Skip to main content

ေမ်ာက္ငိုသီး

 
ေမ်ာက္ငိုသီး ကိုၾကားဖူးေပမယ့္ ရန္ကုန္မွာေနတုန္းကမစားဖူးခဲ့ဘူး။  လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္က အင္ဒို ေရာက္ေတာ့ တစ္ခါစားဖူးတယ္၊ဒညင္းသီးနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္မို႔ ၾကိဳက္တာအရမ္းဘဲ.. ေမးျပီးလိုက္၀ယ္ဖို႔ အခ်ိန္မရွိတာရယ္.. ဘာအသီးမွန္းမသိတာရယ္မ၀ယ္ခဲ့ရဘူး။ မႏွစ္က ေတာ့ ထိုင္းမွာ ေစ်းသြားေတာ့ အင္ဒိုသူငယ္ခ်င္း က အဲဒီအသီးကို သူတို႔အေခၚ (ပါ့တယ့္) ကို ေစ်းက၀ယ္လာျပီး ညီမေလး အိမ္မွာ ေၾကာ္ေကၽြးတယ္..
အဲဒီအခါမွ ညီမေလးက ျမန္မာျပည္မွာလဲရွိတယ္..ေမ်ာက္ငိုသီးလို႔ေခၚတယ္ လို႔ ေျပာျပတယ္။  ျပန္သြားေတာ့ အဲဒီအသီးေလးေတြသူသယ္လာေသးတယ္။ စင္ကာပူက ထိုင္းေတြ ေရာင္းတဲ့ ေစ်းမွာလဲ အထုပ္ေလးေတြနဲ႔ထုပ္ျပီးေရာင္းတာေတြ႔တယ္.. ၂ ထုပ္ေလာက္ဆြဲလာခဲ့ေသးတယ္။  ဒီႏွစ္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းကို နင္အိမ္ျပန္ရင္ယူလာခဲ့ဆိုျပီးမွာလိုက္ေတာ့သူကပဲေတာင္ရွည္အေစ့ေလးေတြကို ျဖတ္ျဖတ္ျပီး သယ္လာတယ္..  အမ်ိဳးစံုလုပ္စားတာဘဲ။ ကၽြန္မကေတာ့ စားသံုးသူအဆင့္ေပါ့..
ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ကိုယ္တိုင္လက္ထဲ ေရာက္လာတဲ့အသီးကိုကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္ေလးနဲ႔
ျပန္ေၾကာ္စားတာပါ။ 
အေစ့ေလးေတြကိုႏႊာျပီးေရခဏစိမ္ထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴကို အေခ်ာင္းေလးေတြလွီးပီး အရင္ေၾကာ္၊ အေစ့ေလးေတြထည့္... ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႔ေလးေတြ စိမ့္၀င္သြားမွ ေၾကာ္ျပီးသားငါးရံ႕ေျခာက္ေၾကာ္ေလးေတြထည့္ေမႊလိုက္ရင္ ဒညင္းသီးေၾကာ္အနံ႔ေလးနဲ႔ ေမ်ာက္ငိုသီးေၾကာ္ေလးရပါျပီ။   ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္နဲ႔လဲ ရပါတယ္။  ငါးေျခာက္က ဆားပါျပီးသားမို႔ ဘာမွထပ္မထည့္ေတာ့ပါဘူး။
ခ်စ္သူအနားရွိသူမ်ားနဲ႔.. အနံ႔မၾကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့သိပ္မသင့္ေတာ္ပါဘူး။  ဒညင္းသီးေလာက္ေတာ့ အနံ႔မျပင္းေပမယ့္ သူ႔မွာလဲအနံ႕ေလးေတာ့ခပ္ရွရွရွိပါတယ္။
 

အခြံႏႊာျပီးေမ်ာက္ငိုသီး...
 ဒါကေတာ့ေခါက္ဆြဲထဲထည့္ျပဳပ္စားတာ။
google က website တစ္ခုမွာ ကသည္းလူမ်ိဳးေတြအရမ္းၾကိဳက္တဲ့ ေမ်ာက္ငိုသီးလို႔ေရးထားတာတစ္ခါဖတ္ဖူးတယ္။ ဒီလင့္ ေလးမွာေတာ့ ေမ်ာက္ငိုသီးအေၾကာင္းေအာက္ပါအတိုင္းေရးထားတယ္။  အသီးေတြလဲအတြဲလိုက္ ပံုမွာျပထားေသးတယ္။ အားရစရာ။  း)


ေမ်ာက္ငိုသီး ႏိုင္ငံျခားသို႕ တင္ပို႕ေရာင္းခ်ရန္ ေစ်းကြက္၀င္လ်က္ရွိ
ေကာင္းျမတ္ျဖိဳး(ေရႊျမစ္မခ)
by Myit Makha Mediagroup on 3 Feb, 2012

မႏ ၱေလးတုိင္းေဒသၾကီး ၊ ျပင္ဦးလြင္ျမိဳ ႔နယ္တြင္ စုိက္ပ်ဳိးလ်က္ရွိေသာ ေမ်ာက္ထန္းလ်က္ ေခၚ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ
နိုင္ငံျခားပုိ႔ကုန္အျဖစ္ ေစ်းကြက္၀င္ေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားထံမွသိရသည္။
“ဒီအသီးက တမူးျမိဳ ႔မွာဆုိရင္ ေဖာက္သည္ေစ်း တစ္ေတာင္႔ကုိ တစ္ရာရွိတယ္ဗ် ဒီျပင္ဦးလြင္မွာကေတာ႔ တစ္ပင္လံုးကုိေစ်းျဖတ္ျပီး ၀ယ္တာဗ် ၊  တစ္ပင္ကုိ အနည္းဆံုးေလးေသာင္းေတာ႔ရတယ္” ဟု ေမ်ာက္ငိုသီးစုိက္ပ်ဳိးသူ ဦးေဆာ္မာမွ
ေျပာသည္။
ေမ်ာက္ငိုသီး သီးခ်ိန္မွာ ဆယ္လပုိင္း မွ နွစ္လပုိင္းထိျဖစ္ျပီး  ကေလးျမိဳ ႔ႏွင္႔ တမူးျမိဳ ႔ မ်ားတြင္ သီးခ်ိန္ေနာက္က်ေၾကာင္းအပင္ စစုိက္ထားလွ်င္ ၆ နွစ္ ၇ နွစ္ေစာင္႔ရျပီး အနည္းဆံုး အနွစ္ ၅၀ ခန္႔ အသီးသီးေၾကာင္း ဦးေဆာ္မာထံမွသိရသည္။

Comments

  1. ထိုုင္းကလာတဲ့ပုုလင္းကိုုဘဲ ဒညင္းသီးအျဖစ္အာသာေျပစားေနတာကူးေရ။
    ေမ်ာက္ငိုုပင္ဆုုိရင္ေတာ့သိျပီ။ ျမင္ဘူးတယ္။ ပင္စည္ကေခ်ာလြန္းလိုု ့ေမ်ာက္ေတာင္ငိုုရတယ္ဆုုိတာဘဲ။ ဒါေပမဲ့ဒီအပင္ကေတာ့ပင္စည္ေခ်ာမေခ်ာမျမင္ရဘူး..း)
    ျမန္မာျပည္မွာတုုန္းကေတာက္တတ္တယ္ဆုုိလိုု ့မစားရဲခဲ့ဘူး။
    ခုုေတာ့ငတ္ေတာ့စားေနျပီကူးေရ။
    အုုိင္အိုုေရ

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္ပါ့ေနာ္.. ကူးလဲ ဒညင္းသီးအလြမ္းေျပ ကစ္ေနတာ.. း))
    ဟီးဟီး...
    ပင္စည္ကိုေတာ့မေတြ႔ဖူးေသးဘူး..

    ReplyDelete
  3. ေခါက္ဆြဲထဲေရာျပဳတ္ထားတာေလးက
    စားခ်င္စရာ း)
    တစ္ခါမွမစားဖူးဘူး။ခုေတာ့စားၾကည့္ခ်င္လာျပီ း)

    ခင္မင္လွ်က္
    မိစံ

    ReplyDelete
  4. ျခံမွာ ေမ်ာက္ငိုသီးပင္ စိုက္ခိုင္းမွနဲ႕တူတယ္။ တစ္ေတာင့္တစ္ရာဆိုေတာ့ မဆိုးဘူးေနာ္။

    ReplyDelete
  5. ဒီမွာလည္းအင္ဒိုကသူငယ္ခ်င္းေတြစားေလ့ရွိတယ္။ ဒညင္းသီးနဲ ့တူလို ့
    စားၾကည့္ေသးတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးလို ့ေခၚမွန္းအခုမွသိတယ္။ ေက်းဇူးေနာ္.

    ReplyDelete
  6. အဲဒီ အသီး အနံ႔မခံႏိုင္လို႔ စားခ်င္ပါဖူး အီး ဟီး ဟီး :(

    ReplyDelete
  7. စလံုးက ေဟာ္ကာစင္တာေတြမွာ စားဖူးတယ္..တညင္းသီးနဲ ့ ဆင္တယ္

    ReplyDelete
  8. ေမ်ာက္ငိုသီးၾကိဳက္တယ္ မစားရတာ ၾကာေပါ့
    ဒီမွာလဲ ၀ယ္မရပါဘူး..

    ReplyDelete
  9. တညင္းသီးလည္းမၾကိဳက္လုိ ့အဲေကာင္လည္းမစားျဖစ္ဘူး .. တညင္းသိးနဲ ့ေတာ္ေတာ္တူတာေတာ့သိတယ္ စလံုးမွာ ရတယ္ အျမဲလိုလုိေတြ ့တယ္ဆုိင္ေတြမွာ

    ReplyDelete
  10. ကူးကူး..အဲ့ဒါ စိန္ပန္းပင္ နဲ့ စိန္ပန္းသီး မဟုတ္ဘူးလား...ၾကည့္ရတာတူေနလို့...

    ReplyDelete
  11. ဟုတ္ဘူးေလ.. စိန္ပန္းသီးက အျပားၾကီးတယ္...
    စိန္ပန္းသီးဆိုရင္ ၀မ္းသာလိုက္မယ္ျဖစ္ျခင္းေနာ္..
    ျမန္မာျပည္မွာေတာင္အလယ္ပိုင္းနဲ႔အေပၚပိုင္းမွာဘဲရွိတာမ်ားတယ္။
    အပင္မေတြ႔ဖူးဘူး..အဲဒါအင္တာနက္ထဲက ရွာထားတာ..
    အျပင္မွာမေတြ႔ဖူးဘူး။ အသီးဘဲေတြ႔ဖူးတယ္

    ReplyDelete
  12. အျမဲလိုလိုေတြ႔ဖူးတယ္..။
    စားရေကာင္းမွန္း မသိေပါင္..။
    ဟိ


    ေပါက္

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. ေမ်ာက္ငိုသီးအႏုဆိုရင္ အေစ့ထုတ္စရာမလိုပဲ အသီးရဲ ့အခြံေလးကို အစိမ္းေလးေတြအကုန္ ကြာရံုျခစ္ၿပီး ပါးပါးလွီး၊ ေရေႏြးေလးနဲ ့ေဖ်ာၿပီး သုတ္စားရင္လဲအရမ္းစားေကာင္းပါတယ္။ အစိမ္းေတာ့ကုန္ရပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ခါးတတ္လို ့ပါ၊ India မွာေနတုန္းက စားဖူးတဲ့ ခ်င္းလူမ်ိဳးေတြ မဏိပူရကသည္းေတြလုပ္တဲ့နည္းပါ။

    ReplyDelete
  15. ဟုတ္တယ္.. အခြံေလးေတြျခစ္ပီးေတာ့ ျပဳပ္စားတယ္..ေၾကာ္စားတယ္...
    သူငယ္ခ်င္းအေမက ခ်င္းေတာင္ကဆိုေတာ့ သူ လုပ္ေကြ်းတာစားဖူးတယ္။

    ReplyDelete
  16. ေျမာက္ငိုုပင္က အပင္မေခ်ာဘူးရယ္ . . အပင္ႀကီးရဲ႕ အကိုုင္းေသးေသး အဖ်ားေတြမွာပဲ အသီးသီးလိုု႔ ေျမာက္ခူးဖိုု႔မလြယ္လိုု႔ ေျမာက္ငိုုပင္လိုု႔ေခၚၾကတယ္ေျပာတာပဲ

    ReplyDelete
  17. What's up Dear, are you genuinely visiting this web page on a regular basis, if so then you will definitely obtain fastidious knowledge.

    Also visit my page; ranger forum

    ReplyDelete
  18. each time i used to read smaller articles which also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which
    I am reading at this time.

    my web site; Http://forum.websound.ru/soundabc/index.php?title=Участник:dwaynemad

    ReplyDelete
  19. Hi, Neat post. There's an issue along with your website in internet explorer, might check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a huge part of people will leave out your great writing due to this problem.

    Here is my site ranger forum

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ