Skip to main content

အသည္းေ၀ဒနာရွင္အတြက္ အစားေသာက္မ်ား

ကၽြန္မဌားလာတဲ့စာအုပ္ေလးထဲက အစားေသာက္ဇယားေလးကို တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ နည္းနည္းေတာ့ တူတာေလးေတြ ေရာထည့္ထားေပးတယ္။ ပထမဆံုးကေတာ့ ကိုၾကီးေက်ာက္ လဲစိတ္၀င္စားရင္ စမ္းၾကည့္ လို႕ ရေအာင္ပါ။ ဒီအစားေသာက္ေတြကေတာ့ ေဆးေနရာအစားထိုးဖို႔မဟုတ္ပါဘူး။ (ေျပာသာေျပာတာ လင့္ခ္ ဖို႔သြားၾကည့္ေတာ့ သူက ပိုစ့္အသစ္ေတာင္တက္... အသည္းခြဲဇတ္လမ္းေလးေရး အလြမ္းေတြ ေ၀ေန တယ္)

အသည္းေရာဂါသည္ေတြအ၀ါနဲ႔ကင္းလို႕မရဘူး၊ ေရႊဖရံုသီး၊ သေဘၤာသီး အစရွိတဲ့အ၀ါေရာင္ အသီးေတြ စားေပးရမယ္။
ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားနဲ႔ ျဖစ္ေနတဲ့သူမ်ားကေတာ့ ကယ္လိုရီအမ်ားၾကီးပါတဲ့အစာ၊ ပရိုတင္း အမ်ားၾကီးပါတဲ့ဟာ နဲ႕ အဆီနဲနဲစားေသာက္တဲ့အက်င့္ကိုလုိက္ေပးရမွာျဖစ္ျပီးေတာ့ တတ္ႏိုင္သေလာက္ အသီးရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုသာ စားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ၾကာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အစားေသာက္ေတြတတ္ႏိုင္သေလာက္ ေရွာင္ရပါမယ္။
အသည္း၀ါ၊ နဲ႔အသည္းေရာဂါသည္ေတြလဲ သိပ္မကြဲျခားဘဲ ကယ္လိုရီပမာဏမ်ားမ်ားပါ၀င္တဲ့အစာနဲ႕ အဆီနဲနဲ အစားေသာက္ကို ေလ့က်င့္စားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ဖို႕အတြက္အဓိက ကေတာ့ ဗီတာမင္ ေအ နဲ ဘီ ပါ၀င္တဲ့အစာေတြမ်ားမ်ားစား ေပး ပါ။ အဲဒါေတြကေတာ့..

Vitamin A ျမင့္မားေသာပမာဏပါ၀င္သည့္အစားအစာမ်ား..
အ၀ါေရာင္အသီးအႏွံမ်ား ( သရက္သီးမွည့္၊ သေဘၤာသီးမွည့္)၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ အသီးအရြက္ ( အစိမ္းရင္ေရာင္ရွိေသာ အရြက္မ်ားမ်ားႏွင့္အသီးရြက္မ်ားႏွင့္ မုန္လာဥနီ၊ ဖရံုသီး အစရွိသည့္အ၀ါေရာင္ အသီးႏွံမ်ား)၊ ငါးၾကီးဆီ
Vitamin B
ေပါင္မုန္႔ (ဂ်ံဳၾကမ္း)၊ Cheese ဒိန္ခဲ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏို႕၊ မႈိ၊ အခြံမာ အေစ့မ်ား (သီဟိုေစ့၊ ေျမပဲဆံ၊ ငါးေပါက္သီးဆံ၊ သစ္ၾကားသီး၊ ရင္ကြဲေစ့)၊ ထမင္း.. ဆန္လံုးတီး
ဒါကေတာ့ ေန႕စဥ္စားေသာက္ရမယ့္ အခ်ိန္ဇယားနဲ႔အစားစာေတြ (၃)ရက္စာနမူနာပါ။ အမ်ိဳးစားတူတဲ့ အသီးေတြ နဲ႔ ဟင္းအမယ္ေတြ စိတ္ကူးရွိသေလာက္လဲလွယ္ခ်က္စားလို႔ရပါတယ္။


သတိထားေရွာင္သင့္ေသာအရာမ်ား
၁။ အခ်ိဳအလြန္ကြံ်စားျခင္း
၂။ အဆီမ်ားေသာအသားႏွင့္ကိုယ္တြင္းကလီစာအသားမ်ား
၃။ အသား/ငါးအေရခြံမ်ား
၄။ ခရင္မ္မ်ားေသာ ဒိန္ခဲမ်ား
၅။ ကြဲ်ႏို႕၊ ႏို႔ဆီ
၆။ ေထာပတ္သီး
၇။ fried chips, French fries ႏွင့္အျခားဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ေၾကာ္ထားေသာအစားမ်ား
၈။ အမဲရိုးစြပ္ျပဳပ္
၉။ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္၊ အရက္ႏွင့္မူးယစ္ေစေသာအရာမ်ား၊ ဆိုဒါပါ၀င္ေသာအရည္မ်ား ႏွင့္ ကိုလာ
၁၀။ အုန္းႏို႕ပါ၀င္ေသာအခ်ိဳပြဲမ်ား

http://www.usefulusability.com/7-reasons-why-you-can%E2%80%99t-sell-usability/ (photo credited)

Comments

  1. ဟုတ္တယ္ေနာ္..ကူးကူး..
    ၾကာရွည္ခံေအာင္လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ
    ေလွ်ာ့စားရမွာ..။
    ခုေခတ္ၾကိးမွာ မလြယ္ပါဘူးေလ..။

    ေပါက္

    ReplyDelete
  2. Thank u ကူးကူးေရ...
    ကိုၾကီးေက်ာက္လဲ အစားအေသာက္ ဂရုျပန္စိုက္ေနရတယ္..နဲနဲမွားတာနဲ႔ ေျခေထာက္ေတြ ေယာင္လာတာပဲ..
    ခက္တာက ဒီမွာက အသီးအရြက္ေတြကလဲ အကုန္ frozen လာတာ

    ReplyDelete
  3. ေက်းဇူးအမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္ ကူးကူးေလးေရ႕ ႕ ႕
    တစ္ေန႕ကုိ အနည္းဆံုး သံုးၾကိမ္ စားေသာက္ေနရတာမုိ႕ ဒါေလးေတြ သိထားေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးျပဳေစတာေပါ့ေနာ္။
    ခ်စ္တဲ့
    မမလု

    ReplyDelete
  4. အ၀ါေရာင္ရွိတဲ႕အသီးေတြအကုန္ၾကိဳက္တယ္
    မ်ားမ်ားလဲ စားဦးမယ္
    ေက်းဇူးေနာ္

    ReplyDelete
  5. မွ်ေဝတာ ေက်းဇူးပါ ကူးေရ..

    ReplyDelete
  6. ျမန္မာျပည္ထဲမွာ ဘုတ္ဆံုမလို ရယ္ဒီမိတ္ဟင္းခ်က္မႈန္ ့ ေတြ ေပၚလာပီးေနာက္ပိုင္း အသည္း ကင္ဆာေတြ မ်ားလာ တယ္ .... Research လုပ္ၾကရင္သိပ္ေကာင္း မွာပဲ.. ခုေတာ့ အသီးမ်ားမ်ား စားၿပီး ေနရမွာေပါ့... (ဘီယာေလးနဲ ့ .... အဟိ)

    ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဗဟုသုတရလုိ ့ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဗ်ာ...

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ