Skip to main content

ဒူးရင္းယိုဌာပနာ မုန္႔

ဒူးရင္းသီးရာသီကမကုန္ေသးပါဘူး။ သူမ်ားလက္ေဆာင္လာေပးလဲ တစ္လံုးဆို အကုန္မစားႏိုင္တာနဲ႔ မစားရဲ တာေၾကာင့္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေသာင္တင္ေနတာ ၾကာလာေတာ့ မ်က္စိစူးလာပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးေတြကို အသားခ်ည္းႏႊာပီး ဒူးရင္းယိုလုပ္ထားမလားစဥ္းစားပါတယ္.. မလုပ္တတ္တာနဲ႔
ေနာက္တစ္မ်ိဳးလုပ္ဖို႔ အၾကံက (မီးလင္းသလိုဖ်တ္ကနဲ႔) ရလာတာနဲ႔...
ဒူးရင္းသီးအသားဖတ္ေတြကို ႏႊာ၊ သၾကား၊ ထညက္ နဲနဲ၊ ႏြားႏို႔ ထည့္ပီး ဘလန္ဒါနဲ႔ၾကိတ္လိုက္ပါတယ္။
ဆီနဲနဲထပ္ထည့္ပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ မီးေအးေအးနဲ႔ အႏွစ္ဖတ္ေတြသာ ထြက္လာတဲ့အထိ တည္ထားပါတယ္..
အိုးေတာ့နဲနဲကပ္မယ္။ ခဏခဏ ေမႊေပးႏိုင္ရင္ေတာ့မစုိးဘူး။ ဒါေပမယ့္ အႏွစ္ရည္ေတြဆိုေတာ့ ပြက္..ပြက္ နဲ႔ လက္စင္ရင္ပူတယ္.. မီးဖိုတစ္၀ိုက္ စင္ရင္လဲ ညစ္ပတ္တာေတာင့္ အဖံုးအုပ္ထားလိုက္ပါတယ္..
မီးကိုေအးေအးးး ေလးဘဲထားပါ.. အိုးဖင္ေတာ့ နဲနဲကပ္ပီးညိဳလာေအာင္ အရည္ေတြစစ္ အသားအႏွစ္ဖတ္ေတြ သာက်န္ေအာင္တည္ပီး ေမႊ၊ ပီးရင္ေတာ့ အေအးခံထားပါ..
ဂ်ံဳ ေလးခြက္၊
ေဆာ္ဒါ အနည္းငယ္
yeast တေဆး အနည္းငယ္
ဇကာကံုးေလးနဲ႔စစ္ပီး... ေရေႏြးေလးနဲ႔နယ္ပါ..မုန္႔အသားအတြက္ ဂ်ံဳကိုစိတ္ရွည္လက္ရွည္နယ္ပါေလ..
တေဆးပါတဲ့အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ေလးေတြကို မုန္႔ျပားလုပ္မယ့္ ေနရာမွာျဖဴးပီး နယ္ပါ...
ပီးရင္ေတာ့ ၊၊  ဒလိမ့္တုံး နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ ပုလင္းေလးနဲ႕ျဖစ္ျဖစ္ အျပားေလးရေအာင္လိွမ့္ပါ.. ကပ္ေနရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ထပ္ျဖဴးပါ.. အေနေတာ္ ဘဲဥပံုအျပားရွည္ၾကီးရရင္ေတာ့ (ေအာက္တြင္ရႈ) က်ိဳထားတဲ့ ဒူးရင္းသီးအႏွစ္ေတြ ကိုအလယ္မွာ အေခ်ာင္းေလးရေအာင္ထည့္ပါ.. သီဟိုေစ့၊ almond၊ ေနၾကာေစ့ ၾကိဳက္တာထည့္ပါ..
ကူးကေတာ့ အဆင္သင့္ ေနၾကာေစ့အစိမ္းေလးေတြသာရွိလို႔ အဲဒါဘဲထည့္ပါတယ္။..
ျပီးရင္ေတာ့ ဂ်ံဳမုန္႔သားအျပားကို ပိတ္လိုက္ပါ... ဖုတ္လို႔ရပါပီ...
၂၈၀ ဒီဂရီနဲ႔ မိနစ္ ၃၀ ဖုတ္ပါမယ္..
ပီးရင္ခဏဆြဲထုတ္ပါ... ေထာပတ္ဆီ လိုက္သုတ္ပါ..ပီးရင္ထပ္ဖုတ္ပါ...
ရြရြ..ၾကြၾကြေလးနဲ႔ ဒူးရင္းသီး မုန္႔ေလးပါ...
အျပင္ထုတ္ပီး နဲနဲေလးလက္နဲ႔ကိုင္လို႔ ရတာနဲ႔ ဓားပါးေလးထက္ထက္ နဲ႔ လွီးပါ.. း)




Comments

  1. လုပ္တတ္လိုက္တာ ညီမရယ္။
    ဒူးရင္းသီးဆို အရမ္းၾကိဳက္တာမို႔ အားရပါးရ စားပါရေစ။ :)

    ReplyDelete
  2. ကူကူးးးးစ ္ ္ ္ ္္
    မုန္ ့လာစားတယ္သိလား
    ဘူဒူမွဟုတ္ဖူး ရံုေလးၾကိဳက္တဲ့
    မင္းသားသိလား ခ်စ္သူက သူနဲ႔ လံုး၀ထပ္တူကိုဆင္တာ
    ဒါေၾကာင့္သိလား

    ReplyDelete
  3. ဒူးရင္းသီးကို ဘယ္လိုလုပ္လုပ္ၾကိဳက္တယ္။
    း)

    ReplyDelete
  4. ဒူးရင္းသီး အရမ္းၾကိဳက္တယ္ ကူးကူးေရ.
    ဒူးရင္သီးယိုလည္း ၾကိဳက္တာပဲ။
    ကူးကူး လုပ္ထားတာေလးက စားခ်င္စရာေလး။
    သြားရည္ယိုသြားတယ္။ း))

    ReplyDelete
  5. ဒါမ်ဳိးေတြလည္း လုပ္တတ္တယ္... အ့ံေရာ...
    ဒူးရင္းသီးေတာ့ စိမ္းလည္းႀကိဳက္တယ္...:)

    ReplyDelete
  6. ဒူးရင္းသီး အစိမ္းမၾကိဳက္ေပမယ့္ ဒါေလးေတာ့ စားခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. ဒူးရင္းသီးဆို အရမ္းႀကိဳက္...

    ReplyDelete
  9. ဒူရင္းသီးေတာ အနံ႕မၾကိဳက္ဘူး။ စားေတာ့စားတယ္....

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

ေငြေဆာင္ အစားစာမ်ား

ေငြေဆာင္မွာေတာ့ ပထမရက္ ေဟာ္တယ္ကဘဲအဆင္ေျပတာမွာစားတယ္၊ ေနာက္ေန႔မွာေတာ့ ရြာထဲကိုသြားစားျဖစ္တယ္၊ စားစရာရယ္အေထြထူးမရွိပါဘူး။ ေမာင္ေလးကေတာ့ ငါးကင္၊ ပုဇြန္ကင္နဲ႔အလုပ္ရႈပ္ေနတာ။ သူက ဂဏန္းစားခ်င္တာ အရမ္းဘဲ၊ ပါးပါးက ဗိုက္ပ်က္မွာစိုးလို႔ မစားခိုင္းဘူး။  ရိုက္ျဖစ္ခဲ့တဲ့အစားေသာက္ပံုေလးေတြပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရာက္တုန္း ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေတာ့ ထမင္းပြဲတိုင္းမွာစားတယ္။ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္။   သတ္သတ္လြတ္ ဘာဘီကယူးးးးး ငါးကင္  ငါးပုတ္ေျခာက္ - တစ္ေကာင္ ၅၀၀၀  ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္  ေက်ာက္ပြင့္သုပ္  ပင္လယ္ငါး ပဲငပိခ်က္  ငါးနီတူသုပ္  ေက်ာက္ပုဇြန္..  တစ္ေကာင္ ၁၀၀၀၀ ငါးေခါင္းခ်ဥ္ေရ   ပင္လယ္ငါးမခ်က္မွီ  ပင္လယ္ငါးခ်က္  ငပိရည္တို႕စရာ  ေခါင္းရြက္ဗ်ပ္ထိုးေစ်းသည္ထံမွ မခ်က္ရေသးေသာငါးမ်ား ၾကက္သားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ (ရြာတြင္းထမင္းဆိုင္) ထမင္းဆိုင္မွေၾကာင္ကေလး..  ပါးပါးဦးထုပ္က်သြားတာကိုသူက အဆင္သင့္၀င္ထိုင္ေနတာ။

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ...