Pages

Tuesday, May 25, 2010

အနီရည္တစ္ခြက္ က်မ္းမာေရးအတြက္





 ျမန္မာမွာေတာ့ ႏိုကိုဥ လို႔ေခၚမလား။ Sugar beet (or) Beetroot ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးေပးျခင္း ျဖင့္ ထူးျခားတဲ့ အာနိသင္အက်ိဳးေက်းဇူးရႏိုင္တဲ့သူမ်ားကေတာ့....
၁။  သည္းေျခေက်ာက္တည္သူမ်ား နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္တတ္တဲ့သူမ်ား
၂။  အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း ႏွင့္အစာအိမ္ ေ၀ဒနာရွိသူမ်ား  (အထူးသျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္၊ ဆီးခ်ဳပ္)
၃။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာ ပံုမွန္မလာသူမ်ား၊ နာက်င္ကိုက္ခဲသူမ်ား ႏွင့္ သားအိမ္/မ်ိဳးဥအိမ္   အလံုးအၾကိတ္ရွိသူမ်ား
၄။  ေသြးတိုးေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား - ေသြးတိုးကုိ ၂၄ နာရီအတြင္း ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ျပန္ထိမ္းထားေပးႏိုင္။
၅။  ေသြးနီဥ အားနည္းသူမ်ား၊ ေသြးအားနည္းသူမ်ား နဲ႔
၆။ ကင္ဆာေရာဂါဆိုးကိုပါ  ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္တားဆီး ႏိုင္ျပီး ခႏၱာကိုယ္စြမ္းအင္ ျမွင့္တင္ေပး ႏိုင္သလို
၇။ အမ်ိဳးသမီးတို႔အၾကိဳက္ အသားရည္ပါ အျမဲစုိေျပ လွပေနေစသတဲ့။

အရင္က salad ထဲမွာ ျဖစ္ျဖစ္၊ ျပဳပ္စားတာျဖစ္ျဖစ္စားဖူးေပမယ့္ အစိမ္းသက္သက္ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ ျခင္းအက်ိဳးေက်းဇူးေတြသိလာတဲ့ေနာက္မွာ အရသာကိုေတြးပီးေတာ့ေတာင္မခံစားႏိုင္ပါဘူး။
ဟင္းႏုႏြယ္အရြက္ အျပင္းစားလို အနံ႔ဆိုးလို႔ပါ။  လွီးလိုက္ရင္ ေနရာတစ္ကာ နီရဲေနေတာ့တာ...
ေကာင္းပီ။  ဒါဆို ဘယ္လို လုပ္ေသာက္မလဲ.. လြယ္ပါတယ္။
ေအာက္မွာရွိတဲ့အသီးေတြနဲ႔ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့အရသာျဖစ္ေအာင္ ေရာထည့္ပီး ဘလန္ဒါနဲ႔ ၾကိတ္ေမႊလိုက္ရင္ က်မ္းမာေရးအတြက္ အင္မတန္အေထာက္ကူျပဳတဲ့ အနီသစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ရပါပီ။ 
ေနာက္ေဖးသြားတဲ့အခါနဲ႔ အေပါ့ပါးသြားတဲ့အခါ အေရာင္က အနီေရာင္ေျပာင္းသြားလို႔ လန္႔လဲ မသြားနဲ႔ အံုး။ တစ္ရက္ကို ေရသန္႔ဗူးလတ္တစ္ဗူးစာ ေလာက္ေသာက္ေပးရင္ လံုေလာက္ပါပီ။
  • ႏိုကို + ဌက္ေပ်ာသီး + ေထာပတ္သီး + ဖရဲသီး
  • ႏိုကို + ခါၾကက္ဥ + ပန္းသီး + သရက္သီး
  • ႏိုကို + ဌက္ေပ်ာသီး + သစ္ေတာ္သီး+ ပန္းသီး
  • ႏိုကို + ေထာပတ္သီး + သရက္သီး + ဒူးရင္းၾသဇာ
  • ႏိုကို+ လိုင္ခ်ိီးစ္ + သခြားေမႊး 
အဆင္ေျပသလို ရွိတဲ့အသီးေတြေရာထည့္ပီး ေမႊေသာက္ပါေလ..


 


9 Comments:

စူးႏြယ္ေလး said...

ကူးကူးေရ...အဲဒါက ႏိုကိုဥ ဟုတ္ဘူးေလ....
cabbage turnip အစိမ္းေရာင္အလံုးကို ႏိုကိုဥလို႔ ေခၚတယ္ထင္တယ္...ေဂၚရခါးသီးလိုေၾကာ္စားၾကတယ္ ေလ....
ဒီဟာကိုေတာ႔ အဆင္သင္႔လုပ္ၿပီးသားေဖ်ာ္ရည္ဗူးပဲ ေသာက္ဖူးတယ္...ကိုယ္႔ဟာကိုေတာ႔မလုပ္ဖူးဘူး...အက်ဳိးေက်းဇူးေတြလည္း ခုမွသိတယ္...တေခါက္ေလာက္ေတာ႔ စမ္းၾကည့္ဦးမွ

စႏၵကူး said...

ဘယ္လိုေခၚလဲသိ၀ူးရယ္.. ေမျမိဳ႕မွာ အေဒၚတို႔က ႏိုကိုဥ ဆိုလို႔.. လိုက္ ဥ တာ.. ဟဲဟဲ..

ဏီလင္းညိဳ said...

ကူးကူးေရ.........

မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္ေတာ့ ေသာက္ဖူးတယ္.......း))
အဲ့ဟာေတာ့ မေသာက္ဖူးေသးဘူးရယ္ဗ်........။

အနံဆိုးရင္ မေသာက္ခ်င္ေလ......ဟိဟိ.....း))


ခင္မင္တဲ့
ဏီလင္းညိဳ

sosegado said...

ႏိုကိုဥ က Kohlrabi ထင္တယ္၊ ကူးရဲ့ပုံကုိ ၾကည့္ရတာ မေတြ႔ဘူးေသးတဲ့ ႏိုကိုဥပဲ၊ ႏိုကိုဥ အစိမ္းကုိ အေမ ပါးပါးလွီးေၾကာ္ေပးတာၾကိဳက္တယ္၊ အနီကုိရွမ္းျပည္ဘက္မွာေတြ႔ဘူးတယ္၊ ေဖ်ာ္ရည္မေသာက္ဖူးဘူး၊ သုတရရွိပါတယ္၊

သိဂၤါေက်ာ္ said...

ဟုတ္တယ္.. ႏိုကိုဥ အစိမ္းပဲ ျမင္ဖူးတယ္.. ဒါမ်ိဳးတစ္ခါမွ မျမင္ဖူးဘူး.. ဘာမ်ိဳးလဲ မသိဘူးေနာ္..။
ေသာက္ေတာ့ ၾကည့္ခ်င္သား..

Andy Myint said...

Beetroot ကိုေၾသာ္ဖီမွာ စားသလား မေမးနဲ႔။ ဘာဂါထဲ ထည့္စားၾကတယ္။

ThuHninSee said...

အဲဒီအသီးကို ေဖ်ာ္ေသာက္ရတာ အခုမွသိတယ္။
ေက်ာက္ကပ္အတြက္ ေကာင္းတယ္ဆို..
စမ္းအုံးမယ္။ ေက်းဇူးအထူးတင္

ခ်စ္အုန္းေဖ said...

နီကိုအုပါ။

Anonymous said...

နီကိုရဲ မဟုတ္ဘူးလား။ ဟီး :D

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

 
Powered by Blogger