Skip to main content

အသားဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ ႏွင့္ တံုမ္ယမ္း

ခ်စ္သူဆီက ရထားတဲ့ recipe ခိုးတင္တာ ပါ။ သူက ကၽြန္မကိုအတန္တန္သတိေပးပါတယ္၊ ဘေလာ့ေပၚမတင္ ပါနဲ႔ တဲ့။ 
အရင္အပတ္ေတြက ဖလူး.. ဖလူး.. ေၾကာင့္ ဖ်ားေနတာ.. ထမင္းလဲမခ်က္ဘူး၊ အစာလဲမယ္မယ္ရရမစား ဘူး။ ဒါနဲ႔ ခံတြင္းပ်က္တယ္လို႔ ေျပာမိတာေၾကာင့္ ခ်စ္သူက အဲဒါေလးလုပ္စားပါလားေျပာတယ္။  ဘယ္လို  ခ်က္ရမလဲဆိုတာလဲအေသးစိပ္ေျပာျပပါတယ္။ အမွန္ကေတာ့ ျမန္မာေတြ potluck လုပ္ရင္ယူသြားမလုိ႔ ပါ။ ဒါေပမယ့္လည္း ရုတ္တရက္စားခ်င္၀ါးခ်င္စိတ္ျပန္ေပါက္လာေတာ့ လုပ္ျဖစ္သြားတယ္၊ ဘေလာ့ေပၚမတင္နဲ႔ ေျပာေပမယ့္ ကိုယ္လုပ္ၾကည့္ျပီးေတာ့အရသာက အရမ္းကုိေကာင္းလြန္းေတာ့ မေနႏိုင္မထုိင္ႏိုင္ ကြန္ယက္ ေပၚက သူငယ္ခ်င္းေတြလဲ ၾကိဳက္ရင္ လုပ္ၾကည့္လို႔ရေအာင္ တင္လိုက္ပါတယ္။

  • အမဲသား (သို႔) ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအသားႏုႏု... 
  • အာလူး တစ္လံုး
  • ၾကက္သြန္နီ အျဖဴဥၾကီး (၁) လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆မႊာ
  • ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္
  • စပါးလင္ (၂)ေခ်ာင္း
  • ဇီယာ အနည္းငယ္
  • နံနံေစ့ အနည္းငယ္
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ (၃)ရြက္
  • ဒိန္ခ်ဥ္ (သို႔) ဒိန္ခဲ (full cream yogurt)






 photo credited to




 အသားကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ။  ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဇီယာ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ နံနံေစ့၊ ဂ်င္း ႏွင့္ စပါးလင္ ညက္ေအာင္ၾကိတ္ပါ။  အသား မ်ားကုိ ေရစစ္ျပီး ၾကိတ္ထားေသာအစာမ်ားႏွင္ထည့္နယ္ပါ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ပ်စ္ပ်စ္ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း ထည့္ပါ၊ အသားမ်ားႏွံ႕စပ္ေအာင္နယ္ေပးပါ၊ အာလူးကိုခပ္ထူထူေလး လွီးျပီး အတူေရာနယ္ပါ။
oven ကို အပူေပးထားပါ။  နယ္ထားေသာ အသားမ်ားကုိ ဆား ႏွင့္ ဆီထည့္ေပးျပီး သမေအာင္ထပ္ နယ္ျပီး ဖုတ္မည့္ ခြက္ေလးထဲသို႔ အာလူးမ်ားအရင္စီထည့္ပါ၊ ျပီးမွ အသားလႊာမ်ားတစ္ဆင့္ခ်င္းထပ္ထည့္ပါ။  (အသားမွစိ္္မ့္လာေသာအရည္မ်ားအာလူးထဲစိမ့္၀င္သြားျပီးက်က္လွ်င္ အင္မတန္အရသာရွိပါသည္)။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပီဆိုရင္ေတာ့ မီး 165 ဒီဂရီ ႏွင့္ မိနစ္ ၃၀ ၾကာေအာင္ ႏွပ္ျပီးဖုတ္ထားလိုက္ပါ။  ဖုတ္မည့္ခြက္ေလးအေပၚမွာ ေငြစကၠဴအုပ္ထားပါ။ (ပိုအႏူးျမန္ပါသည္)။
ျပီးရင္ေတာ့ ဖြင့္ၾကည့္ျပီး မဆလာေလးနဲနဲထပ္ျဖဴးျပီးရင္ေတာ့ အရမ္းကိုႏူးစိမ့္ျပီး လွ်ာေပၚတင္ အရည္ေပ်ာ္ ေလာက္တဲ့ အရသာမ်ိဳးနဲ႔ အမဲသားဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္တစ္ခြက္ရပါျပီ။

အဲဒါနဲ႔တြဲစားဖို႔ေတာ့ မရိုးႏိုင္တဲ့ တုမ္ယမ္းပါ။  ဒီေန႔မႈိေလးေတြ ၀ယ္လို႔ရလာလို႔ မႈိတုမ္ယမ္းစပ္စပ္ေလး ခ်က္ ပါတယ္။
  • တုမ္ယမ္း အႏွစ္ တစ္ဇြန္း
  • ငရုတ္သီးေတာင့္
  • ဂ်င္း
  • ၾကက္သြန္ ျဖဴ
  • ၾကက္သြန္နီ
  • စပါးလင္
  • မႈိ
  • Knorr ၾကက္သားခဲ (သုိ႔) ပုဇြန္ခဲ 
ဟင္းခ်ိဳက ခ်က္ရလြယ္ျပီး ကၽြန္မနဲ႔ခ်စ္သူအႏွစ္သက္ဆံုး အစာမို႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္စားျဖစ္တယ္။ သူ႔ကို ေတာ့မေကၽြးရဲပါဘူး၊ သူက ကၽြန္မထက္ ခ်က္တာပိုေတာ္တာမို႔ ေ၀ဖန္ခံရမွာ က်ိန္းေသတယ္။ အဲေတာ့ ကိုယ္ လုပ္ကိုယ္စား...
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူရင္ အကုန္ ထည့္၊  ေနာက္ဆံုးမွ မႈိေတြထည့္..အေပါ့ငံျမည္းျပီး စားလို႔ရျပီ။

Comments

  1. အမဲသားဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ၾကိဳက္တယ္။
    အိႏၵိယန္းေတြေတာ့ ဒန္သူရီ လို႔ေခၚတယ္ထင္တာပဲ
    သူတို႔က ၾကက္သားနဲ႔လုပ္စားတာမ်ားတယ္။
    တုမ့္ယမ္းလည္းၾကိဳက္တယ္။

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္တယ္.. အိႏၵိယဆိုင္ေတြက ေတာ့ spice ပိုစံုလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ သူတို႔က ၾကက္သားနဲ႔လုပ္တာမ်ားတယ္။ ျပီးေတာ့ မီးေပါင္းဖိုထဲ ထည့္ဖုတ္တာ။ထင္တာဘဲ။ တစ္ခါမွေတာ့ မစားဖူးဘူး။ ကုလားဆိုင္ေရာက္ရင္ ပဲသီးစံုနဲ႔တင္ေက်နပ္ေနျပီ။

    ReplyDelete
  3. sar chin sa yar lay par lar ku ku yae.

    ReplyDelete
  4. look so yuumy....
    (reader)

    ReplyDelete
  5. look so yummy .........(reader)

    ReplyDelete
  6. စားခ်င္တယ္ေတာ္ ေကာင္းလိုက္တာ

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing, I love to eat tandoori chicken, vegetables curry, etc, too.

    ReplyDelete
  8. ေကာင္းတယ္ ကူးကူးေရ...အသားလုပ္စားဦးမယ္ အဆာပလာေတြလည္း႐ိွတယ္ အေတာ္ပဲ

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  9. အမဲသားေတာ႕ မစားဘူး ကူးေရ
    ၀က္သားႏုႏုေလးနဲ႕လုပ္ရင္ စားေကာင္းမယ္ေနာ္
    စိတ္၀င္စားတယ္
    လုပ္စားၾကည္႕ဦးမယ္
    ေက်းဇူး

    ReplyDelete
  10. စားေကာင္းမယ့္ပံုပဲ ကူူးကူးေရ...လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္...

    ခင္တဲ႔
    မိုးေငြ႔

    ReplyDelete
  11. စားခ်င္စရာေလး... စမ္းခ်က္ၾကည္႔ဦးမယ္ ခေလးေတြလဲၾကိဳက္မွာ

    ReplyDelete
  12. နနြင္း (ဆနြင္း) ပါတယ္ ထင္တယ္ေနာ္ ၀ါ၀ါ၀င္း၀င္းေလး

    ReplyDelete
  13. ဆႏြင္းပါတယ္ ေဆာင္း..
    ဘာခ်က္ခ်က္ဆႏြင္းထည့္တယ္။
    အသားေရလွတယ္တဲ့.. ဟီးး

    ReplyDelete
  14. Greetings Folks

    I Found This great resource on [url=http://www.milesgershon.com][b]Contemporary Wall Units[/b][/url]
    Hope you enjoy going over it as much as I did.

    Cheers

    Levon

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ