Skip to main content

BRB Soup (Beef Ribs Bitter)

ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အရိုးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဒီမွာေတာ့ ရင္ႏူးရိုးေခၚမလား အဲဒါကို သံုးထား ပါတယ္။
ေပါင္းအိုးနဲ႔ ႏူးေအာင္တည္ျပီးမွ အိုးၾကီးၾကီးထဲကိုထည့္ ျပီး စြပ္လုပ္မွာပါ။
ပထမအဆင့္ေပါင္းတဲ့အခါ ဂ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္အရိုးေဘးနားက အသားေတြ ႏူးအိေနတဲ့အထိေပါင္းေပးပါ။
ျပီးရင္ေတာ့အိုးၾကီးၾကီးထဲ ထည့္၊ ေရထည့္ျပီး knorr အမဲသား stock cube ေလး တစ္၀က္ ကို အခ်ိဳမႈန္႔အစားထည့္၊ ဆား ထည့္ မီး ေအးေအးနဲ႔ ဆက္တည္ထားပါမယ္။
  • ၾကက္ဟင္းခါးသီး တစ္လံုးရဲ႕တစ္ျခမ္း(သို႔)ကိုယ္အခါးၾကိဳက္ရင္ၾကိဳက္သေလာက္ ကို အထဲက အေစ့ေတြအကုန္ ထုတ္ပစ္ျပီး ေဘးအခြံသား သာယူ အဆင္သင့္လွီးျဖတ္ထားပါ
  • မုန္လာထုပ္ အရြက္ေတြလွီးျဖတ္ေဆးေၾကာထားပါ၊
  • ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္ကို ႏွစ္ျခမ္းခြဲ အေစ့ထုပ္ထားပါ။
  • ဘိုစားပဲသီးအေတာင့္လိုက္ကိုလဲ အမွ်င္ႏႊာေရေဆးထားပါ။
အရင္ဦးဆံုး အရိုးစြပ္ က အရသာ ျပည့္ျပည့္နဲ႔ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့ အေနထားေရာက္ျပီဆို ရင္ မီးပိတ္အေအးခံထားလိုက္ပါ။  အဆီခဲေတြ အေပၚမွာ တက္ခဲေနပါလိမ့္မယ္။
ဒါေတြကို ခပ္ထုပ္ပါ။။ ခဲေနေတာ့ ခပ္ထုပ္ရတာျမန္ပါတယ္။  ျပီးမွ ေနာက္တစ္ေခါက္ ဆက္တည္ပါ.. ဒီတစ္ခါေတာ့ ဟင္းရည္နဲနဲေႏြးတာနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ မုန္လာထုပ္ နဲ႔ ဘိုစားပဲ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း တို႔ကိုထည့္ျပီး ဆူေအာင္ထပ္တည္ျပီး အရြက္ေတြ ႏြမ္း ေလာက္ ျပီဆိုရင္ အိုးကိုခ်လို႔ရပါျပီ။
အဲဒါကိုအရင္က ေက်ာင္းလာတက္တဲ့ ကၽြန္မဆရာရဲ႕ အမ်ိဳးသမီး မီဇို ခ်င္းလူမ်ိဳးပါ။ သူ႔အိမ္မွာ အမဲအရိုးစြပ္ လုပ္ရင္ အရမ္းေသာက္လို႔ေကာင္းတာေၾကာင့္ အဲဒီနည္း အ တိုင္း လိုက္ထြင္ထားတာပါ၊ နဲနဲလြဲတာေတာ့ရွိလိမ့္မယ္။  သူ႔အိမ္မွာ ေတာ့ အရိုးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ဟင္းအိုးထဲက ခပ္ထုတ္ထားျပီး ဗန္းေပၚမွာ ဌက္ ေပ်ာရြက္ခင္း တင္ထားတယ္၊  စားခ်င္ရင္ အရိုး အရြက္ေတြထည့္၊ ဟင္းရည္ထည့္ျပီး စားရံုေပါ့။ 
ကၽြန္မအတြက္ေတာ့ တစ္ခါတည္းအိုးထဲမွာ ထည့္ျပဳပ္ထားလိုက္တယ္။ ၾကက္ဟင္းခါး သီးေၾကာက္တဲ့သူမ်ား စမ္းၾကည့္ပါလားလို႔ေျပာပါရေစ၊ အရမ္းမခါးပါဘူး၊ အခါးနဲနဲ သက္ေပမယ့္ အျခားဟင္းရြက္အခ်ိဳရည္ရယ္၊ အရိုးျပဳပ္ထားတဲ့ အစိမ့္ရယ္ေရာေတာ့ အရမ္းကိုအရသာရွိတဲ့ စြပ္ တစ္ခြက္ရျပီေပါ့။ 

Comments

  1. ကူးကူးေရ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ ဒီေန႔အိမ္မွာလဲ ဘာကူးေတလို႔ေခၚတဲ႔ ၀က္နံရိုးစြတ္ၿပဳတ္ ခ်က္တယ္။ စလံုးမွာေတာ႔ နာမည္ၾကီးေပါ႔။ ဆိုင္ေတြ ေပါမွေပါ၊ ဒီမွာေတာ႔ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ပဲ ခ်က္စားရတယ္။

    အမဲသားမစားလို႔ အမဲရိုးစြတ္ေတာ႔ မေသာက္ဖူးဘူး ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႔ဆိုေတာ႔ ထူးေတာ႔ထူးသားလို႔။ တရုတ္ေတြကေတာ႔ ၀က္နံရိုးနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္တာ သူတို႔နာမည္ၾကီးဟင္းဆိုပဲ။

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္ယ္.. အဲဒါအရိုးနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႔ ေပါင္းလိုက္တဲ့အရသာက တစ္မ်ိဳးကို ထူးေနတာ တီဆြိေရ..

    ReplyDelete
  3. ကူးကူး ေရ

    ၾကက္ဟင္းခါး သီးကို ဝက္အဆီအသားေလးေတြ နဲ႕ ပါးပါးလွီးခ်က္ရင္ အရမ္းစားလို႕ေကာင္းတယ္ အခုလိုမ်ဳိးေတာ႔ မစားဘူးေသးဘူး

    ReplyDelete
  4. မစားဖူးေသးဘူး။ ရံုးပိတ္ရက္မွလုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္။ ရွယ္ပဲ...ရႊလြတ္....ဗိုက္ဆာသြားျပီ။ း)

    ReplyDelete
  5. စားခ်င္လာၿပီ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုက်မလည္းၾကိဳက္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  6. အမဲနံရိုးစြပ္ကိုႀကိဳက္တယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႔ေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး။ နည္းရသြားၿပီ ေနာက္တခါ စမ္းၾကည့္ရမယ္။ ရွယ္ေပးတာ ေက်းဇူးပါညီမေရ။

    ReplyDelete
  7. I will try with pork rib. I think i will like it as i love bitter melon.
    Iora

    ReplyDelete
  8. ကူးကူးေရ.. လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ Thanks

    ReplyDelete
  9. စားခ်င္လိုက္တာေနာ္.:)

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ