Skip to main content

မာလာဟင္း

မာလာဟင္းပါ။
အထင္မၾကီးနဲ႔အံုး၊ ready-made အထုပ္နဲ႔ခ်က္တာပါေနာ္။  မာလာဟင္းစားခ်င္ေနတာၾကာပီ။
၂၀၀၆ ကမႏၱေလးေရာက္တုန္း သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ေခၚေၾကြးလို႔သြားစားဖူးတယ္၊ အစပ္နဲနဲေလွ်ာ့ ဆို ပီးသူမွာလိုက္တာ၊ တစ္ကယ္တမ္းမစားႏိုင္ခဲ့ဘူး။စပ္လြန္းလို႔...ဒါေပမယ့္ ဒါေပမယ့္ေပါ့..အဲဒီကတည္းက မာလာဟင္းကိုစြဲသြားတာ... ရန္ကုန္က ဆိုင္ေတြက မႏၱေလးက မာလာဟင္းဆိုင္ေတြကိုမမွီဘူး။
မာလာဟင္းနဲ႔အကင္ေလးနဲ႔ဆိုေကာင္းမွေကာင္း၊ ပဲညြန္႔ေတြ အရြက္စံုပါရင္ပိုေတာင္ေကာင္းေသး။
မာလာဟင္းအစအဆံုး ကိုယ္တိုင္စမ္းၾကည့္ခ်င္ရင္ေတာ့ မမလုဘေလာ့မွာ မာလာဟင္းအႏွစ္လုပ္နည္း အေသးစိတ္ သြားဖတ္ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။
ကူးကူးလိုအလြယ္နည္းလိုက္ခ်င္ရင္ေတာ့ ရန္ကုန္က မာလာဟင္းထုတ္ ready-made မွာပါ။ ပီးရင္ေတာ့ ဆီသတ္ပီး ဟင္းအႏွစ္ထည့္ခ်က္ ၾကက္သြန္နီနဲနဲနဲ႔၊ ဂ်င္းနဲနဲထည့္လိုက္ေသးတယ္။
အစပ္ကဲခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးထပ္ေထာင္းထည့္ပါ။ ေျမပဲနဲနဲထည့္ထည့္သလုိ ႏွမ္းနဲနဲထပ္ကဲလိုက္ပါေသးတယ္။
စားခ်င္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ အထုပ္ထဲက ပဲလိပ္ေတြ၊ မႈိေျခာက္ေတြ၊ ေခါက္ဆြဲေတြ၊ ၾကြက္နရြက္မိႈေတြ အကုန္ ေရေႏြးေဖ်ာလိုက္ပါ။ ပီးရင္ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ေရာေမႊလိုက္ရံုပါဘဲ။ လြယ္တယ္ေနာ္။
စားရတာလဲ စပ္စပ္ေလးနဲ႔အရမ္းအရသာရွိတာပါ။
ကူးကူးသံုးထားတာကေတာ့
ေဂၚဖီစိမ္း broccoli
ေျပာင္းဖူးေသးေသးေလး
ပဲသီး
ခါၾကက္ဥနီ နဲ႔
အနံ႔ေမႊးတဲ့ Parsley ရြက္အနဲငယ္ပါ။

Comments

  1. ႏွိပ္စက္ပါေပ့ကြယ္။

    ReplyDelete
  2. လားရွိဳးက မာလာဟင္းဆိုင္ မာလာကင္းကို သတိရလုိက္တာေနာ္။ ရွလြတ္.....ေတာက္ (သေရက်သံ) :P

    ReplyDelete
  3. Ready Made မလုပ္နဲ႕ကြာ ..
    ကိုယ္တိုင္ၿပန္ခ်က္ ...
    သူ႕လက္ရာ စားပါမယ္ဆိုမွ ..
    ေနာက္ တစ္ေခါက္ ၿပန္လာစားမယ္ ..

    ခင္မင္လွ်က္
    ေဆာင္းႏွင္းရြက္

    ReplyDelete
  4. အႏွစ္လုပ္ဖို႔အခ်ိန္ၾကာမွာမို႔ပါ။
    ပီးေတာ့လဲ ပဲလိပ္တို႔... ၾကြက္နရြက္တုိ႔၊ မိႈေျခာက္၊ နဲ႔ ပန္းေျခာက္ေတြက ဒီမွာ၀ယ္ရတာ ခက္တယ္ေလ... တစ္ကူးတစ္က အေ၀းၾကီးသြား၀ယ္ရတာ... အႏွစ္ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႔ အခ်ိန္မေပးႏိုင္တာရယ္၊ အထုပ္ထဲအဆင္သင့္အားလံုးေရာထားတာရယ္ အဲဒါသံုးတာပိုအဆင္ေျပလို႔ပါေနာ္။

    ReplyDelete
  5. ကူးကူးေလးေရ ႕ ႕ ႕
    မာလာဟင္းစပ္စပ္ေလး စားခ်င္လုိက္တာ။
    အရမ္းစားေကာင္းမွာပဲေနာ္။
    ၁၀ ရက္ေန႕ ရန္ကုန္ျပန္ေရာက္ျပိ ဟိ
    ျမန္မာအစားအစာေတြ အ၀စားရေတာ့မယ္။
    ကူးခ်က္ထားတဲ့မာလာဟင္းခ်က္ေလးကုိ ထမင္းျဖဴ ပူပူေလးနဲ႕ စားခ်င္လုိက္တာ သားရည္က်သြားတယ္ေနာ္။
    ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္
    မမလု

    ReplyDelete
  6. Good post. I learn something new and challenging on
    sites I stumbleupon everyday. It will always be interesting to
    read content from other authors and practice something from their sites.



    Also visit my blog post malvinasargentinas.info

    ReplyDelete
  7. Excellent way of explaining, and pleasant post to take information on the topic of my presentation subject matter,
    which i am going to convey in university.

    Also visit my blog post :: http://www.simibap.org

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ