Skip to main content

အင္ဒို ပဲပုပ္ (tempe)

ဒီေန႔အိပ္ရာထတာစိတ္ကမၾကည္ဘူး။ အခုတစ္ေလာအလုပ္မ်ား၊ စိတ္ပင္ပန္းေတာ့ ရွိသမွ်အစားစာေတြ တရစပ္ စားတာနဲ႔ ဗိုက္ၾကီးကလဲ ပူ၊ ခါးလဲတုတ္၊ မာမီက vzo ကေနေတြ႔ေတာ့ ေယာက်ာ္းေတာင္မရေသးဘူး အဲေလာက္ ဗိုက္ပူေနရင္ဘယ္လိုလုပ္မလဲတဲ့ေလ။ ေလ့က်င့္ခန္းေလးလုပ္ဖို႔စဥ္းစားပါတယ္၊ လုပ္တဲ့အဆင့္ထိမေရာက္ခင္ အိပ္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္သြားလို႔ခက္ေနတာ။ ခ်စ္သူကေတာ့အားေပးရွာပါတယ္၊ သူလဲဗိုက္ပူတယ္တဲ့ အတူတူဘဲ ဆိုပီး ရီေနပါေသးတယ္။ အျပင္ထြက္ဆိုင္မွာစားရေအာင္လဲ ညေန ၆ နာရီ ရံုးကျပန္ေရာက္ရင္ ေမွာင္ရီသန္းေနပီ။ ျခံထဲလမ္းေလွ်ာက္ဖို႔ စိတ္ကူးရလိုက္ေပမယ့္ ျပန္ေရာက္တာနဲ႔ ဗိုက္ၾကီး ကဆာ၊ စားဖို႔ေသာက္ဖို႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္မလဲၾကံစည္တာနဲ႔၊ ေရမိုးခ်ိဳးပီး အျပင္လွမ္းၾကည့္လိုက္ရင္ မိုးစုန္းစုန္းခ်ဳပ္ေနပီေလ။ ဒီေတာ့ ထမင္းေလးစား tv ေလးၾကည့္ပီး မနက္ျဖန္မွေစာေစာထ ေျပးေတာ့မယ္ စဥ္း စားလိုက္ေပမယ့္ ႏႈိးစက္ဆူညံသံေၾကာင့္ႏိုးေတာ့ အခ်ိန္ကမိနစ္ ၃၀ ဘဲလိုေတာ့တယ္၊ အဲဒီအတြင္းမွာ ေရခ်ိဳး၊ အလွျပင္၊ အ၀တ္လဲပီး ေျပးမွ ရံုးကိုအခ်ိန္မွီေလးရယ္။ ရံုးမွာလဲ တစ္ေနကုန္ ထုိင္ေနတာ၊ မ၀ဘဲေနႏိုင္ ေတာ့ မလားေလ။ ခရီးသြားရင္လဲ အစားေသာက္ေကာင္းတဲ့ ေနရာဆို ၀ါးပီဘဲ။ ပင္ပန္းလို႔ ပိန္မလားမွတ္တယ္၊ ပို၀၀ လာလို႔ခက္ေနတာ။ အစားေသာက္ေတာ့ မေလွ်ာ့ႏိုင္ဘူးေလ... မခ်က္ဖူးေသးတာေတြ၊ မစားဖူးေသးတာ ေတြ နဲတာမွမဟုတ္တာ။ စားခ်င္တာေလးေတြ၊ စားသင့္တာေလးေတြလဲ ပ်က္လို႔မျဖစ္ဘူးမဟုတ္လား...
ကဲဒီေတာ့ ဒီေန႔ ဒီလို ခ်က္ျဖစ္တာေလးျပန္ပီး ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။
တန္းပဲ Tempe လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဒိုနီးရွား လူမ်ိဳးေတြရိုးရာစာ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္နဲ႔ တူပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ ပဲပုပ္က အနံ႕ ျပင္းပီး အရသာ ေလးေလးပင္ပင္ရွိေပမယ့္၊ သူတို႔ ဟာကေတာ့ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ဆားလဲမငံပါတယ္။ အရင္က ေတာ့ သူတို႔ဆီမွာလဲ ပဲပုပ္ရွိမွန္းမသိပါဘူး။ ဒီက အင္ဒိုေတြအစားေသာက္ကိုခဏခဏစားဖူးေပမယ့္ သူတို႔က ကၽြန္မအနံ႔မၾကိဳက္မွာစိုးလို႔မေကၽြးဘူး။ ေနာက္မွ ကိုအန္ဒီ့ ဘေလာ့မွာ Tempe အေၾကာင္းေရးထားလို႔ သူတို႔ကိုေမးေတာ့ သူတို႔က ရွိတဲ့အေၾကာင္းနဲ႔ ဆိုင္မွာေရာင္းတာထက္ သူတို႔ကိုယ္တိုင္လုပ္တာ ပိုလတ္ဆတ္ ေၾကာင္း၊ ဒါနဲ႔ပဲ စားျဖစ္ခဲ့တာပါ။ အရသာကစိမ့္စိမ့္ေလးမို႔ ကၽြန္မလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ထုပ္ ၀ယ္၀ယ္ထားတယ္။ ပဲျပားလုိအတုံးေလးေတြတံုးပီး ဒီတိုင္ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတယ္၊ ေသးေသးတံုးပီး ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္သလိုမ်ိဳး ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတာပဲ။ စြပ္ျပဳပ္ေတြမွာလဲထည့္ၾကတယ္၊ ဟင္းခ်ိဳလဲလုပ္လို႔ ရတယ္။ စားပီးရင္းစားခ်င္၊ အရန္ဟင္းအျဖစ္ အျမဲကိုစားေနေတာ့တာ အခုထိပါဘဲ။ ကိုအန္ဒီ ကိုေက်းဇူးထပ္ တင္လိုက္တယ္။ သူေရးထားတဲ့ ဘေလာ့ ပိုစ့္ရွာမရေတာ့လို႔ လင့္ခ္ မေပးေတာ့ဘူး။
ပဲကိုေရစိမ္ပီး၊ တေဆးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေရာထားပီး ႏွစ္ရက္ေလာက္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ရာသီဥတုအေနထားမွာ ထားရင္ တန္းပဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ တေဆးကလဲ သူတို႔ႏိုင္ငံထုတ္ tempe အတြက္ သီးသန္႔အထူးလုပ္ထား တဲ့ တေဆး (yeast) လို႔ေျပာပါတယ္။ ကူးကူးကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးရတာနဲ႔ အတုံးေလးေတြ လွီး ပီး ငရုတ္သီး စပ္စပ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားလိုက္ပါတယ္။ တစ္ပတ္စာေပါ့။ အနံ႔လဲမျပင္းသလို စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းလို႔ မစားဖူးေသးတဲ့ သူေတြကို ထပ္ပီးလမ္းညႊန္လိုက္ပါတယ္ေနာ္...

Comments

  1. စားခ်င္စရာေလးကူးကူးရဲ့။ ငရုတ္သီးေတာင့္ေလးနဲ့ခ်က္စားလဲေကာင္းမွာဘဲ။
    မစားဖူးဘူး။:((

    ReplyDelete
  2. စားလို႔ေကာင္းတယ္.. ႏို႔ခဲ လိုမ်ိဳး..စိမ့္စိမ့္ေလး..

    ReplyDelete
  3. ဘယ္လိုလုပ္စားစား အစိမ္႔ေလးဆိုေတာ႔ စားေကာင္းမွာေသခ်ာတယ္.... ကူးကူးခ်က္တာေလးကေတာ႔ ပိုစားေကာင္းမွာေပါ႔

    ReplyDelete
  4. အဲဒီပဲပုပ္က ဒုိ႕ဖက္မွာ ၀ယ္လုိ႕ေတာ့ မရဘူး၊ ဒါေပမဲ့
    မွတ္ေတာ့ ထားပါတယ္။ အားေပးလ်က္။

    ReplyDelete
  5. ႏုိ႔ခဲလုိမ်ဳိးဆုိေတာ႔ ႀကိဳက္တယ္။ အခ်ဳိကလဲြရင္ က်န္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိေတာ႔ႀကိဳက္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  6. ပဲပုပ္လိုရယ္၊ ဆိမ္႔တယ္ဆိုေတာ႔ ႀကိဳက္မွာပါ။ လုပ္ထားတာလည္း စားခ်င္စရာပဲ။

    ReplyDelete
  7. ဗိုက္ပူအဖြဲ႕ဖြဲ႕ၾကမယ္ေလ........:P

    ReplyDelete
  8. ကူကူးးးးစ ္ ္ ္ ္္
    ပဲပုပ္အရမ္းၾကိဳက္တာပဲသိလား
    ျမန္မာျပည္မွာဆို ဗိုက္မပူရင္ ေခတ္မမွီဘူးဆို
    ဟုတ္ဖူးလားဟင္
    ဒါဆိုကူးေလးက ေခတ္မွီတာေပါ့ေနာ္

    ReplyDelete
  9. ကူးကူးေရ

    တို ့လဲ မန္ဘာ၀င္မယ္ေနာ္။ ဗိုက္ပူအဖြဲ ့ထဲ ။
    း)

    ေၾကြးစပ္ျပီးျပီေနာ္။

    ျပီးေတာ့ ကူးကူးတင္ထားတာေလးလဲစားခ်င္တယ္။ စိမ့္တယ္ဆိုလို ့
    း)

    ReplyDelete
  10. ခ်စ္သူေတြမ်ားေနၿပီ ဟိဟိ။

    ReplyDelete
  11. ထငိသားဘဲ.နားလည္မယ္မထင္ဘူးလုိ႕။ ရွင္းၿပရမယ္ဆုိရင္ “ဟုိပိုစ္မွာလဲ ခ်စ္သူကလေလ. ဒီပိုစ္မွကလည္း ခ်စ္သူကေလ နဲ႕ ခ်စ္သူအေႀကာငး္ထည္႕ေၿပာတာမ်ားေနၿပီလုိ႕ အတင္းလာေၿပာတာပါ။

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ