Skip to main content

မိုးဦး မွ်စ္စိမ္းတာလေပါ့

ေႏြ၊မိုး၊ေဆာင္း ပံုမွန္ရာသီလိုမရွိေပမယ့္ မိုးစရြာတဲ့ရာသီကိုမိုးဦးရာသီလို႔ဘဲသတ္မွတ္လိုက္ပါတယ္။ အခုရက္ပိုင္းမွာမိုး က တရစပ္ကိုရြာေနတာမို႔ အျပင္ထြက္ရလဲခက္ပါတယ္။ ခါတိုင္းေတာ့အျမဲလိုလို မိုးရြာေနပူ မုန္တိုင္းေတြျဖစ္ေန ေပမယ့္ ပီးခဲ့တဲ့ အပတ္ကတည္းက ရြာလိုက္တဲ့မိုးရယ္တစ္ခါမွမစဲေတာ့ပါဘူး။ အိမ္ကိုလဲသတိရတယ္၊ ျမန္မာျပည္ ကအစာေတြလဲလြမ္းတယ္။ လံုး၀ရွာမရတဲ့အစာေတြအထူးသျဖင့္ ေၾကာင္လွ်ာသီး၊ ဇီးျဖဴသီး၊ ဖန္ခါးသီး၊ ကတက္ ခ်ဥ္၊ အင္ဥ၊ မွ်စ္... အကုန္ကိုစားခ်င္ေနေတာ့တာပါပဲ။
မွ်စ္ကေတာ့ၾကံဖန္လုပ္လို႔ရတဲ့အရာဆိုေတာ့ က်န္တဲ့ဟာေတြကိုေတာ့အိမ္ကလွမ္းမွာရတာဘဲ။ မိုးဆက္တိုက္ရြာ ေနတဲ့အခ်ိန္ မိုးေလးနဲနဲစဲေတာ့ ျခံထဲက အလွစိုက္ထားတဲ့၀ါးရံုေတြေအာက္ေျခမွသြားေခ်ာင္းေခ်ာင္းေနတာ.. မေန႔ ညေနက ၀ါးေပါက္စို႔ေလး ၂ ခုေတြ႔ေတာ့၀မ္းသာအားရ ဒီေန႔ ၀ါးရံုေအာက္သြားမွ်စ္သြားခ်ိဳးလာခဲ့ပါတယ္။
ရင္ကခပ္ခုန္ခုန္ရယ္၊ ၀ါးရံုၾကီးကေလတိုက္တိုင္းက်ိ က်ိက်ိ နဲ႔ေအာ္ေနေတာ့ သရဲေျခာက္သလိုလို၊ အထဲကအေကာင္ရွည္မ်ား ထြက္လာမလားခပ္ေၾကာက္ေၾကာက္ရယ္။ စားခ်င္လြန္းလို႔သာအရဲစြန္႔ရသပ။
၀ါးပင္အခြံအဖတ္ေလးေတြကိုခြာပီး အထဲကအႏုေလးေတြေရစိမ္ပီး၊ တစ္ေရေလာက္ျပဳပ္လိုက္ပါတယ္။
ဆန္ေလွာ္၊ ေၾကေအာင္ဘလန္ဒါနဲ႔ေမႊပီး မွ်စ္ႏုႏုလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ တာလေပါ့ဟင္းေလးခ်က္စားျဖစ္တယ္။
လတ္ဆတ္လို႔လားေတာ့မသိ..အရသာလဲရွိ၊ ခ်ိဳလဲခ်ိဳ၊ မွ်စ္ေလးေတြဆတ္ဆတ္ေလးနဲ႔မိုးေအးေအးမွာ အရမ္းေသာက္လို႔ ေကာင္းပါတယ္။ က်မ္းမာေရးလိုက္စားသူမ်ားအတြက္သင့္ေတာ္မွာပါ..ဆီလဲမပါပါဘူး။
တာလေပါ့ခ်က္ဖို႔ကေတာ့ထံုးစံအတိုင္း
ဆန္မႈန္႔
စိမ္းစားငပိအနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴနီ
ငါးျပဳပ္ (အသား)
ငါးငံျပာရည္အနဲငယ္... ဆိုရပါပီ.. း)
ခ်စ္ေပါက္စ္.. ကတာလေပါ့ခ်က္နည္းေလးေရးပါေျပာလို႔ထပ္ေရးလိုက္တယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ့ တူခ်င္မွတူ မွာပါ။ ဒါေပမယ့္ျခံဳၾကည့္ရင္ေတာ့အတူတူပါဘဲ..
ပထမဆံုး
၁။ ေရေႏြးကိုပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ
၂။ ဆန္ကိုေလွာ္ပီးညက္ေနေအာင္ေထာင္းပီး.. ေရေႏြးေလးနဲ႔ ခြက္တစ္ခုတည္းမွာအေရေဖ်ာ္ထားပါ။
၃။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကိုဆန္ေလွာ္မႈန္႔အရည္ကိုေလာင္းထည့္ပါ။(အမ်ားၾကီးမလိုပါဘူး..ဆန္ကပြလာအံုးမွာမို႔)
၄။ ငါးကိုငံျပာရည္ေလးနဲ႔ျပဳပ္ပီးအသားႏႊာထားပါ၊ အနည္းငယ္ကိုဟင္းအိုးထဲခတ္ပါ။
၅။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ကိုမညက္တစ္ညက္ေထာင္းပီး ဟင္းရည္အိုးထဲထည့္ပါ၊ ဆားထည့္ပါ
၆။ စိမ္းစားငပိအနည္းငယ္ကိုအရည္ေဖ်ာ္ ေလာင္းထည့္ပါ။
၇။ မွ်စ္အစိမ္း (သို႔)အျပဳပ္ ((သို႔) ပိႏၷဲသီးအႏု၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္၊ ပတတ္စာ၊ ၾကိဳက္ရာဟင္းရြက္) ကိုပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
၈။ ဆန္မႈန္႔လဲပ်စ္လာပီ၊ မွ်စ္လဲက်က္ေလာက္ပီဆိုရင္ေတာ့ အရသာျမည္းပီး ပူပူေႏြးေႏြးေသာက္လို႔ရပါပီ။

Comments

  1. စားခ်င္လိုက္တာ
    မွ်စ္စိမ္းခ်က္စားခဲ႔တာသတိရသြားၿပီ

    ReplyDelete
  2. ကူးကူးေရ..
    တာလေပါ ဆိုတာၾကားဖူးတယ္..
    မစားဖူးဘူးး
    ခ်က္နည္း ေသခ်ာေျပာျပပါအုန္းး

    ReplyDelete
  3. မွ်စ္ဆတ္ဆန္ေလွာ္ဟင္း မစားရတာေတာင္ၾကာေပါ့။ ဒီက ယိုးဒယားေစ်းမွာ မွ်စ္စိမ္းေလးေတြေတြ့တယ္။ လတ္ဆတ္ေနတာဘဲ။ဒါေပမယ့္ေစ်းၾကီးတယ္။ ကူးကူးဆီကဘဲ ယူစားသြားေတာ့မယ္။

    ReplyDelete
  4. ကူးကူးေရ

    ေျမြပါးကင္းပါးသတိထားဦးေနာ္။
    တာလေပါ့ဟင္းေလးလာစားသြားတယ္။
    အေတာ္ဘဲ၀ိတ္ခ်ေနတာနဲ ့အဆီမပါဘူးဆိုလို ့အားရပါးရစားသြားတယ္

    ReplyDelete
  5. စူးႏြယ္... မွ်စ္စိမ္းခ်က္စားဖူးတယ္လား..ေျပာျပပါအံုး.. ကူးကအခုမွအစိမ္းစားဖူးတာ..

    ေပါက္စ္...
    ကူးေရးထားေပးပီေနာ္.. ခ်က္နည္း

    စုဘူး...
    ေစ်းမွာ၀ယ္စားရတာပိုသက္သာမယ္ထင္တယ္..ဒီမွာ မေရာင္းလို႔ရင္တမမနဲ႔သြားခိ်ဳးရတာ..ဟီးးးး

    ေက်ာပိုးအိတ္..
    ေက်းဇူး... ေျမြေတြ႔ရင္လန္႔ေသမလားမသိဘူး..တီေကာင္ေတာင္ဒီေလာက္ေၾကာက္တာ း(

    ReplyDelete
  6. my favourite !!! ကူးကူးရယ္ရက္စက္ပ ..ငါအရမ္းစားခ်င္တာ ..ေမၾကီးကေတာ.ၿမစ္အစိမ္းကိုေပါက္ၿပီးေရတညစိမ္တယ္
    ၿပီးမွခ်က္တာ မၿပုတ္ဘူး ဒီမွာ မေတြ.ေသးဘူးအစိမ္းကို
    ( ေၿမြေတြ.ရင္မလန္.နဲ. ငါရွိတယ္ ဟိဟိ )

    ReplyDelete
  7. ကရင္ရိုးရာဟင္းေလးေတြ႔လိုက္ရလို႔ ကရင္မတေယာက္အေနနဲ႔ အတိုင္းမသိဝမ္းသာမိပါတယ္ ခ်က္မစားၿဖစ္တာအေတာ္ၾကာၿပီ ေက်းဇူးကူးကူးေရ...

    ReplyDelete
  8. ညကတည္းက ေရာက္တာဗ် မန္.ခ်င္တာေလး
    မန္.မရလို. ခုမွ ၿပန္လာတာ ... ညကေတာ. ခ်က္နည္း
    မတင္ထား ဘူး ခုတင္ထားတယ္ ဆိုေတာ.ေကာင္း
    တာေပါ. ေလ်ာက္ ကလိလို.ရတာေပါ.ဗ်ာ...အဲ
    မွ်စ္ေရာ ၀က္သားနဲ. ခ်က္စားလို.ရလား မကူးကူး
    အမ ခ်က္တဲ.ဟင္းကေတာ. ေကာင္းၿပီးသားဆိုေတာ.
    ေၿပာဖို.မလိုပါဘူး :)

    ReplyDelete
  9. vista.. အခၽြန္နဲ႔မပီ..ေျမြကိုက္ပီးမွ ေပၚလာမလားမသိဘူး...
    rose of sharon... ကရင္မေလးေပါ့..ဒံုးယိမ္းညေလးတစ္ည.. ကူးကူးလဲကရင္မ.. ၄ပံု၁ပံု..ေသြးပါတယ္.. ဟိ

    မိုးစက္... ၀က္သားနဲ႔ဆိုပိုေကာင္းရင္ေကာင္းမွာေပါ့ ေနာ္.. ကူးကေတာ့၀က္သားမစားလို႔သိဘူးရယ္.. း)

    ReplyDelete
  10. မ်ွစ္ကို ဒီလိုခ်က္တာ အရမး္ၾကိဳက္တာ ဟီးဟိ သေရက်ျပီး ျပန္သြားတယ္ :PP

    ReplyDelete
  11. အိမ္မွာ အဲလုိ မွ်စ္စိမ္းနဲ႔ခ်က္စားတယ္။ ဟုိေန႔ကေတာ႔ မွ်စ္ျပဳတ္နဲ႔ဆန္ေလွာ္ဟင္းရည္ လုပ္စားလုိက္ေသးတယ္။ စုဘူးေျပာသလုိ မ်ွစ္စိမ္းက ေစ်းႀကီးလုိ႔ ၀ယ္စားဘူး။ ကူးကူးဆီက ငမ္းသြားတယ္ေနာ္႔။

    ReplyDelete
  12. တာလေပ့ါ စားခ်င္တာျကာပီ ေက်းဇူးဘဲ ကူးကူးေရ

    ReplyDelete
  13. ေျသာ္ဒါနဲ ့မွ်စ္စိမ္းေျကာ္စားတာ ေကာင္းတယ္ ျကြပ္တယ္ ေျပာရ မလား ထုတ္ထုတ္ ထုတ္ထုတ္နဲ ့

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ