Skip to main content

ေဘာစကိုင္း တို႔စရာ

ကၽြန္မငယ္ငယ္တုန္းက မႏၱေလးမွာ မေမ့ႏိုင္တဲ့အရာေတြထဲမွာ ေဘာစကိုင္းသီးနဲ႔ သီးသီး ေပါ့..
သီးသီး ေျပာမွ ခ်စ္သူက အသဲသန္ျငင္းဖူးေသးတယ္။ ဘာလဲသီးသီး၊ အဲဒီအသီးမရွိဘူးဆိုပီးေတာ့ေလ.. မႏၱေလးမွာတုန္းကတစ္ပါတ္တစ္ခါဘုရားေက်ာင္းအျပီး လူၾကီးမိတ္ေဆြစံုၾကတဲ့အခါ သံရံုးမွာ အလုပ္လုပ္တဲ့လူပ်ိဳၾကီးဦးေလးတစ္ေယာက္က သီးသီးေထာင္း ပံုမွန္ ယူလာတတ္ပီးေတာ့ ျမိဳ႔သစ္က အန္ကယ္နဲ႔ အန္တီကေတာ့ ေဘာစကိုင္းသီးတို႔စရာ၊ နဲ႔ အျခားဟင္းလ်ာ ေတြယူလာေလ့ရွိတယ္။ အိမ္ကေတာ့ ဒိုင္ခံ ပဲကုလားဟင္းခ်က္တယ္.. ငါးေၾကာ္တယ္..   အခုလက္ရွိ

ကၽြန္မေနတဲ့ျခံထဲမွာ အပင္အျမင့္ၾကီးရွိတယ္.. သရက္ပင္ၾကီးေဘးမွာေပါ့.. အသီးေတြအမ်ားၾကီးသီးတယ္။ ရင့္တယ္၊ ေၾကြသြားတယ္.. အရမ္းႏွစ္သက္တာေတာ့မဟုတ္ေပမယ့္ အလြမ္းေျပစားၾကည့္ခ်င္ေနတာ...
အပင္ကေတာ္ေတာ္ျမင့္ေတာ့ ၀ါးျမင့္ျမင့္တစ္လံုးရွာပီး အသီးေလးေတြႏုေနတုန္းမေန႔ညက တစ္ခိုင္ႏွစ္ ခိုင္ခ်ဴလိုက္တယ္.. ငပိခ်က္ေလးနဲ႔ တို႔စားတာ ေကာင္းမွေကာင္း...
သရက္ကင္းေလးေတြလဲ ၃ လံုးေလာက္ေတြ႔လို႔ တစ္ခါတည္းခူးလာလိုက္တယ္...

ေဘာစကိုင္းရြက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာတုိ႔စားလဲအရမ္းေကာင္းတာပါ။ ဒါေပမယ့္ အညြန္႔ႏုေလးေတြခူးဖို႔ မလြယ္ တာေၾကာင့္ အသီးႏုေလးေတြနဲ႔ဘဲ ေက်နပ္လိုက္တယ္..

အရသာကေတာ့ ဒညင္းသီးနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ အဲေလာက္ေတာ့အနံ႕မျပင္းေပမယ့္ စားပီးရင္ ခံတြင္းမွာ အနံ႔နဲနဲ က်န္ခဲ့ပါတယ္... ကၽြတ္ကၽြတ္ေလးနဲ႔ တို႔စရာအျဖစ္အရမ္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္...
မေန႔ညေနက ေဘာစကိုင္းသီးႏုႏုေလးေတြတို႔စားရင္း မႏၱေလးျမိဳ႔သစ္ဖက္ကို ေရာက္သြားသလို ခံစား ၾကည့္ႏူး ေအာက္ေမ့မိပါေသးတယ္... 

Comments

  1. တို ့လည္းအရမ္းၾကိဳက္တယ္ ေဘာစကိုင္းအရြက္တို ့စားရတာ

    ReplyDelete
  2. မျမင္ဖူးလို ့ဓါတ္ပံုေလးပါ တဲြတင္ေပးပါလား

    ReplyDelete
  3. ေဘာစကိုင္းေရာ သရက္သီးေလးေရာ စားခ်င္တယ္...

    ReplyDelete
  4. ေဘာစကိုင္းသီးဆိုတာ ပံုရဲ႔ ညာဖက္နားက အသီးေသးေသးေလေတြကို ေၿပာတာလားဟင္။ တခါမွမၿမင္ဘူးလုိ႔

    ReplyDelete
  5. ေဘာစကိုင္းသီးဆိုတာ ၾကားေတာင္မၾကားဖူးဘူး... စားၾကည္႔ခ်င္လိုက္တာ

    ReplyDelete
  6. ရွည္ေျမာင္းေျမာင္းနဲ႔ ေဘာစကိုင္းသီး..
    ေဘးကအရြက္နဲ႔ အဖူး/အပြင့္...
    အလံုးေတြကသရက္သီး...
    ေဆာင္း..ပံုတင္ထားေပးတယ္ေလ

    ReplyDelete
  7. သိဖူးေတာ္ ရံုေလးလည္းခုမွၾကားဖူးတာ ကူးစ္ ္ ္ရဲ႔
    ဒညွင္းသီးနဲ ့အနံ ့တူတာေတာ့ ထိုင္းမွာစားဖူးတယ္
    ဒီမွာလည္းကေမာၻဒီးယား ဆိုင္ေတြမွာရတတ္တယ္
    စိမ္းစိမ္းေလး ေစ်းၾကီးတယ္ ထိုင္းေတြက ၾကက္စားနဲ ့
    အစပ္ေၾကာ္ၾကတယ္ အဲ့ဒါလားမသိဖူးေနာ္ ကူူးးးးးးးးးစ ္ ္ သီးသီးကေတာ့ ၾကားဖူးတယ္ သိေနတယ္ ဒါေပမဲ့
    ဘယ္အသီးမ်ိဳးလည္း စဥ္းစားမရဖူးျဖစ္ေနတယ္ ကူးးးးးးးးစ ္ ္ ္ ္္ရဲ႔ ပံုေလးျပေပးေနာ္ ေနာက္ျပီး
    ကူးးးးးးးးးးးးးးးးစ ္္္ ္ ရဲ႔ပံုေလးကေလ ျမင္ရဖူးရယ္ေလ
    ရံုေလးေနာက္တခါလာၾကည့္မယ္သိလား
    ရေအာင္တင္ထားေပး သိလား ရံုေလးကသိခ်င္ရင္ေလ
    ျမန္ျမန္ေျပားျပသိလား :P
    ခ်ိတ္ခ်ိဳး နဲ ့ေပါ့ ခ်စ္လို ့ပူဆာတာ သိလား

    ReplyDelete
  8. သီးသီး သိတယ္..။။
    သီးသီးမွည့္ရင္ ထန္းလ်က္နဲ႔ နယ္စား
    ေကာင္းမွ ေကာင္းး..။
    ဥသွ်စ္သီးလည္း စားခ်င္လာျပီ။။
    ေဘာ့စကိုင္းေတာ့ မသိဘူး ။

    ReplyDelete
  9. ဒီတခါ တို႔အကုန္သိတယ္ ေဘာစကိုင္းေရာ သီးသီးေရာ (ငါကြ)

    သီးသီးေတာ့ မႀကိဳက္ဘူး။ ေဘာစကိုင္းေတာ့ ႀကိဳက္တယ္။ ငပိခ်က္နဲ႔ အရမ္းလိုက္တယ္။

    =)

    ReplyDelete
  10. ၂ခုလံုးမသိဘူး ..မျမင္ဖူးတာ.. ၾကားဖူးတယ္
    ငယ္ငယ္ကေဆာ့ေတာ့ သ နဲ့ ဘနဲစတာေလ.. ဟဲဟဲ

    သရက္ပင္စိုက္တာ.. အေမရိကားမွာလားဟင္..
    ဘယ္လိုစိုက္တာလဲဟင္..သိခြင့္ေပးပါ..။

    သရက္သီး ကို စိတ္ကူးနဲ့ စားလိုက္တယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  11. သီးသီးကို အမွည္႔ဆို ထန္းလ်က္နဲ႔ ေပါက္စား၊ အစိမ္းဆို ခ်ဥ္ငန္စပ္ အခ်ဥ္ေပါင္းလုပ္စား၊ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္။ ေဘာစကိုင္းရြက္ႏုလည္း ၾကိဳက္ပါတယ္။ ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး တို႔လည္းစားသလို တခါတရံ ဆီခ်က္နဲ႔ ေၿမပဲဆီမႈန္႔ေထာင္းေလးနဲ႔ သုပ္စားတယ္။ ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္နဲ႔ တူတယ္။ တို႔ေဒသမွာ ေဘာစကိုင္းနဲ႔တူတဲ႔ ဆိပ္ေၿဖဆိုတဲ႔ အပင္ေတြလည္း ရွိေသးတယ္။

    ReplyDelete
  12. ေဘာစကိုင္း သီးစား ရင္ သန္က်ပါတယ္ ေရႊပဲသီးနဲ တူတဲ အသီးကို ခြါပီး အထဲက ပဲေစေလး ေတြလို အဆံ ေလးေတြ ကို စားရ ပါတယ္..။နဲနဲေတာ့ စိမ္ေရႊေရႊ ရွိတယ္

    ReplyDelete
  13. သီးသီး က ေတာ့ သီးပင္ ကသီးတဲ့ အသီးပါ။ အခြံမာတယ္.. အထဲက မန္က်ီးသီး လိုခ်ဥ္တယ္... မန္က်ီးသီးနွစ္လို ညိုမဲတယ္။ သီးပင္ ရဲ့ အေခါက္က သနပ္ခါးနဲ့ ခပ္ဆင္ဆင္ရယ္။ အညာမွာ ေတာသူေတာင္သားေတြ ယာထဲဆင္းရင္ သနပ္ခါး မလိမ္းနိုင္ေတာ့ သီးပင္ရဲ့အေခါက္.. သီးေခါက္ကို လိမ္းရပါတယ္။ သီးေခါက္ ကလဲ သနပ္ခါး ေလာက္မေမြွးေပမယ့္... အသားအေရကို အထူးေအးေစပါတယ္။ ထူျပစ္ေနေအာင္လိမ္းျပီး ေနပူထဲ ဆင္း အလုပ္လုပ္... ဘာ Sunscreen မွ မလိုဘူး...အဆီလဲမျပန္ဘူး... ေအးလို့။

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ