Skip to main content

အာလူးအစာသြပ္ယုန္

အာလူးကတ္သလစ္ေၾကာ္က..အပ်င္းေၿပစားဖို႔ၿဖစ္ၿဖစ္.. ထမင္းနဲ႔တြဲဖက္စားဖို႔ၿဖစ္ၿဖစ္စားလို႔ေကာင္း
ပါတယ္။ ကၽြန္မသူမ်ားေၾကာ္ထားတာသာစားဖူးတာတစ္ခါမွကိုယ့္ဘာသာကိုယ္မေၾကာ္ဖူးဘူး။ ဒီ
တစ္ခါေတာ့စမ္းၾကည့္အံုးမွဆိုၿပီးေတာ့လုပ္နည္းကရိုးပါတယ္။ အဆန္းထြင္ခ်င္တဲ့ကၽြန္မသာပင္ပန္း
ေညာင္းခ်ိေနေအာင္လုပ္ရတာ...
အာလူး - အလံုးၾကီး (၆) လံုး
ငါး
ေရႊပဲသီး
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္ဥ
ဆား၊ မဆလာ
ပထမဆံုးၾကက္သြန္နီကိုေတာက္ေတာက္စင္းထားလိုက္ပါတယ္။ ေရႊပဲသီးကိုလဲေသခ်ာေခြ်ၿပီးေရေဆး
ေတာက္ေတာက္စင္း၊ ငါးကိုၿပဳပ္ၿပီးအသားခ်ည္းႏႊာထားပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီကိုဆီနဲနဲေလး
နဲ႔ႏြမ္းရံုေလာက္လိွမ့္ၿပီးငါးကိုဆီသတ္ၿပီး ေရႊပဲသီးကိုလဲႏြမ္းရံုေလာက္ဆီသတ္၊ အာလူးၿပဳတ္ထားတာ
ေတာ္ေတာ္ေပ်ာ့ေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ (ေထာင္းရမွာပ်င္းလို႔) အာလူးေတြကိုအခြံႏႊာၿပီးပါးပါးလွီး၊ လက္အိပ္
စြပ္ၿပီးအေသကိုနယ္ပါတယ္။ ဂ်ဳံနယ္သလိုေပါ့.. ၿပီးေတာ့အလံုးေလးေတြလံုး လုပ္ထားတဲ့အစာေတြကို
သြပ္...လုပ္ေနရင္းနဲ႔စိတ္မရွည္ေတာ့တာနဲ႔ အစာေတြအကုန္အာလူးနယ္ထဲအကုန္ေရာေမႊၿပီးစီးေန
ေအာင္ထပ္နယ္ၿပီး ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့ပံုစံေလးေဖာ္ၿပီး ၾကက္ဥကိုဆားနဲနဲ၊ မဆလာနဲ႔နာနာ ေခါက္ထား တဲ့အထဲမွာတစ္ခ်က္ေလာက္ႏွစ္၊ ၿပန္ဆယ္ၿပီး ဆီနဲနဲမွာအိုးကပ္ေၾကာ္ရံုပါဘဲ။ ဆီေတာ္ေတာ္စုပ္ပါ
တယ္။ ေၾကာ္ၿပီးတာနဲ႔ဆီစုပ္စကၠဴေပၚတင္ထားလိုက္ရံုပါဘဲ။ ကၽြန္မကေတာ့ယုန္ခ်စ္တဲ့သူဆိုေတာ့
အာလူးကတ္သလစ္ကယုန္ပံုေလးေပါ့..ဟိဟိ

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

ေငြေဆာင္ အစားစာမ်ား

ေငြေဆာင္မွာေတာ့ ပထမရက္ ေဟာ္တယ္ကဘဲအဆင္ေျပတာမွာစားတယ္၊ ေနာက္ေန႔မွာေတာ့ ရြာထဲကိုသြားစားျဖစ္တယ္၊ စားစရာရယ္အေထြထူးမရွိပါဘူး။ ေမာင္ေလးကေတာ့ ငါးကင္၊ ပုဇြန္ကင္နဲ႔အလုပ္ရႈပ္ေနတာ။ သူက ဂဏန္းစားခ်င္တာ အရမ္းဘဲ၊ ပါးပါးက ဗိုက္ပ်က္မွာစိုးလို႔ မစားခိုင္းဘူး။  ရိုက္ျဖစ္ခဲ့တဲ့အစားေသာက္ပံုေလးေတြပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရာက္တုန္း ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေတာ့ ထမင္းပြဲတိုင္းမွာစားတယ္။ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္။   သတ္သတ္လြတ္ ဘာဘီကယူးးးးး ငါးကင္  ငါးပုတ္ေျခာက္ - တစ္ေကာင္ ၅၀၀၀  ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္  ေက်ာက္ပြင့္သုပ္  ပင္လယ္ငါး ပဲငပိခ်က္  ငါးနီတူသုပ္  ေက်ာက္ပုဇြန္..  တစ္ေကာင္ ၁၀၀၀၀ ငါးေခါင္းခ်ဥ္ေရ   ပင္လယ္ငါးမခ်က္မွီ  ပင္လယ္ငါးခ်က္  ငပိရည္တို႕စရာ  ေခါင္းရြက္ဗ်ပ္ထိုးေစ်းသည္ထံမွ မခ်က္ရေသးေသာငါးမ်ား ၾကက္သားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ (ရြာတြင္းထမင္းဆိုင္) ထမင္းဆိုင္မွေၾကာင္ကေလး..  ပါးပါးဦးထုပ္က်သြားတာကိုသူက အဆင္သင့္၀င္ထိုင္ေနတာ။

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ...