Skip to main content

ဆန္စီးငါးေခါက္ဆြဲ

 ဆန္စီးေခါက္ဆြဲအျပားနဲ႔ ငါးခ်က္ကို ေရာစားတဲ့ ကခ်င္အစားအစာလို႔ေျပာတဲ့ ဆန္စီးငါးေခါက္ဆြဲ လုပ္နည္း ေလးပါ။ လုပ္စားရတာလဲလြယ္ကူျပီးအရမ္းအရသာရွိပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲကိုနာမည္ဘယ္လိုေခၚသလဲ သိမယ့္ မမလုလု ျဖစ္ျဖစ္ မမဂ်ာမုန္း ျဖစ္ျဖစ္ ျမဴးစ္္ ္ ္ ္ ္ ျဖစ္ျဖစ္ သိရင္ ေျပာျပခဲ့ေနာ္။

ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္တူေပမယ့္ ဒီေခါက္ဆြဲကေတာ့ ငါးနဲ႔ခ်က္တာပါ။ ဆန္ေစး ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ရွိရင္လုပ္စားလို႔ရပါျပီ။  ညီမေလး၀မ္းကြဲ ကရန္ကုန္ျပန္တုန္း ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ ယူလာပီး  သူ႔ကိုေပးလိုက္ တဲ့ အန္တီက မလိခူး လို႔ေခၚတယ္ေျပာတာဘဲ။ အေခၚေ၀ၚေတာ့ေသခ်ာမသိဘူး။ သူတစ္ခါ လုပ္စားေတာ့ သြားစားတယ္။ အရမ္းအီလို႔မစားႏိုင္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ ၂ လေက်ာ္ၾကာေတာ့ အဲဒါျပန္စား ခ်င္စိတ္ ေပါက္လာတယ္၊ အရမ္းကိုစားခ်င္တာနဲ႔ ဒီတစ္ခါေတာ့ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျဖစ္တယ္။ မလိခူးဆန္စီးေခါက္ဆြဲ လို႔ေျပာတာဘဲ။ မလိခူးကိုအင္တာနက္မွာရွာေတာ့ ရန္ကုန္က ကခ်င္ရိုးရာစားေသာက္ဆိုင္နာမည္ေတာ့ ေတြ႔တယ္။ ျပန္ေရာက္ မွသြားစားအံုးမယ္။ ရိုးရာအစားေသာက္ ေတြစားဖို႔ေတာ့၀န္မေလးဘူးရယ္။
ကဲ ဆန္စီးငါးေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေလး ထပ္ဆင့္ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။
  • ဆန္းစီးေခါက္ဆြဲေျခာက္
  • ငါး (ငါးျမစ္ခ်င္း / ငါးၾကင္း / တလားပီးယား ) ၾကိဳက္တာသံုးပါ
  • ၾကက္သြန္ ျဖဴ/နီ
  • ဂ်င္း
  • စပါးလင္
  • ထညက္ (တစ္ခဲ)
  • ငါးငံျပာရည္
  • ၾကက္သြန္မိတ္
  • နံနံပင္
  • ေျမပဲေထာင္း
  • သံပုရာသီး
ကဲ၊ ငါးကုိ အရင္ဆံုးျပဳပ္ပါမယ္။ ငါးကိုဆားနဲ႔ပြတ္ေဆး၊ စပါးလင္ႏွစ္ေခ်ာင္ကို ထု၊ ဂ်င္းနဲနဲ ကိုေထာင္း၊ ငါးငံျပာရည္ အိုး ထဲထည့္ပါ။ ငါးျပဳပ္က်က္ပီးေမႊးလာပီဆိုရင္ေတာ့ အိုးခ်ျပီး ငါးအသားႏႊာေလးေတြလုပ္ထား ပါ။ 
ငါးျပဳပ္ထားတဲ့အရည္ကို နဲနဲထပ္ျပီး ပ်စ္လာေအာင္မီးေႏြးေႏြးန႔ဲဆက္တည္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ညက္ညက္ေထာင္းျပီး ငါးႏႊာထားတာကိုဆီသတ္ပါမယ္။ ငါးငံျပာရည္ နည္းနည္း ထပ္ထည့္ပါ။ အေပ့ါငံတြက္ ဆားနည္းနည္းထည့္ပါ။  အခ်ိဳမႈန္႔ မသံုးေတာ့ဘဲ ထညက္တစ္တံုး ထည့္ ဆီသတ္ပါမယ္။
ေမႊးေမႊးကၽြတ္ကၽြတ္ေလးျဖစ္လာတဲ့အခ်ိန္ မွာေတာ့ ျပဳပ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ေရာသံုးေဆာင္ဖို႔ စားပြဲေပၚျပင္ ပါမယ္။
ကၽြန္မေတာ့ တြဲဖက္စားဖို႔ ၾကက္သြန္မိတ္နဲ႔နံနံပင္ေလးေတြလွီးထားပါတယ္။
ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ သံပုရာသီး နဲ႔ ေျမပဲေလးေတြလဲေထာင္းထားပါတယ္။
မုန္ညွင္းခါးခ်ဥ္ေလးလဲ အရင္အပတ္ကတည္းကလုပ္ထားပီးသားမို႔အစဥ္သင့္ပါဘဲ။
မုန္႔ပန္းကန္ကိုျပင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြထည့္၊ ငါးျပဳပ္ရည္ေလးနဲနဲထည့္ျပီး ေခါက္ဆြဲ စီးစီး ေလးေတြကို တစ္ေခ်ာင္းခ်င္းစီခြဲထြက္သြားေအာင္ေမႊပါမယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ ငါးဆီခ်က္သတ္ထားတာထည့္၊ တြဲဖက္စားခ်င္တဲ့အစာပလာေတြအကုန္ထည့္ပီး စားရံုပါဘဲ။
အရမ္းလဲအရသာရွိပီး ဆန္စီးမို႔ နဲနဲအီေပမယ့္ မုန္ညွင္းခါးခ်ဥ္ေလးနဲ႔တြဲစားရင္ (၃) ပန္းကန္ေလာက္ အသာေလးပါဘဲ။

မုန္ညွင္းခါးခ်ဥ္လုပ္နည္းေရးခဲ့ဖူးတယ္ထင္တာရွာမေတြ႔ေတာ့ဘူး။  မုန္ညွင္းအစိမ္းခါးကိုေတြကို ေရေဆး၊ လက္ႏွစ္ဆစ္အရွည္ေလာက္ျဖတ္ပီး ဆားၾကမ္းနဲ႔ နာနာနယ္... (၂) နာရီေလာက္ထား။ထြက္လာတဲ့ အရည္ေတြသြန္ပစ္ျပီး၊ ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ ကိုနဲနဲက်ိဳပီး၊ ေအးတဲ့အခါ မုန္ညွင္းစိမ္းနဲ႔ေရာနယ္၊ ဂ်င္းနဲနဲ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲနဲပါးပါးလွီးထည့္ပီး ေလလံုဗူးထဲသိပ္ထား၊ တစ္ေနေလာက္ျပပီးရင္ ခ်ဥ္ေနပါပီ။  ကူးကေတာ့ (၂)ရက္ေလာက္အျပင္မွာထားပါတယ္။ ျပီးမွ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းထားျပီး စားခ်င္တဲ့အခါ ထုတ္စားရံုပါဘဲ။




ကဲ အားရင္လုပ္စားၾကည့္ၾကေနာ္။  ပံုေတြ၀ါးေနတာခြင့္လႊတ္၊  ကင္မရာ charger ရွာမေတြ႔လို႔ ဖုန္းနဲ႔ဘဲ ရိုက္ လိုက္ရတယ္။  မုန္႔တစ္ခါ တစ္ခါလုပ္စားဖို႔က မလြယ္ဘူးေလ၊ လုပ္စားျဖစ္တုန္းေလးရိုက္ရတာမဟုတ္လား  း))
(ေခါက္လုပ္နည္းေျပာျပတဲ့ ညီမေလး၀မ္းကြဲကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ကၽြန္မနည္းကေတာ့ နဲနဲကြဲတာေပါ့၊ သေဘာတရားေတာ့ အတူ တူပါဘဲ)

Comments

  1. ဟယ္ ဒို႔အရင္ဆံုးေပါ့
    စားမယ္ ၀ါးမယ္ ေရလည္ၾကိဳက္တယ္
    ေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးက တကယ္စီးလား
    တံဆိတ္ ေလးျပပါလား

    Baby taster

    ReplyDelete
  2. ရွမ္းေခါက္ဆြဲပဲစားဖူးတယ္။ ခုလို ငါးနဲ႔လုပ္တာ မစားဖူးဘူး။ နည္းေလးေျပာျပလို႔ေက်းဇူးပါ။

    ReplyDelete
  3. ကူးကူး ေရ

    စားခ်င္လိုက္တာ တကယ္ကို စားခ်င္စရာေလး လုပ္စားၾကည္႕မယ္ ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးက အသားမစားေတာ႔ အေတာ္ဘဲ

    ခင္မင္စြာျဖင္႕
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete
  4. ေခါက္ဆြဲေလးစားသြားပါတယ္ မမကူး..

    ReplyDelete
  5. ၾကိဳက္တယ္
    စားလို႕ေကာင္းတယ္ .. ၾကက္၀က္တို႕နဲ႕မတူတဲ႕ အရသာသစ္ေပါ႕ေနာ္..
    မွ်စ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႕လည္း စားၾကတယ္..
    ကူးကူးလုပ္တာေလးက တကယ္ကိုစားခ်င္စဖြယ္ေလး

    ReplyDelete
  6. ကူးကူး ေရ

    စားခ်င္စရာေလး
    ဆန္စီးေခါက္ဆြဲၾကိဳက္တယ္
    ဆန္စီးေခါက္ဆြဲေလးစားသြားပါတယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  7. မမကူးေရ... ဆန္စီးငါးေခါက္ဆြဲ တစ္ခါမွ မစားဖူးလို႕ ျမည္းႀကည္႕သြားပါတယ္။ လုပ္နည္းေလး အတြက္ ေက်းဇူးေနာ္။

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ