Skip to main content

ဗိုက္မၿပည့္ပါ..သို႔ေသာ္

ၾကာစိ..စားဖူးၾကလား။ ရန္ကုန္မွာဆိုအထုပ္ေလးေတြနဲ႔ေရာင္းတယ္။ တစ္ခါတစ္ရံ
ေတာ့ၾကာခြက္အလုိက္ငါးခြက္တစ္စည္းေရာင္းတယ္။ ၾကာခြက္တစ္ခုမွအေစ့ေအာင္
တာနဲနဲဘဲပါလို႔ မာမီက ၂၆လမ္းေစ်းသြားလို႔လမ္းၾကံဳရင္ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္နဲ႔ေရာင္းတဲ့
ၾကာေစ့ေလးေတြ၀ယ္လာေပးတယ္။ ဗိုက္ျပည္တဲ့အစားစာေတာ့မဟုတ္ဘူး။ ဒါေပ
မယ့္ကၽြန္မၾကိဳက္မွန္းသိေတာ့၀ယ္၀ယ္လာေပးတယ္..
photo by: sandakuu at Thailand
ေနာက္တစ္မ်ိဳးက ထန္းသီး... အညာမွာေမြးတယ္မေၿပာပါနဲ႔၊ ကၽြန္မထန္းသီးအရမ္း
ၾကိဳက္တာ။ ႏုႏု၊ ရင့္ရင့္၊ ထန္းရည္..အင္းထန္းရည္အခ်ိဳလဲၾကိဳက္တယ္။ ထန္းရည္
အခ်ည္ကိုေတာ့ေယာင္လို႔ ၿပင္ဦးလြင္မွာ တစ္ေမာ့ေသာက္ဖူးတယ္။ မူးလို႔မဟုတ္။
အရသာကိုမၾကိဳက္တာ။ ေခါင္ရည္ကိုပိုၾကိဳက္တယ္။ ေခါင္ရည္ေၾကာင္မူးရီရီေလး
ၿဖစ္ေနတာကိုၾကိဳက္တာ။ ေခါင္ရည္ေတာ့ေတာင္ၾကီးမွာ ေမာင္ေလး၀မ္းကြဲ (၄)
ေယာက္နဲ႔ ယိုင္လဲေအာင္ေသာက္ဖူးတယ္။
မုန္႔ကၽြဲသဲ.... ဒါေတာ့ကၽြန္မအၾကိဳက္ဆံုးျမန္မာအစားစာ၊ မုန္႔ကၽြဲသဲကိုအုန္းသီးၿခစ္
ေလးနဲ႔စားလိုက္ရလို႔၊ အိမ္မွာတုန္းက အေဖကေစ်းသြားတယ္။ သူၿပန္လာရင္အရင္
ဆံုးေၿပးၿပီး ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္နဲ႕ထုပ္ထားတဲ့မုန္႔ကၽြဲသဲ ပါမပါလိုက္ရွာရတာအေမာ။
ေရခဲၿခစ္... မႏၱေလးမွာေက်ာင္းတက္တုန္းက (၁၆ အ.ထ.က)မွာေပါ့၊ ေရခဲၿခစ္ေရာင္း
တဲ့ဦးေလးၾကီးရွိတယ္။ ကၽြန္မမုန္႔စားဆင္းခ်ိန္ဆိုအဲဒီအသည္ဆီေၿပးတာပါ။ ေရခဲၿခစ္
ေတာင္မွတစ္ၿခမ္းကႏို႔ဆီအၿပည့္နဲ႔ဟာမွစားတာ။
ထန္းၿမစ္...မႏွစ္ဒီဇင္ဘာကေတာင္မႏၱေလးသြားလည္ရင္း ပြဲေစ်းတန္းမွာေလွ်ာက္ပတ္
ရင္းနဲ႔ ထန္းၿမစ္၀၀တုတ္တုတ္ေတြဖုတ္ေနတာေတြ႔လို႔အမ်ားၾကီး၀ယ္စားခဲ့ေသးတယ္။
ထံုးစံအတိုင္းပြဲေစ်းတန္းမွာေဘာလံုးပိစိေလးေတြေထာင္ထားတယ္၊ ၿမွားနဲ႔ပစ္ရတယ္။
ၿမွားသံုးေခ်ာင္းကို ၅၀၀ ေပးရတယ္။ ၃ ေခ်ာင္းလံုးေဘာလံုးေပါက္ရင္ ဆုရတယ္ေပါ့။
ေမာင္ေလးကရန္ကုန္မွာ သံရံုးကသူေတြနဲ႔ၿမွားသြားသြားပစ္ေတာ့ကၽြန္မလဲသူ႔အစြမ္း
စကိုယံုၿပီး ၂၀၀၀ နဲ႔ပစ္ခိုင္းလိုက္တာ ေနာက္ဆံုးေတာ့ GIV ဆပ္ၿပာတစ္တုံးနဲ႔ေဟာ္
တယ္ၿပန္လာခဲ့ရတယ္။ အဲေလာက္ေတာ္တာ..ထားပါေလ..
ဇီးၿဖဴသီးေထာင္းသုပ္ .... ဟိုသြားဒီသြားအဲဒီအထုပ္ေလးကိုကိုင္ၿပီး၀ါးခၽြန္ေလးနဲ႔တူလို
ညွပ္စား၊ေရေသာက္...အလုပ္ကိုၿဖစ္ေနတာ၊ လမ္းသြားလမ္းလာေတြ ဒီကေလးမ ညစ္
ပတ္ေနတာဘဲထင္မလားေတာ့မသိ ကြက္ၾကည့္ကြက္ၾကည့္နဲ႔။ ဇီးၿဖဴသီးကိုေထာင္းၿပီး
ဆား၊ ခ်ိဳမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ မွ်င္ငပိအမႈန္႔အားလံုးေရာထည့္ထားတာ.ေၿပာရင္းနဲ႕ေတာင္
စားခ်င္လာပီ that'sit..
အမဲအူတုတ္ထိုး... သြားသြားခိုးစားလို႔ခဏခဏအဆူခံရပါတယ္။ ညေနပိုင္းေတြဆိုေမာင္
ေလးကိုအေဖာ္ဆြယ္၊စာအုပ္ဆိုင္သြားသလိုလိုနဲ႕အၿပန္လမ္းဆံုကဆိုင္မွာတုတ္ထိုး၀င္
ထိုင္ထိုင္စားတာ၊ ညစ္ပတ္လားမပတ္လား၊ ဖုန္ေတြမ်ား၀င္မလားမစဥ္စားပါ။ စားပါတယ္။
ၿခံထဲၿပန္၀င္လာရင္ေတာ့ မာမီ့ကိုလိမ္လို႔ရေပမယ့္ ေခြးေတြးကိုလိမ္လို႔မရပါ၊ ပုလုေခြး က
အဆိုးဆံုး၊ အသားနံံ႕ရေတာ့လူေပၚခုန္တက္ေတာ့မယ့္အတိုင္း.... း)
အထမ္းသည္မုန္႔ဟင္းခါး...ေနာက္ဆံုးတစ္ေခါက္ရန္ကုန္ေရာက္ေတာ့အိမ္မွာမုန္႔ဟင္းခါး၊
ၾကာဇံဟင္းခါးစသည္ၿဖင့္ကၽြန္မၾကိဳက္တတ္ရာရာအိမ္မွာေကာင္းေကာင္းခ်က္ေကၽြးေပမယ့္
ခံတြင္းမေတြ႔ဘဲတစ္ရက္လၿပည့္၀န္းပလာဇာအေရာက္ ဒဂံု(၁)နားလဲေရာက္ေရာအဲဒီမွာ
ပိုးထည္ေရာင္းတဲ့ဆိုင္အေရွ႔မွာအထမ္းသည္နဲ႔ေရာင္းတဲ့မုန္႔ဟင္းခါးဆိုင္အေရွ႔ေရာက္ေတာ့
အနံ႔ကဘယ္ေလာက္ဆြဲေဆာင္လဲဆိုတာမေနႏိုင္မထိုင္ႏိုင္ၿဖစ္စားခ်င္လို႔လွည့္ၾကည့္ၾကည့္
အနားကလူေတြကလဲ၀ိုင္းၾကည့္ေနေတာ့ထိုင္စားရမွာလဲရွက္၊ ကၽြန္မအစာစားေနလို႔သူမ်ား
ၾကည့္ရင္မစားတတ္ဘူး။ လူေတြအမ်ား၀ိုင္းအံုတဲ့ေနရာဆိုေတာ့ဘာလုပ္ရမွန္းမသိလုိ႔ အဲဒီ
မွာတင္ပတ္ေလွ်ာက္ေနတာ ၄ခါေလာက္၊ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့သူငယ္ခ်င္း မင္းခ်မ္းသာကို
လွမ္းေခၚၿပီး သူလဲအလုပ္ကေနေၿပးလာပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးစားခ်င္လို႔ဆိုေတာ့ရီပါတယ္။
ၿဖစ္မွၿဖစ္ရေလေဒၚကူးကူးရယ္ဆိုပီး မုန္႔ဟင္းခါးဆို္င္မွာလိုက္ထုိင္ၿပီးသူပါစားေပးပါတယ္။
မွတ္မွတ္ရရ ၁၇၀၀ ေလာက္က်တယ္။
ကၽြန္မမွတ္မွတ္ရရ အာလူးေၾကာ္၊ ေနၾကာေစ့၊ ဇီးထုပ္ စသည္စသည္မိန္းကေလးအမ်ား
ႏွစ္ၿခိဳက္တ့ဲဟာေတြမစားတတ္ပါဘူး။ အထက္ပါေပါက္ကရမ်ားကိုေတာ့စားေလ့စားထရွိ
ပါတယ္။

Comments

  1. မ လဲ မုန္႔ကြ်ဲသဲနဲ႔ ၾကာေစ့ ႀကိဳက္တယ္

    ReplyDelete
  2. မႏၱေလးက လမ္းေဘး ပလက္ေဖာင္းေပၚေတြမွာ ေရာင္းတဲ႔ အမဲပုဆိုးၾကမ္း ႀကိဳက္တယ္။ အထမ္းသည္မုန္႕ဟင္းခါးလည္း ႀကိဳက္တယ္။ ထန္းပင္ျမစ္၊ မုန္႕ကၽြဲသဲနဲ႔ ဇီးျဖဴသီးေထာင္းေတာ႔ ငယ္ငယ္က စားခဲ႔တယ္။ သိပ္အႀကိဳက္ႀကီး မဟုတ္ဘူး။

    ReplyDelete
  3. ျမဴးသွ်ရီMay 5, 2009 at 5:45 AM

    ကူကူးေ၇.........
    ေရာက္တယ္ေနာက္မွလာဖတ္ေတာ့မယ္
    ဒီဇုိင္းေတြေျပာင္းလွခ်ည္လား

    ReplyDelete
  4. အစားအေသာက္ေတြ ၾကည့္ျပီးေတာ့ သေရက်သြားပါတယ္..

    ReplyDelete
  5. မုန္ကြ်ဲသဲ၊ ထန္းသီး၊ ထန္းပင္ၿမစ္၊အရမ္းၾကိုက္။ အထမ္းသည္မုန္႔ဟင္းခါးေရာ၊ လမ္းေဘးမုန္႔ဟင္းခါးေရာ ပူပူေလးဆို အကုန္ၾကိဳက္။ ခုေတာင္စားခ်င္လာၿပီ။

    ReplyDelete
  6. လာစားသြားသည္။ စိတ္ကးူၿဖင္႕

    ReplyDelete
  7. အၾကိဳက္တူေတြလာစုေနပီေပါ့ေလ..
    ဒီဇိုင္းေၿပာင္းရတဲ့အေၾကာင္းစာစီကံုးရမယ္ဆိုရင္ၿဖင့္
    အိပ္ပ်က္ညေတြမ်ားၿပီးၿပင္မရလို႔ထိုင္ငိုခ်င္ခဲ့တာေတြ
    (၂)ပတ္ေက်ာ္ခဲ့ပီေလ...း(

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ