Pages

Monday, March 17, 2014

အသုတ္စံု(အူစံု၊ပိႏၷဲသီး၊ေစာင္းလ်ား၊ပဲျပား၊ပဲပုပ္ေစ့ခ်ဥ္၊ၾကက္ဥေၾကာ္၊သရက္ကင္း)

၂၀၁၄ မွာလုပ္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းနဲ႔အသုပ္ေတြပါ...
ေႏြဦး၀င္လာေတာ့ ေပါက္ကရအစံုလုပ္စားပါတယ္။။
ပထမဦးစုပ္က အူစံု တုတ္ထိုး ပါ။
အမဲသားအူႏု၊ ပုဆိုးၾကမ္း၊အူၾကီးရယ္ကို ဆားနဲ႔အေသခ်ာေဆးေၾကာပီး
ပဲငံျပာရည္၊ ထညက္ ၃ လံုး၊ စပါးလင္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ဂ်င္းေထာင္းျပီးျပဳတ္ထားတာပါ..  ျပီးရင္ေတာ့ ကိုယ္လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ နဲ႔ တို႔စားရံုပါဘဲ...
ကူးကိုယ္တိုင္လုပ္ေပမယ့္ ကိုယ္တိုင္တစ္ဖတ္ႏွစ္ဖတ္ဘဲစားျဖစ္တာမို႕.. တုတ္ထဲမွာ တန္းစီထိုးပီး မိတ္စံုစားပြဲကိုယူသြားပါတယ္... ခဏေလးဘဲ ကုန္သြားတယ္.. း)

အူစံု တုတ္ထိုး

အူစံု တုတ္ထိုး
 ဒုတိယတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ပိန္းႏွဲသီးသုပ္ ပါ။
ပိန္းႏွဲသီးအႏုေလးေတြကိုအကြင္းလိုက္လွီး၊ ေရထဲမွာ ၁ နာရီေလာက္စိမ္ထားရပါတယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ေရေႏြးဆူဆူမွာ ထည့္ပီးျပဳတ္ပါ။  အေအးခံပီး အသားမွ်င္ေလးေတြရေအာင္ႏႊာ၊
ၾကက္သြန္စိမ္း၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ေျမပဲေထာင္း၊ဆီစိမ္း၊ ဆား၊ရသာမႈန္႔ထည့္ေရာနယ္ပီးသုပ္စားရံုပါဘဲ။  (ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ ထည့္သုပ္လဲရပါတယ္)
ရြာကအဖိုးမဆံုးခင္ကဆို ရြာသြားလည္တိုင္းသူကသုပ္ေၾကြးတာၾကိဳက္လြန္းလို႔ အခြင့္ရတိုင္းလုပ္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းတစ္မယ္ပါ။
ပိႏၷဲသီးသုပ္
ေစာင္းလ်ားသီးေသးေသးေလးေတြကိုေတာ့ ခ်ဥ္လြန္းလို႔ ဟင္းခ်က္တဲ့ေနရာမွာဒီကသူေတြအသံုးမ်ားပါတယ္။ အေျခာက္ခံပီး ငါးနဲ႔ေရာခ်က္တာလဲရွိတယ္။  ကူးတို႔ျမန္မာေတြကေတာ့ အေျခာက္ခံထားတဲ့ေစာင္းလ်ားသီးေသးေသးေလးေတြ၀ယ္ပီး.. ေရစိမ္သနပ္လုပ္စား တာေကာင္းမွေကာင္းဘဲ။ း)
 ေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
ပဲျပားကို ဆီေလးနဲနဲနဲ႔ ကပ္ပီး အပူေပးရံုသာေပးထားတာပါ။
ေအးရင္ ညွပ္ပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆားနဲ႔ သံပုရာသီးညွစ္ပီး ေမႊလိုက္ရင္ သက္သတ္လြတ္ အရသာရွိပီး စိမ္႔ေနတဲ့ပဲျပားသုပ္ရပါပီ။
ပဲျပားသုပ္
ပဲပုပ္ေစ့ကိုအခ်ဥ္တည္တာကေတာ့ ပဲပုပ္ပဲေစ့(soy beans)ေလးေတြ၀ယ္၊ ေရတစ္ညစိမ္၊
ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပီး အေအးခံ ေရစစ္ ပီးေတာ့... ဆားၾကမ္းနဲ႔နယ္။
ေလလံုတဲ့ဘူးထဲထည့္ပီး တစ္ပတ္ေလာက္ထားလိုက္ရင္ ခ်ဥ္လာပါတယ္။
အျပင္မွာဆက္ထားရင္ပိုပိုခ်ဥ္လာတာမို႔ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့အခ်ဥ္အေနထားေရာက္ရင္ ေရခဲေသတၱာမွာထည့္၊ စားခ်င္သေလာက္ထုတ္ပီး ေၾကာ္စားရံုပါဘဲ..

ပဲပုပ္ခ်ဥ္ေၾကာ္
 ၾကက္ဥကိုေခါက္ေၾကာက္ပီး ညွပ္ သုတ္ထားထာပါ။  အသုပ္နည္းအတိုင္းပါဘဲ..သခြားသီးနဲ႔တရုတ္နံနံ ပါထပ္ထည့္ထားပါတယ္။
ၾကက္ဥေၾကာ္သုပ္
 ေနာက္ဆံုးတစ္မ်ိဳးကေတာ့ သရက္ကင္းေလးေတြကိုပါးပါးလွီးပီးသုတ္ထားတာပါ။
သရက္ကင္းသုတ္

သရက္ကင္းသုပ္
ဒီေန႔ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းအမယ္မ်ားမ်ားတင္ပီးပီမို႔..ဒီေလာက္နဲ႔ဘဲ ရပ္ေတာ့မယ္။။။ း)
ကူးဘေလာ့ကိုလာလည္သူမ်ားက်မ္းမာခ်မ္းသာလိုအင္ဆႏၵျပည့္၀ပါေစ.
ေရးစရာေတြမ်ားေပမယ့္ အခုေလာေလာဆယ္ က်မ္းမာေရးအရရယ္၊ အေျပာင္းေရႊ႕ ကာလမို႔ ေနာက္မွဘဲစုပီး တင္ပါ့မယ္။

5 Comments:

Iora said...

ကူးကူးရယ္..
ေမ်ွာ္လိုုက္ရတာ။ ကူး..ကဟင္းအဆန္းေလးေတြခ်က္တတ္လိုု ့ဖတ္ခ်င္ေနတာ။
ပိႏၷဲသီးသုုတ္ေလးစားခ်င္လိုုက္တာ။
အိုုင္အိုုရာ

မဒမ္ကိုး said...

မကူးေရ
ပိႏၷဲသီးသုပ္နဲ႕ ပဲပုပ္စိကိုလုပ္စားၾကည္႕ဖုိ႕နည္းယူသြားတယ္ က်န္တာေတြပါေရာေသာငမ္းသြား :P

ခ်စ္တဲ႔
ဒိုးကန္

Ma Tint said...

အမယ္စံု ထူးျခားဟင္းေလးေတြ ဖတ္သြားတယ္ ကူးကူးေရ...
ပိႏၷဲသီးသုပ္ မစားဖူးဘူး နည္းနိႆယေလးအတြက္ ေက်းဇူးပါ။

ေမတၱာျဖင့္
တီတင့္

အမ္တီအန္ said...

ထူးျခားတဲ့ဟင္းအမည္ေတြ...
ဟင္းအမည္တိုင္းအတြက္ သြားရည္ေတာက္ေတာက္ယိုသြားရတယ္...

ခင္မင္ေသာ-
ျမေသြးနီ

ျမတ္ၾကည္ said...

အစ္​မ က်န္​းမာ​ေရး ဂ႐ုစိုက္​​ေနာ္​။ျမတ္​ၾကည္​း ၀ိတ္​​ေလွ်ာ့​ေန​ေတာ့ အသုပ္​ပဲ အဓိက စားျဖစ္​တယ္​

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

 
Powered by Blogger