Pages

Thursday, November 11, 2010

ေရညွိပင္ရွည္ဟင္းခ်ိဳ


ေရညွိ.. seaweeds ၾကိဳက္ၾကလားဟင္။  ကၽြန္မကေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္တယ္။  ဒီတိုင္းလဲ သေရစာ အျဖစ္စားတယ္၊ ေက်ာက္ေက်ာသုပ္၊ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္.. ပင္လယ္ထဲက စားလို႔ရတဲ့အပင္အကုန္ၾကိဳက္တယ္။
ေရညွိလုိ႔ေခၚလား ေရေမွာ္ပင္ေခၚမလားမသိ။  အဆင္ေျပသလိုေခၚၾကရေအာင္။
ကိုးရီးယားကားေတြထဲမွာ ေမြးေန႔မွာ အထူးဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ေသာက္တဲ့ ေရညွိပင္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ကို ဒီတစ္ေခါက္ စမ္းျပီးဟင္းခ်ိဳခ်က္ျဖစ္တာေလး နဲ႔ အရသာေလးက အရမ္းမညွီဘဲ ေသာက္လို႔ ေကာင္းတဲ့ နည္းေလးတစ္မ်ိဳးေျပာျပမယ္ေနာ္။
ေရညွိထုပ္ကို ကိုရီးယားဆိုင္ေတြမွာ၀ယ္လို႔ရပါတယ္၊ အဲဒီအထဲက ကိုယ္လိုသေလာက္ ဆြဲထုတ္ ပီးေရစိမ္ထားပါ။  ေရညွိေတြကေျခာက္ေနေတာ့ ေရစိမ္တာခဏအတြင္းဘဲ ပြလာပီး အေရာင္ ေလးေတြက အစိမ္းရင့္ရင့္ေလးေတြအျဖစ္ေျပာင္းလာပါတယ္။  ဒါေၾကာင့္ ေရညွိစိမ္းေရာင္ဆို တာ  လူအေတာ္မ်ားမ်ားၾကိဳက္ၾကတာျဖစ္မယ္။ 
ကဲဟင္းခ်ိဳခ်က္ဖို႔လိုအပ္တာေတြကေတာ့

  • ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးေျခာက္ ကိုညက္ညက္ေထာင္း
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးလတ္ တစ္ျခမ္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
  • အမဲသား (သုိ႔) ၾကက္သား အတုံးေသးေသး အနည္းငယ္
  • Knorr တံုယမ္းအခဲ ၄ပံု ၁ပံု
  • ငါးငံျပာရည္အနည္းငယ္
  • ၾကက္သြန္မိတ္
  • ငရုတ္သီးေတာင့္ (၁) ေတာင့္ 
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးပြအနီ ညက္ညက္ ေထာင္းထားတာကိုထည့္ပါမယ္။
လႊာျပီးေသးေသးတံုးထားတဲ့ အမဲသား (သို႔) ၾကက္သားတံုးေလးေတြထည့္မယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းကိုထည့္၊ ဆားထည့္
တံုယမ္းအခဲ ေလးကိုထည့္ပါ၊  ငံျပာရည္နဲနဲထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားတဲ့ ေရညွိဖတ္စိမ္းစိမ္း ေလးေတြထည့္ပါ။  ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးပါထည့္ပါ...
ငရုတ္သီးစိမ္း တစ္ေတာင့္ ျခမ္းပီးထည့္လိုက္ပါအံုး...   ရွယ္ေရညွိဟင္းခ်ိဳေလးတစ္ခြက္ ရပါျပီ။

7 Comments:

Sunny said...

ေရညွိဟင္းခ်ိဳေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး.. ရယ္ဒီမိတ္ေရညွိသုပ္ေတြပဲ စားဖူးတယ္..

ၾကည္ၾကည္ said...

ညီမေလးေရ
ဂ်ပန္လိုေတာ့ wakame လို ့ေခၚတယ္. ၾကက္သြန္နီစီမ္းပါးပါးလီွးၿပီး ေနာက္ lettuce တို ့ဘာတို ့ ့သခြားသီးပါးပါးလီွး ၿပီးေတာ့ ၾကိဳက္ရာ dressing နဲ ့စားလည္းေကာင္းတယ္။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက ေရညိွေရေမွာ္ေတြက ဆံပင္ေကာင္းတယ္လို ့ေၿပာတယ္။သူတို႔ေတြ လည္း၀မ္းထဲမွာေနကတည္းက မိခင္ကစားလို ့လားေတာ့မသိဘူး ဂ်ပန္မေလးေတြ အေတာ္ ဆံပင္ေကာင္းတာလား။ ပင္လယ္စာစားရင္ ဆံပင္ေကာင္းလားမသိဘူးေနာ္ ....ရခိုင္ေတြ လည္း ဆံပင္ေကာင္းၾကတာပဲၾကည့္ပါလားေနာ္

စႏၵကူး said...

ဟုတ္ကဲ့မမၾကည္ၾကည္.. အေတာ္ဘဲ.. မေန႔က ေတာင္ အိမ္ေဘးက အန္တီၾကီးက ေရညွိsalad လုပ္တတ္လားေမးေနတာ.. ကူးလဲမသိလို႔.. အခုမမေျပာတဲ့နည္းနဲ႔ သုပ္ၾကည့္အံုးမယ္..ေက်းဇူးပါမမ

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ေရညွိေတာ႕ ၾကိဳက္တယ္
ဘယ္လိုစားစား ေကာင္းတယ္

ဆံပင္ေကာင္းတယ္ဆုိလို႔ ပိုၾကိဳက္တယ္
ဟီး ဆံပင္ေတြ အရမ္းကၽြတ္ေနလို႕မို႕ ကတုံးျဖစ္ခါနီးေနျပီ
ေရညွိမ်ားမ်ား စားမွ ...

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

ေရညွိစားျပီး တလြဲဆံပင္ေကာင္းေနရင္...ဒုကၡ..
ေဘာ္ေဘာ္ ဂ်ပန္ေတြ ၾကည့္လိုက္ရင္ ထိပ္ေျပာင္ေတြခ်ည့္ပဲ....
ဒါ ဆို..................အမေလး.....

စႏၵကူး said...

ဟားဟား.... ကိုၾကီးေက်ာက္ေနာ္..
ေပါက္ကရလာမေျပာနဲ႔... ဟားဟားဟားး

ခ်စ္ၾကည္ေအး said...

ေရညိႇေျခာက္ အခ်ပ္လိုက္ေလးေတြ စားရတာ သိတ္ႀကိဳက္တယ္ ကူးေရ၊ အဲလို ဟင္းခ်ိဳေတာ့ ခ်က္မစားဖူးေသးဘူး ညီမေရ....။ ကိုႀကီးေက်ာက္ ေကာ္မန္႔ဖတ္ၿပီး ရယ္လိုက္ရတာ ဟားဟား...:P

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

 
Powered by Blogger