Skip to main content

တာ ဟဲ ဖိုး

တာဟဲဖိုးဆိုတာဆီမပါတဲ့အသီးရြက္စံုေထာင္း ကရင္အစားစာတစ္ခုပါ။ အရမ္းလဲအရသရွိျပီး အေတာ္မ်ား မ်ား ၾကိဳက္ ႏွစ္သက္မွာေသခ်ာပါတယ္။  လုပ္စားရတာလဲလြယ္ကူပါတယ္။အဆင္ေျပတဲ့ အသီးရြက္ စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ ျပဳပ္ေထာင္းပီးစားရံုပါဘဲ။  အရင္ကေတာ့ စားခဲ့ဖူးတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ေမ့ေနတာ ၾကာျပီ၊ ေက်ာင္းလာတက္ေနတဲ့ ကရင္ဆရာမတစ္ေယာက္က ေထာင္းျပီး ကၽြန္မရွိတဲ့ေနရာ ပို႔ေပးလိုက္တယ္၊ ဒါနဲ႔ဘဲ အတိတ္ေဟာင္းျပန္ဆြသလိုျဖစ္ပီး ေန႔တိုင္းေထာင္းစားေတာ့တာဘဲ။

  • ရံုးပေတသီး
  • ပဲေတာင့္ရွည္
  • ခရမ္းကေဇာ့သီး
  • ခရမ္းသီး
  • မွ်စ္ (အေျခာက္ သို႔ ျပဳပ္ထားေသာမွ်စ္)
  • ဌက္ေပ်ာဖူး 
  • ငရုတ္သီးစိမ္း
  • ငါး (သို႔) အမဲသား
  • စိမ္းစားငပိတစ္တံုး
  • ၾကက္သြန္နီ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း
  1. ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္အေနထား ျဖတ္လွီးထားတဲ့ အထက္ပါအသီးရြက္စံုကို ေရဖံုးရံုထည့္ပီး ႏူးသြားေအာင္တည္ပါမယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာရယ္၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ အညွာေျခြထားတာရယ္နဲ႔ စိမ္းစားငပိတစ္တံုးထည့္ျပဳပ္ပါမယ္။ 
  2. ငါးကေတာ့ တစ္တံုးေလာက္ထည့္ျပဳပ္အရိုးႏႊာထည့္လို႔ရပါတယ္၊ အမဲသားလဲ ပါးပါးလွီး အရင္ထည့္ျပဳပ္ထားလိုက္ရင္ရပါတယ္။ 
  3. အရမ္းႏူးတာၾကိဳက္တဲ့သူရွိသလို၊ မႏူးတစ္ႏူးေလးမွာ အားလံုးဆယ္ထုပ္ျပီး ငရုတ္ဆံုၾကီးၾကီးနဲ႔ ေထာင္း၊ အေပ့ါငံအတြက္ဆားနဲနဲထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းထည့္ေထာင္းပီး.. ပူေႏြးေႏြး သိီးရြက္စံု ငပိစပ္စပ္အရိုင္းေထာင္းေလး ထမင္းစားျမိန္မွာေသခ်ာပါတယ္။ 
(ဒါကေတာ့ ကူးကူးရထားတဲ့နည္းပါ)။

    Comments

    1. ေက်းဇူးပဲ မနက္ျဖန္ လုပ္စားရမယ္
      စားေကာင္းမဲ့ပံုေလး

      ReplyDelete
    2. ဟုတ္တယ္
      ကခ်င္မွာလည္း အဲလိုေထာင္းစားၾကတယ္
      ၾကိမ္ဖူးလို႔ေခၚတဲ႕ ၾကိမ္ပင္ရဲ႕ အူတိုင္ေတြ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြကို ျပဳတ္ျပီးေထာင္းတာ
      ေျပာရင္းသြားေရက်တယ္..
      ကူးကူးေထာင္းထားတာ တကယ္စားခ်င္စရာေလး

      ReplyDelete
    3. ျမန္မာ့ အစားေသာက္ေတြ ပြဲ၀င္ေအာင္ ျပင္ႏိုင္ပါတယ္ေလ... မကူးကူးတို ့လို blogger ေတြ ကို အစားအေသာက္၀န္ႀကီးဌာန ဖြင့္ၿပီး ဌာနမွဴးခန္ ့ မယ္.. :D

      ReplyDelete
    4. ကူးကူးေရ ဟင္းရြက္စံုေထာင္းကေတာ႔ စိတ္၀င္စားစရာပဲ။ ကရင္ေတြက ဟင္းခ်က္ရင္ အဲလို ေတာထဲက ခူးလို႔ ဆြတ္လို႔ ရတဲ႔ ဟင္းရြက္ ဟင္းသီးအစံုထည္႕ခ်က္ေတာ႔တာပဲေနာ္။ တာလေပါဟင္းဆိုလဲ တူတူပဲ။

      အဲဒီဟင္းရြက္စံုေထာင္းကိုေတာ႔ တကယ္စိတ္၀င္စားတယ္။ ငပိနဲ႔ စပ္စပ္ေလးဆိုေတာ႔ အၾကိဳက္ပဲ။ တစ္ေန႔ ေထာင္းစားၾကည္႔ဦးမယ္ကူးကူးေရ။

      ReplyDelete
    5. စားျမိန္ေစမဲ့ဟင္းေကာင္းတခြက္ပါ။
      ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ပါအံုးမယ္။

      ReplyDelete
    6. ကိုၾကီးေက်ာက္တို႔ အညာသားေတြကေတာ့..ဆီပါရင္ ဒုတ္ေခ်ာင္းေတာင္စားလို႔႕ ေကာင္းသတဲ့.. ဆီမပါတာေတာ့ မၾကိဳက္ဘူး..
      ကရင္ေတြနဲ႔ အတူေနဖူးလို႔ ေနာက္တခါ ကရင္စာေရးတင္လိုက္ဦးမယ္...
      ေခြးေခါင္းခ်ဉ္၊ ေျမြရုိး ဆြတ္ျပဳတ္၊ ေမ်ာက္ငါးပိရည္...တခါထဲ လွ်ာလည္သြားေစရမယ္..

      ReplyDelete
    7. စားခ်င္စရာဘဲ ကူးကူးေရ. တစ္ေန႕လုပ္စားၾကည့္ပါဦးမယ္

      ReplyDelete
    8. စာခ်င္စရာေလးေနာ္။အဲလိုအေထာင္း၊အထု၊အသုပ္ အကုန္ႀကိဳက္တယ္။

      ReplyDelete
    9. ကူးကူး ေရ

      အဲဒီ ဟင္းရြက္စံု ေတြကို ကူးကူး ေထာင္းထားတာေလး ကလည္း စားခ်င္စရာ

      ခ်စ္တဲ႔
      အမေရႊစင္

      ReplyDelete
    10. ကူး အတြက္.. မ်က္မွန္အသစ္တစ္လက္ လာပို႔ရင္း ထုံးစံအတိုင္း ေငးသြားတယ္။


      ဒီစေန၊ တနဂၤေႏြ ေထာင္းဦးမယ္။

      ReplyDelete

    Post a Comment

    ကူးကူးေရ...

    Popular posts from this blog

    Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

    ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

    ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

    ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

    ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

    ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ