Skip to main content

ပိန္းရိုးပိန္းရြက္ဟင္း

ပိန္းရိုး/ပိန္းရြက္ဟင္းေလးပါ။
ကၽြန္မရန္ကုန္မွာေနတုန္းကေတာင္ငူဖက္ကသူေတြလာရင္ ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္လုပ္
ထားတာယူယူလာေပးတယ္။ ခူလာမူ လို႕ေခၚတယ္။ တစ္ကယ္ေတာ့ကၽြန္မသိသေလာက္
ကရင္စကားအရဆိုရင္ေတာ့ ခူလာ=ကုလား မူ = မ ကုလားမ ေပါ့။ ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္
လွမ္းၿပီးဘယ္လိုလုပ္ထားလဲေတာ့မသိဘူး။အဲဒါကိုေရေႏြးေလးနဲ႕စိမ္..ေရစစ္ၿပီးၾကက္သြန္
ၿဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္နဲ႕ေထာင္း။ပဲဟင္းေလးနဲ႔မ်ားစားလိုက္ရရင္ထမင္းၿမိန္လိုက္သည္ၿဖစ္ၿခင္း။
႔႔ပိန္းရြက္ကိုအေၿခာက္လုပ္ထားေတာ့မဲမဲေလးေတြၿဖစ္ေနလို႔ခူလာမူလို႕ေခၚတာလဲၿဖစ္ႏိုင္တယ္။
မေန႔ကေတာ့သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕မိန္းမကပိန္းရြက္၊ပိန္းရိုးကိုခ်က္လာလို႔ကၽြန္မခူလာမူ
ကိုတန္းၿပီးသတိရမိတာပါ။ပိန္းရြက္၊ပိန္းရိုးကိုခ်က္တာမဟုတ္ဘူး က်ိဳတာ၊မသိရင္ေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္
ရြက္အတိုင္းဘဲ။
၁။ စားလို႕ရတဲ့ပိန္းအရြက္နဲ႔အမွ်င္ေတြခြာထားတဲ့ပိန္းရိုးေတြကိေရစင္စင္ေဆးရပါတယ္။
၂။ ပိန္းရိုးကိုအိုးထဲကိုထည့္အုန္းႏို႔ရည္ကိုထည့္ၿပီးပိန္းရိုးနူးၿပီးေပ်ာ္လာသည္အထိက်ိဳပါတယ္။
၃။ ပိန္းရြက္မ်ားကိုထပ္ထည့္ၿပီး
၄။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္မ်ားမ်ားလွီးၿပီးထည့္ပါ။
၅။ ဆီအနဲငယ္၊ ဆား+ အခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ၿပီးအားလံုးႏြမ္းက်ေနေအာင္ထပ္က်ိဳပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့စားလို႔ရပါၿပီ။ ဘာအရသာလဲဆိုတာေတာ့ရွင္းၿပရခက္ေပမယ့္တစ္ခါစားမိတဲ့သူေနာက္
တစ္ခါထပ္စားခ်င္တာေတာ့မလြဲဧကန္ပါ.. ကၽြန္မဆိုထမင္းေတာင္မစားေတာ့ဘူး။ ပိန္းအုန္းႏို႕ဟင္း
ကိုဘဲထိုင္စားေနတာ. အုန္းႏို႕ဆုိေပမယ့္ပိန္းရိုးနဲ႔ေရာက်ိဳလိုက္ေတာ့အုန္းအနံ႔ကအရမ္းမၿပင္းပါဘူး။
အားလံုးသမေရာေမႊၿပီးစိမ့္ေနတာပါ။

Comments

  1. ကၽြန္မတို႕ဆီမွာေတာ႕ေလ ပိန္းေတြ ပြင္႕တဲ႕အခ်ိန္ လယ္ထဲမွာ ပိန္းပြင္႕ေတြလိုက္ခူးျပီး ဟင္းရည္ခ်က္စားၾကတယ္
    ဟိုမွာေတာ႕ ပိန္းေစာလို႕ေခၚတယ္.. ေန႕တစ္၀က္နီးပါး ေရခန္းလိုက္ ထပ္ထည္႕လိုက္နဲ႕ ပိန္းပြင္႕ေတြ မြမြေၾကသြားတဲ႕ထိ တည္ေပးရတာ... ျပီးေတာ႕ အခ်ဥ္ေလးထည္႕..
    ခုေရးထားတဲ႕ပိန္းရိုးဟင္းေလးကိုၾကည္႕ျပီး တံေတြးေတာင္ျမိဳမိတယ္.. ဒီလို ေဒသအစားအစာေတြ အရမ္းသေဘာက်မိတယ္..

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ