ရန္ကုန္မွာတုန္းကေတာ့ အသစ္ဖြင့္တဲ့စိန္ေဂဟာအေပၚဆံုးထပ္မွာ သေဘၤာသီးေထာင္းသြားသြားစားတယ္...
လၿပည့္၀န္းအေပၚထပ္မွာလဲစားဖူးတယ္။ Thailand Exibition မွာကေတာ့ ေန႕တိုင္းလိုလိုစားၿဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မတို႕ၿမန္မာေတြပါးစပ္ေတြ႕တာ ခ်ဥ္စပ္ ေလ.. သူတို႕က သၾကားရည္ (သို႕) ထညက္ရည္ေတြမ်ားၾကီးေလာင္းထည့္ေတာ့ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ၾကီးၿဖစ္ေနတာေပါ့။
ေပၚၿပဳလာအၿဖစ္ဆံုးသေဘၤာသီးေထာင္းႏွစ္မ်ိဳးမွာ တစ္မ်ိဳးကပုဇြန္ေၿခာက္နဲ႕ ပါ၀င္ၿပီး ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္ပါ၀င္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးစိမ္းကို ပုဇြန္ေၿခာက္+ ေၿမပဲတို႕နဲ႕သုပ္တာကိုေတာ့ သူတို႕ ထိုင္းအေခၚ ဆြမ္တြန္ထိုင္း ( Som Tum thai) လို႕ေခၚၿပီး ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္နဲ႕ သုပ္တဲ့သာဟာကိုေတာ့ ဆြမ္တြန္ဘို (som tum pbooh) လို႕ေခၚပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ့အရာေတြကေတာ့အတူူတူပါဘဲ။ လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့
သၾကား - ၁ ၁/၂ ဇြန္း
သံပုရာသီး - ၂ လံုး
သေဘၤာသီးစိမ္း - အလတ္တစ္လံုး (ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္ကို အမွ်င္ၿဖစ္ေအာင္ၿခစ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၅ မႊာ
ငါးငံၿပာရည္ - ၁ဇြန္းခြဲ
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၆ ေတာင့္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုး
ပဲေတာင့္ရွည္ - ၄ ေခ်ာင္း
ကန္ဇြန္းရိုးနီ - ၄ ပင္
ေၿမပဲ ေထာင္း - မညက္တစ္ညက္
ပဇြန္ေၿခာက္ - စားခ်င္သေလာက္
သက္သတ္လြန္သေဘၤာသီးေထာင္းစားခ်င္ရင္ေတာ့ ငါးငံၿပာရည္အစား ပဲငံၿပာရည္ပိုသံုးၿပီး ပုဇြန္ေၿခာက္မထည့္ပါနဲ႕။
တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ သံပုရာသီးအစားမန္းက်ည္းရည္အခ်ဥ္ကိုသံုးၾကပါတယ္။
ထုိင္းေတြကေတာ့ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ေၿမငရုတ္ဆံုနဲ႕ သစ္သားလံုးနဲ႕ ေထာင္းၾကတယ္။
ပထမ
- ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုခြာပါ။ ထည့္ေထာင္းပါ (ညက္ေနေအာင္ေထာင္းစရာမလိုပါဘူး)
- ပဲေတာင့္ရွည္ကိုခပ္ရွည္ရွည္ၿဖတ္ထည့္ေထာင္းပါ။
- ခရမ္းခ်ည္သီးမ်ားကို ခပ္ထူထူလွီးထည့္ ေထာင္း ပါ။ (အားလံုးသမၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွအရည္မ်ားထြက္လာမည္)
- ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္လိုက္ကိ ေရေဆး၊ အညွာေၿခြၿပီးကြဲအက္လာသည္အထိေထာင္းပါ။
- သေဘၤာသီးစိမ္းၿခစ္ထားသည္မ်ားထည့္ပါ။
- ပုဇြန္ေၿခာက္၊ ေၿမပဲမညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားသည္မ်ားထည့္ပါ။ (ေၿမပဲအလံုးလိုက္လဲရပါသည္)
- ငါးငံၿပာရည္၊ သံပုရာရည္ႏွင့္ သၾကားကုိ ထည့္ပါ..
ၿပီးရင္သမေအာင္အနည္းငယ္ဖြေထာင္းၿပီး အရသာႏွံ႕သြားၿပီဆိုလွ်င္ ပုဂံၿပားေပၚတြင္ထည့္ပါ။ ပုဇြန္ေၿခာက္ နဲနဲအေပၚယံထပ္ၿဖဴးၿပီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးနီကိုေရစင္စင္ေဆးအရွည္လိုက္ၿဖတ္ဆီထည့္ပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ကိုသံုးေလးေခ်ာင္းညီညာစြာၿဖတ္တင္ထားပါ။ ၿပီး လွ်င္ မိန္လွ်က္စြာစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။
Comments
Post a Comment
ကူးကူးေရ...