Skip to main content

ဇီးၿဖဴငါးပိေထာင္းႏွင့္ထမင္း၀ိုင္း

မေန႔ညက ပရီးမီးယားလိဒ္ ေဘာပြဲေႏွာက္ယွက္တာနဲ႔ မနက္ (၂)နာရီေလာက္မွအိပ္ၿဖစ္
တယ္။ အိပ္ရာႏိုးေတာ့ဗိုက္ေတာ္ေတာ္ဆာေနပီ။ မဆာဘဲေနေတာ့မလားေလ ၁၂ နာရီ
ေတာင္ေက်ာ္ေနပီ။ မိုးလင္းကတည္းကစဥ္းစားမိတာစားဖို႔ပါဘဲ... ဆိုတဲ့သီခ်င္းလိုဘာ
စားရင္ေကာင္းမလဲဆိုတာထက္ဘာစားခ်င္သလဲဆိုတာအရင္စဥ္းစားရပါတယ္။ ႏွဖူးေပၚ
လက္တင္ၿပီးေတာ့..ဇီးၿဖဴသီးၿပဳတ္ထားတာရွိတယ္။ ၿပီးခဲ့တဲ့အပတ္က စင္ကာပူက ေစတနာ
ရွင္တစ္ဦးတစ္ကူးတစ္ကပို႔ေပးလိုက္တာ...ၿမန္မာၿပည္က export လုပ္တဲ့ဟာေတြဆိုေတာ့
အရမ္းေတာ့မလတ္ေတာ့တာနဲ႔ခ်က္ၿခင္းၿပဳတ္ၿပီးသိမ္းထားတာ....
ဒါေၾကာင့္ဇီးၿဖဴသီးေထာင္းနည္းကိုဘဲအစဥ္တစ္က်ေၿပာၿပေတာ့မယ္။ (ဖတ္မိတဲ့သူေတြထဲ
မွာမ်က္ေစာင္းတစ္ထိုးထိုးၿဖစ္ေနမယ့္သူနဲ႔...မတည့္တာမွစားခ်င္တယ္..ေနာက္မွဘာညာ
ဆိုၿပီးဖုန္းဆက္ၾကိမ္း၀ါးမယ့္သူေတြရွိေနမယ္ဆိုတာသိပါတယ္ေနာ္)
ဒါေၾကာင့္..ဇီးၿဖဴသီးကိုအရင္ႏြမ္းသြားေအာင္ၿပဳတ္လိုက္ပါတယ္။

ဇီးၿဖဴသီး - ၅ လံုး
မွ်င္ငပိ - ဇြန္းတစ္၀က္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၂ မႊာ
ငရုတ္သီးမိုးေမွ်ာ္ - ၁၀ ေတာင့္
ဆား နဲ႔ အခ်ိဳမႈႈန္႔အနဲငယ္... တို႔နဲ႔ပါ။

စစၿခင္းငရုတ္သီးစိမ္းကိုအညွွာေၿခြ၊ ဆားအနဲငယ္ထည့္ေထာင္းပါတယ္။
ၿပီးရင္ၾကက္သြန္ၿဖဴအစိတ္ၾကီး ၂ မႊာကိုထည့္ေထာင္းပါတယ္။
ၿပဳတ္ထားတဲ့ဇီးၿဖဴသီးအလံုးလိုက္ထည့္ၿပီးတစ္ခ်က္ေထာင္းလိုက္ေတာ့အလယ္ကကြဲသြားၿပီးအေစ့ကိုခြာထုတ္၊ အသားကိုဘဲဖိေထာင္းပါတယ္။
အားလံုးေၾကေလာက္တဲ့အခါ မွ်င္ငပိကို မီးနဲနဲကင္ၿပီးထည့္ေမႊလိုက္ပါတယ္။ အေပါ့ငံၿမည္းၿပီး..အခ်ိဳမႈန္႔ေလးနဲနဲထည့္လိုက္တဲ့အခါ......
ရႈးရွဲခ်ဥ္ဖန္ ဇီးၿဖဴသီးငါးပိေထာင္းေလးတစ္ခြက္ရပါၿပီ။..
ခြက္ထဲထည့္ၿပီးခ်ိန္မွာေတာ့ ဆီေလးအေပၚယံနဲနဲေလာင္းထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပိုစိမ့္သြားတာေပါ့...
စားၾကပါအံုး.... အိမ္ကိုသတိရတဲ့အခ်ိန္ မိုးေအးေအးမွာ အာလူးအသားဟင္းေလးနဲ႔၊ ဇီးၿဖဴသီးေထာင္း
ေလးနဲ႔..ဟင္းခါးေလးနဲ႔...တို႔စရာ ေက်ာက္ပြင့္နဲ႔ကီ၀ီသီးေလး........
အင္းးးးးးးးးးးးးးးးးး တယ္လွပတဲ့တနဂၤေႏြေန႔ေလးပါလားေနာ္.........
အသားနဲ႔အာလူးကိုေတာ့ရိုးရိုးေလးထံုးစံအတိုင္းခ်က္ထားတာပါ။ အသားကခ်က္ထားၿပီးသား
ရွိေတာ့အားလူးကိုေရနဲ႔ၿပဳတ္ပီးေရာထည့္လိုက္တာ...အလြယ္နည္း...

အသုပ္စံုလုပ္ဖို႔ေက်ာက္ေက်ာေရစိမ္တုန္းက တို႔စားဖို႔တမင္ဖယ္ထားတာ.. ကီ၀ီသီးေလးပါ
ေရာစားလိုက္တယ္။ ေကာင္းမွေကာင္း...

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ