Skip to main content

ပုဇွန် တန်ပူရာကြော် မန်ကျည်းချဉ်ရေ


ပုဇွန် တန်ပူရာကြော်/အပွကြော် လုပ်စားကြရအောင်။  ကျွန်မတို့မြန်မာအစားစားမှာတော့ ပုဇွန်ခွက်ကြော်ကိုပိုပီး အကျွမ်းဝင်ကြမှာပါ။ ကူးကူး လဲ ကြိုက်တယ်။ ဒါပေမယ့်အရိုးရှင်းဆုံးဝန်ခံရရင်တော့ မလုပ်တတ်ဘူးရယ်။
ကဲ..ညလယ်စာအပျင်းပြေစားဖို့ မူရင်းနည်းကိုအခြေခံပီး ကိုယ့်အကြိုက်အရသာထပ်မံထားတဲ့ ပုဇွန်ကြော် လေးလုပ်နည်းကိုပြောပြပါ့မယ်။
အရင်ဆုံးအချဉ်ရေအတွက်

    မန်းကျဉ်းမှည့်
    ငရုတ်သီးစိမ်း -၃တောင့်
    ကြက်သွန်ဖြူ -၂မွှာ
    ကြက်သွန်မိတ် - အပင်တစ်ဝက်
    နံနံပင်အနည်းငယ်

ငရုတ်သီးစိမ်းကိုပါးပါးလှီး၊ ဆားထည့်ပီးထောင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ လှီးထားတဲ့ကြက်သွန်မိတ်နဲ့ နံနံပင်အနည်း ငယ်ကိုပါ ညက်အောင်ထောင်းပါ။
မန်းကျည်းမှည့်ကိုရေစိမ်ထားပီး.. အချဉ်ရေကိုစစ်... ထောင်းထားတဲ့ အမွှေး၊အစပ်စုံ နဲ့ ရောမွှေ...
အပေ့ါငံမြည်းပီးတော့ ကြက်သားမှုန့် သို့ မှိုမှုန့် (ကြိုက်ရင်အချိုမှုန့်)အနည်းငယ်ထည့်ပါ။  ဒါဆိုအချဉ်ရေအဆင်သင့်ဖြစ်ပါပီ။

    ပုဇွန်ကိုတော့ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ကြောရိုးပေါ်ကအခွံတွေကိုသာခွာပါ..
    အလယ်ချေးကြောင်းကိုတော့ သွားကြားထိုးတံအချွန် (သို့) အကင်တံ အချွန်လေးနဲ့ ကြောလယ်ဖြန်ထိုးပီး ဆွဲ ထုတ်ပါ...
    ပုဇွန်အမြီးလေးကိုတော့ ချန်ထားပီး ကတ်ကြေးနဲ့ဒေါင်းဖြတ်ညှပ်ပီး ပြောင်းဖူးကော်မှုန့် သို့ ကောက်ညှင်းမှုန့် ထည့်၊ ရေထပ်ဖြည့်ပီး အားလုံးနယ်ပြီး ရေစင်အောင်ထပ်ဆေးပါ။ ဒါဆို ပုဇွန်အညှီနံ့လေးပျောက်သွားမှာဖြစ်သလို ကြော်ဖို့အတွက် ပုဇွန်အရမ်းကွေးမနေတော့ပါဘူး။
    ရေစစ်ထားပီးတော့ စာရွက် တစ်ရှုးလေးတွေနဲ့ဖွပီးဖိသုတ်ပေးပါ.
    ပုဇွန်ဗိုက်အောက်ပိုင်းကို ဓါးလေးနဲ့ ၄ ချက်အောက်ဖျန့်မွန်းပေးပါ...  
    ပြီးရင်တော့ ပုဇွန်တွေအပေါ်မှာ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် နဲနဲ ဖြူးပီး ခွက်ထဲမှာ ဖြောင့်ဖြောင်းလေးစီထည့်ထားလိုက်ပါ။

ကြော်ဖို့အတွက်တော့

    ဂျုံမှုန့် (သို့) အကြော်မှုန့် ကို ခွက်တစ်ခုမှာထည့်ထားပါ။
    ကြက်ဥတစ်လုံးခေါက်ပီး နောက်ခွက်တစ်ခုမှာထည့်ပါ။

ဆီပူပြီဆိုရင်..
ပုဇွန်လေးတစ်ကောင်ကိုယူ...
ဂျုံမှုန့် မှာလူး၊  ပြီးရင် ခေါက်ထားတဲ့ကြက်ဥ ရေမှာလူး၊ နောက်တစ်ခေါက် ဂျုံမှုန့်၊ ပြီး ကြက်ဥခေါက်ရည်... (၂ခါလောက် တန်ပြန် လုပ်ပီးရင်)
ဆီပူထဲထည့်ကြော်လို့ရပါပီ..
နဲနဲအညိုရောင်သန်းလာပီဆိုရင် ဆီစစ်ပီး စားဖို့အဆင်သင့်ဖြစ်ပါပြီ။
လုပ်ရတာအရမ်းလွယ်ပြီးမြန်လဲမြန်ပါတယ်။
အားလုံးဘဲ ပုဇွန်ကြော်ချိုချို ကြွ့ပ်ကြွပ်လေး ကို ချဉ်စပ်စပ်လေးနဲ့တို့စားရင် ပျော်ရွှင်နိုင်ကြပါစေ။
ပျော်ရွှင်ခြင်းဆိုတာ ကိုယ့်ပိုင်ဆိုင်တဲ့လက်တစ်ကမ်းမှာရှိတဲ့ အရာလေးတွေနဲ့လှပအောင်ဖန်တီးပီး ခံစားတတ်ခြင်းဘဲ မဟုတ်ပါလားရှင်။





Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ