Skip to main content

စားဖြယ္စံု၊ ၾကြားဖြယ္စံု

တစ္ေန႔တစ္ေန႔၊ မနက္ႏိုးတာနဲ႔ပန္းသီးတစ္လံုးအိတ္ထဲေကာက္ထည့္ၿပီးရံုးကိုေၿပး၊ ရံုးေရာက္တာ
ေတာင္ဘာမွမစားခ်င္ဘူး။၁၀နာရီေက်ာ္ေလာက္မွနဲနဲဗိုက္စာတယ္၊အဲေတာ့ပန္းသီးစား၊ေရေသာက္
ေန႔လည္စာစားခ်ိန္ၾကလဲမယ္မယ္ရရဘာမွမစားၿဖစ္တာၾကာၿပီ။ ဆရာ၀န္မကေတာ့ေၿပာတယ္၊ အဲ
ဒီေဆးေတြေသာက္ရင္ရင္ၿပည့္ေနၿပီးဘာမွမစားခ်င္ဘူးတဲ့။ အဲလိုေနလာတာသံုးပတ္ေက်ာ္ပီ။ လူက
အားမရွိေတာ့ဘူး။ သူငယ္ခ်င္းေတြကေတာင္ အသားပိုၿဖဴလာတယ္လို႔ေနာက္ေနၾကတယ္။ စားခ်င္
တာေတြကၿမန္မာၿပည္ကကိုယ္နဲ႔မတည့္တဲ့အစာေတြ။ လူၾကံဳရွိတာနဲ႔ေမာင္ေလးကိုဖားၿပီးဒညင္းသီး
ခိုးပို႔ေပးဖို႔ဆြယ္ရတယ္။ ေနာက္ဆံုးေတာ့ေရာက္လာပါတယ္။ မာမီကမန္က်ဥ္းသီးေၾကာ္၊ဒညင္းသီးနဲ
နဲနဲ႔ေတာင္ၾကီးပဲစိမ္းေၾကာ္။
ဒညင္းသီးကမစားတာအေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ အနံ႕လဲဆိုး၊ ေက်ာက္ကပ္အတြက္လဲမေကာင္း။ စားခ်င္
ေတာ့လဲခက္သားဟ။ ဒါေပမယ့္သူငယ္ခ်င္းအမၾကီးကၿမန္မာၿပည္ကေနဘယ္လိုလုပ္မရလဲဆိုတာ
တစ္ဆင့္ၿခင္းေၿပာၿပထားေတာ့ ကၽြန္မလဲဒညင္းသီးကို မီးေသြးတစ္တံုးထည့္ၿပီးအရင္ၿပဳပ္လိုက္တယ္ ပြက္ပြက္ဆူရင္၊ေရေတြအကုန္သြန္ပစ္တယ္။ ၿပီးေနာက္ႏွစ္ရည္ထပ္ၿပဳပ္သြန္ပစ္တယ္။ၿပီးမွအခြံႏႊာ အထိပ္ကအပင္ေပါက္ေလးကိုဆြဲထုတ္။ ၿပီးတာနဲ႔ဆီပူေလးနဲ႔လိမ့္ၿပီးစားတယ္။ ေကာင္းမွေကာင္း။
တစ္ခါတစ္ေလအပင္ပန္းခံအဆာပလာတစ္ပံုတစ္ပင္လုပ္ၿပီးစားရတာပင္ပန္းၿပီးတစ္ကယ္စားမယ့္အခ်ိန္
ေရာက္ရင္မစားႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ဒီမွာခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေတာ့မရွိဘူး။ ကၽြန္မစိုက္ထားတဲ့အပင္ေတြကၿမန္မာသူ
ငယ္ခ်င္းေတြကိုခူးေပးလိုက္ေတာ့ ကၽြန္မမွာခ်ဥ္ေပါင္မရွိေတာ့ဘူး။ ဒါေပမယ့္ရံုးကအမၾကီးတစ္ေယာက္
ကသူ႔ၿခံထဲမွာခ်ဥ္ေပါင္ပင္စိုက္ထားေပးၿပီးခူးခူးယူလာေပးတယ္။ သူ႔အပင္ေတြကမွေတာ္ေတာ္သန္တာ။
ၿမက္ရိုင္းၾကားမွာေပါက္တာကိုး။ ကၽြန္မလဲ၀ယ္ထားၿပီးသားတစ္လားပီးယား ငါးတစ္ေကာင္ရွိတာနဲ႔
ငံၿပာရည္ေလးနဲ႔ၿ႔ပဳပ္၊ အေရခြံၽႏႊာ၊ လြင့္ပစ္ (ငါးအေရခြံ၊ ၾကက္သားအေရခြံအခုထိမစားရဲေသးဘူး)အသား
ဖတ္ေတြခ်ည္းဘဲသတ္သတ္ဖယ္ထားၿပီးၾကက္သြန္ၿဖဴ/နီနဲ႔ေမႊးေနေအာင္ဆီသတ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ကိုစီးေနေအာင္
ၾကိဳၿပီးေလာင္းထည့္လိုက္ပါတယ္။ စားလို႔ေတာ့ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။
မႈိ၀ယ္ထားတဲ့တစ္ထုပ္ကတစ္ပတ္ၿပည့္ေတာ့မယ္..ေရေဆးၿပီးၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ႔ ပလိန္းေၾကာ္လိုက္တယ္။
ႊအမၾကီးတစ္ေယာက္ကၿခံထြက္ေဂၚရခါးညြန္႔ေလးေတြခူးလာေပးေတာ့ ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ႔ဘဲ ပလိန္း...
ညေနစာကေတာ့ရွယ္ေပါ့.....ကၽြန္မရဲ႕အေ၀းကသူငယ္ခ်င္းေတြကေတာ့ေၿပာအံုးမယ္...
ဘာေကာင္းစားတစ္နပ္ဆိုလဲ...ဟိဟိ
ကၽြန္မဆရာ့အိမ္သြားလည္တုန္းၿမန္မာေတြစုၿပီးမုန္႔ဟင္းခါးခ်က္စားၾကတာ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔မရွိေတာ့
သူကငရုတ္သီးစိမ္းကိုအညွာေခၽြ၊ဘလန္ဒါနဲ႔ၾကိတ္ၿပီးငံၿပာရည္နဲ႔ၿပန္က်ိဳလိုက္တာ...အားပါးပါးစပ္မွ
စပ္၊ ေကာင္းမွေကာင္းပါ..မုန္႔ဟင္းခါးထဲထည့္စားေတာ့ ငံၿပာရည္သတ္သတ္ထပ္ထည့္စရာလိုေတာ့
ဘူးေပါ့...ညီမ၀မ္းကြဲဘူးသီးေၾကာ္တာမ၀ါဘဲနီသြားလို႔ရီစရာေလးေတြၿဖစ္လို႔.... ပဲေၾကာ္ကေတာ့ တစ္
ကယ့္ရွယ္ပါ။ ပဲကိုတစ္ရက္တစ္ညစိမ္ထားၿပီးအေၾကာ္မႈန္႔နဲ႔ေၾကာ္တာပါ...
ေၾသာ္..ဒါနဲ႔ၾကြားလိုက္အံုးမယ္။ မာမီလာလည္တုန္းက၀ယ္ၿပီးစိုက္ေပးထားတဲ့ႏွင္းဆီႏွစ္ပင္ကေသၿပီေၿခာက္
ေနၿပီလႊင့္ပစ္မလို႔လုပ္တုန္းကအန္တီတစ္ေယာက္က အုတ္(သမံတလင္း)ေပၚကေနေၿမၾကီးေပၚမွာအိုးကိုခ်ထားလိုက္ဆိုလို႔ခ်ထားလိုက္တာ..အႏုေလးေတြထြက္လာ
ၿပီးအခုေတာ့အပြင့္ေလးေတာင္ပြင့္ေနေပါ့...မလွဘူးလား...ကိုယ့္ရည္းစားကိုေပးခ်င္တဲ့သူမ်ားၾကိဳတင္စာရင္း
ေပးထား ေနာက္ဆိုအမ်ားၾကီးထပ္ပြင့္ဦးမွာ....
ညီမေလးကလဲဒီကအိပ္ရာခင္းေတြမလွ၊အသားလဲမေကာင္းေစ်းလဲၾကီးမို႔သူဘန္ေကာက္ကေနပို႔ေပး
တာခ်စ္ခ်ာေလးေနာ္...အိမ္ကေကာင္မေလးခင္းတာမညီဘူး...ဆႏၵေစာၿပီးဓာတ္ပံုအရင္ရိုက္လိုက္တာ။
ဖက္လံုးေလးကိုေတာင္အထိပ္ၾကိဳးမခ်ည္ရေသးဘူးး...

Comments

  1. mouth watering .
    .
    .
    also lovely အိပ္ရာခင္း

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

ေငြေဆာင္ အစားစာမ်ား

ေငြေဆာင္မွာေတာ့ ပထမရက္ ေဟာ္တယ္ကဘဲအဆင္ေျပတာမွာစားတယ္၊ ေနာက္ေန႔မွာေတာ့ ရြာထဲကိုသြားစားျဖစ္တယ္၊ စားစရာရယ္အေထြထူးမရွိပါဘူး။ ေမာင္ေလးကေတာ့ ငါးကင္၊ ပုဇြန္ကင္နဲ႔အလုပ္ရႈပ္ေနတာ။ သူက ဂဏန္းစားခ်င္တာ အရမ္းဘဲ၊ ပါးပါးက ဗိုက္ပ်က္မွာစိုးလို႔ မစားခိုင္းဘူး။  ရိုက္ျဖစ္ခဲ့တဲ့အစားေသာက္ပံုေလးေတြပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရာက္တုန္း ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေတာ့ ထမင္းပြဲတိုင္းမွာစားတယ္။ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္။   သတ္သတ္လြတ္ ဘာဘီကယူးးးးး ငါးကင္  ငါးပုတ္ေျခာက္ - တစ္ေကာင္ ၅၀၀၀  ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္  ေက်ာက္ပြင့္သုပ္  ပင္လယ္ငါး ပဲငပိခ်က္  ငါးနီတူသုပ္  ေက်ာက္ပုဇြန္..  တစ္ေကာင္ ၁၀၀၀၀ ငါးေခါင္းခ်ဥ္ေရ   ပင္လယ္ငါးမခ်က္မွီ  ပင္လယ္ငါးခ်က္  ငပိရည္တို႕စရာ  ေခါင္းရြက္ဗ်ပ္ထိုးေစ်းသည္ထံမွ မခ်က္ရေသးေသာငါးမ်ား ၾကက္သားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ (ရြာတြင္းထမင္းဆိုင္) ထမင္းဆိုင္မွေၾကာင္ကေလး..  ပါးပါးဦးထုပ္က်သြားတာကိုသူက အဆင္သင့္၀င္ထိုင္ေနတာ။

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ...