Skip to main content

ဆံတု

ကၽြန္မစာဖတ္တတ္တဲ့အရြယ္မွာ ေက်ာင္းအားတဲ့ရက္ေတြဆို စာအုပ္ဘဲသည္းမဲဖတ္တာ၊ ထမင္းေမ့ ဟင္းေမ့ဘဲ။  အက်င့္ျဖစ္သြားတာလဲပါမယ္။  အေမကအလုပ္သြား၊ အေဖလဲခရီးထြက္ေတာ့ မာမီက အျပင္မသြားခင္မွာစာအုပ္ေတြဌားထားေပးတယ္၊ မေဟာ္သထာ၊ ကာတြန္းစာအုပ္ေတြနဲ႔ ပံုျပင္စာအုပ္ေတြေပါ့။  ကၽြန္မငယ္ငယ္ မင္းသမီးအရမ္းျဖစ္ခ်င္တယ္၊ မင္းသမီးေတာင္မွ ခါးမွာအေတာင္ပံအေကာ့ေလးနဲ႔စင္ေပၚ ကတဲ့မင္းသမီးေပါ့။  ကာတြန္းစာအုပ္ေတြထဲက ျမန္မာ့သမိုင္းရာဇ၀င္ထဲက ဗာရာနသီမင္းတို႔၊ မင္းသမီး ေလးေတြကတာတို႔ ဆိုရင္အရမ္းကိုသေဘာက်တာ၊  ကၽြန္မတို႔ေနတဲ့အိမ္နားမွာ ေခ်ာင္းတစ္ခုရွိတယ္၊ ေဗဒါပင္ေတြအမ်ားၾကီးဘဲ။ အခ်ိဳ႔အပင္ေတြသူမ်ားလာဆြဲပီး သယ္သြားတဲ့အခါ ေခ်ာင္းစပ္နားမွာက်န္ခဲ့တဲ့အပင္ေတြက ေရနဲ႔မထိ အပင္ေသေတာ့ ေဗဒါပင္အျမစ္ ေတြလဲ ေျခာက္ပီး မသိရင္ ဆံပင္အတုလိုျဖစ္က်န္ခဲ့တယ္ေလ။
အဲဒါေတြကို မာမီမရွိရင္ ကၽြန္မသြားေကာက္၊ ပီးရင္ေတာ့ ဆံပင္အတုေတြလုပ္...သေဘာေတြအက်ၾကီးကို ၾကေနတာ.. ပီးရင္ ကၽြန္မရဲ႔အရုပ္မေတြမွာ ျမန္မာမင္းသမီးေတြလိုဆံပင္အရွည္ၾကီးေတြတပ္ေပး၊ ပိတ္စ ဟိုတစ္ပိုင္းဒီတစ္ပိုင္းကိုျဖတ္ ထမိန္အရွည္ၾကီးခ်ဳပ္၊ အျမီးရွည္ရွည္ေလးေပါ့.. 
မေန႔က ကၽြန္မ burmeseclassic မွာ က်ိဳက္ထီးရိုးဆံေတာ္ရွင္သမိုင္း ကားေတြ႔ေတာ့၀မ္းသာအားရ ၾကည့္မိ တယ္။ တစ္ကယ္ပါ၊ ျမန္မာကားဆို စိတ္သိပ္မ၀င္စားေပမယ့္ ျမန္မာ့ရာဇ၀င္သမိုင္းကားေတြ ကၽြန္မအရမ္း ၾကိဳက္တယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းကလဲၾကည့္ဖူးတယ္၊ အဲတုန္းက ခ်ယ္ရီသင္းနဲ႔ မင္းသားနာမည္မမွတ္မိေတာ့ ဘူး။ အရမ္းေကာင္းတယ္၊ လြန္ခဲ့တဲ့၁၀ ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ကၾကည့္ဖူးတဲ့ကားနဲ႔ဇတ္လမ္းေလးကို အခုထိ မွတ္မိ ေနတယ္။ သူမ်ားေမးလဲ အဲလိုဘဲျပန္ေျပာျပတာေပါ့။  မေန႔က ၾကည့္ေတာ့ အခုေခတ္ျပန္ရိုက္ထားတဲ့ ကားပါ။ ေ၀ဖန္တာေတာ့မဟုတ္ဘူး၊ ဒါေပမယ့္ အရင္ေလာက္မေကာင္းတာေသခ်ာတယ္.. အဲဒါနဲ႔ဘဲ ကၽြန္မ ရေသ့ ၾကီးဆံပင္ကိုေတြ႔ေတာ့ ငယ္ငယ္က ေဆာ့တဲ့ ေဗဒါပင္ေျခာက္ ဆံပင္လုပ္ခဲ့တာသတိရသြားတာ...
ဇတ္လမ္းေလးကေတာ့ေကာင္းတယ္.. အရင္တုန္းကဇတ္လမ္းနဲ႔ နဲနဲေတာ့လြဲသြားတာေပါ့..  ရိုက္မယ့္ရိုက္ ယုတၱိရွိေအာင္ ရိုက္ရင္ အရမ္း ေကာင္းမွာဘဲလို႔စဥ္းစားမိတယ္။
ငယ္ငယ္ကၾကည့္တဲ့ကားမွာတုန္းကေတာ့ဆံတုေတြလဲ ဒါ့ထက္အမ်ားၾကီးေကာင္းတယ္..  ဒါေတာင္ ဆယ္စုႏွစ္ ေက်ာ္ခဲ့ပီ.. သမိုင္း၀င္ကားေတြရိုက္တဲ့အခါ အရည္ေသြးနဲ႔ သံုးတဲ့ အ၀တ္အစားအေဆာင္ေယာင္ ေတြ ဘာေၾကာင့္မ်ားမတိုးတက္လာလဲလို႔စဥ္းစားမိတယ္..  ျဖစ္ေစခ်င္တာပါ။  အခုေတာ့ ေခါင္းေပၚ ျဖစ္သလို အမဲဆံတုၾကီး (ဆံပင္နဲ႔ေတာင္မတူ) စြပ္ထားပီး ဘာလို႔မ်ား ေငြေၾကးကုန္က်ခံရိုက္လဲဆိုတာေတာ့ ဥဏ္မမွီ လို႔မစဥ္းစားေတာ့ဘူး၊ ဇတ္ကားထဲက ဇတ္လမ္းဇတ္သြားေလးရယ္၊ ကိုယ္စိတ္၀င္စားတဲ့အေၾကာင္းမို႔လို႔ ရယ္ ပီးတဲ့အထိစိတ္၇ွည္လက္ရွည္ၾကည့္မိတယ္.. ဒါေပမယ့္အဲဒီဆံတုၾကီးဘဲ မ်က္လံုးထဲ၀င္၀င္လာတာေၾကာင့္.. 
တိုက္ဆိုင္ေတာ့ ဘုရားေက်ာင္းသြားတယ္.. အဲဒီ ဆံပင္အတုၾကီးကိုဘဲ မ်က္လံုးထဲစြဲေနတယ္..
ကိုယ့္နားပတ္၀န္းက်င္မွာရွိတဲ့သူေတြကလဲ ဆံပင္ေတြက အတုၾကီးေတြလားေအာက္ေမ့ရတယ္..
ေဗဒါပင္အျမစ္ေျခာက္ဆံတုရယ္၊ ဇတ္လမ္းထဲက ဆံတုၾကီးရယ္၊ အျပင္မွာေတြ႔ခဲ့တဲ့ ဆံပင္အစစ္ေတြရယ္..
အားလံုးခပ္ဆင္ဆင္ရယ္..  ဘာရယ္မဟုတ္..တိုက္ဆိုင္မႈေတြမ်ားလြန္းလို႔။




Comments

  1. ယုတၱိရွိေအာင္ ရိုက္ရင္ ဆုိလုိ႔၊
    ၾကည့္ခ်င္ရင္ ၊ ဒါမ်ိဳးေတြပဲရွိတယ္၊
    က်န္စစ္သားေတာင္မွာ လြဲေသးတာပဲ၊

    ReplyDelete
  2. ဂတံုး တုန္းလိုက္ရတုန္းက ၀ယ္ထားတဲ့
    ဆံပင္တု ျပန္ရွာၾကည့္အံုးမယ္။

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ