအရမ္းမၿပင္းပါဘူး။
အားလံုးသမေရာေမႊၿပီးစိမ့္ေနတာပါ။
ကၽြန္မတို႕ဆီမွာေတာ႕ေလ ပိန္းေတြ ပြင္႕တဲ႕အခ်ိန္ လယ္ထဲမွာ ပိန္းပြင္႕ေတြလိုက္ခူးျပီး ဟင္းရည္ခ်က္စားၾကတယ္
ReplyDeleteဟိုမွာေတာ႕ ပိန္းေစာလို႕ေခၚတယ္.. ေန႕တစ္၀က္နီးပါး ေရခန္းလိုက္ ထပ္ထည္႕လိုက္နဲ႕ ပိန္းပြင္႕ေတြ မြမြေၾကသြားတဲ႕ထိ တည္ေပးရတာ... ျပီးေတာ႕ အခ်ဥ္ေလးထည္႕..
ခုေရးထားတဲ႕ပိန္းရိုးဟင္းေလးကိုၾကည္႕ျပီး တံေတြးေတာင္ျမိဳမိတယ္.. ဒီလို ေဒသအစားအစာေတြ အရမ္းသေဘာက်မိတယ္..