Skip to main content

ေရညွိပင္ရွည္ဟင္းခ်ိဳ


ေရညွိ.. seaweeds ၾကိဳက္ၾကလားဟင္။  ကၽြန္မကေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္တယ္။  ဒီတိုင္းလဲ သေရစာ အျဖစ္စားတယ္၊ ေက်ာက္ေက်ာသုပ္၊ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္.. ပင္လယ္ထဲက စားလို႔ရတဲ့အပင္အကုန္ၾကိဳက္တယ္။
ေရညွိလုိ႔ေခၚလား ေရေမွာ္ပင္ေခၚမလားမသိ။  အဆင္ေျပသလိုေခၚၾကရေအာင္။
ကိုးရီးယားကားေတြထဲမွာ ေမြးေန႔မွာ အထူးဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ေသာက္တဲ့ ေရညွိပင္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ကို ဒီတစ္ေခါက္ စမ္းျပီးဟင္းခ်ိဳခ်က္ျဖစ္တာေလး နဲ႔ အရသာေလးက အရမ္းမညွီဘဲ ေသာက္လို႔ ေကာင္းတဲ့ နည္းေလးတစ္မ်ိဳးေျပာျပမယ္ေနာ္။
ေရညွိထုပ္ကို ကိုရီးယားဆိုင္ေတြမွာ၀ယ္လို႔ရပါတယ္၊ အဲဒီအထဲက ကိုယ္လိုသေလာက္ ဆြဲထုတ္ ပီးေရစိမ္ထားပါ။  ေရညွိေတြကေျခာက္ေနေတာ့ ေရစိမ္တာခဏအတြင္းဘဲ ပြလာပီး အေရာင္ ေလးေတြက အစိမ္းရင့္ရင့္ေလးေတြအျဖစ္ေျပာင္းလာပါတယ္။  ဒါေၾကာင့္ ေရညွိစိမ္းေရာင္ဆို တာ  လူအေတာ္မ်ားမ်ားၾကိဳက္ၾကတာျဖစ္မယ္။ 
ကဲဟင္းခ်ိဳခ်က္ဖို႔လိုအပ္တာေတြကေတာ့

  • ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးေျခာက္ ကိုညက္ညက္ေထာင္း
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးလတ္ တစ္ျခမ္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
  • အမဲသား (သုိ႔) ၾကက္သား အတုံးေသးေသး အနည္းငယ္
  • Knorr တံုယမ္းအခဲ ၄ပံု ၁ပံု
  • ငါးငံျပာရည္အနည္းငယ္
  • ၾကက္သြန္မိတ္
  • ငရုတ္သီးေတာင့္ (၁) ေတာင့္ 
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးပြအနီ ညက္ညက္ ေထာင္းထားတာကိုထည့္ပါမယ္။
လႊာျပီးေသးေသးတံုးထားတဲ့ အမဲသား (သို႔) ၾကက္သားတံုးေလးေတြထည့္မယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းကိုထည့္၊ ဆားထည့္
တံုယမ္းအခဲ ေလးကိုထည့္ပါ၊  ငံျပာရည္နဲနဲထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားတဲ့ ေရညွိဖတ္စိမ္းစိမ္း ေလးေတြထည့္ပါ။  ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးပါထည့္ပါ...
ငရုတ္သီးစိမ္း တစ္ေတာင့္ ျခမ္းပီးထည့္လိုက္ပါအံုး...   ရွယ္ေရညွိဟင္းခ်ိဳေလးတစ္ခြက္ ရပါျပီ။

Comments

  1. ေရညွိဟင္းခ်ိဳေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး.. ရယ္ဒီမိတ္ေရညွိသုပ္ေတြပဲ စားဖူးတယ္..

    ReplyDelete
  2. ညီမေလးေရ
    ဂ်ပန္လိုေတာ့ wakame လို ့ေခၚတယ္. ၾကက္သြန္နီစီမ္းပါးပါးလီွးၿပီး ေနာက္ lettuce တို ့ဘာတို ့ ့သခြားသီးပါးပါးလီွး ၿပီးေတာ့ ၾကိဳက္ရာ dressing နဲ ့စားလည္းေကာင္းတယ္။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက ေရညိွေရေမွာ္ေတြက ဆံပင္ေကာင္းတယ္လို ့ေၿပာတယ္။သူတို႔ေတြ လည္း၀မ္းထဲမွာေနကတည္းက မိခင္ကစားလို ့လားေတာ့မသိဘူး ဂ်ပန္မေလးေတြ အေတာ္ ဆံပင္ေကာင္းတာလား။ ပင္လယ္စာစားရင္ ဆံပင္ေကာင္းလားမသိဘူးေနာ္ ....ရခိုင္ေတြ လည္း ဆံပင္ေကာင္းၾကတာပဲၾကည့္ပါလားေနာ္

    ReplyDelete
  3. ဟုတ္ကဲ့မမၾကည္ၾကည္.. အေတာ္ဘဲ.. မေန႔က ေတာင္ အိမ္ေဘးက အန္တီၾကီးက ေရညွိsalad လုပ္တတ္လားေမးေနတာ.. ကူးလဲမသိလို႔.. အခုမမေျပာတဲ့နည္းနဲ႔ သုပ္ၾကည့္အံုးမယ္..ေက်းဇူးပါမမ

    ReplyDelete
  4. ေရညွိေတာ႕ ၾကိဳက္တယ္
    ဘယ္လိုစားစား ေကာင္းတယ္

    ဆံပင္ေကာင္းတယ္ဆုိလို႔ ပိုၾကိဳက္တယ္
    ဟီး ဆံပင္ေတြ အရမ္းကၽြတ္ေနလို႕မို႕ ကတုံးျဖစ္ခါနီးေနျပီ
    ေရညွိမ်ားမ်ား စားမွ ...

    ReplyDelete
  5. ေရညွိစားျပီး တလြဲဆံပင္ေကာင္းေနရင္...ဒုကၡ..
    ေဘာ္ေဘာ္ ဂ်ပန္ေတြ ၾကည့္လိုက္ရင္ ထိပ္ေျပာင္ေတြခ်ည့္ပဲ....
    ဒါ ဆို..................အမေလး.....

    ReplyDelete
  6. ဟားဟား.... ကိုၾကီးေက်ာက္ေနာ္..
    ေပါက္ကရလာမေျပာနဲ႔... ဟားဟားဟားး

    ReplyDelete
  7. ေရညိႇေျခာက္ အခ်ပ္လိုက္ေလးေတြ စားရတာ သိတ္ႀကိဳက္တယ္ ကူးေရ၊ အဲလို ဟင္းခ်ိဳေတာ့ ခ်က္မစားဖူးေသးဘူး ညီမေရ....။ ကိုႀကီးေက်ာက္ ေကာ္မန္႔ဖတ္ၿပီး ရယ္လိုက္ရတာ ဟားဟား...:P

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ