Skip to main content

စိုက္ခင္း

ေျမဆြ၊ အပင္ပ်ိဳး၊ အပင္စိုက္ရတာ စိတ္၀င္တစားလုပ္ေနတာမို႔ပင္ပန္းတယ္မထင္ရဘူး ဒါေပမယ့္ ျခင္၊ ျဖဳတ္၊ ပုရြက္ဆိတ္ေတြကိုက္တာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ခံရတယ္....
ေနတိုင္းေရေလာင္းေပးေပမယ့္ မိုးရြာတာနဲ႔မတူဘူး။ သဘာ၀မိုးရြာရင္ေတာ့ အပင္ေတြ ျမန္ျမန္ထိုးတက္လာတယ္။  အပင္နဲ႔အတူ ျမက္ပင္ေတြေရာ သန္လာပါတယ္။  ကၽြန္မ ျခံေလးကိုတစ္ေယာက္တည္းအပင္ရိုင္းေတြရွင္းဖို႔ေတာ့မတတ္ႏိုင္သလိုအခ်ိန္လဲ မရွိ တာမို႔ တစ္လတစ္ခါ ျခံအလုပ္သမားတစ္ေယာက္ကိုေခၚရွင္းခုိင္းရတယ္။  အခုေတာ့ မုန္ညွင္း၊ ကိုက္လံ၊ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ပူတီနံ.. ေတြကေတာ့ စားလို႔ရေနျပီ။  တစ္ကယ္တမ္း ၾကီးလာေတာ့လဲ မစားရက္ပါဘူး.. ကိုယ္အပင္ပန္းခံ စိုက္ထား၊ ေန႔တိုင္းမပ်က္ ေရ သြားေလာင္း၊ ျခင္ကိုက္ခံျပီး ပ်ိဳးထားတဲ့အပင္ေတြမို႔။  ကန္ဇြန္းဥနီ၊ အ၀ါ ေတြလဲ စားလို႔ ရေနျပီ။  တစ္ခါတစ္ေလေတာ့ ျပဳပ္စားတယ္။  ခ်ဥ္ေပါင္ေတြထြားလာတာ၀မ္းအသာ ဆံုးဘဲ။  
ရံုးပေတသီးပင္ (ရံုးပေတသီးအေျခာက္တစ္ေတာင့္မာမီပို႔ေပးလို႔စိုက္ထားတာ)
 မုန္ညွင္းျဖဴ
 ရြက္စားမုန္လာ (ဒုတိယအသုတ္)
 ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ပထမဦးဆံုးအသီးေလး) ႏွင့္ အပင္
 ခ်ဥ္ေပါင္ (အရိုးျဖတ္စိုက္တာပါ၊  အေစ့နဲ႔စိုက္တဲ့အပင္ေတြ မၾကီးႏိုင္ေသးပါ)
 ပန္းသံပုရာ (ခ်ဥ္စုတ္ေနတာဘဲ၊ သံပုရာသီးအစားသံုးတာပါ)
 ပူတီနံ
 ကိုက္လံ
 မုန္လာဥနီ
 ခရမ္းကၽြတ္သီးပင္ (၂ပတ္သား)
 တိုင္၀မ္ကန္ဇြန္း
ျခံထဲမွာ တစ္ကယ္တမ္းလုပ္ျဖစ္တာ တနဂၤေႏြေန႔တစ္၀က္ပါ။အခုတစ္ေလာေတာ့ ျခံ လဲမရွင္းႏိုင္ေသးပါဘူး။ ပုခံုးနဲ႔လက္တစ္ျခမ္းက သိပ္လႈပ္မရလို႔ အနားယူေနရတယ္။
ဟင္းလဲ ေသခ်ာမခ်က္စားျဖစ္ေသးတာမို႔၊ ေနာက္မွဘဲ ဆက္တင္ေပးပါ့မယ္။
ဒါကေတာ့အရင္ (၂) ပတ္ေလာက္တံုးကပံုပါ။ 

Comments

  1. အစံုပါလား ကူကူးရ .. ေပ်ာ္စရာႀကီး

    ReplyDelete
  2. Oh, I wish I could have small plantation like you, KuuKuu!
    Mon Petit Avatar

    ReplyDelete
  3. အဲလိုအပင္ေလးေတြစိုက္ရတာ ေပ်ာ္စရာေကာင္းလုိက္တာေနာ္။

    ReplyDelete
  4. မ်က္စိကိုေအးသြားတာပဲ မကူးကူးေရ....။ ကိုယ္ပိုင္စိုက္ခင္း ေလးနဲ ့ ေအးခ်မ္းလုိက္တာ။

    က်န္းမာေရးကို ဂုစိုက္ဗ်ဳိး ေသြးတုိး မေပါ့နဲ ့ေနာ္..။

    ReplyDelete
  5. ေကာင္းလိုက္တာ။ ငယ္ငယ္တုန္းက အဖြားရဲ ့စိုက္ခင္းေတြကို သတိရမိတယ္။
    ကိုယ္ပိုင္စိုက္ခင္းကဆိုေတာ့ လတ္ဆပ္တယ္။

    ReplyDelete
  6. ပံုေတြၾကည့္ရင္းနဲ႕ အေမ့ျခံက စိုက္ခင္းေတြကို သတိယလာတယ္၊

    ReplyDelete
  7. ဟုတ္ပ ကူးကူးရယ္ ျခံကေလးၾကည္႕ရတာ ေပ်ာ္စရာ
    စိတ္ခ်မ္းသာဖို႕ေကာင္းမွေကာင္း
    မ်က္စိကိုေအးေနတာဘဲ
    ကိုယ္တိုင္စိုက္လို႔ စားရတာ ၀ယ္စားရတာထက္ ပိုျပီးခ်ိဳျမိန္တယ္ေလ ေနာ္

    ReplyDelete
  8. အပင္စိုက္၀ါသနာပါေတာ႕ တိတ္တိတ္ေလးလာေခ်ာင္းရင္းရင္းေပ်ာ္သြားတယ္
    အပင္ေတြအမ်ားၾကီးမို႕အားက်လိုက္တာ

    ReplyDelete
  9. အပင္ေလးေတြကို ၾကည့္ျပီး စိတ္ခ်မ္းသာလိုက္တာဗ်ာ။ စိုက္ပ်ဳိးေရးကို ၀ါသနာပါလို႔ ကို္ယ္တုိင္စိုက္ပ်ဳိးထားသလို ခံစားရပါတယ္။ အားက်တယ္္ဗ်ာ။ ရြာက ဟင္းခ်က္စရာ စိုက္ခင္းေတြကိုေတာင္ ျမင္ေယာင္မိတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြက သန္သန္မာမာပဲဗ်ာ...ေပ်ာ္ရႊင္မႈ႕ေလးေတြရလို႔ လာရက်ဳိးနပ္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  10. စိမ္းေနတာပဲ။ အပင္ေတြ အမ်ားၾကီးပဲေနာ္။ ၾကည့္ရတာ မခူးရက္ပံုပဲ။ စိုက္ရံုပဲမို႔လား း)

    ခင္မင္ေလးစားလ်က္

    ReplyDelete
  11. ခူးတယ္.. အိမ္နီးခ်င္းေတြလဲေပးတယ္..
    မုံညွင္း၊ ကန္ဇြန္း၊ ကိုက္လံ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ နဲ႔ မံုလာပင္ေပါက္ေတြစားလို႔ရေနျပီ..
    ကန္ဇြန္းဥနီလဲစားလို႔ရျပီ.. း))

    ReplyDelete
  12. ေနေကာင္းပါေစ

    ReplyDelete
  13. I am curious to find out what blog platform you are working with?
    I'm experiencing some small security problems with my latest blog and I'd like to find something more secure.

    Do you have any recommendations?

    Here is my web site ... http://mainframebrasil.com.br

    ReplyDelete
  14. kuu kuu yard ka gyi tae naw...kg lite tar... canada mar so tot apin tway ko just summer p site loz ya mar pop naw or 12 yar thee site tar lar..apin tway ayan sone loz

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ