Skip to main content

ငါးႏွစ္ေကာင္၊ စာအုပ္(၃)အုပ္ႏွင့္ အပင္ႏွစ္ပင္

ႏွစ္အေတာ္ၾကာ စာအုပ္ဖတ္တဲ့အက်င့္ကိုေဖ်ာက္ထားတာၾကာျပီ။  ေက်ာင္းစာရယ္၊ ဘေလာ့ေပၚကစာေတြ ရယ္ကလြဲလို႔ အျခားစာအုပ္ေတြဖတ္ကိုမဖတ္ျဖစ္ေတာ့တာ။  အြန္လိုင္းက စာအုပ္ေတြလဲဖတ္မယ္တစ္ကဲကဲ နဲ႔ ေဒါင္းလုဒ္ လုပ္ထားတာလဲ တစ္မ်က္ႏွာႏွစ္မ်က္ႏွာေလာက္ဖတ္ျပီးတာနဲ႔ recycle bin ထဲေရာက္တာဘဲ။ 
အရင္က စာအုပ္ဖတ္တာ၀ါသနာပါတာထမင္းေမ့ဟင္းေမ့၊ ဘာေၾကာင့္မွန္းကိုယ့္ကိုကိုယ္မသိဘူး၊ စာအုပ္ ကိုင္မိတာနဲ႔အိပ္ခ်င္တာဘဲ။ 
ဒီအပတ္ေတာ့ရံုးက library ကို၀င္ျပီး(၂) နာရီေလာက္ၾကာမွစာအုပ္ (၃)အုပ္နဲ႔ထြက္လာခဲ့တယ္။ စာအုပ္ေတြ အမ်ားၾကီး၊ အသစ္ေတြေရာ အေဟာင္းေတြေရာ၊ ကိုယ္စိတ္၀င္စားေလာက္မယ့္စာအုပ္လိုက္ရွာတာ.. ကိုယ့္ ကိုယ္တိုင္ဘာကို စိတ္၀င္စားမွန္းမသိေတာ့ ေတာ့လဲခက္သား။ 
 
Healing wonder of diet ကိုအရင္ဆံုးစဖတ္တယ္၊ ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းတယ္။ ေနာက္မွ ေရာဂါအလိုက္ စားရမယ့္ ေန႔စဥ္ menu ေလးေတြတင္ေပးအံုးမယ္။  စာအုပ္ဖတ္ျပီး ေပါင္မုန္႕ေတာင္ကိုယ္တိုင္လုပ္ျပီး စားဖို႔ အထိကိုၾကံစဥ္ေနျပီ။  ကြ်န္မအတြက္ေတာ့ေသြးတိုးရွိေတာ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ နဲ႔ အျခား soft drink ေတြ ေရွာင္ကိုေရွာင္ရမယ္၊ ျပီးေတာ့ဟင္းခတ္အစာပလာေတြလဲေရွာင္ရမယ္တဲ့။  အဓိက ကေတာ့ sodium ပါတဲ့ အစားေသာက္ေတြအကုန္ေရွာင္ရမယ္။ အဲဒါမွဒီေန႔ supermarket ေရာက္ေတာ့စပ္စုပီးအကုန္လိုက္ဖတ္ ၾကည့္ေတာ့ ingredients ေတြမွာ sodium မပါတာခပ္ရွားရွားရယ္။ ျပီးေတာ့ canned food ေတြ ဗူးထဲထည့္ထား တဲ့အသင့္စားလုပ္ထားတဲ့အရာေတြအကုန္ေသြးတိုးသမားေတြလံုး၀ေရွာင္သင့္တဲ့အေၾကာင္း။  လိုက္နာ ႏိုင္ရင္ေတာ့ေတာ္ေတာ္အသံုး၀င္မယ့္စာအုပ္တစ္အုပ္ပါ။  menu ကေတာ့ ကၽြန္မတို႔ ခံတြင္းနဲ႔မေတြ႔မယ့္ အမယ္ေတြကို ျမန္မာမႈျပဳပီး ျပန္အစီစဥ္ဆြဲထားတာေနာက္မွ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းတင္ေပးမယ္။
အိမ္ထဲမွာလဲအပင္စိမ္းေလးတစ္ပင္ထားခ်င္တယ္..   အိမ္ထဲမွာ ကိုယ္ကလြဲလို႕ သက္ရွိသတၱ၀ါေလးလဲ ထားခ်င္ေသးတယ္၊ (အိမ္ေျမာင္တို႔ ပရြက္ဆိတ္တို႔ မပါဘူး)။ကၽြန္မဆီမွာအရင္ရွိတဲ့ အပင္ေလးက အပြင့္ပြင့္ျပီးေနာက္တစ္ျဖည္းျဖည္းေျခာက္လာျပီးေသသြားတယ္။ ၁ ႏွစ္ေက်ာ္ျပီထင္တာဘဲ။ အခုလဲ cactus ေလးတစ္ပင္ထပ္ရတယ္။  ၀ါးပင္အေသးေလးလဲလက္ေဆာင္ရတယ္။
ဒီေန႔ေတာ့အိမ္ထဲမွာေနရာခ် ဧည့္ခန္းက ဆိုဖာေတြဟိုေရႊ႕ဒီေရႊ႕နဲ႔အခ်ိန္ကုန္တယ္။

ညေနေတာ့ ငါးေလးႏွစ္ေကာင္သြား၀ယ္လာတယ္။  တစ္ေကာင္ $1 ဘဲေပးရတယ္၊  ေစ်းၾကီးတဲ့ငါးမ၀ယ္ ရဲ ဘူး။ ေသသြားမွာေၾကာက္လို႕..ႏွေမ်ာစရာမဟုတ္လားေနာ္။
ငါးႏွစ္ေကာင္က တြီတြီ နဲ႔ တူတူ (twi twi & tue tue)...  အထီးအမ မသိဘူး။ ေရာင္းတဲ့ေကာင္ေလးက ႏႈတ္ခမ္းနီဆိုးထားတယ္သိလား။   အထီးႏွစ္ေကာင္ဆိုရင္ေတာ့ .. ..(    )..ဟီးးးးး

ခ်စ္သူကေမးတယ္၊ မရမ္းသီးေျခာက္ဟင္းခ်ိဳခ်က္လို႔မျပီးေသးဘူးလား၊ next post ဆုိျပီးမတက္လာဘူးတဲ့။
အမွန္ကေတာ့ခ်က္ျပီးသြားလို႔ ေသာက္လို႔ကုန္ျပီ၊ ဘာေတြထည့္ခ်က္လိုက္လဲဆိုတာေမ့သြားလို႔ ျပန္စဥ္းစား ေနတယ္။ အခုတစ္ေလာအစားေသာက္လဲပ်က္တယ္၊ စိတ္ျပန္လည္လာမလားလို႔ မလုပ္ဘူးခဲ့တာေလး ေတြ ျပန္စုယူျပီးလုပ္ေနတာ၊ ဒီေန႔လဲ တစ္ေခ်ာင္းထိုးနဲ႔လိပ္ျပာ ထိုးေနတာ..  ပိုးတံုးလံုးဘ၀ေလာက္မွာဘဲ ပ်င္း လာတယ္၊ စိတ္မ၀င္စားေတာ့ဘူး။ အသက္ဘဲၾကီးလာတာလား၊ ေဂါက္ေနတာလားေတာ့မသိဘူး။  
ညေနေတာ့ နာနတ္သီးႏွစ္လံုးထိုင္စားျပီး စာေရးေနတယ္ေလ...   းP

Comments

  1. နာနတ္သီးနစ္လံုးဘုရားဘုရား

    ခ်စ္သူကဘယ္သူလဲ

    ReplyDelete
  2. ကူးကူးက ေသြးတိုးရွိလား။
    အမဆိုရင္ေတာ့ ေသြးတိုးရွိရင္ေတာင္ ေကာ္ဖီကို လံုး၀မေရွာင္ႏိုင္ဘူး။ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေသြးမတိုးဘူး။ က်ေတာင္ က်ေနတယ္။
    အပင္ေလးေတြ စိုက္တာေတာ့ ၀ါသနာပါတယ္။ ခု င႐ုတ္သီးပင္ စိုက္ထားတယ္။ :)

    ReplyDelete
  3. @မမkom.. ဟုတ္တယ္..ႏွစ္လံုးး... း).. ခ်စ္သူက ကူးကူးကိုသူမတူေအာင္ခ်စ္တဲ့သူေပါ့မမရယ္..
    @မမေမဓာ၀ီ.. ကူးလဲမေရွာင္ႏိုင္တာေလးေတြရွိေသးတယ္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ခါတစ္ခါ ခံရခက္လြန္းတာတေၾကာင္း၊ တစ္ခါတည္း မေသဘဲ တစ္ပိုင္းေသျဖစ္မွာေၾကာက္တာေၾကာင့္ အတတ္ႏိုင္ဆံုးေတာ့ နဲနဲျခင္းေရွာင္တယ္မမ.. ကူးက ၂၀၀ ေက်ာ္လို႕.. း(

    ReplyDelete
  4. take care မမကူး
    ေထာ

    ReplyDelete
  5. hee heee
    thu ma tu ag chit tae thu tae
    pineapple ka 2 lone :-o
    miss u sis

    chit tae
    yonelay

    ReplyDelete
  6. ဘေလာ့ေပၚကစာေတြ ရယ္ကလြဲလို႔ အျခားစာအုပ္ေတြဖတ္ကိုမဖတ္ျဖစ္ေတာ့တာ။ အြန္လိုင္းက စာအုပ္ေတြလဲဖတ္မယ္တစ္ကဲကဲ နဲ႔ ေဒါင္းလုဒ္ လုပ္ထားတာလဲ တစ္မ်က္ႏွာႏွစ္မ်က္ႏွာေလာက္ဖတ္ျပီးတာနဲ႔ recycle bin ထဲေရာက္တာဘဲ။
    အရင္က စာအုပ္ဖတ္တာ၀ါသနာပါတာထမင္းေမ့ဟင္းေမ့၊ ဘာေၾကာင့္မွန္းကိုယ့္ကိုကိုယ္မသိဘူး၊ စာအုပ္ ကိုင္မိတာနဲ႔အိပ္ခ်င္တာဘဲ။

    ဟီး ဘြတူေတြပဲ ကူကူးေရ အမွန္ဥဥ တို႕စာေတြအမ်ားႀကီးဖတ္သင္႕တာေနာ္

    ReplyDelete
  7. ငယ္ငယ္ေလးနဲ႔ေသြးတိုးရွိတယ္လား ညီမေလး... က်န္းမာေရးဂရုစိုက္ေနာ္

    ReplyDelete
  8. နာနတ္သီး ၂လုံးေတာင္လား ကူကူးရယ္...
    ဟိုေန႔က မေလး နာနတ္သီးခြံသင္ဗူးထဲထည္႔ ပစ္ထားတာ.. ထန္းရည္လို ခ်ဥ္စူးႀကီးျဖစ္သြားတယ္ေလ..
    ဒါနဲ႔ပဲ ပစ္လိုက္ရေတာ႔တာပါပဲကြယ္..

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ