Skip to main content

မုန္႔လံုးေလး ႏွင့္ မုန္႔ၾကာစိ

အရင္တစ္ခါမုန္႔လံုးေရေပၚလုပ္တုန္းက ဆန္မႈန္႔နဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုယ္တိုင္အမႈန္႔လုပ္ေတာ့သိပ္အဆင္ မေျပဘူး ျဖစ္ေနတာ။ အခုတစ္ခါေတာ့ ဆိုင္က ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ ၀ယ္ပီးလုပ္ေတာ့မွအေတာ္ ေလးဟန္က်တယ္။ မုန္႔ႏွစ္ၾကိတ္ဖို႔မလြယ္တဲ့သူေတြအတြက္လဲ လြယ္လြယ္နဲ႔ ျမန္ျမန္လုပ္စားႏိုင္တဲ့ မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ မုန္႔ၾကာစိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအကုန္လုပ္ႏုိင္ပါပီ။ Supermarket မွာ Rice flour နဲ႔ Glutinous Rice Flour ႏွစ္ထုပ္ ၀ယ္လိုက္ပါ။ ေပ်ာ့ေပ်ာ့ႏူးညံ့ညံ့ေလးစားခ်င္ရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ပိုထည့္ပါ၊
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႔ ၂ ခြက္၊ ဆန္မႈန္႔ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ပီး ေရနဲ႔သမေအာင္ေမႊပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အ၀တ္ပါးေလးထဲကိုထည့္ပီး ေလးတဲ့ဟာတစ္ခုခု ဖိထားပါ။ တစ္ညေလာက္ဆိုရပါပီ။ ေနာက္ေန႔မွာေတာ့ လံုးလို႔ ေကာင္းမယ့္အေနထားမုန္႔ႏွစ္စီးစီးေလးရေနပါပီ။ ၂။ ေရေႏြးပြက္ေအာင္တည္၊ မုန္႔ေလးေတြအေနေတာ္လံုးပီး ခ်က္ခ်င္းေရေႏြးအိုးထဲ ထည့္လိုက္ပါ၊ လံုးလိုက္ထည့္ လိုက္၊ မုန္႔လံုးေလးေတြ အေပၚကိုေပါေလာေပၚလာရင္ေတာ့ဆယ္ပီး ေရေအးထဲမွာခဏထည့္ထားပါ။ ၃။ ထညက္ခဲေလးေတြခြဲပီး ထည့္လံုးလို႔ရေပမယ့္ ကူးကူး ကေတာ့ အခ်ိန္မရတာတစ္ေၾကာင္း၊ ထညက္ခဲ လဲ နဲနဲဘဲက်န္ေတာ့တာမို႔ေခၽြတာေရးေလးလုပ္ရပါတယ္။ ထညက္ခဲကိုေထာင္း၊ အုန္းသီးဖတ္ေတြနဲ႔ ေရာေမႊ ပီး မုန္႔လံုးေလးေတြကို ထည့္လံုးပီးစားပါတယ္။ အရမ္းးးးး ကိုေကာင္းပါတယ္။ ႏူးညံ့ပီး အိေနတာ စားၾကည့္မွ သိမွာမို႔ စိတ္၀င္စားရင္ flour ေလးေတြ၀ယ္ပီးလုပ္ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

မုန္႔ၾကာစိ အတြက္ေတာ့ မုန္႔လံုးတဲ့အခါ ေသးႏိုင္သေလာက္ေသးေအာင္လံုးလိုက္ရင္ရပါပီ။ ကူး လံုးထားတဲ့ အလံုး ေတြကေတာ့ ေသးလိုက္ၾကီးလိုက္ျဖစ္ေနပါတယ္ း)
လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့
ထညက္ခဲ ကန္ဇြန္းဥ ႏွစ္လံုး အုန္းသီး ဆားအနည္းငယ္ မုန္႔ လံုး ပိစိေလးေတြပါ။
ကန္ဇြန္းဥ ႏွစ္လံုးကို အတံုးေသးေလးေတြလွီးထား၊ တစ္ခ်ိဳ႕႕ ကို အျခစ္နဲ႔ ေသးေသးေလးရေအာင္ျခစ္ထား အုန္းသီးတစ္လံုးအရည္ညွစ္ထား၊ အုန္းဖတ္နဲနဲ သတ္သတ္ ဖယ္ထားပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္မွာ ကန္ဇြန္းဥ အတံုးေလးေတြအရင္ထည့္ျပဳပ္၊ ဆားနဲနဲထည့္ က်က္ေလာက္တဲ့အခ်ိန္မွာ အုန္းႏို႔ထည့္ ျခစ္ထားတဲ့ ကန္ဇြန္းဥမွ်င္ေလးေတြထည့္ ထညက္ကို အရည္က်ိဳပီး ဇကာေလးနဲ႔စစ္ထည့္ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြကိုေတာ့စားခါနီးမွ ပန္းကန္ထဲထည့္စားပါ။ ေကာင္းမွေကာင္း၊ အခ်ိဳအတြက္ေတာ့ ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို ထညက္အနည္းမ်ား ခန္႔မွန္းထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
သာကူေစ့ထည့္ၾကတယ္လို႔လဲေျပာပါတယ္။ ကူးကူး ကေတာ့ ကိုယ္ဘဲစားမွာမို႔ မထည့္ေတာ့ပါဘူး။
အဟာရလဲရွိ၊ အရသာလဲ စိမ့္ေနတာမို႔ ျမန္မာ့အစားစာ တမ္းတမ္းစြဲ ျဖစ္မယ္ဆိုလဲ ျဖစ္ေလာက္ပါတယ္။ း)
(မုန္႔ၾကာစိ recipie ေပးတဲ့ ဦးေလးၾကီး kkmg ေက်းဇူးပါ)




Comments

  1. အုန္းနို ့ေရာပါဘူးလား.. ကိုယ္သာ မခ်က္တက္တယ္ သူမ်ားခ်က္တာကို လာဂ်ီးမ်ားတာ ဟိဟိ

    ReplyDelete
  2. ပါတယ္ ဟ ...မန္ ့ခ်င္ေဇာ နဲ ့ ရွမ္းသြားတယ္ အဟိ

    ReplyDelete
  3. ကူးကူးတို ့လည္းလုပ္စားၾကည္ ့မယ္
    ေကာက္ညွင္းမွုန္ ့ေတာ့ဝယ္ရမယ္ ဆန္မွုန္ ့ေတာ့ရွိတယ္
    မီးၿခစ္ရယ္ေခါက္ဆြဲပဲသြားေၾကာ္ပါဟယ္
    ကိုကိုခ်စ္ကုိေနာက္တမ်ိဴးနွိပ္စက္အံုးမလို ့လား ဟိဟိ

    ReplyDelete
  4. ကူးေရ စားခ်င္စရာဘဲ အိမ္နားနီးရင္ လာေတာင္းစားပါတယ္ ဟဲဟဲ ။
    အလုပ္မ်ားေနလို ့လစ္ၿပီ တာ့တာ

    ReplyDelete
  5. ေတာ္လိုက္တာ ကူးကူးရယ္

    ReplyDelete
  6. စားလုိ႔ေကာင္းမယ္႔ပုံပဲ :)

    ReplyDelete
  7. ကူးးးးးးးးးးးးးးကူးးးးးးးစ္္ ္ ္ ္
    မုန္ ့ၾကာေစ့စားဖူးဘူး
    သူငယ္ခ်င္းတေယာက္က လုပ္ေကြ်းခိုင္းဖူးတယ္သိလား
    လုပ္တတ္ဖူးရယ္ေလ ခုေတာ့သိျပီ လုပ္ၾကည့္အံုးမွ
    သူလည္းလာစားမယ္ထင္တာပဲ
    ဒီပဲလြတ္စားခိုင္းရမယ္

    ReplyDelete
  8. ကူးကူးကေတာ္လိုက္တာ...
    ဒီလိုမုန္ ့ေတြလည္းလုပ္တတ္တာဘဲကိုး...

    ReplyDelete
  9. ေက်းဇူး..လုပ္စားၾကည့္အူန္းမယ္..ကူးကူးေရ..
    မုန္႔ၾကာေစ့ကိုေတာင္..ဒီတစ္ခါျပန္မွ စားဖူးတာ..


    ေပါက္

    ReplyDelete
  10. ေအာင္မေလး သြားရည္ေတြက်ကုန္ၿပီ... ဒုကၡပဲ...

    ReplyDelete
  11. ေအာင္မေလး သြားရည္ေတြက်ကုန္ၿပီ... ဒုကၡပဲ...

    ReplyDelete
  12. ၾကိဳက္တယ္ကူးကူးေရ

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ