Skip to main content

သစ္တိုသီးရာသီ

သစ္တိုသီးရာသီ ေရာက္လာပါပီ။ ကၽြန္မေနတဲ့ျခံထဲမွာသစ္တိုသီးပင္ေတြအမ်ားၾကီးရွိတယ္။ မိုးမိျပီးတဲ့သစ္တိုသီးေတြကခ်ိဳတယ္။ ခ်ိဳတယ္ဆိုေပမယ့္ခ်ိဳခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးေလးပါ။ အပင္ရဲ႕အရြက္ကိုၾကည့္ရတယ္၊ အရြက္မွာ အဖုထစ္ေတြနဲ႔ အသားပိုေတြတက္ ေနတဲ့အရြက္ေတြရွိတဲ့အပင္ဆိုရင္အသီးကပိုခ်ိဳတယ္။
ဒီေန႔လဲ အေညာင္းေျပလမ္းေလွ်ာက္ရင္းနဲ႔ သစ္တိုသီးပင္ေအာက္ကိုေရာက္သြားတယ္။ အသီးေတြမ်ားၾကီးဘဲ။ တစ္ခ်ိဳ႕ေတာ့မမွည့္ေသးဘူး။ မွည့္ပီးေၾကြက်ေနတဲ့အသီးေတြကစားလို႔ရပီ။ ျမက္ခင္းေပၚထိုင္ပီး အသီးေတြခြာစား တာ ဗိုက္က ကြီကြီ ေအာ္ေတာ့မွရပ္ေတာ့တယ္။ အပင္ေပၚကအသီးတစ္လံုးခူးစားၾကည့္တာ ခ်ဥ္စုပ္.. အခ်ဥ္ၾကိဳက္ တဲ့ ကၽြန္မေတာင္ ပါးက်ိန္းတယ္။
သစ္တိုသီးကိုအခြံႏႊာၿပီး အထဲကအႏွစ္ေတြမပါ၊ အသားဖတ္ေတြခ်ည္းငပိခ်က္ ခ်က္စားရင္ေကာင္းသလို၊ ဒီကစားေသာက္ဆိုင္တစ္ခ်ိဳ႕မွာေတာ့ အုန္းႏို႔နဲ႔ အခ်ိဳခ်က္ၾကတယ္။ super market မွာလဲ အသီးေရာင္းတဲ့ section မွာအခိ်န္မေရြး၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ ကူးကူးက ေတာ့အလကားရတဲ့အသီးမို႔ မ၀ယ္စားပါဘူး. ေၾကြက်ေနတာကိုဘဲသြားေကာက္စားပါတယ္။ ျခံထဲမွာ ကေလးလဲမရွိဘူး၊ အဲဒီအသီးကို တစ္ကူးတစ္က လာေကာက္စားေနၾကတဲ့သူလဲမရွိတာမို႔.. း)


Comments

  1. ခုမွ မန္႔ရမဲ႔ေနရာေတြ႔တယ္။ တစ္ခါမွ မစားဖူးလို႕ သစ္တိုသီး လာစားသြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  2. တခါမွမစားဖူးဘူး... နာမည္ၾကားဘူးေပမဲ႔ သစ္ေတာ္သီးနဲ႔မွားေနတယ္...

    ReplyDelete
  3. သစ္တိုသီးမစားဖူးဘူး။ ခုမွ ဓါတ္ပံုေလးၾကည့္ၿပီး စဥ္းစားေနရတယ္ :)

    ReplyDelete
  4. ကူကူးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး
    သစ္တိုသီးမစားဖူးဘူး
    စားခ်င္လိုက္တာ

    ReplyDelete
  5. သစ္တိုသီးတစ္ခါမွမစားဖူးဘူး
    စားခ်င္လိုက္တာ အရမ္းဘဲ.

    ReplyDelete
  6. သစ္တို သီး ေရာ သစ္တိုသီး ငပိခ်က္ ေရာ စားဖူးတယ္..
    ၾကိုက္တယ္...ကူး ကိုင္ထားတာ ေလာက္ ေတာ့ မၾကီးဘူး..သိပ္မစားနဲ့ ခ်မ္းပီးမယ္.

    ReplyDelete
  7. သစ္တိုသီးငပိခ်က္က သိပ္ေကာင္းတယ္လို႕ ၾကားဖူးတယ္... သစ္တိုသီးကိုေတာ့ အျပင္မွာတစ္ခါမွ မစားဖူး မျမင္ဖူးပါ။

    ReplyDelete
  8. သစ္တုိသီး ငါးပိခ်က္ေတာ႔ စားဖူးဘူး ကူးကူးေရ။

    ReplyDelete
  9. သစ္တိုသီးငပိခ်က္ကို သတိရသြားျပီ

    ဒီမွာ၀ယ္လို႔ မရဘူးကြယ္...။

    ReplyDelete
  10. အခုမ်ိဳးရာသီမွာ
    သစ္တိုသီးကို ငစင္ရိုင္းနဲ့
    ဟင္းခ်က္ရင္ရွယ္ပဲဗ်ာ
    အိမ္ကိုေတာင္လြမ္းလာျပီ...

    ReplyDelete
  11. သစ္တိုသီး...အသီးေလးေတၢက လွတယ္ေနာ္..
    ငပိခ်က္ေတာ့ ျမည္းစမ္းၾကည့္ခ်င္မိပါရဲ႕...
    ေပ်ာ္ပါေစ

    ReplyDelete
  12. ေတာင္ေပၚေနတုန္းက မအယ္တို ့အိမ္မွာလည္း သစ္တိုသီးပင္ရွိတယ္။

    ခ်ိဳတယ္။ သူ ့ကို ငပိက်က္လည္းခ်က္တယ္။ သရက္သီးငပိက်က္လို အရသာေလး။
    ၀က္သားနဲ ့လည္းခ်က္တယ္။ အအီေၿပတာေပါ့။

    တခ်ိန္လံုးေႀကြက်ေနတာပဲ။ လိုက္သိမ္းရတာေတာင္ ေမာတယ္။

    မအယ္

    ReplyDelete
  13. သစ္တိုသီးကို english လိုသိခ်င္ပါတယ္ခင္ဗ်ုာ... :)

    ReplyDelete
  14. သစ္တိုသီး English လို Wild Mangosteen လို႔လဲေခၚၾကပါတယ္။

    ReplyDelete
  15. သစ္တိုုသီးအရမ္းၾကိဳက္။ ကူးေနရာေလးကမိုုက္တယ္ကြာ။

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ