Skip to main content

ေစ်းေန႔

ဒီေန႔အိမ္မွာျပန္ေရာက္တဲ့ပထမဆံုးအားလပ္ရက္ဆိုပါေတာ့။
အိပ္လို႔မရ၊ အိပ္မက္ဆိုးေတြနဲ႔တစ္ေရးႏိုးေတာ့ မနက္ (၅) နာရီရွိပီ။
ေစ်းေန႔ဆိုတာ သတိရတာနဲ႔ ျခင္းေတာင္းဆြဲပီး ေစ်းသြားတယ္။
ေတာင္ေပၚကဆင္းလာတဲ့ေစ်းသည္ေတြအမ်ားၾကီး၀ယ္ခ်င္စရာလဲအမ်ားၾကီး...
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ျခံထဲစိုက္ထားတဲ့အသီးရြက္ေတြလာေရာင္းေတာ့ အသည္တိုင္းလွည့္ပတ္ၾကည့္မွ အခ်ိဳ႔အသည္ေတြမွာရွိတဲ့ဟာအျခားအသည္ေတြမွာမရွိဘူး။ ေစ်းတစ္ပတ္ပတ္လိုက္တယ္။
ျပန္ေရာက္ကတည္းက အေျခာက္အျခမ္းေတြဘဲစားေနတာ ကၽြန္မဟင္းသီးဟင္းရြက္အရမ္းစားခ်င္ေနတာ။
ေစ်းေန႔မဟုတ္ရင္ supermarket မွာသြား၀ယ္ရတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ေစ်းေလာက္မလတ္ဆတ္ဘူး။
ငါးဟင္းလဲစားခ်င္တယ္၊ ခ်စ္သူကိုေျပာတယ္ ကၽြန္မဘယ္ေလာက္အရြက္စိမ္းစားခ်င္လဲဆိုရင္ အိမ္ေနာက္ တံခါးဖြင့္လို႔ ျမက္စိမ္းစိမ္းေလးေတြေတြ႔ရင္ေတာင္ခူးစားခ်င္ပါတယ္လို႔၊
ေစ်းထဲေရာက္ေတာ့အရင္ဆံုးလူမမ်ားခင္ငါးတန္းကို အရင္သြားလိုက္တယ္။ ငါးစားခ်င္လို႔သာရယ္၊ တစ္ခါမွ ကိုယ္တိုင္၀ယ္ခ်က္ဖူးတာမရွိဘူး။  ျမန္မာျပည္က ငါးနဲ႔တူတာဆိုလို႔ တလားပီးယားဘဲရွိတယ္။  က်န္တဲ့ ငါးေတြ အကြက္ေတြ အေရာင္ေတြနဲ႔ ဘာငါးေတြမွန္းမသိဘူး။
တလားပီးယားအၾကီးၾကီးတစ္ေကာင္၀ယ္လုိက္တယ္။ သူကေသေနပီေလ။  တစ္ကီလို $2.5 ေလာက္က် တယ္။  မေသေသးဘဲ ကန္ထဲ ဖ်တ္ဖ်တ္လူးခုန္ေနတဲ့ တလားပီးယားလက္တစ္၀ါးစာအေကာင္ေတြကေတာ့ တစ္ကီလို $3   ငါးကိုတစ္ခါတည္း အေၾကးထိုး ခုတ္ထားခိုင္းပီ....  အျခားအသည္ဆီက ပုဇြန္ေလးေတြ သြားေခ်ာင္းပါတယ္။  တစ္ကီလို $10 ..  တစ္ခါမွပုဇြန္မ၀ယ္ဖူးဘူး။  စူးႏြယ္ေလးရဲ႔ ပုဇြန္စဥေၾကာ္  ကို စမ္းၾကည့္ခ်င္တာနဲ႔..စားလဲစားၾကည့္ခ်င္တာ။  ပုဇြန္ကႏွစ္မ်ိဳး..  အက်ားေလးနဲ႔ အေျပာင္...  အက်ားေလး ေတြကပုိၾကည့္လို႔ေကာင္းတာနဲ႔ အဲဒါ $3 ဖိုး၀ယ္လာတယ္။
အဖိုးၾကီးႏွစ္ေယာက္ ၀ါးပိုးမွ်စ္တစ္တံုးခ်ပီးထိုင္ေနတာေတြ႔ခဲ့တယ္...  မွ်စ္ကို ျဖတ္ပီး အမွ်င္ေလးေတြ လွီးဖို႔ လုပ္ေနတယ္။ ကၽြန္မက မလွီးနဲ႔.. ဘယ္ေလာက္လဲတစ္တံုးလံုးဆိုေတာ့..၀မ္းသာအားရနဲ႔ အေလးခ်ိန္ ခ်ိန္တဲ့ ဟာသူမ်ားဆီသြားဌားပီး...  3 ကီလိုအတံုးကို $2.5 တဲ့။  ဒါနဲ႔၀မ္းသာအားရ၀ယ္ခဲ့တယ္။
ဒီမွာမွ်စ္စားခ်င္ရင္ ၀ါးပင္ေအာက္သြားကိုယ့္ဘာသာကိုယ္သြားခုတ္ရတာ..
အခုလိုအဆင္သင့္ေတြ႔ေတာ့အေတာ္ျဖစ္သြားတယ္။  မွ်စ္ခ်ဥ္ေလးလုပ္ထားမယ္၊  ေနာက္အၾကာၾကီး သိမ္းထားပီးစားလို႔ရတယ္အေတြးနဲ႔ ဟုတ္ေနတာ၊ အိမ္ျပန္ေရာက္မွ မမလုလုဆီ ေမးလ္ ပို႔ပီး မွ်စ္ခ်ဥ္မလုပ္ တတ္လို႔လွမ္းေမးရတယ္။
ဌက္ေပ်ာဖူး၊ မုန္လာဖူး၊ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္၊ ပီေလာပီနံရြက္၊ ခရမ္းသီးရွည္ (တို႔စရာ)၊ မုန္လာဥ (အခ်ဥ္တည္ မလို႔ပါ) ျပီးေတာ့ ခါၾကက္ဥနီ ႏွစ္လံုး (ကၽြန္မက ယုန္ခ်စ္တယ္ေလ..ယုန္စားတဲ့အစားေတြလဲစားတယ္)
ၾကက္သား၀ယ္မလို႔.. ေတာၾကက္ေရာင္းတဲ့သူက ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္အိမ္ယူသြားပီးသတ္ လုိ႔ေျပာတယ္၊
အဲဒီအခ်ိန္ ၾကက္ကေလးကလဲ ကၽြန္မကိုလွမ္းၾကည့္တယ္၊ အဲဒါနဲ႔လန္႔ပီး လွည့္ထြက္ခဲ့တယ္။

ဌက္ေပ်ာဖူး + ခါၾကက္ဥ

ၾကက္ဟင္းခါးရြက္+ ပီေလာပီနံရြက္ + ခရမ္းသီးပိန္ရွည္
မုန္လာဥျဖဴ

မုန္ညွင္းဖူး

၀ါးပိုးမွ်စ္ (မဟုတ္ပါ၊ အုန္းပင္ႏု) Heat of Palm
၀ါးပိုးမွ်စ္ ထင္ပီး၀ယ္လာတာ..ညေနက်မွ မဟုတ္မွန္းသိတယ္။ အုန္းအသည္းဆံံ၊  အဲဒါေၾကာင့္ျပဳပ္စားေတာ့ အရမ္းခ်ိဳပီး စိမ့္ေနလို႔မသကၤၤာျဖစ္ေနတာ.. း)))... 

တလားပီးယားငါး

ေစ်းကျပန္ေရာက္ပီးတစ္ရစပ္အလုပ္ေတြရႈပ္ေနတာ...  အခုမွနားရတယ္။
မေန႔ညက အဲလာ ဆီက download လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့ဖ္၀ဲနဲ႔ ပံုေတြလိုက္ေဆာ့ေနတာ..
စိတ္၀င္စားရင္ သြားေဒါင္းလို႔ရတယ္....ေတာ္ေတာ့ကိုမိုက္တယ္...  အရမ္းကိုသေဘာက်ေနတာဒီမွာေတာ့..
ေအာက္မွာနမူနာပံု...

Comments

  1. အဲဒီမွာၾကက္ဟင္းခါး႐ြက္တို႔ ငွက္ေပ်ာဖူးတို႔ မုန္ညင္းတို႔ ၀ယ္လို႔ရတာ သိပ္ဟန္က်တာပဲေနာ္.......မွ်စ္စိမ္းကိုဆန္ေလွာ္နဲ႔ ဟင္းရည္ခ်က္စားရင္လည္းေကာင္းတယ္...ပင္စိမ္း႐ြက္ ေလးခပ္ၿပီးေတာ႔ေလ....ပီေလာပီနံ႐ြက္ေတာ႔ ဘာလုပ္စားရသလဲ မသိဘူး

    ReplyDelete
  2. ေစ်းကလည္း ျမန္မာျပည္ေစ်းေလးက်ေနတာပဲေနာ္၊ စူးႏြယ္ေလး ေျပာသလုိပဲ ၾကက္ဟင္းခါးညြန္႕၊ ငွက္ေပ်ာဖူးေတာင္ ၀ယ္လုိ႕ရတယ္ဆုိေတာ့ အံ့ၾသမိတယ္။ မုန္ညင္းရြက္နဲ႕ မုန္လာဥျဖဴရယ္၊ မုန္လာဥနီရယ္ေပါင္းျပီး အခ်ဥ္တည္မလုိ႕လား၊ :P
    ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ ငါးနဲ႕ ဗူးသီးေလးနဲ႕ေရာျပီး ငါးေပါင္းထုပ္လုိခ်က္ (လွ်ာရွည္တာ)
    မွ်စ္ခ်ဥ္လုပ္ျဖစ္လား၊ မလုပ္ျဖစ္ရင္ စူးႏြယ္ေလးေျပာသလုိ မွ်စ္ဆတ္ကုိ ဆန္ေလွာ္ေလးနဲ႕ခ်က္၊ ပင္စိမ္းရြက္ေလးအုပ္ ေကာင္းမွေကာင္း။
    ၾကက္ဟင္းခါးညြန္႕ကလည္း ေဆးဘက္၀င္တယ္ေနာ္။
    ခ်က္ျပီးရင္ေတာ့ ေခၚလုိက္ဦးေနာ္။
    လာစားမလုိ႕။ ဟိဟိ

    ReplyDelete
  3. ငွက္ေပ်ာဖူး...ဒီမွာေတာ့ သံဘူးထဲကပဲစားရတယ္။
    တခါတေလေတာ့ အဖူးလိုက္၀ယ္လို ့ရေပမဲ့ သိပ္မလတ္
    ဆပ္ေတာ့ဘူး။ မွ်စ္ဆန္ေလွာ္စားခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  4. အင္း ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ကူကူးေရ
    ေရးေဖာ္ခ်င္း ခုလိုေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ပို႕စ္ေလးေတြ
    ျမင္ရတာစိတ္ခ်မ္းသာတယ္ မလြမ္းနဲ႕ အလြမ္းကဘိန္းနဲ႕တူတယ္ :)

    ReplyDelete
  5. ခ်စ္အုန္းေဖJuly 25, 2010 at 8:54 AM

    ၀ါးပိုးမွ်စ္လား အုန္းပင္အႏုအပင္ေပါက္လားဟ။

    ReplyDelete
  6. မမ..! အ၇မ္းေခ်ာတယ္..မုန္.၀ယ္ေကြ်း...ဒါပဲ

    ReplyDelete
  7. အသီးအရြက္ အစိမ္းပံုေတြပဲ တင္ထားေတာ့ အခန္းဆက္ က်န္အံုးမယ္ထင္တယ္ း)

    ReplyDelete
  8. ေအာက္က မ်က္ခ်ိေလးလံုးကလည္း
    ေၾကာက္စရာၾကီးပါလား ကူးကူးရာ
    နာမပါဘူးေနာ္ ၾကိဳေၿပာထားတာ :P

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ