Skip to main content

ဒူးရင္းယိုဌာပနာ မုန္႔

ဒူးရင္းသီးရာသီကမကုန္ေသးပါဘူး။ သူမ်ားလက္ေဆာင္လာေပးလဲ တစ္လံုးဆို အကုန္မစားႏိုင္တာနဲ႔ မစားရဲ တာေၾကာင့္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေသာင္တင္ေနတာ ၾကာလာေတာ့ မ်က္စိစူးလာပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးေတြကို အသားခ်ည္းႏႊာပီး ဒူးရင္းယိုလုပ္ထားမလားစဥ္းစားပါတယ္.. မလုပ္တတ္တာနဲ႔
ေနာက္တစ္မ်ိဳးလုပ္ဖို႔ အၾကံက (မီးလင္းသလိုဖ်တ္ကနဲ႔) ရလာတာနဲ႔...
ဒူးရင္းသီးအသားဖတ္ေတြကို ႏႊာ၊ သၾကား၊ ထညက္ နဲနဲ၊ ႏြားႏို႔ ထည့္ပီး ဘလန္ဒါနဲ႔ၾကိတ္လိုက္ပါတယ္။
ဆီနဲနဲထပ္ထည့္ပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ မီးေအးေအးနဲ႔ အႏွစ္ဖတ္ေတြသာ ထြက္လာတဲ့အထိ တည္ထားပါတယ္..
အိုးေတာ့နဲနဲကပ္မယ္။ ခဏခဏ ေမႊေပးႏိုင္ရင္ေတာ့မစုိးဘူး။ ဒါေပမယ့္ အႏွစ္ရည္ေတြဆိုေတာ့ ပြက္..ပြက္ နဲ႔ လက္စင္ရင္ပူတယ္.. မီးဖိုတစ္၀ိုက္ စင္ရင္လဲ ညစ္ပတ္တာေတာင့္ အဖံုးအုပ္ထားလိုက္ပါတယ္..
မီးကိုေအးေအးးး ေလးဘဲထားပါ.. အိုးဖင္ေတာ့ နဲနဲကပ္ပီးညိဳလာေအာင္ အရည္ေတြစစ္ အသားအႏွစ္ဖတ္ေတြ သာက်န္ေအာင္တည္ပီး ေမႊ၊ ပီးရင္ေတာ့ အေအးခံထားပါ..
ဂ်ံဳ ေလးခြက္၊
ေဆာ္ဒါ အနည္းငယ္
yeast တေဆး အနည္းငယ္
ဇကာကံုးေလးနဲ႔စစ္ပီး... ေရေႏြးေလးနဲ႔နယ္ပါ..မုန္႔အသားအတြက္ ဂ်ံဳကိုစိတ္ရွည္လက္ရွည္နယ္ပါေလ..
တေဆးပါတဲ့အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ေလးေတြကို မုန္႔ျပားလုပ္မယ့္ ေနရာမွာျဖဴးပီး နယ္ပါ...
ပီးရင္ေတာ့ ၊၊  ဒလိမ့္တုံး နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ ပုလင္းေလးနဲ႕ျဖစ္ျဖစ္ အျပားေလးရေအာင္လိွမ့္ပါ.. ကပ္ေနရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ထပ္ျဖဴးပါ.. အေနေတာ္ ဘဲဥပံုအျပားရွည္ၾကီးရရင္ေတာ့ (ေအာက္တြင္ရႈ) က်ိဳထားတဲ့ ဒူးရင္းသီးအႏွစ္ေတြ ကိုအလယ္မွာ အေခ်ာင္းေလးရေအာင္ထည့္ပါ.. သီဟိုေစ့၊ almond၊ ေနၾကာေစ့ ၾကိဳက္တာထည့္ပါ..
ကူးကေတာ့ အဆင္သင့္ ေနၾကာေစ့အစိမ္းေလးေတြသာရွိလို႔ အဲဒါဘဲထည့္ပါတယ္။..
ျပီးရင္ေတာ့ ဂ်ံဳမုန္႔သားအျပားကို ပိတ္လိုက္ပါ... ဖုတ္လို႔ရပါပီ...
၂၈၀ ဒီဂရီနဲ႔ မိနစ္ ၃၀ ဖုတ္ပါမယ္..
ပီးရင္ခဏဆြဲထုတ္ပါ... ေထာပတ္ဆီ လိုက္သုတ္ပါ..ပီးရင္ထပ္ဖုတ္ပါ...
ရြရြ..ၾကြၾကြေလးနဲ႔ ဒူးရင္းသီး မုန္႔ေလးပါ...
အျပင္ထုတ္ပီး နဲနဲေလးလက္နဲ႔ကိုင္လို႔ ရတာနဲ႔ ဓားပါးေလးထက္ထက္ နဲ႔ လွီးပါ.. း)




Comments

  1. လုပ္တတ္လိုက္တာ ညီမရယ္။
    ဒူးရင္းသီးဆို အရမ္းၾကိဳက္တာမို႔ အားရပါးရ စားပါရေစ။ :)

    ReplyDelete
  2. ကူကူးးးးစ ္ ္ ္ ္္
    မုန္ ့လာစားတယ္သိလား
    ဘူဒူမွဟုတ္ဖူး ရံုေလးၾကိဳက္တဲ့
    မင္းသားသိလား ခ်စ္သူက သူနဲ႔ လံုး၀ထပ္တူကိုဆင္တာ
    ဒါေၾကာင့္သိလား

    ReplyDelete
  3. ဒူးရင္းသီးကို ဘယ္လိုလုပ္လုပ္ၾကိဳက္တယ္။
    း)

    ReplyDelete
  4. ဒူးရင္းသီး အရမ္းၾကိဳက္တယ္ ကူးကူးေရ.
    ဒူးရင္သီးယိုလည္း ၾကိဳက္တာပဲ။
    ကူးကူး လုပ္ထားတာေလးက စားခ်င္စရာေလး။
    သြားရည္ယိုသြားတယ္။ း))

    ReplyDelete
  5. ဒါမ်ဳိးေတြလည္း လုပ္တတ္တယ္... အ့ံေရာ...
    ဒူးရင္းသီးေတာ့ စိမ္းလည္းႀကိဳက္တယ္...:)

    ReplyDelete
  6. ဒူးရင္းသီး အစိမ္းမၾကိဳက္ေပမယ့္ ဒါေလးေတာ့ စားခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. ဒူးရင္းသီးဆို အရမ္းႀကိဳက္...

    ReplyDelete
  9. ဒူရင္းသီးေတာ အနံ႕မၾကိဳက္ဘူး။ စားေတာ့စားတယ္....

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ