Skip to main content

အသုတ္စံု(အူစံု၊ပိႏၷဲသီး၊ေစာင္းလ်ား၊ပဲျပား၊ပဲပုပ္ေစ့ခ်ဥ္၊ၾကက္ဥေၾကာ္၊သရက္ကင္း)

၂၀၁၄ မွာလုပ္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းနဲ႔အသုပ္ေတြပါ...
ေႏြဦး၀င္လာေတာ့ ေပါက္ကရအစံုလုပ္စားပါတယ္။။
ပထမဦးစုပ္က အူစံု တုတ္ထိုး ပါ။
အမဲသားအူႏု၊ ပုဆိုးၾကမ္း၊အူၾကီးရယ္ကို ဆားနဲ႔အေသခ်ာေဆးေၾကာပီး
ပဲငံျပာရည္၊ ထညက္ ၃ လံုး၊ စပါးလင္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ဂ်င္းေထာင္းျပီးျပဳတ္ထားတာပါ..  ျပီးရင္ေတာ့ ကိုယ္လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ နဲ႔ တို႔စားရံုပါဘဲ...
ကူးကိုယ္တိုင္လုပ္ေပမယ့္ ကိုယ္တိုင္တစ္ဖတ္ႏွစ္ဖတ္ဘဲစားျဖစ္တာမို႕.. တုတ္ထဲမွာ တန္းစီထိုးပီး မိတ္စံုစားပြဲကိုယူသြားပါတယ္... ခဏေလးဘဲ ကုန္သြားတယ္.. း)

အူစံု တုတ္ထိုး

အူစံု တုတ္ထိုး
 ဒုတိယတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ပိန္းႏွဲသီးသုပ္ ပါ။
ပိန္းႏွဲသီးအႏုေလးေတြကိုအကြင္းလိုက္လွီး၊ ေရထဲမွာ ၁ နာရီေလာက္စိမ္ထားရပါတယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ေရေႏြးဆူဆူမွာ ထည့္ပီးျပဳတ္ပါ။  အေအးခံပီး အသားမွ်င္ေလးေတြရေအာင္ႏႊာ၊
ၾကက္သြန္စိမ္း၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ေျမပဲေထာင္း၊ဆီစိမ္း၊ ဆား၊ရသာမႈန္႔ထည့္ေရာနယ္ပီးသုပ္စားရံုပါဘဲ။  (ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ ထည့္သုပ္လဲရပါတယ္)
ရြာကအဖိုးမဆံုးခင္ကဆို ရြာသြားလည္တိုင္းသူကသုပ္ေၾကြးတာၾကိဳက္လြန္းလို႔ အခြင့္ရတိုင္းလုပ္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းတစ္မယ္ပါ။
ပိႏၷဲသီးသုပ္
ေစာင္းလ်ားသီးေသးေသးေလးေတြကိုေတာ့ ခ်ဥ္လြန္းလို႔ ဟင္းခ်က္တဲ့ေနရာမွာဒီကသူေတြအသံုးမ်ားပါတယ္။ အေျခာက္ခံပီး ငါးနဲ႔ေရာခ်က္တာလဲရွိတယ္။  ကူးတို႔ျမန္မာေတြကေတာ့ အေျခာက္ခံထားတဲ့ေစာင္းလ်ားသီးေသးေသးေလးေတြ၀ယ္ပီး.. ေရစိမ္သနပ္လုပ္စား တာေကာင္းမွေကာင္းဘဲ။ း)
 ေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
ပဲျပားကို ဆီေလးနဲနဲနဲ႔ ကပ္ပီး အပူေပးရံုသာေပးထားတာပါ။
ေအးရင္ ညွပ္ပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆားနဲ႔ သံပုရာသီးညွစ္ပီး ေမႊလိုက္ရင္ သက္သတ္လြတ္ အရသာရွိပီး စိမ္႔ေနတဲ့ပဲျပားသုပ္ရပါပီ။
ပဲျပားသုပ္
ပဲပုပ္ေစ့ကိုအခ်ဥ္တည္တာကေတာ့ ပဲပုပ္ပဲေစ့(soy beans)ေလးေတြ၀ယ္၊ ေရတစ္ညစိမ္၊
ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပီး အေအးခံ ေရစစ္ ပီးေတာ့... ဆားၾကမ္းနဲ႔နယ္။
ေလလံုတဲ့ဘူးထဲထည့္ပီး တစ္ပတ္ေလာက္ထားလိုက္ရင္ ခ်ဥ္လာပါတယ္။
အျပင္မွာဆက္ထားရင္ပိုပိုခ်ဥ္လာတာမို႔ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့အခ်ဥ္အေနထားေရာက္ရင္ ေရခဲေသတၱာမွာထည့္၊ စားခ်င္သေလာက္ထုတ္ပီး ေၾကာ္စားရံုပါဘဲ..

ပဲပုပ္ခ်ဥ္ေၾကာ္
 ၾကက္ဥကိုေခါက္ေၾကာက္ပီး ညွပ္ သုတ္ထားထာပါ။  အသုပ္နည္းအတိုင္းပါဘဲ..သခြားသီးနဲ႔တရုတ္နံနံ ပါထပ္ထည့္ထားပါတယ္။
ၾကက္ဥေၾကာ္သုပ္
 ေနာက္ဆံုးတစ္မ်ိဳးကေတာ့ သရက္ကင္းေလးေတြကိုပါးပါးလွီးပီးသုတ္ထားတာပါ။
သရက္ကင္းသုတ္

သရက္ကင္းသုပ္
ဒီေန႔ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းအမယ္မ်ားမ်ားတင္ပီးပီမို႔..ဒီေလာက္နဲ႔ဘဲ ရပ္ေတာ့မယ္။။။ း)
ကူးဘေလာ့ကိုလာလည္သူမ်ားက်မ္းမာခ်မ္းသာလိုအင္ဆႏၵျပည့္၀ပါေစ.
ေရးစရာေတြမ်ားေပမယ့္ အခုေလာေလာဆယ္ က်မ္းမာေရးအရရယ္၊ အေျပာင္းေရႊ႕ ကာလမို႔ ေနာက္မွဘဲစုပီး တင္ပါ့မယ္။

Comments

  1. ကူးကူးရယ္..
    ေမ်ွာ္လိုုက္ရတာ။ ကူး..ကဟင္းအဆန္းေလးေတြခ်က္တတ္လိုု ့ဖတ္ခ်င္ေနတာ။
    ပိႏၷဲသီးသုုတ္ေလးစားခ်င္လိုုက္တာ။
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  2. မကူးေရ
    ပိႏၷဲသီးသုပ္နဲ႕ ပဲပုပ္စိကိုလုပ္စားၾကည္႕ဖုိ႕နည္းယူသြားတယ္ က်န္တာေတြပါေရာေသာငမ္းသြား :P

    ခ်စ္တဲ႔
    ဒိုးကန္

    ReplyDelete
  3. အမယ္စံု ထူးျခားဟင္းေလးေတြ ဖတ္သြားတယ္ ကူးကူးေရ...
    ပိႏၷဲသီးသုပ္ မစားဖူးဘူး နည္းနိႆယေလးအတြက္ ေက်းဇူးပါ။

    ေမတၱာျဖင့္
    တီတင့္

    ReplyDelete
  4. ထူးျခားတဲ့ဟင္းအမည္ေတြ...
    ဟင္းအမည္တိုင္းအတြက္ သြားရည္ေတာက္ေတာက္ယိုသြားရတယ္...

    ခင္မင္ေသာ-
    ျမေသြးနီ

    ReplyDelete
  5. အစ္​မ က်န္​းမာ​ေရး ဂ႐ုစိုက္​​ေနာ္​။ျမတ္​ၾကည္​း ၀ိတ္​​ေလွ်ာ့​ေန​ေတာ့ အသုပ္​ပဲ အဓိက စားျဖစ္​တယ္​

    ReplyDelete
  6. ဒီလို အံ့ဖွယ်အမှုတွေ တစ်သက်လုံး တစ်ခါမှ မတွေ့ဖူးဘူး။
    ကျွန်မခင်ပွန်းက ကျွန်မနဲ့ အသက် ၅ နှစ်သားလေးကို ထားခဲ့ပြီး ၉ လကျော်၊
    ကျွန်မ အရမ်းစိတ်ထိခိုက်ပြီး စိတ်ပျက်မိတယ်၊ ကျွန်မခင်ပွန်းအပေါ်ထားတဲ့ ချစ်ခြင်းမေတ္တာကြောင့် သူ့ကို ကျွန်မဆီပြန်ပို့ဖို့ နေရာအမျိုးမျိုးက အကူအညီတောင်းခဲ့ပေမယ့် ကွာခြားမှုမရှိပါဘူး။ ကျွန်မအမေက ကျွန်မကို (DR DAWN) နဲ့ မိတ်ဆက်ပေးမချင်း ဒီဆရာဝန်က ကျွန်မကို ပြောပြပြီး ၄၈ နာရီအတွင်း ကျွန်မခင်ပွန်းက ကျွန်မဆီပြန်လာမယ်လို့ ကတိပေးခဲ့ပြီး ၄၈ နာရီအကြာမှာ ကျွန်မခင်ပွန်းက ကျွန်မကို ဖုန်းဆက်ပြီး ခွင့်လွှတ်ပေးဖို့ တောင်းပန်ခဲ့ပါတယ်။ သူက ကျွန်မကို ဘယ်တော့မှ ထားသွားတော့မှာ မဟုတ်ပါဘူး၊ ဒေါက်တာ DAWN ကို ကျေးဇူးအများကြီးတင်ပါတယ် ဘာလို့လဲဆိုတော့ အခုဆို ကျွန်မခင်ပွန်းနဲ့ ပျော်နေတာ 3 နှစ်ကျော်ပြီ၊ သူက ကျွန်မကို ဘုရင်မလို ဆက်ဆံတယ်၊
    ပြဿနာတစ်စုံတစ်ရာရှိပါက DR DAWN သို့ ဆက်သွယ်ပါ။

    *မင်းရဲ့ချစ်သူကို ပြန်ရဖို့။
    * ပြန်လည်ညှိနှိုင်းရန်
    *ကိုယ်ဝန်ဆောင်ရန်
    *ကင်ဆာကို ကုသရန်
    *လက်စားချေရန်
    *စီးပွားရေးကိုမြှင့်တင်ရန်
    * သင့်ငွေ/ပိုင်ဆိုင်မှုကို ပြန်လည်ရယူရန်
    *HIV/AIDS သို့မဟုတ် အခြားရောဂါများကို ကုသရန်။
    သူ့ကို ဆက်သွယ်ပါ: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp- +2349046229159

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ