Skip to main content

ကန္ဇြန္းဥရြက္အစိမ္းသုပ္

အခုတစ္ေလာ Pasta ဆိုတဲ့ ကိုးရီးယားဇတ္လမ္းတြဲေလးၾကည့္ေနတယ္။ အစပိုင္းဘဲရွိေသးတယ္။ Pasta ကိုအရမ္းကိုစိတ္၀င္စားေနမိတယ္။ လုပ္တတ္ခ်င္တာပါ။ Pasta စားဖူးတယ္..ဆိုင္မွာေတာ့မဟုတ္ဘူး၊ သူမ်ား လုပ္ေကၽြးတာစားဖူးတာ..မဆိုးပါဘူး။ Spaghetti ကိုေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။ ခ်ိဳရဲရဲနဲ႕ ဘာအရသာမွန္းကိုမသိဘူး။ ဒီမွာ Spagetti ေဆာ့စ္ ေတြေရာင္းတယ္..အဲဒါကို ေခါက္ဆြဲနဲ႔ေရာစားၾကတာဘဲ.. မ၀ယ္တတ္လို႔လားမသိခ်ိဳရဲရဲကို ျဖစ္ ေနတာကိုမၾကိဳက္ဘူး။ ရံုးမွာ ပီးခဲ့တဲ့အပတ္က overtime 12 နာရီေက်ာ္ထိဆိုေတာ့ ကၽြန္မနဲ႔ လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ အကိုၾကီးတစ္ေယာက္ကို အ၀ယ္ေတာ္လႊတ္လိုက္တယ္.. ဒီကလူေတြမ်ား Spaghetti တယ္လဲၾကိဳက္ၾကသကိုး..  မွာလိုက္တာ(၁၀) ေယာက္မွာ (၉) ေယာက္က Spaghetti တဲ့ေလ...
Mall ကစားေသာက္ဆိုင္ေတြ..fast-food ဆိုင္ေတြမွာလိုက္ရွာတာ..မသကၤာလို႔ေမးၾကည့္ေတာ့ တစ္ခုမွ ၀က္သား နဲ႔မလြတ္ဘူး.. ေဆာ့စ္ ထဲမွာထည့္ခ်က္ထားတာ..ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ေသခ်ာေမးၾကည့္မွ ဆိုင္အကုန္လုံုးနီး ပါး ၀က္သားနဲ႔မလြတ္ဘူး... ကၽြန္မအျပင္မွာတစ္ခါမွစမ္းမစားဖူးတာေတာ္ေသးတယ္။  ေနာက္ဆံုးေတာ့ KFC လိုက္ရွာပီး သူတို႔ဆီက spaghetti ကေတာ့ ၀က္ နဲ႔လြတ္တယ္ဆိုမွ စိတ္ခ်လက္ခ် ၀ယ္ရတယ္.. 
ဒီကလူေတြ၀က္သားအရမ္းၾကိဳက္ၾကတယ္.. ဘာမဆို၀က္မပါရင္မပီးဘူး။ ၀က္သားမစားတဲ့ ကၽြန္မတို႔ တစ္ေတြကေတာ့ ေတာ္ေတာ့ကို အခက္ေတြ႔တယ္.. တစ္ေခါက္လဲ စားေသာက္ဆိုင္တစ္ခုမွာ ဘူေဖးစတိုင္ လုပ္ထားတာ... စားခ်င္စရာေတြၾကီးဘဲ.. ပန္းကန္ယူ..တန္းစီပီးမွ တစ္ေနရာအေရာက္ ၀က္ေခါင္းၾကီး ကင္ပီး ခ်ထားတာေတြ႔လို႔ ျပန္လွည့္ထြက္လာခဲ့ရတယ္..
၀က္သားမစားဖူးေတာ့ ဘာအရသာလဲမသိဘူး ဒါေပမယ့္ လူၾကိဳက္မ်ားပံုေထာက္ေတာ့ ေကာင္းလို႔ ျဖစ္မယ္ ထင္တာပါဘဲ.. ျမန္မာစကားပံုေတာင္ရွိေသးတယ္ အသီးမွာသရက္၊ အသားမွာ၀က္ ဆိုလား..
ကၽြန္မတို႔ကေတာ့ ဘာသာေရးအရေရာ၊ ေမြးကတည္းက မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္မစားတာေၾကာင့္သာ ၀က္ဆို ေရွာင္ ေနရေပမယ့္.. ၀က္သားကိုအဓိကထား စားတဲ့ေနရာမ်ိဳးေရာက္ေနရတာ အစားေသာက္အရမ္းခက္ခဲ ပါတယ္။  အျခားအသား၀ယ္မယ္ဆိုျပန္ေတာ့လဲ ၀က္သားနဲ႕တြဲေရာင္းျပန္ေရာ.. သတ္သတ္ကန္႔ထားေပ မယ့္ စဥ့္နီတံုး..သံုးတဲ့ဓား.. ခ်ိန္တဲ့ေနရာ..အကုန္တူေတာ့ စိတ္ထဲမွာတစ္မ်ိဳးၾကီးရယ္ေၾကာင့္ ေနာက္ဆံုးေတာ့ လည္းသတ္သတ္လြတ္စခန္းေရာက္တာပါဘဲ...
ဒီႏွစ္အတြင္မွာ ကၽြန္မေခါင္းအရမ္းမူးတာ လည္ေနေအာင္မူးတာ ႏွစ္ခါရွိပီ.. ပီးခ့ဲ့တဲ့လက တစ္ခါ..
၅ ရက္ေလာက္ၾကာတယ္.. ဒီတစ္ေခါက္လည္းထိုနည္းလည္းေကာင္းဘဲ.. မေသာက္ဘဲ မူးေနတာအဲလို..
ခ်စ္သူကေျပာတယ္.. အသားမွမစားတာတဲ့.. ကၽြန္မက အတြန္႔တက္တယ္.. အသားမစားလဲ ပဲတို႔ အျခားအဟာရျဖစ္မယ့္ဟာေတြစားေနတာဘဲလို႔... သူကလက္မခံပါဘူး... အသားစားေပးသင့္ေၾကာင့္ဘဲ တရားခ်ပါတယ္။ ကၽြန္မလဲ အသား၀ယ္ရတာ အခက္ခဲျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း.. ရွင္းျပရတာလဲ ခဏခဏပါ။ 
အသားမစားရင္ေတာင္မွ အျခားသီးႏွံနဲ႔ ပဲ..ငါး စသည္တို႔ကို အခ်ိဳးက်က် အစံုလင္ခ်က္ျပဳပ္စားေသာက္ ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေကာင္းမွာပါ။ ဒါေပမယ့္ အလုပ္ခ်ိန္ နဲ႔ ဘေလာ့ လည္ခ်ိန္နဲ႔ လူမႈေရး(ေငြမရေခါင္းရႈပ္) အလုပ္ေတြနဲ႔ရြာလည္ေနေတာ့လည္းခက္သား။
ၾကာသပေတးေန႔က ေဖေဖၚ၀ါရီလေမြးေန႔ရွင္ေတြ စုပီး ေန႔လည္စာေကၽြးတယ္.. အစံုလင္ဘဲ...
ထံုးစံအတိုင္းအကုန္လံုးသတ္သတ္လြတ္ပါ.. အဲဒီအထဲမွာ ကၽြန္မမ်က္စိက်ေနတာ.. ကန္ဇြန္းဥအရြက္အစိမ္း ကို အစိမ္းသုပ္ထားတာကိုပါ... ကန္ဇြန္းရိုးအစိမ္းသုပ္ေတာ့စားဖူးတယ္.. ကန္ဇြန္းဥအရြက္ကိုေတာ့ တစ္ခါ မွမစားဖူးလို႔ ျမည္းၾကည့္တာ ေကာင္းတာနဲ႔ အိမ္မွာသီးသန္႔လုပ္စားျဖစ္တယ္။
ကန္ဇြန္းဥအရြက္စိမ္း (sweet potato leaves) ကို ေရစင္ေအာင္ေဆး..ပါးပါးလွီးပီးေတာ့ ရွလကာရည္ရယ္ ဆားရယ္ နဲနဲထည့္ပီး ေရ (၂) မိနစ္ေလာက္ဘဲစိမ္ရတယ္..
ပီးရင္ထုတ္၊ ေရစစ္ပီးရင္ 
ၾကက္သြန္နီ လွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ အေစ့ထုတ္ပီး အတုံးေလးေတြလွီး..
ငရုတ္သီးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အနီေတာင့္ကို လည္းအေစ့ထုတ္ပီးပါးပါးလွီး..
ဆား နဲ႔ ႏွမ္းဆီ၊ ႏွမ္းေလးေတြျဖဴးပီးသုပ္စား....အခ်ဥ္ထပ္လိုခ်င္ေသးတယ္ဆိုရင္ေတာ့ သံပုရာသီးေလးညွစ္ လိုက္ပါ... လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔အရမ္းလဲစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

အရင္က အသီးရြက္အစိမ္းသုပ္ေတာ့မယ္ဆို ဆီခ်က္သတ္ေလ့ရွိေပမယ့္ အခုေတာ့ အစိမ္းသုပ္ဆို အားလံုး အစိမ္းျဖစ္မွပိုအရသာရွိတယ္ဆိုတာကို ေမြးေန႔ရွင္ေတြထဲက အာဖရိက ေျပာင္းလာတဲ့့ Canadian အန္တီ က ေျပာျပလို႔သိရပါတယ္။

Comments

  1. တို့လည္း vegetable ဆိုအကုန္ၾကိဳက္တယ္။ မစားတဲ့အရြက္ဆို စာရြက္ဘဲရွိတယ္ :)

    ReplyDelete
  2. ကူးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးကူူူူူူူူူူူူူူူူူးးးးးးစ ္ ္္ ္ ္ ္
    ရံုေလးလည္း၀က္သားစားဖူး
    ဘာသာေရးေၾကာင့္ေတာ့ဟုတ္ဖူးရယ္
    ဖိုးဖိုးကေဂၚရခါးမို႔လို႔မစားတာ
    ကူးကူးစ ္ ္္ ္က ဘာလည္းဟင္
    သိခ်င္ပါ၏ ရ့ုေလးေလ စပ္စုလားဟင္ ကူကူူူူူူူူူစ္္ ္ ္


    ခ်စ္တဲ့
    ရံုေလး

    ReplyDelete
  3. R U Muslim? Sorry if I am too curious :-))

    ReplyDelete
  4. ံျမဴးစ္္္ ္ ္္ ကူးအဘိုးလဲ ေဂၚရခါးဘဲ.. Nepalese ..
    @ Anonymous.. I'm not Muslim. I'm an "Adventist"

    စုဘူးေရ.. ေျပာတတ္တယ္.. :)

    ReplyDelete
  5. ကူးကူးေရ..
    မစားတာတူေနေတာ့...အဲ့လိုပဲဒုကၡေရာက္တယ္...
    ကိုယ္ခ်င္းစာပါတယ္...။

    ေပါက္

    ReplyDelete
  6. ကူးကူးေရ...
    အဲဒီအရြက္ကို သုပ္မစားဖူးေသးဘူး...
    အခုေတာ့ အရြက္မရေသးလို ့ရန္ကုန္ေရာက္မွ
    သုပ္စားရမယ္...

    ReplyDelete
  7. ကန္စြန္းဥကုိ မမလုတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္မွာလည္း သုပ္စားၾကတယ္။ ကန္စြန္းဥကုိ ခ်င္းလုိျခစ္၊ ျပီးေတာ့ ေရွာက္ရည္နဲ႕ စိမ္ျပီး ခ်င္းလုိပဲ ႏွပ္လုိက္တာ။ ျပီးေတာ့မွ ခ်င္းသုပ္လုိ သုပ္စားၾကတာေပါ့ေနာ္။ အခု ကူးကူးရဲ႕နည္းေလးလည္း စားေကာင္းမယ့္ပံုေလး။ မမလုလည္း စုဗူးလုိပဲ မစားတဲ့အရြက္က စာရြက္ပဲ ရွိတယ္။ ေကာင္းတယ္ေနာ္။ ေက်းဇူးပါ ညီမေလးေရ။

    ReplyDelete
  8. ေစတနာ့ဝန္ထမ္း ခ်စ္အုန္းေဖFebruary 21, 2010 at 10:31 PM

    Sweet Potato

    Sweet potato shows trypsin inhibitor activity. That means it contains an enzyme inhibitor that blocks the action of trypsin, an enzyme that digests proteins. The trypsin inhibitor prevents the digestion of protein. Sweet potatoes with higher protein levels have more of the trypsin inhibitor. This makes raw sweet potato difficult to digest. The trypsin inhibitor is deactivated by cooking.

    One way the raw food diet helps people is by supplying food enzymes. Food enzymes do part of the work of digesting the raw food. Enzyme inhibitors increase the amount of work that your body needs to do to digest foods. Enzyme inhibitors force your body to produce more digestive enzymes. This uses up resources that could be used to produce detoxifying enzymes. When animals are regularly fed enzyme inhibitors in research, they become sick. Sweet potato should not be eaten raw.

    ReplyDelete
  9. thanks for your advice..
    this is about sweet potato leaves, not about sweet potato....
    that leaves is tender than kang kong (water cress)

    ReplyDelete
  10. က်န္းမာေရးဝန္ထမ္းခ်စ္အုန္းေဖFebruary 22, 2010 at 2:34 PM

    Well the main point being eating raw vegetables is not always good for your health.

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ