Pages

Saturday, May 15, 2010

ကင္မ္ခ်ီ (Sandakuu Made)

ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ မျဖစ္မေန စမ္းသပ္ခ်င္ေနတဲ့ ကိုးရီးယားကင္မ္ခ်ီလုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
အရင္ဆံုး  ကိုးရီးယားစတိုးဆိုင္ကိုေျပးပီး ငရုတ္သီးမႈန္႔ သြား၀ယ္ရပါတယ္။
ဒီမွာေက်ာင္းလာတက္ေနတဲ့ကၽြန္မ ဆရာရဲ႔အမ်ိဳးသမီးက ကင္မ္ခ်ီအျမဲလုပ္ေပးတယ္၊ သူတို႔အိမ္နီးနားခ်င္းေတြ လဲ ကိုးရီးယားေတြမ်ားေတာ့ သူက ကင္မ္ခ်ီလုပ္တိုင္းကၽြန္မအတြက္ဗူးေလးနဲ႔ထည့္ေပးတယ္။
အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့သူလဲခါးနာလို႔ မလုပ္ႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ကၽြန္မက သူ႔ကိုဘယ္လုိလုပ္ရလဲေမးတိုင္း  အာ... မလုပ္နဲ႔ ဒီမွာလုပ္ေပးမယ္.. မပူနဲ႔ ဘယ္ေတာ့စားခ်င္လဲ..ဘဲေမးေလ့ရွိတယ္။ ကၽြန္မလဲ သူေနမေကာင္းေတာ့ အားနာေနတာတစ္ေၾကာင္း၊ အခုတစ္ေလာ ကင္မ္ခ်ီအရမ္းစားခ်င္တာတစ္ေၾကာင္း ကိုယ္တိုင္စမ္းသပ္ လုပ္ဖို႔ ့ျဖစ္လာေတာ့တာ။  မမလု ဆီမွာ ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းေရးထားေပးတယ္၊ သူ႔ဆီကေန အေျခခံအခ်က္လက္ေတြ သြားယူ၊ ပီးေတာ့ အင္တာနက္မွာ ဟိုရွာဒီရွာ နဲ႔ အလြယ္ဆံုးနဲ႔ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ အရသာေတြ႔မယ့္ပံုဆံမ်ိဳးျဖစ္ေတာင္ဖန္တီးယူလိုက္ပါတယ္။
  1. မုန္လာထုပ္ (၂)ထုပ္
  2. ခါၾကက္ဥ တစ္လံုး
  3. ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့ ငရုတ္သီးမုန္႔ ၂ဇြန္း
  4. ဆား ၾကမ္း (၂) ဇြန္း
  5. ငါးငံျပာရည္ အနဲငယ္
  6. ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ၾကီး (၁၀) ေတာင့္  (ၾကက္သြန္မိတ္လိုအပင္ၾကီးေတြအစား ငရုတ္သီးထည့္တာပါ)
  7. ပန္းသီး (၁ လံုးရဲ႔တစ္၀က္)
  8. သစ္ေတာ္သီး (၁လံုးရဲ႔တစ္၀က္)
  9. ၾကက္သြန္ ျဖဴ (၁)လံုး
  10. ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး အေနေတာ္
  11. ဂ်င္း (၃) တက္
ကဲ၊ အားလံုးစံုပီဆိုရင္ ကင္မ္ခ်ီ စလုပ္ပါေတာ့မယ္။
  1. မုန္လာထုပ္ကို တစ္လႊာခ်င္း ခြာထုတ္လိုက္ပီးေရစင္ေအာင္ေဆးပါမယ္၊ ပီးရင္ေတာ့ လက္ႏွစ္ဆစ္စာ လွီးျဖတ္ပီးေရစစ္ထားပါ။
  2. ဆားအၾကမ္း (ပင္လယ္ဆား) ကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ေဖ်ာ္ပီး လွီးထားတဲ့မုန္လာထုပ္ေတြထဲထည့္ပီးေတာ့ သမသြားေအာင္ ဖြနယ္လိုက္ပါတယ္၊  မုန္ညွင္းခ်ဥ္လို ဖ်စ္ညွစ္နယ္ဖို႔မလိုပါဘူး။
  3. အဲဒါပီးသြားရင္ေတာ့  ဆားရည္နဲ႔ေရာထားတဲ့မုန္ညွင္းေတြကို ၄ နာရီေလာက္ ထားပါ။(ကၽြန္မ ေန႔လည္စာ စားခ်ိန္ ၁၂-၁ နာရီၾကားမွာ လုပ္ပီး ထားခဲ့လိုက္တယ္၊ ညေန (၅) နာရီ အိမ္ျပန္ေရာက္မွ ေနာက္တစ္ဆင့္ ဆက္လုပ္ပါတယ္။)
  4. ႏွပ္ထားတဲ့ မုန္ညွင္းထုပ္ကို ေရနဲ႔ထပ္ေဆးလိုက္ပါတယ္၊ ဆားအရမ္းငံတယ္၊ ေရနဲ႔တစ္ခါေလာက္ထပ္ေဆး ရင္ရပါပီ။
  5. ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပီးထည့္ပါ။
  6. ငရုတ္သီးစိမ္းကို လိုသေလာက္အေနထားျဖတ္ပီးထည့္။
  7. ခါၾကက္ဥေလးေတြလဲ အခြံႏႊာ ပါးပါးေလးျခစ္ပီးထည့္။
  8. ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့ငရုတ္သီးမႈန္႔ကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပီးထည့္ပါ၊
  9. ငံျပာရည္နဲနဲထည့္ပါ၊ မွ်င္ငံျပာရည္ ပိုေကာင္းတယ္ေျပာပါတယ္၊ ဒီမွာေတာ့ ငါးငံျပာရည္ေလးဘဲ နဲနဲထည့္လိုက္ပါတယ္။ ႏွစ္ခုခြဲလုပ္တာ သတ္သတ္လြတ္အတြက္ ငံျပာရည္မပါဘူး။
  10. ပန္းသီး နဲ႔သစ္ေတာ္သီး တစ္၀က္ဆီ နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ေတြကို ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ပီး အဲဒီအေရ ပါ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။  
  11. အခုဆိုအားလံုးစံုသြားပါပီ၊ စပီး ဖြဖြေလးနယ္ပါ၊ မုန္လာထုပ္က အရမ္းၾကြပ္ပါတယ္၊ အရမ္းမြစိသြားလဲ စားလို႔ မေကာင္းေတာ့ဘူး။
    နယ္လို႔သမသြားရင္ေတာ့ အဖံုးေလလံုတဲ့ ဗူးၾကီးထဲထည့္ပီး (၂၄) နာရီ အျပင္မွာထားပါ၊  
  12. (၁၂) နာရီ နဲ႔တင္ စားၾကည့္လိုက္ေတာ့ ခ်ဥ္ေနပီ၊  မုန္လာထုပ္ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနဲ႔ အရသာေလးက တစ္မ်ိဳးေလး၊ ကိုယ္တိုင္လုပ္လို႔လားမသိ၊အရမ္းကိုေကာင္းတာ..း)



ထပ္ခ်ဥ္တာလိုေသးလို႔ (၂၄) နာရီအျပည့္အျပင္မွာထားလိုက္တယ္၊ ပီးရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထား လိုက္ပါေတာ့တယ္၊ ကဲ..လိုသလို ထုတ္စားလို႔ရပီေလ...
အပ်င္းေျပ ေခါက္ဆြဲျပဳပ္စားတာျဖစ္ျဖစ္၊ ခ်က္ရမွာပ်င္းလို႔ေခါက္ဆြဲျပဳပ္စားတာျဖစ္ျဖစ္ အအီေျပေလး ကင္မ္ခ်ီ၊ ဒါမွမဟုတ္ ငပိရည္နဲ႔ ခ်ဥ္ဘတ္အစား ဘဲ စားစား၊ ထမင္းစားရင္ အရန္ဟင္းအျဖစ္ဘဲစားစား.. ခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးမို႔ အၾကိဳက္ေတြ႔မွာ အမွန္ဘဲ။
ကၽြန္မခ်စ္သူလား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေကာင္းေကာင္းစားလဲရရက္နဲ႔ တစ္မင္ခ်ဥ္ေအာင္လုပ္ပီးစားတယ္ဆို ပီး ပြစိပြစိ လုပ္ေနေလရဲ႕။
ဒီေန႔ေတာ့ ထပ္ပီး  အတြန္႔တက္ျပန္တယ္၊ အခ်ဥ္လုပ္ထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီ သိုး/မသိုး ဘယ္လိုသိရမလဲ၊သြား ဖြင့္ၾကည့္အံုး ခ်ဥ္ေနရင္လႊင့္ပစ္လိုက္တဲ့.. ဟူးးးးးးးးးးးးးးးး  jungly ၾကြားမိတာ မွားတာဘဲ။

ကၽြန္မကေတာ့ ျမန္မာျပည္က ခ်ဥ္ဖတ္ကိုအၾကိဳက္ဆံုး... ဒါေပမယ့္က်မ္းမာေရးရႈေထာင့္ကၾကည့္ပီးေတာ့ ကိုးရီးယားခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ ေလာေလာဆယ္ ေက်နပ္ေနလိုက္အံုးမယ္.. 

7 Comments:

ေက်ာပိုးအိတ္ said...

ကူးေရ

ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားေနတုန္း အီလာလို ့ ခဏရပ္ထားျပီး ကူးရဲ ့အိမ္ေလးကို လာလည္ေတာ့ အအီေျပ ကင္ခ်ီေလးကို ေတြ ့လို ့ ႏိႈက္စားသြားတယ္သိလား။

အိတ္ေလးလဲေလ လုပ္ၾကည့္တယ္။ ဒါမယ့္ ရဘူးေတာ့။
း((((((((((((((

စူးႏြယ္ေလး said...

တခါမွ မလုပ္ဖူးေသးဘူး..ေနာက္မွ ကူးကူးနည္းနဲ႔ စမ္းၾကည့္ဦးမယ္

လုလု said...

ကင္မ္ခ်ီကုိ မမလုလည္း အရမ္းၾကိဳက္တာ။ မမလုတုိ႕ တစ္အိမ္လံုးလည္း ၾကိဳက္ၾကတယ္၊ ကူးကူးေလးလုပ္ထားတာ စားသြားတယ္ေနာ္။

rose of sharon said...

ကူးကူးကင္မ္ခ်ီေလးက နီရဲရဲေလးလွလိုက္တာ... သြားရည္ေတြတကယ္ယိုတာ

SHWE ZIN U said...

ကိုရီးယား ကားထဲ က ကင္ခ်ီ လုပ္ပံုေလး နဲ႔ေတာ႔ တူသားဘဲ..

ကူးကူး ဟာ (ကင္ခ်ီ ကိုေျပာတာ) ေကာင္းမဲ႔ ပံုေလး

ခ်စ္ခင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

Anonymous said...

How is the taste different between having ငါးငံျပာရည္ and without having ငါးငံျပာရည္ in kimchi ?

maythu zar111 said...

ညီမလုပ္စားၾကည့္တာအရမ္းေကာင္းတယ္အမ

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

 
Powered by Blogger